Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można osiagnąć lepszy dzwiek niz w kinie???

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Witam rozmawiałem dziś z kolega z forum i dowiedziałem się ze żaden zestaw na przykład taki(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nie dorówna sali kinowej. Czy to prawda?? Może i jestem głuchy co jest bardzo możliwe. Ale byłem w kinę wiele razy i wiele razy te same filmy kupowałem na kino domowe i wydawało mi się ze jest dużo lepiej w KD. Wydaje mi się ze na małych salach kinowych, nie mówię tu o salach THX jest żenada. Tylne kolumny dość słabo słychać i dość mało jest basu. Nawet ostatnio kolumna pierdziała blisko mnie ale to już inna sprawa(cinema city krewetka) . O obrazie to już nie wspomnę jakość słaba może i kosztem wielkości ale słaba. Nawet niema jeszcze full HD:( Proszę sprowadzacie mnie na ziemie i powiedzcie ze chyba z konia spadłem i postradałem zmysły. Bo od kiedy mam KD nie latam już po kinach. Wole kupić film do domu. I jeszcze będę chodził po świecie i gadał takie głupoty. "Że KD może być lepsze od prawdziwego kina"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też jestem z Trójmiasta i odnoszę podobne wrażenie jak Ty :-) tzn. w domu potrafi grać lepiej niż w kinie. Może mamy tu po prostu takie syfne kina :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Także myślałem ze to może wina Trójmiejskiego kina. A co do wielkości pomieszczenia to racja jest taka ze sale kinowe są tak duże ze chyba właściciele nie potrafią ich napędzić. To zwykły marketing. Gdybym miał kino także bym postawił na ilość a nie jakość. Ale to tylko moje zdanie. Samo to że w kinie od początku graja te same kolumny jeszcze nie widziałem żeby któreś zostały wymienione je na nowe. Są one już nieźle przelatane. Ale zwykły Kowalski i tak nie zauważy wiec po co kasę wydawać.

Moim zdaniem: jaknajbardziej TAK. Większość kin ma akustykę fatalną, ale nawet te z certyfikatem THX mogą być z łatwością odtworzone w domu, jesli ktoś posiada sprzęt również ze znaczkiem THX.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) DTS HD MA RULEZ, a w kinach nędzny DD króluje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) DTS HD MA RULEZ, a w kinach nędzny DD króluje :)

Słyszysz różnicę między DTS-HD MA a Dolby TrueHD?

Zauważmy, że obydwa w/w nowe standardy dźwięku są dostępne tylko na BD. TV Sat, naziemna TV cyfrowa - to jest (i z tego co wiem będzie) tylko DD. Nic więcej.

Ukryta Zawartość

Słyszysz różnicę między DTS-HD MA a Dolby TrueHD?

Zauważmy, że obydwa w/w nowe standardy dźwięku są dostępne tylko na BD. TV Sat, naziemna TV cyfrowa - to jest (i z tego co wiem będzie) tylko DD. Nic więcej.

To zależy od realizacji, jest jeszcze PCM - najlepszy moim zdaniem :-) Są realizacje wybitne w DTS HD MA np. I Robot, Mumia powraca, 2012 i inne.

W kinach króluje nie Dolby True HD, lecz Dolby Digital, dodatkowo z mniejszym bitrate niż nawet na DVD... :D

Edit: Powyższe do Bobcat.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A co do obrazu, to nieco ponad rok temu będąc zawodowo w projektorowni Heliosa w Gdańsku, przyglądałem się z ciekawością nowemu nabytkowi, cyfrowemu projektorowi marki Christie. Zgadnie ktoś jakie źródło sygnału podczas projekcji było na panelu operatorskim zaznaczone jako aktywne? :D

Oczywiście, że w kinie tylko nędza w postaci Dolby Digital, skąd tam jakiś "znawca" wypłodził te Dolby True HD?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A co do obrazu, to nieco ponad rok temu będąc zawodowo w projektorowni Heliosa w Gdańsku, przyglądałem się z ciekawością nowemu nabytkowi, cyfrowemu projektorowi marki Christie. Zgadnie ktoś jakie źródło sygnału podczas projekcji było na panelu operatorskim zaznaczone jako aktywne? :D

composite??? :)))))

np chyba, że S-Video??? :))))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

W większości przypadków dźwięk, który słyszę w kinie jest gorszy od tego co mam w domu. Owszem, dźwięku jest dużo, dość głośno, ale to by było na tyle.

Kojarzy mi się to z manierą kolumn estradowych - brak selektywności, brak najwyższych tonów, średnica najczęściej jest bardzo mocno podbarwiona, przytępiona. Najłatwiej to wszystko zaobserwować (w sensie usłyszeć), gdy zmaknie się oczy i tak z minutę posłucha. Częsty rezultat - płaska ściana dźwięku, obcięte pasmo.

A pomimo tego wszystkiego jest w tym jakiś urok - ten typ zniekształceń, tę specyficzną barwę usłyszeć można w zasadzie tylko w kinie. Całościowo mi nie przeszkadza a nawet na swój sposób podoba - natomiast w domu bym takiego dźwięku nie zdzierżył na dłuższą metę.

...composite?...S-Video?...
No nie, to byłaby już perwersja... ;)

DVD.

Zyzio napisał, że DTS-HD MA jest najlepsze. Dlatego spytałem czy słyszy różnice pomiędzy nim a Dolby True HD. Bo dla mnie obydwa systemy są równie doskonałe. Może to taki z mojej strony skrót myślowy, może nieuważnie czytacie, a może się czepiacie dla zasady. Ja NIGDZIE nie napisałem, że w kinach króluje cokolwiek innego niż Dolby Digital.

Sorry, ja (może niewyraźnie czytając być może nieprecyzyjne sformułowanie) tak właśnie zrozumiałem... ;)

Potwierdzam!

kino HELIOS-Olsztyn dźwięk ocena 7/10. Obraz 3/10. Cyfrowy obraz 5,5/10

Dom - dźwięk 9/10. Obraz 8/10 dotyczy filmów 720/1080p (projektor optoma hd70) sprzet audio Onkyo606 + mission m34 5.1

Faktycznie sprawdza się to w 100%. Nigdy nie zapomnę opadu szczęki mojego znajomego po krótkim pokazie możliwości Pioneera AX10i. Jedyne co potrafił z siebie wykrzesać po filmie to fakt, iż drżały mu nogawki od spodni i uwaga cytuję "K.... prawdziwe kino i to na 200%". Więc coś w tym musi być :-)

Tylne kolumny dość słabo słychać i dość mało jest basu.

To już wina źle skonfigurowanego sprzętu. W prawidłowo grającej sali tylne kolumny są bardzo dobrze słyszalne, zaś basik w odpowiednich momentach potrafi zrzucić buty i ściągnąć skarpetki. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że charakterystyka i brzmenie basu w sprzęcie pro są inne, niż w domu. W domu grają małe miękko zawieszone głośniki o niezbyt dużej skuteczności, w kinach (i na koncertach) bas jest odtwarzany przez spore (np. 38cm) twardo zawieszone wysokoefektywne przetworniki.

O obrazie to już nie wspomnę jakość słaba może i kosztem wielkości ale słaba. Nawet niema jeszcze full HD:(

W kinach, gdzie wykorzystuje się jeszcze projektory na taśmę 35mm, rozdzielczość obrazu jest szacowana na 3000 linii w pionie (cyfrowy FullHD ma 1080). Zaś w kinach z projektorami cyfrowymi (projektory DLP, LCoS i laserowe) obraz może mieć rozdzielczość 2k (2048x1080), albo nawet 4k (4096x2160). Czyli i tak lepiej niż domowe 1080p. Gorsza jakość wynika pewnie z faktu niestety częstego jeszcze stratnego kopiowania materiału (w przypadku taśmy 35mm) lub też po prostu z dużo większego ekranu niż w domu (po rozciągnięciu obrazu z domowego projektora FullHD do rozmiaru ekranu kinowego też byłaby straszna pikseloza i generalnie lipna jakość obrazu).

DTS HD MA RULEZ, a w kinach nędzny DD króluje :)

DD jest nadal bardzo popularny, ale spotyka się często też dts i PCM 24/96.

(...)

DVD

To niestety świadczy tylko bardzo źle o kinie. W przypadku wykorzystania projektorów cyfrowych (z którymi w jednej obudowie są zintegrowane komputery) jako nośnik danych służą dyski twarde.

Niestety prawdą jest, że do odtwarzania muzyki w kinach służą wysokoefektywne kolumny, często z głośnikami tubowymi, które jeśli chodzi o jakość dźwięku już na starcie przegrywają ze spotykanymi w naszych domach wyrafinowanymi technologicznie i brzmieniowo głośnikami. Ale właśnie te wysokoefektywne kolumny są niezbędne do nagłośnienia sali kinowej. Kolumny oparte o domowe przetworniki szybko by wyzionęły ducha (a raczej puściły dymek i zamilkły).

P.S. Też wolę obejrzeć film w domu, niż lecieć do kina.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam 80% ludzi tu na forum ma nie kino domowe ale raczej preforme kina zreszta artykul jaki tu przytocze z gazety mowi sam za siebie pozdrawiam wszystkich kinomanow. Prawdziwe kino w domu

Określenie kino domowe powstało w Stanach Zjednoczonych, gdzie prywatne, domowe sale kinowe budowano w wielkich rezydencjach. Dzisiaj kino domowe, zapakowane w karton oferują nam w supermarketach i zalecają podłączyć do telewizora - to nie jest prawdziwe kino domowe.

Kino domowe z prawdziwego zdarzenia urządza się zazwyczaj w osobnym, specjalnie do tego przeznaczonym pomieszczeniu. Wyposażone jest w taki sposób, aby dostarczyć jak najlepszych wrażeń podczas oglądania filmu. Pomieszczenie to ma służyć relaksowi i dobrej zabawie.

Miejsce na kino domowe dobrze jest zaplanować już na etapie budowy lub projektowania domu. Najczęściej zlokalizowane jest w podziemiu lub na poddaszu.

Ważna jest aranżacja sali kinowej - musi mieć swój styl, często nawiązujący do wnętrza całego domu, ale z zachowaniem pewnych cech multipleksu. W zależności od powierzchni pomieszczenia i przewidywanej ilości miejsc siedzących trzeba dokładnie rozplanować ekran, fotele, głośniki oraz miejsca techniczne na urządzenia. Trzeba pamiętać, że minimalna zalecana powierzchnia to ok. 25 mkw, przy wysokości minimum 2,60 m. W pomieszczeniach mniejszych bardzo trudno uzyskać dobre efekty dla niskich tonów. Lepiej więc przeznaczyć większą powierzchnię.

Kolejnym etapem urządzania kina w domu jest zaprojektowanie i rozprowadzenie całej instalacji, czyli okablowanie. Dotyczy ono zarówno instalacji audio/wizualnej, jak i elektrycznej. Światło jest niezwykle istotnym elementem dostarczającym specjalnych efektów przed, w trakcie i po seansie. Może stworzyć niepowtarzalny nastrój, zwłaszcza gdy współpracuje np. z kotarą odsłaniającą automatycznie ekran, jak w teatrze.

Należy też zadbać o dobrą akustykę pomieszczenia i jednocześnie jego wyciszenie z zewnątrz. Ściany, sufit, czy podłoga są najczęściej wykańczane miękkimi materiałami, pod którymi umieszcza się specjalne płyty wygłuszające. To dosyć trudny etap prac, gdyż łatwo o efekt przytłumienia. Podstawowym zadaniem akustyka jest tutaj uzyskanie naturalnego pogłosu, bez efektów odbicia fal dźwiękowych, a jednocześnie bez efektu martwego i głuchego dźwięku.

Prawdziwe kino domowe to oczywiście duży ekran i projektor. Tylko ten sposób odtwarzania filmów nie powoduje zmęczenia oczu dwugodzinnym seansem. W oddzielnych salach kinowych stosujemy ekrany ramowe. Zapewniają najlepszy naciąg płótna projekcyjnego i jego trwałość. Tworzą też odpowiedni nastrój. Najczęściej są w kolorze białym, ale coraz częściej stosuje się też szare powłoki. Są to specjalne płótna, skonstruowane tak, aby uzyskać najlepszy efekt propagacji światła. Warto zainwestować w dobry ekran.

Tu tez mozna poczytac o prawdziwym KD a nie sprzecie kd w domu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Kino domowe vs kino w domu" Dobrze powiedziane. Skoro kino domowe jest lepsze niż prawdziwe kino to kino w domu o którym mówisz to w ogóle położy prawdziwe kino na łopatki.:)

Trzeba pamiętać, że minimalna zalecana powierzchnia to ok. 25 mkw, przy wysokości minimum 2,60 m. W pomieszczeniach mniejszych bardzo trudno uzyskać dobre efekty dla niskich tonów. Lepiej więc przeznaczyć większą powierzchnię.

-Posiadam około 25m2 pomieszczenie przeznaczone do kina domowego. Wysokość 2,15cm-2,20cm i szczerze powiem ,że uzyskuję bardzo dobre efekty niskich tonów i wysokich/średnich. To opinia nie tylko moja.

Pomieszczenie odpowiednio przygotowane. Na rogach bass trapy (wełna Rockton) i trochę na suficie. Jeszcze muszę po bokach ścian rozmieścić wełnę na niskie częstotliwości(ale czasu nie mam - może dlatego ,że i tak uzyskałem już efekt odpowiedni). Po bokach mam styropian w ząbki poprzyklejany. To jest na wysokie i średnie. Brak pogłosu! "a jednocześnie bez efektu martwego i głuchego dźwięku"

-Posiadam około 25m2 pomieszczenie przeznaczone do kina domowego. Wysokość 2,15cm-2,20cm i szczerze powiem ,że uzyskuję bardzo dobre efekty niskich tonów i wysokich/średnich. To opinia nie tylko moja.

Pomieszczenie odpowiednio przygotowane. Na rogach bass trapy (wełna Rockton) i trochę na suficie. Jeszcze muszę po bokach ścian rozmieścić wełnę na niskie częstotliwości(ale czasu nie mam - może dlatego ,że i tak uzyskałem już efekt odpowiedni). Po bokach mam styropian w ząbki poprzyklejany. To jest na wysokie i średnie. Brak pogłosu! "a jednocześnie bez efektu martwego i głuchego dźwięku"

Ok zgadzam sie ale jak to ma sie te porownanie kino do sprzetu z markietu za 2000zl caly komplet ( mam kino domowe w domu) i zero akustyki pomieszczenia , sa tacy co twierdza ze to BAJKA !!! Z reszta im tez sie nalezy cos od zycia.

Ok zgadzam sie ale jak to ma sie te porownanie kino do sprzetu z markietu za 2000zl caly komplet ( mam kino domowe w domu) i zero akustyki pomieszczenia , sa tacy co twierdza ze to BAJKA !!! Z reszta im tez sie nalezy cos od zycia.

Wklejam swoje juz nieaktualne KD nie chwale sie , ale zarazilem sie muzyka stereo i juz mnie na KD nikt nie namowi.

Wklejam swoje juz nieaktualne KD

Jak rozwiązałeś kwestię ekranu?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jak rozwiązałeś kwestię ekranu?

A to trzeba miec ekran na cala sciane?? Lcd nie wystarczy?? dobrze ze pozbylem sie KD bo bez ekranu to nie KD dzis juz takie sa standardy :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.