Skocz do zawartości
IGNORED

recenzje prasy audiofilskiej

troy

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

prenumeruję AudioVideo. Ostatnimi czasy jednak pismo powinno zmienić nazwę na PCaudio. Same recenzje słuchawek, DAC, kable cyfrowe /ostatni nr/ i ogólnie tematyka pc audio. Słucham płyt po staremu, cd i amp i raczej się to nie zmieni. Rozumiem też że strumieniowanie muzyki to obecny trend ale ja z różnych względów się mu nie poddam.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kupuję "Audio". Dodają płytki z 5 utworami. Czasem szmira makabryczna, a czasem da się posłuchać. Mam kupę radości czytając niektóre recenzje. Powinni w szkołach je dawać jako lektury zamiast np. Słowackiego i pytać, co autor miał na myśli. Lubię pooglądać też takie ładne zdjęcia nowych kolumn. Fajne. ;)

Można odświeżyć ten wątek. Ciekawe jak to teraz wygląda? Nie ukrywam, że jestem żywo zainteresowany i przyjmę nawet pomyje na głowę.

Mam jedno pytanie i jedną opinię.

Jakiś czas temu dla Redakcji Audio-Video pracował red. Ludwik Igielski. To była jedyna osoba, która pośród Was miała pojęcie o analogu - gramofonach, wkładkach do nich i pre gramofonowych. Nie wiesz może dlaczego już nie pisze? Odszedł sam czy został zwolniony? Jeśli to drugie, to był to duży błąd z Waszej strony.

A teraz opinia - rozmydlacie tematykę na komiczną wprost skalę. Trzeba sobie zdać pytanie, do kogo właściwie adresowane jest to pismo. Bo ja odnoszę wrażenie, że do każdego kto ma pieniądze, do każdego, kto po komisach ze starymi rupciami się nie snuje i samemu sobie audio nie kleci. A szczególnie honorowani są ci adresaci, którzy mają pieniędzy najwięcej. Tylko że ci którzy mają ich najwięcej, zapewne nie są zainteresowani czytaniem Waszego pisma, bo jedyne co ich interesuje, to jest...zarabianie tych właśnie pieniędzy. Jedyne co czytają, to są to dokumenty finansowe. Dobrą ilustracją tego problemu były testy sprzętu car audio, przeznaczonego do wypaśnych bryk po kilkaset tysięcy. Kogo to interesuje? Czy będą też na tej zasadzie publikowane testy systemów nagłośnieniowych z amerykańskich atomowych łodzi podwodnych albo russkich krążowników rakietowych? Czy będą testy systemów nagłośnieniowych na stokach narciarskich? A co z nagłaśnianiem lodowisk? Bo to są wszystko najwyraźniej wiodące tematy według Audio-Video.

Próba zaspokojenia zainteresowań każdego w jednym cienkim pisemku jest infantylna. Nad wejściem do Redakcji zawieście sobie takie przysłowie: "Jeszcze się taki nie narodził, co by każdemu dogodził".

Pozdro,

Yul

w

AV byl onegdaj chyba jeszcze jeden czlowiek,ktory odszedl do ktorejs z hajendowych dystrybucji,ktoz to byl? jego recenzja MF A300 i nie tylko byla strzalem w 10tke.Kulpie w pewnym momencie przestalem sie interesowac jak i pismem w ogole.Lubie AUDIO i prawie zawsze kupuje.Dowcip i fachowosc sa niepodrabialne.Labanowski tez nie wyskoczyl spod ogona.Pacula z przymruzeniem oka.A Dusza w plytach tylko informacyjnie.Kiedys redakcji zdarzyl sie taki lapsus,ze w tym samym nrze pojawily sie 2 recenzje tej samej plyty...,alez sie ubawilem i napisalem do redakcji.Pania z prenumeraty dobrze bym ostrofowal. Na HFiM nie zwracam uwagi od lat.HFC- tylko ogladam okladki... Lubie fora w UK i U$.

Dowcip i fachowosc sa niepodrabialne.

Bardzo mi tego brakuje, szczególnie ostrego i ciętego języka z pogranicza XX i XXI wieku. Dla tych paru śmiesznych a zarazem ciętych słów kupowałem te czasopisma. Obecnie marzy mi się przeczytać obiektywną recenzję, gdzie zły towar byłby opisany zgodnie z prawdą a nie same niedomównienia i retorykę rodem z laskowika typu "ale trzy koła ma sprawne". Obecnie o czymkolwiek by nie czytać jest nowoczesne i ma cenę zawsze zbyt małą w porównaniu do tego ile kosztuje. Aby recenzje były obiektywne przydałoby się trochę prawdy a nie tylko zachowawczy marketing. Niestety przez to nawet najważaniejsze gazety na rynku są coraz mniej wiarygodne.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Moja mocno subiektywna ocena naszych rodzimych świeszczyków audiofilskich:

Audio

mocne strony:

- Najlepsze opisy techniczne kolumn (w wykonaniu A. Kisiela), dogłębne, ciekawe, a przy tym z dystansem, na luzie. Wrażenia odsłuchowe w wykonaniu Kisiela - no tu już trochę gorzej, nazbyt zagmatwane, czasem to zasupłane na amen, tak że ni ch.ja nie wiadomo, jak właściwa dana kolumna gra.

- Pomiary (a nie plecenie, że kolumna jest łatwa do wysterowania, bo ma 92 db i 8ohm)

słabe strony

- żenująco miałkie, powierzchowne, lakoniczne recenzje elektroniki. Czasem to kilka prymitywnych zdań. Po prostu dno.

- wysoka bojaźliwość (najdrobniejsza nawet krytyka jest surowa wzbroniona),

- brak jakiegokolwiek wartościowania, nie ma różnicy w opisie brzmienia odtwarzacza BR za 1000zł i cedeka za 10 tys - obydwa najpewniej zabrzmią w sposób "spójny i zrównoważony", przy czym dodatkowo blu-ray zabrzmi "w kinie nieco odważniej". Czyli ble, ble, ble

- pisze u nich Pacuła, którego nie jestem w stanie czytać

Audio-Video

Mocne strony:

- plastyczne opisy brzmienia (przeciwieństwo Audio) - wiadomo, jak dane urządzenie gra

- dobry system oceniania, z podsumowaniem każdej cechy

- jedyne pismo, które wskazuje słabe strony testowanych urządzeń

- jedyne pismo, które zamieszcza fachowe recenzje urządzeń Video (dla mnie istotne)

- częste dwa niezależne opisy brzmienia tego samego urządzenia

- dostają do testów dużo nowości

Słabe strony:

- zdecydowane przegięcie w stronę PC-audio,

- nazbyt ostentacyjne i bezrefleksyjne promowanie plików i innych tego typu

- czekam tylko na opisy brzmienia różnych programików czy systemów operacyjnych,

- zapowiedzi testów, które następnie nie dochodzą do skutku

- pisuje do nich Elberoth, którego twórczość jest dla mnie niewiarygodna

HiFi i Muzyka

Mocne strony:

- nie za bardzo wiem, co miałbym wskazać,

- chyba to: czasem wciąż niezłe (ciekawe) recenzje autorstwa red. naczelnego

Słabe strony

- ponura szata graficzna (choć okładki mi się podobają)

- recenzje często nie do odróżnienia od artykułów typu "profil" - bojaźliwość 10/10

- dostają do testów często różne starocie (niechciane przez inne redakcje?)

- prawie całkowity brak testów urządzeń klasy średniej (np. wzmacniaczy) - oprócz tzw "półkowników"

- brak testów grupowych od czasu awantury z jednym z dystrybutorów

- pogarda dla pomiarów

- daje się odczuć brak pomysłu na pismo, stagnacja, zmęczenie materiału

- moim zdaniem w obecnej formule tytuł schodzący.

HFiM - numer lipcowo-sierpniowy jest na pólkach nadal w tej samej liczbie jak na początku wakacji. To mówi wszystko. Zasłużył na to.

AUDIO - wielki plus za terminowość i szybkość ukazywania się. Ekstraklasa.

Audio-Video - długo by pisać dlaczego nikomu bym nie polecał. I nie polecam.

Pozostałe - szkoda pisać o nich, a co dopiero kupować.

Mamy chyba tyle samo tytułów naszej prasy, co bogate i z dłuższą tradycją niemcy.

Myślę, że zniknięcie ze 2 tytułów wyszłoby na dobre. Dystrybutorzy nie miliby tak bardzo w czym przebierać.

Myślę, że zniknięcie ze 2 tytułów wyszłoby na dobre. Dystrybutorzy nie miliby tak bardzo w czym przebierać.

masz rację, nie zapominaj jednak, że konkurencją dla pisemek (i alternatywą dla dystrybutorów) jest dynamicznie rozwijąjący się segment bajkopisarzy internetowych (w tym tzw. redaktorów forum AS), którzy w klakierstwie jadą po bandzie, żadna z drukowanych gazetek im nie dorówna.

czekam tylko na opisy brzmienia różnych programików czy systemów operacyjnych,
Ciekawe kto pobije Hi-Fi Choice?

ŻARÓWKI LED PANASONICA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z utęsknieniem czekam więc na test żarówek samochodowych, ich wpływ na dźwięk i oczywiście ranking

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 2 tygodnie później...

Mam jedno pytanie i jedną opinię.

Jakiś czas temu dla Redakcji Audio-Video pracował red. Ludwik Igielski. To była jedyna osoba, która pośród Was miała pojęcie o analogu - gramofonach, wkładkach do nich i pre gramofonowych. Nie wiesz może dlaczego już nie pisze? Odszedł sam czy został zwolniony? Jeśli to drugie, to był to duży błąd z Waszej strony.

A teraz opinia - rozmydlacie tematykę na komiczną wprost skalę. Trzeba sobie zdać pytanie, do kogo właściwie adresowane jest to pismo. Bo ja odnoszę wrażenie, że do każdego kto ma pieniądze, do każdego, kto po komisach ze starymi rupciami się nie snuje i samemu sobie audio nie kleci. A szczególnie honorowani są ci adresaci, którzy mają pieniędzy najwięcej. Tylko że ci którzy mają ich najwięcej, zapewne nie są zainteresowani czytaniem Waszego pisma, bo jedyne co ich interesuje, to jest...zarabianie tych właśnie pieniędzy. Jedyne co czytają, to są to dokumenty finansowe. Dobrą ilustracją tego problemu były testy sprzętu car audio, przeznaczonego do wypaśnych bryk po kilkaset tysięcy. Kogo to interesuje? Czy będą też na tej zasadzie publikowane testy systemów nagłośnieniowych z amerykańskich atomowych łodzi podwodnych albo russkich krążowników rakietowych? Czy będą testy systemów nagłośnieniowych na stokach narciarskich? A co z nagłaśnianiem lodowisk? Bo to są wszystko najwyraźniej wiodące tematy według Audio-Video.

Próba zaspokojenia zainteresowań każdego w jednym cienkim pisemku jest infantylna. Nad wejściem do Redakcji zawieście sobie takie przysłowie: "Jeszcze się taki nie narodził, co by każdemu dogodził".

Pozdro,

Yul

Przeczytałem ten post i nie widzę w nim żadnej rady. O czym powinniśmy zatem pisać? Czy o używanym sprzęcie audio sprzed dekady? Proszę o konkrety.

Z wymienionych wyżej tematów "wiodących" jak do tej pory był tylko krótki cykl o sprzęcie audio w samochodach. Istnieje taki rynek i dlaczego nie można o nim pisać? Opinie nt. sprzętu audio w gazetach motoryzacyjnych są niezwykle ubogie, a my akurat interesujemy się również motoryzacją. To zresztą było dawno temu i nie ma kontynuacji, więc w czym problem? O łodziach i lodowiskach nie pisaliśmy i nie mamy zamiaru.

Jeśli ma Pan jakieś pomysły na zastąpienie pewnych tematów innymi, to proszę napisać bardziej konkretnie, które nie, a co zamiast nich.

Audio-Video - długo by pisać dlaczego nikomu bym nie polecał. I nie polecam.

Proszę rozwinąć dlaczego by Pan nie polecał. Przecież setki osób czekają na to aby dowiedzieć się dlaczego.

Myślę, że warto pisać o konkretach.

jeszcze z 10 lat temu co miesiąc jakąś gazetkę sobie kupowałem czyli z 3-4 pisemek wybierałem akurat taką, w której było coś interesującego dla mnie do poczytania, obecnie od kilku już lat raz do roku jak jadę na urlop to kupuję sobie gazetkę, aby w razie niepogody można bylo coś poczytać, nie wiem czy jest to spowodowane ogólnym dostępem do internetu, do różnych forów itp. gdzie można o wszystkim przeczytać, czy też jednak poziom merytoryczny naszych periodyków znacząco się obniżyl

Audio-Video

Mocne strony:

- plastyczne opisy brzmienia (przeciwieństwo Audio) - wiadomo, jak dane urządzenie gra

- dobry system oceniania, z podsumowaniem każdej cechy

- jedyne pismo, które wskazuje słabe strony testowanych urządzeń

- jedyne pismo, które zamieszcza fachowe recenzje urządzeń Video (dla mnie istotne)

- częste dwa niezależne opisy brzmienia tego samego urządzenia

- dostają do testów dużo nowości

Słabe strony:

- zdecydowane przegięcie w stronę PC-audio,

- nazbyt ostentacyjne i bezrefleksyjne promowanie plików i innych tego typu

- czekam tylko na opisy brzmienia różnych programików czy systemów operacyjnych,

- zapowiedzi testów, które następnie nie dochodzą do skutku

- pisuje do nich Elberoth, którego twórczość jest dla mnie niewiarygodna

Odniosę się do minusów oczywiście.

- PC-audio - jest taki trend i trudno go pominąć, postaram się jednak przedyskutować sprawę proporcji względem klasycznych rzeczy z red. naczelnym. Więcej analogowych wzmacniaczy i kolumn?

- ostentacja(?) wynika z autentycznego naszego entuzjazmu. Prywatnie używamy plików i lubimy to. Osobiście sam się przed tym broniłem najdłużej (bałem się), póki nie spróbowałem. Tak, jak wyżej, porozmawiamy wewnętrznie na temat proporcji. Niemniej jednak nie da się już tego zatrzymać. Po prostu nas to czeka.

- niewykluczone, że tak będzie - mogą pojawić się opisy brzmienia programów, choć do tej pory nie było. Nie będzie to jednak nic stałego, jeśli nawet będzie.

- niezrealizowane testy - różne są przyczyny. Najczęściej po stronie dystrybutorów, którzy "akurat sprzedali" jedyny egzemplarz. Różnie to bywa i ciężko jest to kontrolować.

- Elberoth vel Adam Mokrzycki pisał o adapterach USB. To był jednorazowy występ, pomijając fakt, że pracował w tym piśmie kilkanaście lat temu.

Ja zaprzestałem kupowania wszelkich pism AV kilka ładnych lat temu i nie żałuję. Kupowałem przez długie lata wszystkie pisma, aż nie było gdzie ich przechowywać. Pomyślałem więc, że zacznę z nich wyrywać kartki z reklamami i ku mojemu ździwieniu okazało się, że zostaje połowa z artykułami lub czasem mniej. Kiedy zaczynałem je kupować to głównie interesowało mnie audio więc zawsze czekałem z niecierpliwością na nowe numery, w których co roku przedstawiane były "nowe" produkty z odpowiednią recenzją by złapać potencjalnego klienta.Niestety dawałem się nabierać na rzekomo nowe i lepsze, które później okazywały się tym samym co poprzedni tylko w nowszej obudowie. Po kilku latach zacząłem zauważać,że coraz częściej pojawiają się artykuły mniej związane tylko z audio mimo, że równocześnie powstawały pisma dedykowane Kinom Domowym, Car Cudio,TV. Zacząłem w końcu uczyć się czytać i wyłapywać bzdury umieszczane między wierszami i tak w końcu dojrzałem do tego żeby zaprzestać marnowania pieniędzy, a najbardziej pomogły mi zdjęcia na, których widać jak rośnie cena nieproporcjonalnie do zawartości. Marzy mi się pismo dedykowane konkretnie jakiejś tematyce, a nie o wszystkim i o niczym. Jeśli będę chciał poczytać o AUDIO to to kupuję, jeśli o KD,TV,CAR to mam wolną wolę i wiem, że bedą tam opisane konkretne tematy. Rozumiem,że dzisiaj pismo to głównie interes w którym pisze i zamieszcza się wszystko by zarobić pieniądze, ale to już niestety beze mnie tym bardziej,że jest internet. pozdrawiam.

ale to już niestety beze mnie tym bardziej,że jest internet. pozdrawiam.

Podpisuję się pod tym dwiema nogami. Dorabiać ludzi, którzy są dla siebie i młynem i wodą to trochę sprzeczne z moją ideologią. Ich pseudo marketing robienia z gó..na lukrowanego cukierka aby tylko złapać frajera (czytaj klienta) to jest chore i powinno być karalne. To prawie jak AMber Gold oferujący produkt wspaniały ale nie istniejący w realnym świecie. Tak jak oglądanie reklam (mimo chodem) w TV, tak samo znudziło mnie czytanie prasy. Poza tym nieścisłości w opisach i zaprzeczanie samemu sobie na kolejnych stronach, nie jest przeze mnie akceptowalne. Na szczęście jest Empik i wchodzę dosłownie na 5-10 minut aby przekartkować ww. pisam i z każdą wizytą utwierdzam się w przekonaniu, że nie warto. W internecie można znaleźć bardziej obiektywne opinie, wyciągając średnią z tych przychylnych jak i nie.

Przeczytałem ten post i nie widzę w nim żadnej rady. O czym powinniśmy zatem pisać? Czy o używanym sprzęcie audio sprzed dekady? Proszę o konkrety.

a co to jest sprzed dekady? :)

dla mnie nic ta ostatnia dekada nie znaczy

piszcie o sprzęcie nawet sprzed 2 i 3 dekad - dlaczego nie? vintage może być ok

wróciły gramofony, wróciły do sklepów winyle

dlaczego nie można przetestować kilka odschoolowych rzeczy od czasu do czasu?

na pewno jest to lepsze niż kolejny "wybitny" dac do wszystkiego czyli do niczego...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

pomysł ciekawy, ale jak znam życie to się nie przyjmie, kiedyś w Audio Video był taki kącik o starym sprzęcie, nie wiem czy cykliczny. pamiętam że były opisywane stare Eposy

W efekcie wiemy jak urządzenie jest zbudowane tylko nie wiemy jak gra.

A nie lepiej się samemu przekonać jak gra?

Kiedyś byłem na odsłuchu kilku zestawów kolumn. I wiem, że powtarzam ten przykład na tym forum już chyba po raz trzeci. Tak zachwalane w prasie Dali Concept 6 grały zupełnie inaczej niż to opisywano. A prawie piano z zachwytu nad nimi.

AUDIO - wielki plus za terminowość i szybkość ukazywania się. Ekstraklasa

Dodam, że cenię Audio za to, że mają dobre pomiary-konkrety (ciekawią mnie pomiary) i za dość dobre recenzje płyt, które dzięki nim często kupuję.

Pamiętam bardzo dobrze i miło wspominam Audio z końcówki lat 90tych, kiedy na poważnie zaczynałem przygodę z audio. Testy były wiarygodne, jak komuś trzeba było dowalić za dane urządzenie to tak czyniono. A teraz? Ładne i grzeczne testy.

Korupcja dotyka w naszych czasach nie tylko polityków.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Panie Marku, chciał Pan konkretnych oczekiwań , oto następne moje.

Gdyby pisma były konsekwentne to np. przy testowanych nowych "klockach" byłby odnośnik odpowiednika poprzednich wersji urządzeń dawniej testowanych tego producenta.

Pozwoliło by to na podjęcie decyzji czy warto wydawać spore pieniądze na urządzenie, które wygląda inaczej a nie koniecznie brzmi lepiej.

Niestety nigdy tak nie będzie bo pisma musiały by wybrać między zarabianiem pieniędzy,a dobrem czytelników.

Dla mnie wyjściem jest kupienie sporadycznie jakiegoś numeru za 4zł na giełdzie lub jakimś dworcu

i to jest realna cena odzwierciedlająca zawartość za którą mogę tyle zapłacić.

pozdrawiam.

Generalnie nie ma złych recenzji. Nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy i nigdzie przeczytać "szkoda kasy na xyz"

widocznie nie czytałeś wszystkich numerów Audio Video. Ja czytałem tam recenzję gdzie prosto było napisane coś w stylu "za te pieniądze można znależć coś lepszego". W innym skrytykowano kolumny Avcona na chińskich głośnikach. Audio Video dla mnie są rzetelni. Wskazują wady jak i zalety. Czasem też piszą po prostu że warto samemu odsłuchać co też jest sensowne

Gość StaryM

(Konto usunięte)

widocznie nie czytałeś wszystkich numerów Audio Video.

Na pewno.

Nie chodzi jednak o ostrożne stwierdzenie, że wyrób jest drogi. Chodzi o napisanie zgodnie z prawdą, że wyrób to knot niewart nawet złamanego grosza. Znam takie knoty, a żadne audiofilskie pismo nie napisało tego. Gdyby napisało to producent by się obraził i nie dał za darmo do testów z możliwością odkupienia za pół ceny. Obrażeni producenci nie dawaliby reklam, i kurek z kasą się zakręca.

To kwadratura koła.

Chodzi o napisanie zgodnie z prawdą, że wyrób to knot niewart nawet złamanego grosza. Znam takie knoty, a żadne audiofilskie pismo nie napisało tego. Gdyby napisało to producent by się obraził i nie dał za darmo do testów z możliwością odkupienia za pół ceny. Obrażeni producenci nie dawaliby reklam, i kurek z kasą się zakręca.

To kwadratura koła.

Tak ostrej recenzji nie pamiętam. Znam jednak sprzety które dostały bardzo nieprzychylne recenzje :kolumny mistrala /. a mistral się w AV reklamował/, kolumny pioneera, avconowi się dostało . Ostatnio nawet hi endowy PMC został skrytykowany, ale w stylu że pewne aspekty brzmienia są na minus pewne na plus.

piszcie o sprzęcie nawet sprzed 2 i 3 dekad - dlaczego nie? vintage może być ok

wróciły gramofony, wróciły do sklepów winyle

dlaczego nie można przetestować kilka odschoolowych rzeczy od czasu do czasu?

Kto dostarczy sprzęt do testu i zagwarantuje sprawność techniczną sprzed 30 lat?

Chodzi o napisanie zgodnie z prawdą, że wyrób to knot niewart nawet złamanego grosza. Znam takie knoty, a żadne audiofilskie pismo nie napisało tego.

Czy taki knot był w AV oceniony pozytywnie?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kto dostarczy sprzęt do testu i zagwarantuje sprawność techniczną sprzed 30 lat?

A wysilcie się, to wy jesteście dziennikarzami. W sieci można spotkać świetne i dokładne recenzje vinatge, w Polsce są ludzie, którzy mają taki sprzęt. A jakim cudem pisma motoryzacyjne opisują samochody retro?

Czy taki knot był w AV oceniony pozytywnie?

Nie wiem. Zbyt rzadko czytałem akurat AV, ale jednoznacznie złej recenzji nie widziałem. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.