Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś z Was test pierwszej wersji ATC scm 7...Hi-Fi i MUZYKA - 05/2002 albo AUDIO-VIDEO 02/2002 ? byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie tych testów. Jak coś to może być na priv.

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Hej Klubowicze,

od środy grają u mnie 40-ki. Pomimo, że słuchałem już tych kolumn, na początku byłem lekko zszokowany... ich normalnością. Moje Missiony 796 brzmiały jak dla mnie bardzo angażująco, tak bym to określił, ale miałem świadomość, że są nieco podkolorowane i bas z BR, chociaż potrafi być potężny, to jednak nie zawsze mi się podobał.

Natomiast ATC - brzmią tak po prostu, zwyczajnie, wg mnie dość łagodnie, czysto, naturalnie, w sposób niewymuszony. Siedziałem dzisiaj cały wieczór i słuchałem, nie mogąc się nadziwić temu, jak to nagle brzmi gitara i wokal, i kotły w tle itp. Tak mi się wydaje, że to był dobry wybór. Natomiast wygląd, no cóż, mogło być gorzej, chociaż Missiony przy ATC to naprawdę szczyt elegancji. :)

Pewną wadą jest dla mnie również to, że jednak skuteczność niższa i trzeba trochę podkręcić wzmacniacz, w związku z czym niekiedy grają naprawdę głośno.

Mam też pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników ATC - jakie lubią ustawienie? Na razie jeszcze nie testowałem zbyt wiele, bo nie miałem kiedy, słucham z odległości mniej więcej 3,20 m, baza to 2,80 m. Lekko dogięte. Do ściany z tyłu mają 80 cm. Ale to oczywiście pole do późniejszych zabaw i przesuwania, jak zamówię nowe podstawy...

I jeszcze jedno - warto spróbować podłączyć w bi-wiringu? W sumie Platinum ma po 2 pary terminali głośnikowych i w instrukcji napisano wyraźnie, że to można tak wykorzystać - ma to sens? Bo jeszcze nigdy dotychczas nie próbowałem.

Pozdrawiam,

Do ATC 40 nie możesz podłączyć bi-wire. Może być albo single-wire albo tri-wire co moim zdaniem mija się z sensem.

Potrójny terminal ma służyć do tri - ampingu np 3 końcówki mocy.

Pozdrawiam

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Szczerze mówiąc, to nie rozumiem - zwory są wprawdzie na trzy pary terminali głośnikowych, ale co stoi na przeszkodzie, aby je wyjąć, podłączyć osobno głośnik niskotonowy, a średnio- i wysokotonowy razem, za pomocą dodatkowej zwory, łączącej tylko te dwa terminale? Czy jest jakieś techniczne przeciwskazanie?

Nic nie stoi na przeszkodzie - z tego co wyczytalem (teoretyzuje, bo niestety SCM 40 sa za duze do mojego pomieszczenia), to wlasnie tak sie to robi. Przy bi-ampingu polecaja oddzielnie zasilic niskotonowy i drugi wzmacniacz na srednice i gore.

Czy jest sens bi-wiringu to inna sprawa - (bo w sumie do tego ogranicza sie to w przypadku jednego wzmacniacza z dwiema parami wyjsc), dostajesz mozliwosc uzycia roznych przewodow glosnikowych i tyle... jakis wplyw na dzwiek to bedzie mialo, ale moze da sie osiagnac podobne efekty zmieniajac ATCowe "blaszki" na jakies "jumpery" - laczowki miedzy poszczegolne terminale?

BTW W jak duzym pomieszczeniu sluchasz tych ATC?

Edytowane przez Zolty
Gość Heliand

(Konto usunięte)

Dzięki za wyjaśnienie, po prostu spróbuję, jeśli efekt będzie sensowny, to się nad tym zastanowię, a jeśli nie, to po kłopocie. Dotychczas nie miałem wzmacniacza ze zdublowanymi wyjściami, ale skoro już są i nie trzeba kombinować, tylko wystarczy podłączyć dodatkowy kabel, to w zasadzie warto to zrobić i ocenić potem efekt.

@ Heliand - jeśli jest możliwość, polecam skrócenie dystansu miejsca odsłuchowego od kolumn. W mniejszym pomieszczeniu, przy SCM 19 zmniejszenie odległości między kolumnami oraz przysunięcie ich w kierunku kanapy zaowocowało bardziej ułożoną sceną i wyraźnymi różnicami przy odchylaniu/doginaniu kolumn, warto poeksperymentować. Może to moje mylne wrażenie, ale słyszę też jakby nieco wyraźniej detale oraz niskie tony lepiej wypełniające pomieszczenie, bez utraty kontroli. Sam nie wiem czy to efekt placebo, ale niezależna osoba też potwierdziła, że słyszy różnicę. Jak masz chęć zobaczyć jak to wygląda, zajrzyj tutaj: http://www.audiostereo.pl/akustyka-i-ustawienie-w-pokoju-otwartym-na-kuchnie-atc_106500.html

Swoją drogą chciałbym kolejny raz zapytać o rekomendację wzmacniacza, przeczytałem wszystkie posty w tym klubie... Czas na zmianę Zagry, z której jestem zadowolony, ale chcę jednak coś innego. Do tej pory sprawdziłem kilka. Kandy K2 brzmi dobrze i chyba najlepiej w relacji cena/jakość, ale słyszałem też że może być lepiej z XS-2 od Naima... Tzn. nie "słyszałem na forum albo w recenzji", tylko testowałem go u siebie. Problem w tym, że robi się konkretna kwota przy XS-2, a przecież jest też wyżej Supernait... Jest też amp od ATC. Itp. itd., pogoń za króliczkiem. Do tego pojawia się Kandy K2 BT (większa moc)... Gdzie jest optimum?

ja przerobilem pare razy bi-wiring i nigdy to nie wychodzilo na nic dobrego,wszystkiego od razu bylo za duzo,zbawienne moze przy cichych sesjach ale przy srednich glosnosciach krew z uszu i lejacy sie bas.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Dzięki za sugestie, popróbuję, jak tylko będę mieć nowe podstawy, bo na razie wszystko stoi prowizorycznie, jeszcze bez kolców, na starych i mniejszych podstawach po poprzednich głośnikach i z przesuwaniem jest nieco problemu :). Z przysunięciem bliżej jest trochę problemu, poza tym moje pomieszczenie jest spore (ponad 35 m2) i nieregularne - wnęki, aneksy itp. Ale z czasem pewnie uda mi się uzyskać optymalny efekt.

@ hydrogen

Ja w sumie w weekend trochę próbowałem z bi-wire, tzn. podkradłem synowi kable (Jantzen ofc925) i podłączyłem do drugiej pary terminali w Platinum, do kolumn na niskotonowe, na średnich i wysokich został Equilibrium Aurora z oryginalnymi zworkami. Efekt - bo ja wiem? Trochę wyraźniejszy bas, minimalnie lepsza średnica. Ale z czystym sumieniem nie potrafię wskazać spektakularnej różnicy. Czyli - może minimalna zmiana na +, ale tylko minimalna. Więc na razie zrezygnowałem z tego, tym bardziej, że nie mam sensownych kabli (tzn. 2 takich samych kompletów, bo jakoś nie mam przekonania do łączenia różnych).

Temat kabli głośnikowych na razie odpuszczam, dużo ciekawsze efekty pojawiają się w przypadku zmian IC, bo na razie mam kable "z łapanki", więc pewnie bardziej warto tym się zająć.

najwazniejsza zmiana to wyglad bo cena z kosmosu za scm7......

Najwazniejsza zmiana to chyba jednak nowy wysokotonowy zrobiony przez ATC.

Wyglad powiedzialbym dyskusyjny, biorac pod uwage maskownice z drutu... ;)

Witam ponownie. W końcu znalazłem czas aby wszystko zrobić jak należy. Tj zamontować na ścianie płyty korkowe. Po próbach z różnym ustawieniem najlepiej sprawdziły się za kolumnami ok 30 cm od parkietu. Efekt - przysłowiowa kropka nad "i". Góra i średnica bardziej czytelne- jak gdyby pozbawione tła( odbić?). Bas krótki ,punktowy nisko schodzący i szybko wygasający.

W następnym etapie pomyślę o zainstalowaniu płyt nad kanapą.

Pozdrawiam Igor

post-31653-0-90174600-1383295836_thumb.jpg

post-31653-0-12198800-1383295845_thumb.jpg

Gość Heliand

(Konto usunięte)

40 wiszą już oficjalnie na stronie ATC, nie tylko w zapowiedziach.

Ale cena też poszła sporo do góry :( - http://blueaudio.pl/atc-scm40-p-4140.html

W sumie cieszę się, że kupiłem stary model, bo zanim będzie wiadomo, jak się sprawuje nowy, z pewnością nieco czasu upłynie...

Nowe 40stki, nie dość że dużo droższe, to jeszcze potrzebują wydajniejszego wzmacniacza niż stara wersją.

Nie wróżę masowego kupowania, ale może się mylę??

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Po czym poznałeś, ze potrzebują wydajnieszego wzmacniacza, ze zdjęcia?

Stara wersja, rekomendowana moc wzmacniacza 50-300w.

Nowa wersja 75-300w. Ze zdjęcia.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ze strony ATC - rekomendowane do starych 50-300 W, do nowych 75-300 W.

Co smieszniejsze to samo pisza przy "11". Mam wrazenie, ze teraz podaja wymagania bardziej zblizone do tranzystorowej rzeczywistosci wzmacniaczowej i zapotrzebowania ATC. Te 50W wydawaly mi sie podejrzane...

>wiedze ze razem pisalismy z kiza.

Edytowane przez Zolty

http://audiofi.net/2013/11/more-curvy-atc-speakers/

nie wiem ale mi sie ta metalowa siateczka podoba :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Odwiedziłem dzisiaj na AudioShow pokoje Q21 i Decibela gdzie grały 11-ki i 7-ki. Obok Studia 16Hertz to tam podobało mi się najbardziej . Żywy, energetyczny, prawdziwy dźwięk.

zgadzam sie , tak wlasnie graja atc - prawdziwy dzwiek.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Grały z elektroniką ATC. 7-ki z mediaplayerem SIACD a 11-ki o ile dobrze kojarzę z CDA2 i końcówką P1. W którymś pokoju widziałem też 40ki ale brakło czasu żeby posłuchać.

Jak dla mnie ATC SCM 11 zagrały na znanym mi kawałku przeciętnie, zero czaru. W drugim pokoju były SCM7, bas trzeba powiedzieć ciekawy jak na tak małe skrzynki i wielkość pomieszczenia ale puścili muzykę przypominającą odgłos młockarni więc trudno coś więcej powiedzieć poza tym że potrafią grać głośno.

Panowie mozemy byc dumni z ATC , zostal nagrodzony za najlepszy sytem na AS przez Hight fidelity :)

Jak dla mnie ATC SCM 11 zagrały na znanym mi kawałku przeciętnie, zero czaru

One nie maja czarowac mate , tylko grac Muzyke.

Jak chcesz czary to np. Monitor Audio,Xavian :)

post-23552-0-19677200-1384787204_thumb.jpg

Edytowane przez anxion

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.