Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kolumny!!!

darekmat

Rekomendowane odpowiedzi

stx mx-140 bardzo dobrze grające monitory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Redaktorzy

"Panie ok.wszystko jest bardzo dobre, na zachodnim głośniku i nawet jeszcze leprze im on lepszy jest.

To oczywiste, każdy kto zdrów niech bierze zachodni głośnik, podzespół, drut, - pudło z obrabiarki i jazda wszyscy r o b i m y "polskie" kolumny."

Jeśli się jest na tyle dużym, żeby umieć pisać w internecie, to może jest to już właściwy moment, aby dowiedzieć się, że istnieje coś takiego jak projektowanie zestawów głośnikowych. Kolega tej wiedzy w swoim wpisie nie uwzględnił, niech więc ma potem do siebie pretensje, jeśli kolumna zrobiona powyższym systemem ("głośnik, podzespół, drut i pudło z obrabiarki") zamiast grać będzie mu wyła jak zarzynany osioł.

A trzeba jeszcze miec urzadzenia pomiarowe, komory bezechowe i troche funduszy aby mozna bylo przeprowadzic wiele roznych prac na granicy zniszczenia egzemplarzy testowych.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

jozwa maryn, 16 Sie 2010, 08:52

Można było trochę dospać i może w lepszej formie, mój wpis okazałby się zrozumiały.

Nie mogę się dopatrzeć w moim wpisie, abym uskarżał się na jakikolwiek wyjący zakres, mało tego,abym w ogóle pisał o wykonywaniu przez moją skromną osobę jakiś kolumn.

Skrót jakiego pozwoliłem sobie użyć, miał tylko oznaczać banalną prawdę, że polskim konstrukcją brakuje idei, elementów nowatorstwa, oryginalnego ujęcia i przekazu przy pomocy technologii jakiejś specyfiki rozumienia zjawisk, mających docelowo spowodować poprawę, a nie powielanie.

Proszę uprzejmie o nie wchodzenie ze mną w konflikt, w przeciwnym przypadku nie zostanie mi nikt do rzeczowej polemiki.

Kupując polskie kolumny mamy pewność co do jednego: nie są wykonane na taśmie, pod presją czasową, przez kiepsko opłacanego żółtka, przyuczonego do wykonywanej roboty w trakcie dwudniowego kursu, mającego gdzieś to do czego one mają służyć, w jakiej części Świata wylądują i pod jaką marką.

U nas na szczęście sytuacja jest zupełnie przeciwna. Zadałem sobie trochę trudu, dochodząc do takiego wniosku. Budową kolumn zajmują się z reguły pasjonaci, ludzie z odpowiednim wykształceniem i doświadczeniem. Jest to zapewne małoseryjna, albo wręcz jednostkowa produkcja.

Ja zacząłem rozglądać się za polskimi kolumnami przed ostatnim Audio Show. Niedawno dokonałem wyboru stawiając na głośniki AkustyK z wooferami w obudowie zamkniętej, głównie ze względu na zastosowane przetworniki Scan-Speak Revelator, które wcześniej miałem przyjemność słyszeć w kilku innych konstrukcjach.

darekmat

To nie tak jak kolega sądzi

Chodzi o to aby mieć przewagę konkurencyjną na gruncie rozwiązań technicznych i aby była ona poważna.

Dzięki temu produkt jest identyfikowalny, może budować trwałą pozycje rynkową.

Musi temu towarzyszyć jakaś wizja i idea, w przeciwnym razie mamy do czynienia tylko z takim bądz innym widzi mi się konstruktora - a najczęściej wygrywają ekonomiczne okoliczności.

747, 16 Sie 2010, 22:04

>Skrót jakiego pozwoliłem sobie użyć, miał tylko oznaczać banalną prawdę, że polskim konstrukcją

>brakuje idei, elementów nowatorstwa, oryginalnego ujęcia i przekazu przy pomocy technologii jakiejś

>specyfiki rozumienia zjawisk, mających docelowo spowodować poprawę, a nie powielanie.

90% samochodów sprzedawanych na świecie "brakuje idei, elementów nowatorstwa, oryginalnego ujęcia i przekazu przy pomocy technologii jakiejś specyfiki rozumienia zjawisk, mających docelowo spowodować poprawę, a nie powielanie". Czy w związku z tym, należało by tych producentów zamknąć ? Zostawić tylko tych 'innowacyjnych' i 'ideowych' ? Gdyby BMW czy Mercedesowi zabrać całą 'szarą masę', to również ich innowacyjność by zmalała, bo innowacyjność w ich wykonaniu to metoda na przetrwanie, wyróżnienie się na tle konkurencji.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A to moje jak najbardziej polskie Eltherie marki Equilibrium.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny fajne tylko ta gąbka za głośnikami mega lame :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Równie dobrze mogła by być z tyłu płyta OSB z marketu budowlaneg, efekt akustyczny nie wiem czy nie był by lepszy a wizualnie podobny ;)

Bardziej poważnie to większe książki z tyłu na półkach i płyta wełniana za regałem zapewniły by lepszy efekt soniczny.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

bingant, 17 Sie 2010, 21:57

>a cóż to za konstrukcja na Etonach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

areg, 17 Sie 2010, 22:07

>bingant, 17 Sie 2010, 21:57

>

>>a cóż to za konstrukcja na Etonach?

>

>

Ukryta Zawartość

Na tej stronie nie ma jeszcze tego modelu. Eltheria jest pomiędzy Euphorią, a Hedonią.

Ukryta Zawartość

>Bardziej poważnie to większe książki z tyłu na półkach i płyta wełniana za regałem zapewniły by

>lepszy efekt soniczny.

Za tą gąbką są książki o zróżnicowanych wymiarach i ułożone tak, że grzbiety nie tworzą lini, a dodatkowy rząd poziomo dla wypełnienia znajduje się na każdej półce aż do samego dołu. Oczywiście gąbka je zasłania i nie widać ich. Od przedniej ścianki kolumny do tyłów regału jest poza tym 1,4 metra.

RAudio

"Lipiński L-707"

To temat o polskich kolumnach a nie o kolumnach produkowanych (w tym przypadku) przez amerykanina polskiego pochodzenia, ktory zarabia i placi podatki w US. Mowmy o polskich produktach.

Gość RAudio

(Konto usunięte)

Przepraszam, nie sądziłem, że chodzi Panom o "narodowe polskie bagienko".

Cytat (Stereophile) : "....Andrew Lipinski originally conceived the L-707 as a monitor to assist him in his recording of symphonic music in his native Poland. ...."

>Za tą gąbką są książki o zróżnicowanych wymiarach i ułożone tak, że grzbiety nie tworzą lini, a >dodatkowy rząd poziomo dla wypełnienia znajduje się na każdej półce aż do samego dołu.

o zesz ty w morde... nawet nie wiedzialem, ze mam podobny, rownie "zajefajny" "ustroj".... czlowiek sie uczy cale zycie!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

RAudio

Dlaczego zaraz bagienko - trochę krytyki nikomu nie zaszkodzi - z tą innowacyjnością to bym był ostrożny, ale nie wiem wszystkiego o produkcie, dlatego może krzywdzę pana Lipińskiego.

Jak dla mnie wspólna cecha polskich producentów kolumn głośnikowych to....

kiepskie strony internetowe.

To zadziwiające że dzisiaj tak nie dba się o tak podstawowy aspekt działalności komercyjnej jak obecność w sieci.

Wiem że konstruktorzy to często pasjonaci - nie mniej jednak wykonanie zdjęcia produktu, zamieszczenie danych katalogowych, krótki opis, plus ewentualnie linki to ukazanych w prasie testów - to wystarczy a jednak niewiele firm może się tym pochwalić.

Nie wspomnę już o jakości istniejących stron - często bywa żenująca.

Doskonale widać na forum jak duże jest zainteresowanie tą tematyką w sieci i jak bardzo rodzimi audiofile są przychylnie nastawieni - szczególnie do producentów kolumn głośnikowych.

Doskonałym przykładem na to że można jest czeski Xavian - nic więcej nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.