Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Tu macie moją odp. bo szkoda pisać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

widze ze sie nic nie sluchalo poza jakas tanizna no i z tej tanizny denon i yamaha jedynie zaciekawil... no ale jak tak bedziemy radzic w watkach po przesluchaniu 2-3 budzetowych cd to ci co szukaja beda zmuszeni tylko na wlasne uszy sie zdac i na przerzucanie masy sprzetu...

ja slyszalem daca wcale nie za kosmiczne pieniadze do ktorego te starsze denony czy yamahy nie maja startu, takze wszystko zalezy od modelu a po to to forum i watek zeby pomoc poszukujacym znalezc te dobre dace, chociaz jest to ciezkie glownie dlatego ze malo kto ma mozliwosc porownywania na bierzaco i pisania o tym... (no dobra to pierwsze niektorym sie zdarza ale opisywanie tego juz zadko przynajmiej w polsce)

To dlaczego wcześnie nie zabrałeś głosu tylko nagle więcej osób sie udziela jak coś jest sprzeczne z ich zdaniem

I nie rób sie taki kozak z wystającym sianem z kieszni tanizna.

Ukryta Zawartość

Tu macie moją odp. bo szkoda pisać.

Ukryta Zawartość

To dlaczego wcześnie nie zabrałeś głosu tylko nagle więcej osób sie udziela jak coś jest sprzeczne z ich zdaniem

I nie rób sie taki kozak z wystającym sianem z kieszni tanizna.

bo piszesz jakies farmazony ze dac tylko do pc a z cd to najlepsze sa denony i yamahy, dawno temu tez tak myslalem, ale wtedy to jeszcze mnie na forum nie bylo, i to bylo w czasach kiedy o audio mozna bylo poczytac jedynie z gazetek reklamowych technicsow denonow itp

"I nie rób sie taki kozak z wystającym sianem z kieszni tanizna." - nie stresuj sie tak bo to i tak nie ma znaczenia kiedy nawet podstawowej wiedzy nie masz...

ale koniec off-topow wracamy do dacow...

kolejny ciekawie sie zapowiadajacy dac M2Tech HiFace EVO - moze ktos slyszal i porownywal z innymi dacami/odtwarzaczami cd?

zdjecie:

post-27971-0-59043300-1319345700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

>Marcin_gps

mozesz napisac cos o dzwieku Younga m2tech? Jak go odebrałeś, i np. jak sie ma do Lampizatorów?

Young jest lekki, swobodny, barwowo neutralny. Dobra szczegółowość, a przy tym gładkość. To dobry DAC.

Ale Lampizator na kostce NOS (level 5, najnowsza generacja) to zupełnie inny świat. Dźwięk potężny, ciepły, duży nacisk na otoczenie akustyczne, a przy tym najlepsze zejście i kontrola basu, z żadnym urządzeniem czegoś takiego nie słyszałem.

Lampizator na Bufallo to znowu inna bajka - bardzo szybki i szczegółowy dźwięk bez cienia koloryzacji. Wg mnie dobrze gra tylko z najlepszym transportem, w przeciwnym razie dźwięk jest chudy, suchy, wyostrzony - dla mnie nie do zniesienia.

antymalkonent, Evo to nie jest DAC, to jest transport :)

Dla mnie m2tech robi najlepsze interfejsy USB-to-S/PDIF w sektorze entry. Miałem hiface w najlepszym wydaniu na zasilaniu bateryjnym, z lepszymi zegarami, było dobrze. Są lepsze transporty, ale też sporo droższe.

ok, a zaciekawil mnie jeszcze jeden dac: GOLDENOTE DAC7

ktos slyszal go?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze jeden ciekawy dac ktory ma dobre oceny: ktokolwiek slyszal go?

Russ Andrews DAC-1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

czy ktokolwiek sluchal i porownywal z czymkolwiek daca AUDIONEMESIS DC-1? interesuje mnie jak gra i jak wypada w porownaniu z konkurencja DACow i CD, wiem ze to trudne pytanie bo odpowiedziec na nie moze tylko osoba znajaca w praktyce daca czy dace (teoretycy nic nie pomoga) i pewnie z tego powodu dlugo bede czekal na odpowiedz ale jesli ktos kto go sluchal sie znajdzie to niech napisze cos o tym dacu.

na hifidelity jest test ale test to test a wiec "pol zartem pol serio" szczegolnie jesli chodzi o porownanie z innymi dacami jak i cd zeby wiedziec w jakich kategoriach sie poruszamy wiec chetnie przeczytam o AUDIONEMESIS DC-1

• 3 tygodnie później...

21 stron ;-) strasznie się zmęczyłem i nadal nic nie wiem bo od daca za 1000 większość z oklaskiwanych kosztuje dużo więcej ...

Panowie może napiszecie jakich daców sami używacie, dlaczego i za co je cenicie ? ;-)

Z góry dziękuję.

Mam dacmagic-a i jestem z niego b.zadowolony.Uniwersalny użytkowo(3 wejscia + 1 wyjscie) i brzmieniowo(przełączane filtry).Pracuje u mnie w systemie słuchawkowym HD 600.

z HD 600

ok, a zaciekawil mnie jeszcze jeden dac: GOLDENOTE DAC7

ktos slyszal go?

Słuchałem go z wzmacniaczem słuchawkowym Goldenote HP-7 i Creek evolution i AKG Q701/Ultrasone 2500,niestety wszystko nówki nie wygrzane z wyjątkiem AKG.Dac miał ładną głębię,ale ogólnie miał trochę suchy dźwięk,mało basu,nawet na zamkniętych słuchawkach Ultrasone 2500 było go mało.Ten zestaw bez Daca grał gorzej,ale nie aż tak mocno.Wydaje mi się że Lampucera Max gra lepiej,chociaż nie daje takiej głębi (nie wiem czy Lampucera na lampach by tego nie dała),ale ma inne zalety których nie było w Dac-7.Sam czaiłem się na ten zestaw HP-7/Dac7/CD-7(jeszcze nie ma u nas),ale nie podpasował mi.

czy ktokolwiek sluchal i porownywal z czymkolwiek daca AUDIONEMESIS DC-1

Tego nie słuchałem,ale jest też wersja AUDIONEMESIS DC-1 Upgarde,mnie jeszcze ciekawi CASEA CEPHEUS mk2 tyle że nówka to już około 3500 zł i nie wiadomo jak gra,czytałem tylko testy w High fidelity CASEA CEPHEUS bez mk2

Ukryta Zawartość

Jeszcze link do testu Audionemesis DC-1

Ukryta Zawartość

I Audionemesis DC-1 Upgarde

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

wnętzre musicla dac mkII ( cena ok 1100 zł ):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Czy zakup DAC-a z ponizszego linku ma sens?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Proszę użytkowników DACa Matrix o info, czy jego wejście USB jest synchroniczne, czy asynchroniczne. W innym wątku zaproponowano mi zastosowanie konwertera USB/SPDIF do połączenia między USB PC i USB DAC i w tym kontekście pojawił się problem wejścia synchronicznego. Nie wiem co sądzić na ten temat; najważniejszy jest możliwie najlepszy dźwięk z komputera (wyjście USB), poprzez Matrixa na wzmacniacz analogowy. Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie, będę wdzięczny za wskazówki odnośnie sposobu podłączenia (konwerter konieczny, czy nie?) i ewentualnej konfiguracji komputera pozwalającej uniknąć zniekształcania dźwięku przez kartę.

Witam Szanownych!

Co byscie polecili dobrego z HDCD?

Pozdrawiam

Musical Fidelity X-DAC miał HDCD i łatwo się poddawał upgrade'owaniu. Ostatnio widziałem go gdzieś za ok. 700 zł. Trochę już zabytkowy, ale niezły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tanich DAC warto polecić Musical Fidelity V-DAC II. Może trochę powyżej 1000zł ale ma już zaimplementowanego V-Linka, także kwestia zakupu asynchronicznego konwertera USB/SPDIF odpada.

No a z czasem można dokupić V-PSU, co dodatkowo powinno poprawić dźwięk.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z tanich DAC warto polecić Musical Fidelity V-DAC II. Może trochę powyżej 1000zł ale ma już zaimplementowanego V-Linka, także kwestia zakupu asynchronicznego konwertera USB/SPDIF odpada.

No a z czasem można dokupić V-PSU, co dodatkowo powinno poprawić dźwięk.

troszkę zdrożał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ale tylko V-Link II kosztuje 99 funtów więc sam DAC masz tak naprawdę b. tanio. Włączenie V-linka do V-DAC II uczyniło jego cenę naprawdę okazyjną. Kupujesz DAC i masz w nosie rozglądanie się za konwerterem. W tej cenie brak konkurencji. No i masz nówkę z papierami i gwarancją.

A za kasę zaoszczędzoną na konwerterze możesz kupić sobie V-PSU, jeśli zechcesz.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 1 miesiąc później...

VDAC II jakoś mnie nie przekonał, gra praktycznie tak samo jak jedynka. (tylko po usb jest lepiej)

Poza tym wersja 2-ga jest mniej podatna na mody (technologia smd)

cytat : "A za kasę zaoszczędzoną na konwerterze możesz kupić sobie V-PSU"

Taniej wyjdzie kupić akumulator ^ - a myślę, że i efekt będzie lepszy.

off : Ma ktoś może lampucerę maxi na sprzedaż ?

• 5 miesięcy później...

podbijam temat i ponawiam pytanie o uzywanego DACa do 1k zł

sytuacja na rynku przez ostatnie 2 lata się lekko wyklarowała.

myślę o jednym z tych:

MF DAC M1

CA DacMagic

Heed Dactilus

Arcam rDAC

• 2 tygodnie później...

A ja chętnie bym pożyczył jakiegoś Dac-a na tydzień do testów. Jestem z okolic Warszawy, może któryś z kolegów nie używa i chciałby się podzielić? Interesuje mnie r-dac, dac magic (miałem go przez miesiąc ale teraz zmieniłem kolumny) i ewentualnie wszystko inne co ciekawe w podobnych cenach (za używkę/za nowy) W zamian zapraszam na odsłuch do siebie. Zawsze to nowe doświadczenie ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

W cenie do 1000zl? Po raz pierwszy w takiej cenie DAC Waldiego06, przegladajac przez dluzszy czas regularnie rynek DACow nie znalazlem nic lepszego w tej cenie (bo gdybym znalazl to juz dawno bym to mial) wiec warto wziasc pod uwage:

Ukryta Zawartość

no ok sa rownie ciekawe DACE np ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko jaka roznica w cenie?

zreszta zawsze mozna kupic cos takiego w tej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) hahahaha, szczerze nie polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czy miał ktoś styczność z tym cudem,... jak opisują?

Ukryta Zawartość

Potrzebowałbym DAC,a z dwoma wyjściami analogowymi.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Porównanie zrobiłem,po długich odsłuchach doszedłem do wniosku,że Dac jest dobry tylko do kompa a odtwarzacze CD...? właśnie i nie jest tu mowa o CD używanych choćby na allegro za ponad tyś zł bo te można na śmieci wyj....ć a za nowe nie dał bym tyle kasy bo tylko głupki przepłacają za coś co nie słyszą a sie im wydaje.Tak więc pozostały tylko trzy modele odtwarzaczy na rynku godnej uwagi i są to z firm: Yamaha i Denon i choćby sie ktoś zesrał nie znajdzie nic lepszego,chyba że pozostali producenci pójdą śladem tych dwóch firm które wymieniłem. Więc po części miał racje il Dottore a reszta ze swoimi złomami może je pod but i na śmieci ! są tylko 3 modele z firmy Yamaha i Denon które zasługują na uwagę i choć nie kupiłem Dac bo nie chodziło mi o połączenie z kompem to zaopatrzyłem sie w CD z którego jestem bardzo zadowolony. I jeszcze jedno proponowanie CD na allegro komuś,to sobie kupcie sami te badziewia.

A jakie to modele....

• 3 miesiące później...

witam

mam zamiar kupić dac HLLY dac 01 i chciałbym sie dowiedzieć opini na jego temat. miałby on grać z drakulą na przemian z F5 i kolumnami

diy zaph sr71 na seas'ach. muzyka od jazzu po hardcore. szczególnie zależy mi na wypełnieniu i ociepleniu środka.

jeśli nie ten to proszę o propozycje innych dac (może być diy) w podobnej cenie

>>> (może być diy) w podobnej cenie

Mówiąc j.w. masz na myśli "gotowy", zmontowany, tylko podłączyć i używać, czy też rozważasz samodzielne składanie zestawu / "kitu" DIY ?

chce gotowca nie koniecznie w obudowie ale musi mieś usb i trafo

Gadałeś z tym gościem z równoległego wątku ? (cytuję):

"....

Mam do odsprzedania kompletnego, uruchomionego DACa gdyby ktoś był chętny, więcej informacji i zdjęcia w dziale Rózne kostki do wzięcia i na PW.

..."

Ukryta Zawartość

sylwekzz, post #1214 ...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.