Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem posiadalem zarowno 3808 jak i basowce z FSM-ow 3849

o magnesie wiem podobnie jak wersja 3149 były z pojedynczym i podwójnym

ten drugi doklejony służył jako magnes nienapędzający głownie wysokonowca

co ciekawe cewki nie wchodzą w linie magnesów są pod nimi napędzane są magnetyzmem metalowych pierśćeni nie magnesów , dla tego tez aluminiowe kosze były sporym plusem nie tylko estetycznym

wersja 3149 z pojedynczym mag miała magnes toczony w miejscu gdzie przychodził wysokotonowy

Co do 3849 chodzi mi gównie o szerokość cewki - rdzenia cewki który jest zdecydowanie szerszy niż w 3808 a byłem święcie przekonany ze będzie to samo

post-51505-0-18996900-1515963828_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Wiem, że to nie strona ogłoszeń :) sorry, ale może kogoś z miłośników Tannoya zainteresuje parka Precision 6.1 w cenie sztuki? Stan bdb, grają zachwycająco, ale nie do końca wpasowały się w trudną akustykę mojego pokoju. Szczegóły na prv lub do wyszukania w znanym serwisie na "A"

Czy ktoś się orientuje, gdzie w Wawie można odsłuchać DC8T? Szukam następców dla XT8F, z większa sceną i potężniejszym basem.

To dziwne bo ja na scenę nie narzekam i bas jest potężny. Nie wiem jakiej muzyki słuchasz ale dla przykładu na jakimś techno minimal czy elektro to wyrywa z kapci. W „normalnej” muzyce jest basu tyle ile trzeba. Te kolumny są z tego co zauważyłem kapryśne jeżeli chodzi o wzmacniacz.

Bezapelacyjnie. wzmacniacz może je pozbawić tego co potrafią świetnie robić więc sparowanie z elektroniką jak zawsze kluczowe.

Ale przestrzeni nie sposób im odmówić.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Bezapelacyjnie. wzmacniacz może je pozbawić tego co potrafią świetnie robić więc sparowanie z elektroniką jak zawsze kluczowe.

Ale przestrzeni nie sposób im odmówić.

Nie mówię, że jest źle, jest bardzo dobrze, ale skoro może być lepiej ...

He he bateryjka jeszcze kij ale membrany byly skladane z innych głośników widac ze jakis paprok tam cos tworzył gosc mial stosunkowo droga listwe do sprzedania tez to sie na bank znał to chcial cos ukryć. Nie wiadomo co z wysokonowcem jedynie dla kosza i magnesu wartalo kupic zestaw naprawczy ze 3 4tys zl w takim wypadku ale ceny tych glosnikow sa spore i sa b rzadkie ja takich szukam zeby sobie centralny zrobić do kompletu.

Czy ktoś konfrontował srm12x z Tannoy Prestige Turnberry SE?

Jak wypadają te drugie w stosunku do "starych " Tannoy.

Co sądzicie o tych z ogłoszenia http://allegro.pl/tannoy-prestige-turnberry-se-i7193929538.html

jak znasz srm12x jedz posłuchaj Turnberry SE ocenisz sam , ja teraz zagłębiam się w open baffle kolega zrobił sobie średnie i wysokie na na starych grundigach bas na 15ce na wysoko skutecznych basowcach eminence co prawda miał pomieszczenie mniejsze ale takiego basu nie doznałem jeszcze nigdy coś pięknego reszta tez ekstra z resztą nie odbiegała od tannoi praktycznie za mniejsza kasę , do tej pory sadziłem że taką bogata scenę odpowiada system koaksjalny ale jednak nie.... da się uzyskać b podobny efekt zdecydowanie taniej , i ten bas , czekam na zwrotnice aktywną do moich srm15x i srm12x zobaczymy co lepiej zgada ale na pewno cześć zrobię w open baffle bo to inny świat jest

Edytowane przez piotrek1987

Napisz coś więcej o aktywnym cięciu Tannoi , właśnie zastanawiam się czy zrobić taki sam eksperyment. Do dyspozycji mam wzmacniacz cyfrowy Lyngdorfa TDAI - 2170 który potrafi pociąć cyfrowo pasmo w praktycznie dowolnym miejscu, z różnym nachyleniem i różnym typem filtrów . To , czego mi najbardziej brakuje, to czas, wiec pewnie uda Ci się przede mną, podziel się doświadczeniami co do ustawień cięcia 3149 .

<br />Czy ktoś konfrontował srm12x z Tannoy Prestige Turnberry SE?<br />

Z SRM 12x dostaniesz mniej basu , ale więcej charakteru , detalu i realizmu .

Tez czekam na cyfrowa zwrotnice leci z Hongkongu to zobaczymy, z czasem mam podobnie ale czuje że to będzie petarda , głownie chodzi mi o podciągniecie basu i wystrojenie do pomieszczenia oraz korekcje wszystkich częstotliwości by zagrały idealnie dla mnie , czekam teraz na kolegę wiezie swoje eminence 15ki w open buffle zobaczymy jak u mnie zagrają ( :

Lyngdorf ma w komplecie mikrofon pomiarowy i autokorekcję, wiec teoretycznie mam prościej. W praktyce się okaże.

Open Baffle na Eminence to zdaje się robi firma Emerald Physics , z kompresyjnym tweeterem wkładanym koaksjalnie, bardzo ciekawy projekt z elementów za małe pieniądze, tyle że wymaga korekcji DSP ( dołączają do kompletu Behringera ) . Ponoć fajnie gra..

Lyngdorf ma jeden kanał to tez do końca nie poszalejesz , dwa nie wiem jak zrealizowali taka moc skoro zasilania prawie nie widać ( : mam robiona końcówkę klasy D gra spoko ale kondensatory ma spore trafo również waży z 10 kila całość i ma 2x250W rzekomo to jest różnica masy

ja zamówiłem mikrofon osobno z tego co widzę oprogramowanie pomoże scalić mi moje kombinacje i wyeliminuje w sporej części wady pokoju odsłuchowego ale czas pokaże że tak powiem wygląda na b dobrą inwestycje zważywszy co potrafi to ustrojstwo , Wracając do open baffle u mnie niestety zagrało słabo trudniejszy pokój prawdopodobnie bez aktywnej zwrotnicy dupa z kombinacji , brak było tej przestrzeni u kolegi pierwszy raz w życiu doświadczyłem basu który jakby budował scenę , coś pięknego ,

https://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/minidsp-10x10-hd

z mikrofonem aplikacją cłem i vatem koło 3kafli wyjdzie pewnie ale inwestycja dobra

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry. Jak Panowie widzicie ewentualne zestawienie Revolution XT 6F z NAD-em? Mnie konkretnie chodzi o c350, co może nie ma tu wielkiego znaczenia bo NAD-y w tych klasach cenowych brzmią podobnie, ale z tego co czytalem to między XT 6F a XT 8F różnica jest już stosunkowo duża.

Oczywiście wiem że powinienem posłuchać, jednak w słuchaniu jak we wszystkim, też przydaje się doświadczenie, a nie mam go wiele.

Spacer musisz odsłuchać,nikt Tobie nie da recepty,ja kupiłem kolumny w ciemno jak każdy sprzęt ale jestem zadowolony,pożycz i słuchaj i tak w koło Macieju bo dom to nie salon,sprzedałem wczoraj wzmacniacz i jestem w tym samym punkcie co TY,kupię coś na oidsłuch i zmiana itd

@cepiano

To jest jasne, pisałem o tym w ostatnim zdaniu. Moje doświadczenie z odsłuchów mówi właśnie, że to też trzeba umieć robić.

Pierwsze wrażenia kogoś niedoświadczonego, a opinia bardziej osłuchanych, to dwie różne sprawy. I niwelowanie tych różnic, to chyba jeden z celów forum.

Edytowane przez to.spacer

Tak, różnica jest spora, mały niewypał i duży niewypał.

Posłuchaj serie Precision i wzwyż to zobaczysz jak tannoy potrafi zagrać. XT to granie dla mediamarkt

Bredzisz. Powtarzasz tę swoją opinię jak mantrę.

Odpowiedni wzmak z tym "dużym niewypałem" wyprawia cuda.

Miałem możliwość porównania XT8F z takimi szafami i oprócz oczywistej różnicy w mocy specjalnych zmian w brzmieniu nie zaobserwowałem.

Swoją drogą może ktoś rozpoznaje co to?

post-58182-0-32550300-1520083841_thumb.png

Edytowane przez szaman777

Na słuch nie narzekam.

Różnica między naszymi opiniami jest taka, że Ty słyszałeś je raz w salonie, niewygrzane na przypadkowym sprzęcie, a ja używam je bez mała rok podłączając do nich 3 różne wzmacniacze, że o żonglerce lampami nie wspomnę. Stąd moje zdanie, że wybór odpowiedniego wzmacniacza w przypadku tych kolumn robi z nimi cuda. :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.