Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  134 członków

Chario Klub
IGNORED

Klub Chario

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Wysokość standów wynosi 62 cm.

Dzięki

Jeszcze jedno pytanie. W oryginalnych standach nóżki głośników trochę wchodzą w blat podstawy. Jaka jest odległość między spodem głośnika a blatem podstawy (bo napewno mniej niż wysokość nóżek głośnika)

Gość

(Konto usunięte)

Generalnie interesuje mnie górny blat. Mam standy VAP'a ER106 i będę je przerabiał. Skrócę, rurę, wykonam nowy blat górny tak aby pasował do Delfinów. Także jak możesz to podeślij mi wymiary tego blatu, skonfrontuję go z tym co mam zamiar wykonać.

Ja generalnie planuję przykręcić na stałe te głośniki do standów za pośrednictwem jakiś gumowych stopek, stąd też moje pytanie ile producent przewidział przerwy między głośnikiem a standem dla prawidłowej pracy bass reflexu.

• 4 tygodnie później...

Ktoś nie miał litości:

http://allegro.pl/kolumny-chario-academy-1-hi-end-i7013662134.html

aukcja pokazuje dokładnie co i jak więc absolutnie nie zarzut do sprzedającego. Ot, serce się kraje...

post-8687-0-72389200-1509034109_thumb.jpg

post-8687-0-72389200-1509034109_thumb.jpg

...może faktycznie wtedy ktoś by się skusił. Te drivery są jeszcze w ogóle gdzieś do dostania?

Tym niemniej... zastanawiające są takie historie, gdzie jakby nie było z wyższej półki rzecz, delikatna... a wygląda jakby ją ktoś na pakę wrzucił, po której się turlała przez 1000km luzem.

Czy ktoś miał doświadczenie z Syntarami 523 ? Od dawna mnie kuszą te 3 drożne regałówki .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ktoś nie miał litości:

http://allegro.pl/kolumny-chario-academy-1-hi-end-i7013662134.html

aukcja pokazuje dokładnie co i jak więc absolutnie nie zarzut do sprzedającego. Ot, serce się kraje...

gosc mi odpisał ze ma oferty na 2000 2200 i 2300 zł :)

• 3 tygodnie później...

Koledzy , czy Chario Constelation Lynux jest dobrym partnerem dla Marantz PM 7003 , 7004 ? Sąsiad szuka dobrego brzmienia .

Na razie będzie, to grało z Marantz NR 1608 i radio internetowe , ale kolega myśli o rozbudowę o wzmieniasz stereo , a później CD.

Widzę na All.. 2 propozycje , jedna z zieloną kopułą. Która propozycja jest bezpieczniejsza ?

W grę wchodzą tylko monitory , mogą być średnie i wieksze gabaryty .

Dzięki za każdy głos w tej sprawie

Te z zieloną kopułką wiszą na Alle od dawna. Ponoć to wersja limitowana, ale jakoś na nikim wrażenia nie zrobiły.

Lynx to bardzo porządne niewielkie monitory, ale jak dla mnie miały trochę skąpy bas. Dlatego zdecydowałem się na większe Delphinusy, a te to już kawał konkretnego brzmienia.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Chario Lynx to bardzo dobre monitorki w tej cenie! Miałem je kiedyś, właśnie takie z "zieloną kopułką", wersja Leaf. Zapewne oprócz koloru kopułki nie różnią się niczym od tych standardowych.

Te monitorki mają swój charakter, taka sygnatura większości głośników Chario. Trudno je pomylić z czymś inny, a jeśli chodzi o bas, to nie zgodzę się z przedmówcą, mają go całkiem sporo i to taki mięsisty jak na swoje gabaryty z dobrym piecykiem potrafią zagrać bardzo przyjemnie.

Należy raczej myśleć, przed zakupem nad wzmacniaczem który je zdyscyplinuje, okiełzna właśnie ten charakterystyczny bas. Im lepszy wzmacniacz z prawdziwymi watami będzie im towarzyszył tym lepiej zagra.

Delphinusy ciut większe.. Lynx-y są bardzo spoko. Pomyśl o jakimś lepszym wzmaku, może Baltlab itd.

pozdrawiam.

_ . . _

a jaka jest sygnatura wiekszosci produktow Chario i Chario jako firmy?

Bo opinie i testy mowia jedno a ludzie w salonach mowia drugie - maslo maslane.

Kto ma Delphinusy (o Syntarach czy Pegasusach juz nie wspomne bo pytalem i nikt nie ma chyba heh) i moze sie wypowiedziec?

Kto ma Delphinusy (o Syntarach czy Pegasusach juz nie wspomne bo pytalem i nikt nie ma chyba heh) i moze sie wypowiedziec?

To ciepło grające kolumny z mocną podstawą basową, stonowaną górą ... jak ktoś kiedyś o nich powiedział są "misiowate".

Dlatego jak kolega wyżej napisał potrzebują dobrego wzmacniacza, który nad nimi zapanuje, wtedy dopiero czarują ... i to jak :-)

a jeśli chodzi o bas, to nie zgodzę się z przedmówcą, mają go całkiem sporo i to taki mięsisty jak na swoje gabaryty z dobrym piecykiem potrafią zagrać bardzo przyjemnie.

Dlatego napisałem: jak dla mnie.

Wiemy, że na brzmienie składa się wiele czynników, a na końcu jest ono filtrowane przez indywidualne preferencje słuchacza.

A że bas jest duży jak na gabaryty tych monitorów - pełna zgoda.

To ciepło grające kolumny z mocną podstawą basową, stonowaną górą ... jak ktoś kiedyś o nich powiedział są "misiowate".

Dlatego jak kolega wyżej napisał potrzebują dobrego wzmacniacza, który nad nimi zapanuje, wtedy dopiero czarują ... i to jak :-)

Misiowate w sensie przyjemnie grające - tak.

Misiowate w sensie rozlazłe i ospałe - absolutnie nie.

Nie mam jeszcze delphinusów osłuchanych - są u mnie dopiero od tygodnia. Eksperymentuję wciąż z ustawieniem, będę szukał do nich optymalnego intekonektu itd. Niemniej już ze zdumieniem stwierdziłem, że czasem potrafią zagrać bardzo wyrazistą górą.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Misiowate w sensie przyjemnie grające - tak.

Tak

Misiowate w sensie rozlazłe i ospałe - absolutnie nie.

Również tak. Może nie jakoś bardzo ale brakuje im nieco dynamiki.

Niemniej już ze zdumieniem stwierdziłem, że czasem potrafią zagrać bardzo wyrazistą górą.

Górę te kolumny mają niezbyt rozdzielczą i czytelną ale na pewno nie mają jej zbyt wiele.

Może Dire Straits słuchałeś?

Wszystkie moje wypowiedzi odnośnie Delphinusów są w kategoriach powiedzmy "absolutnych" i "obiektywnych".

Natomiast w swojej kategorii cenowej to świetne kolumny, godne polecenia oraz zdecydowanie mogą się podobać i oczarować jak mnie kiedyś.

rozumiem

jak im sie da dobry wzmak to przestaja byc takie 'misiowate' i pozostaja cieple ale dobrze kontrolowane czy dalej sa takie ?

W tej recenzji co dalem jest fajny akapit:

Kolumny Chario Syntar 533 grają zresztą tak, jak tego się po nich spodziewałem - firma wypracowała charakterystyczny styl, więc to, co słyszymy, nie jest dziełem przypadku, jest dokładnie zaplanowane i wykonane. Tak dokładnie, że nawet przy poważnym, widocznym przecież w pomiarach, odejściu od liniowości, brzmienie jest harmonijne, ogólnie dobrze zrównoważone, fizjologiczne, dla ucha niekłopotliwe. Mało powiedziane - jest bardzo efektowne, wręcz spektakularne. Ma przecież zachęcać, a nie zniechęcać, i robi to pewnie bardzo skutecznie, jeśli tylko zdefiniować potencjalnego odbiorcę nie jako ortodoksyjnego, purystycznego audiofila, lecz "Kowalskiego", który wreszcie uwierzył, że nie musi mieć "złotego ucha", aby "usłyszeć różnicę" i czerpać codzienną przyjemność z posiadania sprzętu lepszego niż miniwieża czy kino domowe "z jednego pudełka". Dopóki nie nabierze doświadczenia (zbytniego czy zbędnego?...) i nie zacznie szukać "prawdy", zamiast prostej przyjemności, właśnie takie brzmienie jak z Chario da mu więcej frajdy niż przetwarzanie dokładne, wyrównane, kontrolowane - takie jak choćby z Jamo C809.

Przepis na taki efekt jest znany od dawna - charakterystyka Syntara jest wyprofilowana tak, aby eksponować skraje pasma, i w konsekwencji cofnąć środek. Przepis prosty, ale w realizacji wcale nie taki łatwy, nie można przekroczyć pewnej granicy, za którą brzmienie będzie wydawać się dziwne nawet Kowalskiemu - jeżeli nie dzisiaj, to jutro. I tę właśnie sztukę Chario opanowało nadzwyczajnie. Brzmienie jest żywe, soczyste, nie ma w nim ani twardości, ani zimna - jest dość jasne i lekkie dzięki podkreśleniu wysokich tonów, zarazem gęste i dobrze "posadowione" na mocnym, nasyconym zakresie niskotonowym.

Musze przyznac, ze mi sie ten opis charakterystyki produktow Chario podoba. Wychodzi na to ze.....ich kolumny maja wbudowany lekki Loudness co nie? (i przez to nie sa neutralne, co mi w ogole nie przeszkadza, wrecz podoba)

Ale potem ide do salonu i sie pytam o Chario to mi mowia (i to nawet nie jeden): "nie, przeciez Chario wlasnie to sa audiofilskie kolumne ktore sa czyste/neutralne" - no i badz tu madry...........

Delphinusy za 4000-4500 to chyba jedne z lepszych monitorow na rynku prawda?

jak im sie da dobry wzmak to przestaja byc takie 'misiowate' i pozostaja cieple ale dobrze kontrolowane czy dalej sa takie ?

Znacznie mniej jednak charakter grania się nie zmienia, misiowatość pozostaje.

Weź jednak pod uwagę, że moje słowa odnoszą się do porównania ze zdecydowanie droższymi kolumnami ...

Delphinusy za 4000-4500 to chyba jedne z lepszych monitorow na rynku prawda?

Jeżeli ktoś lubi takie granie to zdecydowanie tak.

Ale potem ide do salonu i sie pytam o Chario to mi mowia (i to nawet nie jeden): "nie, przeciez Chario wlasnie to sa audiofilskie kolumne ktore sa czyste/neutralne" - no i badz tu madry...........

Ktoś tu na forum napisał, że mają wycofaną średnicę ;-) ... neutralne to one zdecydowanie nie są.

Audiofilskie? ...biorąc pod uwagę definicje tego słowa, to nie są one audiofilskie. Mają swój charakter i nie sposób pomylić go z innymi kolumnami. Ocieplone, soczyste granie, lekko po ciemnej stronie mocy, takie dla przyjemności słuchania...

Dla usystematyzowania, audiofilskie kolumny chyba mają mieć jak najmniej swojego charakteru i wpływu na brzmienie.. Neutralność i masa innych tego typu określeń... Audiofilskie, czyli też "bezkompromisowe" pod każdym względem, zatem i budżety bez kompromisów :) ...Chario Lynx lub Delphinus są za tanie na miano audiofilskie :) ...taka dygresja.

...to naprawdę fajne skrzynki, które mnie kiedyś tam oczarowały, mialem kilka modeli na stanie.

_ . . _

no dokladnie. Rozumiem to poniekad --> audiofilskie = czyste/neutralne do bolu. Ja takiego grania akurat nie lubie. Ja lubie jak cos mi daje przyjemnosc ze sluchania.

No tak mi powiedzieli, ze Chario to fajny brand ale bardziej wlasnie audiofilski bo jest neutralny i ze to co pisza w testach to bzdury. Lapy mi troche opadly bo nie wiedzialem czy sie smiac z tego czy plakac.

(rozmawialem z nim a propos Pegasusow i Syntara)

a taka dygresja: czy ktos slyszal i Lynxa/Delphinusa i taki wymysla jak stary Audiowave 141 ?

Slyszalem kiedys Audiowave 141 i mnie oczarowaly jak to gralo - a z wygladu to Audiowave chyba sie wzorowal na Chario to moze z brzmieniem tez tak bylo?

Delphinusy są większe, z większym głośnikiem niskotonowym, a w związku z tym z dużo głębszym dołem.

W mojej opinii brzmią znacznie potężniej niż Lynxy.

Ja na Delphinusach słucham głównie jazzu i klasyki.

Nie sądzę by sprawdziły się w ostrym rockowym łojeniu, klimatach techno itp.

Edytowane przez traumeel

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.