Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, essewissa napisał:

U mnie i tak finalnie stanie sub Atc więc jakoś mi na tym basie z samych kolumn nie zależy.

ale możliwości SPL są mniejsze, lepiej SCM11

obiektywnie o audio

1 godzinę temu, essewissa napisał:

Mam jeszcze pytanie co do standów. Czy uważacie, że podstawa na której stoją głośniki powinna być mniejsza,równą, większa niż wymiary głośnika, czy ma to jakieś znaczenie?

Ja osobiście wolę jak podstawa jest taka sama jak wymiary kolumny. Pod SCM20 zamówiłem w Rogoz Audio dokładnie takiej szerokości i głębokości jakie ma kolumna i bardzo ładnie to wygląda jak jedna spójna całość. Pomiędzy kolumną a standem mam po trzy IsoAcoustics Puck. Poprzednio pod SCM7 i SCM11 używałem Atacama Moseco 6 gdzie górna płyta była mniejsza od kolumn ale wtedy to pasowało wizualnie, natomiast dość duże i ciężkie SCM20 wyglądały groteskowo na Atacama Moseco 6, nie wspominając o niedpasowanym udźwigu (7.5 kg). Słuchałem z duszą na ramieniu zanim Rogoz dotarły 😉

12 godzin temu, essewissa napisał:

że basu nie ma jakoś specjalnie mniej niż z SCM11, nawet mi się wydaje, że więcej, no zonk normalnie. 

stare powiadają, że basu nie mierzy się jego ilością, a jakością 😉

Macie jaki pomysł na tanie Pre symetryczne do P2?

http://atcaudio.pl/elektronika-2/p2/

Wystawiłem na sprzedaż, ale za 4 tony węgla nie oddam, więc myślę zostawić P2 dla siebie.

Problem w tym, ze końcówka sama nie gra i nie zagra, a z byle Pre do spółki, to para w gwizdek. 

Sam sobie odpowiedziałem, bo z goovna się nie ukręci, ale wszystkiego nie słuchał, więc moze jest jakie niedrogie Pre z którym da się przeżyć te zimę? może być DIY, ale żeby krew z ucha się nie polała, bo będę gryzł i kopał 😉

ATC CA2 w dobrej $ używka czemu nie, choć słyszałem, ze dla lepszości trzeba dłubnąć zasilanie.

Co myślicie? 

W sumie, wiem co zrobić, ale zwykłem zapoznać się ze zdaniem innych. 

Na giełdzie HiFi masz Naim NAC-N 272 i to jeszcze na gwarancji. Bierz zanim ja kupię 🙂 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Trochę "mało ładne" jak dla mnie.

https://www.tophifi.pl/glosniki/podstawki-glosnikowe/bowers-wilkins-stav24-s2.html

A te ocznie nie ładniejsze pod scm7? 

Zapomniałem, Dynaudio ma też bardzo ładne podstawki. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Pod SCM7 poszukaj czegoś zgrabnego, u mnie super pasowały Atacama Moseco 6, nawet bambusowy dół ładnie się zgrał z fornirem. Miałem je zasypane granulatem Atacama Atabites SMD-Z 7HD i był to piękny komplet. Pasowało też z SCM11. Polecam, tylko nie wiem jak z dostępnością produktów Atacama w PL. Swoje ciągle trzymam na strychu na drugi system w przyszłości 🙂

Atacama Moseco 6 plus SCM7__.jpg

Godzinę temu, piano napisał:

Wystawiłem na sprzedaż, ale za 4 tony węgla nie oddam, więc myślę zostawić P2 dla siebie.

Nawet ostrzyłem sobie zęby na ten Twój P2 żeby Naim 250DR zamienić na P2 i jako preamp używać Naim NAC-N 272 ale ostatecznie muszę jeszcze przeczekać (remont domu). Ale byłby ładny komplet i dużo mocy pod SCM20. Chociaż 250DR też daję radę 🙂 No i tak osobiście, to wizualnie dwa naimy obok siebie są jakoś ładniejsze niż P2+naim 😉 chociaż to oczywiście subjektywna kwestia.

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

Na giełdzie HiFi masz Naim NAC-N 272 i to jeszcze na gwarancji. Bierz zanim ja kupię 🙂 

Polecam 272, wspaniały klocek.

15 minut temu, essewissa napisał:

Dzięki. Żeby było zabawniej to ATC poleca właśnie Atacama do swoich głośników.

Brytole fajnie się wspierają nawzajem, ale też i to wszystko fajnie pasuje.

Te SCM7 są tak małe, że aż pięknie znikają, to mi się chyba najbardziej podobało, muzyka po prostu pojawiała się w powietrzu. Z czasem dołożyłem do nich REL T5i żeby takim lekkim muśnięciem dociążyć dół. Pokój miał 24m2. Ale żeby nie było, SCM7 dawały tam radę nawet bez REL-a. To małe wariaty, kwestia elektroniki i akustyki.

1 godzinę temu, piano napisał:

Macie jaki pomysł na tanie Pre symetryczne do P2?

http://atcaudio.pl/elektronika-2/p2/

Problem w tym, ze końcówka sama nie gra i nie zagra, a z byle Pre do spółki, to para w gwizdek. 

Sam sobie odpowiedziałem, bo z goovna się nie ukręci, ale wszystkiego nie słuchał, więc moze jest jakie niedrogie Pre z którym da się przeżyć te zimę? może być DIY, ale żeby krew z ucha się nie polała, bo będę gryzł i kopał 😉

ATC CA2 w dobrej $ używka czemu nie, choć słyszałem, ze dla lepszości trzeba dłubnąć zasilanie.

Co myślicie? 

W sumie, wiem co zrobić, ale zwykłem zapoznać się ze zdaniem innych. 

Ja mogę Ci Maciek z czystym sumieniem polecić PRE Musicala, które sam posiadam. Po rabatach nie wychodzi dużo i XLR-ami jak najbardziej można spiąć 😉 Mogłoby przypasować. Na ten moment zostawiam elektronikę bo nie ma sensu zmieniać.

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

2 godziny temu, piano napisał:

więc myślę zostawić P2 dla siebie.

Słuszna myśl. Jak Ci się kiedyś znudzi a ja będę dysponował wolnymi środkami finansowymi, odkupię ją od Ciebie.

2 godziny temu, piano napisał:

więc moze jest jakie niedrogie Pre z którym da się przeżyć te zimę? może być DIY, ale żeby krew z ucha się nie polała, bo będę gryzł i kopał 😉

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "niedrogie". Na Alle widziałem coś, co ja byłbym skłonny traktować jako sprzęt docelowy i dożywotni (dla mnie). EAR Yoshino 912. Cena 25 tys. Tylko czy to jest tanio???

Widziałem na Hifi Shark Bryston BP-26. Cena około 2,5 tys funtów. Nawet jeszcze na gwarancji. Jeszcze 4 lata jej zostało 😁

Bardzo ciekawym (podobno) i niezmiennie interesującym mnie sprzętem jest Denafrips Athena. Tu jest o tyle dobrze, że można wypożyczyć od dystrybutora i przetestować. Cena 10 tys.

No i jest jeszcze SPL Elector. Swego czasu sam dopytywałem się o niego. Naturalność brzmienia podobno na bardzo wysokim poziomie. Cena około 10 tys.

Albo jakaś pasywka. Hattor Audio????

Edytowane przez piotrek7
6 godzin temu, essewissa napisał:

Mam jeszcze pytanie co do standów. Czy uważacie, że podstawa na której stoją głośniki powinna być mniejsza,równą, większa niż wymiary głośnika, czy ma to jakieś znaczenie?

Najlepiej równe, troszkę większe tez mogą być ale mniejsze ? Osobiście bał bym się o głośnik, chwila nieuwagi i katastrofa gotowa 😞

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

2 godziny temu, essewissa napisał:

Co myślicie o takich podstawkach?

Mi się podobają. Jeśli nie zdominują wizualnie głośników będzie OK

W dniu 21.09.2022 o 22:13, piotrek7 napisał:

Ayon Spirit III . Ostatnio pojawił się na Alle za 12,5 tys

A tu aktualna oferta

https://allegrolokalnie.pl/oferta/ayon-scorpio-ii-kt-150

Ten Scorpio może okazać się dokładnie tym, czego szukasz 

Czy ja dobrze widzę ze za komplet lam kt150 (4szt) trzeba zapłacić 3-4 k dudków ???

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

36 minut temu, piotrek7 napisał:

Mi się podobają. Jeśli nie zdominują wizualnie głośników będzie OK

Odpuszczam, SCM7 nie będą dobrze siedziały na tych podstawkach.

Nie robiłbym zamieszania z tymi podstawkami, ale przekonałem się, że to na czym stoi kolumna ma bardzo duży wpływ na dźwięk.

Podobne do polecanych przez ATC Atacama HMS, no i górna półka prawie idealnie pasująca pod wymiar SCM7.

tn_SQ 404 B 2-1000x1000h.JPG

14 minut temu, PanAntoni napisał:

Czy ja dobrze widzę ze za komplet lam kt150 (4szt) trzeba zapłacić 3-4 k dudków ???

Kwadra dobranych Tung Sol około 2300. Niestety, lampy to droga zabawa. 

Ale zdaje się, że w tym wzmacniaczu możesz wymienić lampy na KT88. Ich ceny są o wiele bardziej przyjazne a i wybór większy. Ceną na pewno będzie trochę gorsza kontrola basu ale może to "trochę" okaże się w odniesieniu do Twoich oczekiwań mało istotne?

Edytowane przez piotrek7
4 godziny temu, PanAntoni napisał:

a pisał Maciek, ze letko nie będzie.

Co więcej, im bardziej prądożerne ZG, tym skracasz żywot lampie, innymi słowy, im łatwiejsza charakterystyka zg, tym dłuższy żywot lamp i to mogą być spore różnice w żywotności.

Do tego komplecik w zapasie lub/ i zamiennik w celu modelowania dźwięku jak i wejściowe w zapasie, bo zapas musisz mieć(!) - nie znasz dnia i godziny. 

ale nie piszę, aby psuć zabawę, uchowaj.., tylko dla świadomości. 

>> muzofan, piotrek7 

dzięki,

Rozważam różne opcje systemowe... w minimum NBP. Taki lajf...

Jak to w zyciu, są rzeczy ważne i ważniejsze. Hajendy muszą poczekać.., więc kombinuję jak koń czy składać z łapanki czy przezimować i wtedy złożyć system tak, aby się mama wstydzić nie musiała. 

Także wiecie, rozumiecie, lecimy po kosztach, bo na czymś trzeba słuchać 😉 

miałem pojechać to tu, to tam, aby rzucić uchem, ale słabo z czasem bo inne sprawy i tak leci tydzień za tygodniem. 

Jakoś tak ucho mi się ciągle kręci wokół ATC. Sercem i murem za ATC jak z obrazka, ale schodząc na ziemię, to max scm 50 z s/h, których nie uświadczysz. Wtedy bezsensu mi gonić końcówkę P2, bo co lepszego do ATC za te $ dostanę? Nic. 

Sęk w tym, ze P2 sama nie gra, a dobre Pre kosztuje, a budżet nie z gumy, więc na czymś muszę oszczędzić, albo na ZG, albo na Pre. dlatego myślałem nawet o Pre DIY, ale tu żeniaczka do grobowej. Rzucę uchem jeszcze na propozycje muzofan/ piotrek7, albo przezimuję i wrócę do sprawdzonego MBL 6010D. ale to teoria, bo jak prywatnemu w obecnej sytuacji geopolit. planować cokolwiek!!? Tyle lat już ciągnę ten wózek, ale tak przechlapane jak teraz, nigdy jeszcze nie było!

Także nie mam ciśnienia, na spokojnie, rozważam sobie...

Insza opcja, to lewoskręt na Troels. 

Mógłbym wrócić do GPA 604, ale to wymaga zupełnie innego wzmocnienia - lampa średnich mocy inne Pre i wtedy P2 pod młotek. 

Ostatnio nawet namawiali mnie na Infinity RS 2,5/ 4.5 ;-)))

ATC2 (2).png

ATC for life 😉. Podzielam to zdanie. Fakt że odkąd śledzę sobie rynek używek to nie widziałem serii classic na sprzedaż. Ciekawe czy tak mało się ich sprzedaje czy jak już ktoś kupi to zakocha się w dźwięku i zapomina o zmianach zg 🤷

Ja cały czas rozmyślam nad testem SCM 150 u siebie. Obecna sytuacja gospodarcza mocno hamuje jednak takie zapędy, niestety.

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

24 minuty temu, muzofan napisał:

Ciekawe czy tak mało się ich sprzedaje czy jak już ktoś kupi to zakocha się w dźwięku i zapomina o zmianach zg 🤷

stawiam na to drugie. Biorąc pod uwagę średnią wielkości pokoi, kaprysy żon, cena/ jakość, składowych systemu, mozliwości ustawienia i czego tam nie jeszcze, to wydaje się, ze scm 50 ma najwyższą krzywą dobrodziejstwa. Nawiasem scm 50, to od dekady referencyjne redakcyjne What Hifi. Coś w nich jest, bo w dobrym stanie moment znikają z s/h. 

Trochę gorzej z active scm 50, bo lud jakoś tak patrzy na aktive jak pies na jeża. ale to insza sprawa. 

43 minuty temu, muzofan napisał:

Ja cały czas rozmyślam nad testem SCM 150 u siebie.

a co tam.., jak szaleć, to szaleć 😉

17 godzin temu, essewissa napisał:

Nie robiłbym zamieszania z tymi podstawkami, ale przekonałem się, że to na czym stoi kolumna ma bardzo duży wpływ na dźwięk.

1. Podstawka ma mieć odpowiednią wysokość

2. Kolumna musi być stabilna. Dobrym rozwiązaniem jest przymocować ją masą mocującą. 

3. Waga podstawki musi być wyższa niż kokumny.

4. Podstawa musi stać stabilnie.

Materiały, wypełnienia itd. nieistotne. 

Wyjątkiem od teguły są podstawki tego typu:
spacer.png
One mają wyską sztywność bez wysokiej wagi.

3 godziny temu, piano napisał:

Jakoś tak ucho mi się ciągle kręci wokół ATC. Sercem i murem za ATC jak z obrazka, ale schodząc na ziemię, to max scm 50

A SCM20?. W pokoju 20-30m spokojnie się odnajdą. Oczywiście, że nie będzie takiego natężenia niskich tonów jak z większych konstrukcji ale cała reszta na odpowiednim poziomie. Z czasem dodasz dwa subwoofery i zapomnisz o wymianie głośników 😃

3 godziny temu, piano napisał:

dlatego myślałem nawet o Pre DIY,

Wspomniałem wcześniej o Hattor ale to poziom około 4-7 tys za model Big w zależności od konfiguracji.  Choć jego niewątpliwą zaletą obok jakości jest odsprzedawalność na rynku wtórnym (gdzie czasem pojawia się). Kiedyś pisałem sobie z człowiekiem z forum, u którego Hattor wyparł z systemu ModWrighta (więc jakiś tam potencjał ma)

A jak to wygląda?

image.thumb.png.9f71ce18f6e4a4d1848fa5c207b2a074.png

Zawsze można zadzwonić do producenta i spróbować uzgodnić parametry urządzenia tak aby oczekiwania kupującego pogodzić z akceptowalną ceną i zarobkiem dla sprzedającego 

Edytowane przez piotrek7

Nie za bardzo kombinujecie  z tą elektroniką? Wiem, że audiofila swędzi sprzętowo, ale do kolumn ATC elektronika ATC jest optymalna wg. mnie. ATC P1, jak potrzeba więcej prądu to P2 plus CDA MK2 i koniec tematu. Problem taki, że elektronika ATC jest droga i jak nie ma dutków to  trzeba kombinować z półśrodkami 🙂

39 minut temu, essewissa napisał:

Nie za bardzo kombinujecie  z tą elektroniką? Wiem, że audiofila swędzi sprzętowo, ale do kolumn ATC elektronika ATC jest optymalna wg. mnie. ATC P1, jak potrzeba więcej prądu to P2 plus CDA MK2 i koniec tematu. Problem taki, że elektronika ATC jest droga i jak nie ma dutków to  trzeba kombinować z półśrodkami 🙂

Ale są to spostrzeżenia wynikające z odsłuchów,czy tylko gdybanie?

Miałem pre CA2+P1 napędzało to ATC SCM19, optem SCM20, system grał poprawnie i tyle..

Dla mnie ATC robi najlepsze kolumny.., genialne, nie przekombinowane, tradycyjne..  Są kolumny, które jak podzielimy pasmo, na części, to coś tam mają lepszego, np. górę; Bowers & Wilkins w najwyższej serii Nautilus.. Ale całościowo ATC są kapitalne, bez względu na cenę.. Natomiast elektronika jest dobra, ale nie dorównuje głośnikom..

Dlatego dla mnie, kolumny ATC zawsze grały najlepiej z inną elektroniką, czym droższą tym lepiej..  W komplecie rodzinnym, jest tylko poprawnie..

Edytowane przez mariush74
26 minut temu, piotrek7 napisał:

Wspomniałem wcześniej o Hattor

👍

też o tym myślałem oraz o wspomnianym wcześniej SPL Elector. Wykonam tel. czy mają egzemplarz, aby rzucić uchem, a z Hattor, to jak piszesz. 

41 minut temu, piotrek7 napisał:

A SCM20?. W pokoju 20-30m spokojnie się odnajdą. Oczywiście, że nie będzie takiego natężenia niskich tonów jak z większych konstrukcji ale cała reszta na odpowiednim poziomie. Z czasem dodasz dwa subwoofery i zapomnisz o wymianie głośników 😃

jest to jakiś pomysł, jeśli nie trafię na 50 -tki, ale z subami - jak wiemy - różnie bywa z kalibracją. Sęk w tym, ze nie znam firmowych subów. Nie mówię, nie 😉

23 minuty temu, essewissa napisał:

P2 plus CDA MK2 i koniec tematu.

Słuchałeś CDA MK 2?

ps. w teorii masz rację, ale w praktyce to nie tak z górki. Owszem, przyznaje, nie miałem u siebie Pre ATC, żadnego. Za to miałem całe stadko innych i wiem, że dobrać Pre, to nie tak hop. Jak pisałem, wiem czym zakończyć temat Pre. Podpinam mbl 6010D i temat zamknięty, ale teraz nie mam kasy na powrót do tego modelu, stad kombinacje.

Nie wykluczam CDA MK 2, tylko muszę ruszyć 4 litery i się temu przyjrzeć nausznie. 

Co by nie było, fajnie się gada 👍

ps. a ktoś miał styczność z jubileuszowym modelem scm 70?

https://www.audio-markt.de/market/atc-scm-70-3962857705

słyszałem z paru ust, ze to dobrze gada, choć wzornictwo dyskusyjne. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.