Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosto:

Bierzemy normalny mixer audio (nie mylić z blenderem w kuchni) i wpinasz nowe źródło do sygnału właściwego np na niższym poziomie o 60dB, 40dB, 20dB itd.

Załżę się o flaszkę Finlandii. że nawet przy 20dB róznicy nie będą w stanie wyczuć jakiejkolwiek różnicy.

Nie bądź cynikiem. Lepiej się czujesz?

Jak nie zrozumiałeś to spytaj grzecznie o co chodzi a tak to tylko pokazujesz swoją wzruszającą szczerość.

Chodzi o stosunek sygnału użytecznego do zakłócającego i to jest wyrażane w dB. O zniekształceniach nie było jeszcze mowy.

Polski magnetofon szpulowy M2405S z lat '70 którego posiadam do dziś ma odstęp od zakłóceń na poziomie około 48dB. Szum w tle słychać jak jasna cholera. Nie wyobrażam sobie by na urządzeniu posiadającym odstęp od zakłóceń na poziomie 20dB w ogóle dało się słuchać muzyki.

Jeśli chodzi o słyszalność znieksztaceń thd, to w hifi przyjmuje się, ze poniżej 0,1% (czyli iloraz 0,001 tj. 60dB) za niesłyszalny.

No i jeżeli słuchasz muzyki na poziomie 80dB to nie usłyszysz przy 20dB nic bo to będzie Twój próg słuchu (noworodki maja 0dB ).

Podobnie jest z kabelkami. Jak popatrzysz na linie energetyczne to aż strach pomyśleć ile fal radiowych, GSMów się w nim indukuje i nawet są z zabrudzonego amelinium. I mimo to filtr dolnoprzepustowy jaki tworzy cewka transformatora i pojemność kondensatorów w zasilaczu skutecznie filtrują cały ten syf.

Weź sobie oscyloskop i pomierz na kondensatorze ile jest tam tętnień.

Polski magnetofon szpulowy M2405S z lat '70 którego posiadam do dziś ma odstęp od zakłóceń na poziomie około 48dB. Szum w tle słychać jak jasna cholera. Nie wyobrażam sobie by na urządzeniu posiadającym odstęp od zakłóceń na poziomie 20dB w ogóle dało się słuchać muzyki.

No ja nie wiem.

Te Amstafy czy jak one się tam zwą filtrują głośniki Visatona i chyba Seasa bas filtrami 1go rzędu . I co? Nikt nie słyszy dzwonów tych membran. Prawda?

Tak między nami to podziwiam tych konstruktorów a szczególnie ich ceny.

Edytowane przez slawek213

Podobnie jest z kabelkami. Jak popatrzysz na linie energetyczne to aż strach pomyśleć ile fal radiowych, GSMów się w nim indukuje i nawet są z zabrudzonego amelinium. I mimo to filtr dolnoprzepustowy jaki tworzy cewka transformatora i pojemność kondensatorów w zasilaczu skutecznie filtrują cały ten syf.

Weź sobie oscyloskop i pomierz na kondensatorze ile jest tam tętnień.

Problem w tym, żeby zobaczyc coś, to potrzebne są czułe oscyloskopy o czestotliwościami 100 i powyżej 100MHz.

Nie rozumiem, dlaczego ludzie z takim uporem ogarniczają świat działania i problemów elektroniki do czestoltliwości słyszalnych.

Jeśli chodzi o słyszalność znieksztaceń thd, to w hifi przyjmuje się, ze poniżej 0,1% (czyli iloraz 0,001 tj. 60dB) za niesłyszalny.

Te wartości wydają się być prawdziwe z praktycznego punktu widzenia i doświadczeń odsłuchowych.

Co urządzenia wprowadzającego zakłócenia do prądu zasilającego, to chodziło mi o sprawdzenie na ile takie szumy mogą wpływać na to co w efekcie końcowym słyszymy w głośnikach, lub zmierzenie na wyjściu wzmacniacza, niż o samo zagadnienie mieszania sygnałów. Zainspirowałem się urządzeniami do przesyłania internetu przez kable zasilające.

Dodatkowo można by mierzyć pośrednio jakość zasilaczy testowanego sprzętu.

Co do wrażeń estetycznych to już wyobrażam sobie teksty typu:

Ten dodatkowy sinus to tylko zamula, nawet Pavarottiego.

Albo: Anna Netrebko po dodaniu niesymetrycznego trójkąta brzmi po prostu bosko, dusza w niebiosa ulatuje.

Prostokąt robi z Metallica rzecz nie do słuchania.

A co do skręconych przewodów w oplocie bawełnianym to nie żadne żarty, tylko modelarska i nie tylko nostalgia.

Przewód w bawełnie ładna rzecz, acz z czasem może się przetrzeć.

Poza tym kręcenie powrozów to całkiem fajna rzecz. Przynajmniej mnie się podoba.

Co do miedzi katodowej można powiedzieć, że jest dostatecznie czysta dla przepływu prądu, bo w rzeczy samej prąd ją czyści w procesie elektrolitycznym.

Czy ktoś ma schemat urządzenia typu PLC ? (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewno sprzedajesz takie lepsze kabelki a w testach pomiędzy kabelkiem A i B nie zmieniasz automatycznie ustawienia equalizera.

Ja takie sprzedaję. Właśnie rejestruje działalność. Ja je wypożyczam do odsłuchu, co kto z nimi zrobi, inna sprawa. Jakoś nie wracają.

Zacznij pisać na temat. O kolumnach pisz w temacie kolumn, a o dzwonach na forum dla ludwisarzy.

To może ja.

Kabli wykonałem z kilkadziesiąt.

Pracowałem w laboratorium (pomiary z kategorii wysokiej dokładności i czułości).

Kable różne; od doprowadzenia elektryki do izolowanego elektrycznie i magnetycznie pomieszczenia, poprzez tzw. pomiarowe...

Takich do audio z kilkanaście...

Co do certyfikatów, ktoś tu rzucił wiara w certyfikaty.

Kilka lat temu w reklamach niektóre marki dostawały po 6 gwiazdek na 5 możliwych w jakichś tam testach bezpieczeństwa i funkcjonalności.

Normy emisji (dymane przez KU) również jak najbardziej spełniali wszyscy, przede wszystkim Niemcy uważani za pedantów procedur...

No więc, radzę się otrząsnąć...

Ale bawełna (może to być jakiś inne włókno) jak najbardziej jest wypełniaczem w kablach. I ma również rolę antywibracyjną. Powszechnie stosowana jest w kablach estradowych (małosygnałowych). A ma minimalizować wzajemne przemieszczanie się żył względem siebie. Po co w trakcie użytkowania (ciągłe rozwijanie, zwijanie, deptanie) mają się zmieniać jakieś tam parametry. "Antywibracyjność" (cóż za niezręczny termin) to także zwyczajna ochrona żył przez owe zaplatane sznurki, to wypełnienie aby izolacja zewnętrzna lepiej się układała...

Kabel sieciowy jak najbardziej warto sobie zrobić. Podobnie jak głośnikowe. IC. Szczególnie jak lubimy DIY.

Kable nie grają jak są dobrze zrobione i jak sprzęt zasilany/łączony nimi nie jest o konstrukcjach ekstremalnych. A takie konstrukcje oczywiście są.

Ciekawe jakbyście się czuli na łóżku na OIOM`ie podłączeni do "ekstremalnych" urządzeń "ekstremalnymi" kablami...

No właśnie.

Urządzenie do czegoś służy, kabel również...

Te wypełnienia to chyba nazywają antyszumowymi... również.

Kable generują szumy trzeba Wam wiedzieć, również z powodów przemieszczeń (mikrodrgań) żył w kablu...

Grzesiek jak oceniasz jako sieciowe-kable pomiarowe?

próbowałeś takiego połączenia?

Może offtop, ale trochę na temat- u mnie z ptzewodu pomiarowego są interkonekty. Oczywiście owa pomiarówka na sieciowy się nie nadaje, bo to koncentryk, ale w swojej dziedzinie sprawdza się doskonale.

Są również skrętki pomiarowe.

Może bardziej do przesyłania sygnałów.

Z reguły to solid core.

Przypomniało mi się, że ktoś chciał w ścianę i krzywiliśmy się na skrętkę...

Właśnie BELDEN 7703NH to taki klasyk do inteligentnych domów. Wytrzyma 300V RMS (napięcie pracy), prąd ze 3A... ale doskonale ekranowany.

Nawet w ofercie TME za grosze, bo na metry można kupić.

Nie jestem zwolennikiem kombinacji. Do zasilania kabel zasilający, do sterowania sygnałowy...

Bardziej skupiłbym się na wtykach, gniazdach...

A tutaj:

Ukryta Zawartość

taka ciekawostka: " Illuminati Power Reference One (PR1) is our first commercial product. "

i od razu trzeba by dodać: "The only one", bo w ofercie nic innego nie mają.

Trochę jestem zawiedziony bo oczekiwałem audiofilskiej oprawki do bezpieczników. :-(

A zaraz potem można przeczytać o głębokich przyczynach tego stanu rzeczy:

"In Audio Illuminati, we combine the science and technology with the beauty of the nature to bring you something special. There are no limits in the way we make our products.

Our mission is to deliver state-of-the-art quality products for all the music lovers who appreciate life like, musical and colorful presentation for long and enjoyable listening sessions.

We want to share our knowledge and passion with a global audio community by offering TOP quality products with a MEDIUM price tag. Our primary focus are and will be – audio cables. Officially starting in January 2017 with Illuminati Power Reference One. We plan to launch complementary digital and analog interconnects as well as speaker cables in early 2018."

Fajne chłopaki, pracujcie będziemy czekać!

Jak byście nie wiedzieli co dalej, to polecam audiofilski softstart. Możemy wam pomóc na naszym forum mamy już taki projekt. :-)

Ukryta Zawartość

Zanim rzeczywiście dostanę Bana, mam propozycję do naszym bardzo zdolnych kolegów konstruktorów. Trzeba by zbudować urządzenie które po wpięciu do sieci 230V wprowadzało by do niej konkretne i regulowane przez nas zakłócenia, występujące w akustycznym przedziale częstotliwości. Dzięki temu moglibyśmy organoleptycznie stwierdzić na ile zakłócenia z sieci, lub ich brak, wpływają na słyszany przez nas dźwięk. I to bez męczącej lektury "certyfikatów typu oyaide furutech czy neotech? ".

Na PCB takiego układu można by zrobić zbiorowe zamówienie. Co wy na to ?

Czy to rzeczywiście taki wielki problem? Tak w pierwszym przybliżeniu wystarczyłby włączony szeregowo transformator po stronie wysokiego napięcia zasilania.

Jestem Europejczykiem.

Tak w pierwszym przybliżeniu wystarczyłby włączony szeregowo transformator po stronie wysokiego napięcia zasilania.

Jak najbardziej masz rację takie proste rozwiązanie byłoby najlepsze, ale i tak trzeba dobrać przełożenie napięć i prąd obciążenia transformatora.

Póki co dla sceptyków podaję link to artykułu na temat szumów prostych regulatorów napięć i baterii (4 strony):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może kogoś to zainteresuje i mam nadzieję, że nie rozwścieczę tym fanów ładne grających kabli.

Co do wtyczek to znalazłem taką super audiofilską (WT-16U/S-V):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-)

Wprawdzie nie wiem jakie ma w środku światełko, ale można je wymienić na niskoszumny LED.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj:

Ukryta Zawartość

taka ciekawostka: " Illuminati Power Reference One (PR1) is our first commercial product. "

i od razu trzeba by dodać: "The only one", bo w ofercie nic innego nie mają.

2390 EUR za przewód sieciowy z miedzi 5N , słyszę sieciowki ale takie rzeczy to są dla mnie chore. Za 10 tysięcy to bym oczekiwał lepszej miedzi.

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

Ukryta Zawartość

Te szumy to małe piwo.

Zdecydowanie większe są szumy strukturalne...

Ukryta Zawartość

2390 EUR za przewód sieciowy z miedzi 5N , słyszę sieciowki ale takie rzeczy to są dla mnie chore. Za 10 tysięcy to bym oczekiwał lepszej miedzi.

Stara metoda jak świat:

Kupusz Pan kabelek za 10.000zł?

NIE

No to przynajmniej za 200zł

OK

Stara metoda jak świat:

Kupusz Pan kabelek za 10.000zł?

NIE

No to przynajmniej za 200zł

OK

Chyba 2000 miałeś na myśli bo same wtyki kosztują z 600zł . Chodziło mi o to ze za dyche to można mieć kilka przewodów Oyaide albo Furutechów gdzie przewodniki są bardziej dopracowane. No chyba że ktoś chce zapłacić za drewienka które wpływa na na nic poza sugestia nie mają.

W trakcie usuwania konta.

Skąd to przekonanie? Jakieś dane empiryczne?

Szumy strukturalne parametrycznie są wyrażane symbolem 1/f.

Wystarczy popatrzeć w każdą kartę katalogową stabilizatora, wystarczy włączyć miernik.

Niewyjaśnione fluktuacje (pełzania, skoki) napięć/prądów to ich przejaw.

Oczywiście na zakresie miernika 20V (mierzone napięcie 5V) nie zmierzymy fluktuacji na poziomie kilkunastu mikrowoltów. Trzeba mierzyć kompensacyjnie.

A te fluktuacje niskoczęstotliwościowe to właśnie to co degraduje jakość przetworników dac (Vrf) bo jak odetnie się sygnał poniżej 20Hz to i ich wpływ maleje względem "normalnych" szumów (termicznych,...).

W kablach również szumy strukturalne są dokuczliwe jeśli są to kable pomiarowe od DC.

Miedzy innymi dlatego stosuje się tzw, pętle prądowe (np. 4-20mA)...

Oczywiście na zakresie miernika 20V (mierzone napięcie 5V) nie zmierzymy fluktuacji na poziomie kilkunastu mikrowoltów.

Chyba się zagalopowałeś. W dziedzinie w której działam mierzą naprawdę super słabe sygnały progowy poziom szumów ustala się na 25uV.

Przeczytałem wczoraj wieczorem wątek:

Ukryta Zawartość

i jestem pod bardzo dużym wrażeniem kolegów testujących wszelkie przewody i wtyki. Zachwyciła mnie pasja i zaangażowanie jakim się kierują. Wyczucie słuchem różnicy między średnicą przewodu solid core 0.5mm, a 0.7mm, robi bardzo duże wrażenie. Kiedyś chodziłem na ryby i na oko rozpoznaję średnicę żyłki wędkarskiej do 0.1mm, ale wiem że większość ludzi tego nie potrafi. Tym bardziej zachwyca taka nawet nie czułość słuchu, ale pedanteria, systematyczność i pasja w podejściu do tematu, zdumiewające. Teraz to nawet grające kable zasilające mi nie przeszkadzają.

Ukryta Zawartość

Chyba się zagalopowałeś. W dziedzinie w której działam mierzą naprawdę super słabe sygnały progowy poziom szumów ustala się na 25uV.

Te 25uV to jest poziom szumu? Interesujący jest też stosunek sygnału użytecznego do szumów.

Np odbiorniki FM dla policji mają czułość 1uV przy S/N 20dB i szerokości pasma 3,5kHz

Trzeba sobie wyobrazić, że taki sygnał o wartości 1uV jest indukowany w antenie z optymalnym dopasowaniem.

Pytanie: w jakiej wartości indukuje się sygnał zakłucający w kablach energetycznych na wtyczce odbiornika.

A teraz o wtyczkach.

Audiofilskie kable są zazwyczaj grube, stąd wtyczki muszą ten fakt uwzględniać. Przyczyn grubości jest parę, w tym ekran, grube przewody lub ich ilość, bawełna między nimi itd. Poza tym jedna z teorii postrzegania mówi, że węże szybciej zauważamy w leśnej gęstwinie, niż cokolwiek innego, stąd może takie kable taką się cieszą popularnością.

I nie chodzi o to by były przesadnie grube jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trzeba przewinąć poniżej reklam)

Nie ma się czym przejmować są nawet grubsze:

Ukryta Zawartość

A nawet jak nie grubsze, to głupsze:

www.computeraudiophile.com/attachments/f8-general-forum/7073d1376494304-cable-lifters-img_0359.jpg

Sorry, Chyba zaszliśmy za daleko, wróć!

Tak czy inaczej zasługują na porządne wtyczki. Nie muszą być to od razu takie rarytasy jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tym nie mniej powinny być porządne. Czasem nawet zwykłe codzienne produkty spełniają te kryteria:

Ukryta Zawartość

co podchwycili niektórzy dostawcy komponentów dla audiofili:

Ukryta Zawartość

Cena 17.50 zł brzmi bardzo umiarkowanie, ale na pewno spełni swe zadanie.

Oczywiście można znaleźć inne jak np. niektóre marki Legrand.

Ale tak naprawdę tylko jeden rodzaj wtyczek jest wyjątkowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (można przestawić na polskie napisy)

To oczywiście bardzo solidne i przemyślane wtyczki angielskie. O ich wyjątkowości można się przekonać również porównując je z innymi światowymi wersjami:

Ukryta Zawartość

Oprócz tego że są bardzo stabilne, a ich konstrukcja przemyślana, to jeszcze mają w sobie bezpiecznik. :-)

Czasem można je kupić za śmieszne pieniądze:

Ukryta Zawartość

Co ? nie pasują do naszych gniazdek ? To nie problem trzeba dokupić dedykowaną listwę zasilającą, której przewód finalnie dostanie polską wtyczkę. Co ciekawe sporo takiego sprzętu jest /było dostępne w ofercie firmy Meditronik:

Ukryta Zawartość

Taką listwę przerabiamy na wersję audio i już jest to co nam trzeba. Poza tym nietypowe wtyczki na pewno będą zauważalne przez kolegów audiofilów. I o to chodziło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dzius

W czym?!

A gdzie napisałem o wyjściu wzmacniacza?

Ale:

Kilkunastu to może oznaczać np. 100...

a 100uV w stosunku do 1W mocy (to już jest głośna muzyka) na głośniku 8 omowym to ok 90dB... (ograniczenie dynamiki CD 0 6dB...)

Ale to taka prowokacja jakbyśmy chcieli porozmawiać o szumach, w innym wątku rzecz jasna.

Szumy strukturalne parametrycznie są wyrażane symbolem 1/f.

Wystarczy popatrzeć w każdą kartę katalogową stabilizatora, wystarczy włączyć miernik.

Niewyjaśnione fluktuacje (pełzania, skoki) napięć/prądów to ich przejaw.

Oczywiście na zakresie miernika 20V (mierzone napięcie 5V) nie zmierzymy fluktuacji na poziomie kilkunastu mikrowoltów. Trzeba mierzyć kompensacyjnie.

A te fluktuacje niskoczęstotliwościowe to właśnie to co degraduje jakość przetworników dac (Vrf) bo jak odetnie się sygnał poniżej 20Hz to i ich wpływ maleje względem "normalnych" szumów (termicznych,...).

W kablach również szumy strukturalne są dokuczliwe jeśli są to kable pomiarowe od DC.

Miedzy innymi dlatego stosuje się tzw, pętle prądowe (np. 4-20mA)...

Hmmm...

Prosiłem o jakieś konkretne dane, a dostałem minipseudowykład (BTW pętle prądowe stosuje się z całkiem innych powodów).

Na podawanym wykresie szumy mierzone były w zakresie do 20Hz. Jeżeli przyjmiemy charakterystykę szumów 1/f z kolanem poniżej, lub w okolicy 20Hz, to i tak ze względów fundamentalnych szumy w nieobjętym pomiarami zakresie nie wzrosną radykalnie. Nie mówiąc o tym, że energia tych szumów ponad te, które widać będzie minimalna.

Jedynie przy źródle napięcia z diodą Zenera widać, że kolano charakterystyki szumów 1/f jest powyżej 20Hz.

Rozważania na temat szumów wprowadzanych przez przewody gdy mówimy o przewodzie zasilającym, czyli 220V uważam za żart.

Jestem Europejczykiem.

O szumach mówimy w ogólnym kontekście.

Kolano szumów 1/f jest w stronę 0 Hz. I nie żadne to kolano tylko linia niemal wykładnicza, spadająca od 0Hz. Przy 20 Hz to już jest ich znacznie mniej.

A ktoś wspomniał o szumach w kontekście zasilaczy. I poszło.

W tym kontekście szumy kabli zasilających giną w szumach jakie wnoszą układy zasilające.

Sądzę, taki miała cel jego wypowiedź.

Natomiast jak najbardziej szumy kabli mają znaczenie ale nie tam gdzie spodziewają się ich audiofile.

Pętle prądowe stosuje się ze względu na ograniczenie wpływu zakłóceń w liniach rozległych, a jak i którędy te zakłócenia przenikają? Przez kable zwane mądrzej magistralami pomiarowo-sterującymi. Wymuszenia prądowe są bardziej odporne na wszelkie miejsca styku, generujące również szumy typu strukturalnego...

Rozważania na temat szumów wprowadzanych przez przewody gdy mówimy o przewodzie zasilającym, czyli 220V uważam za żart.

Ale czasem sobie żartujemy, a czasem mówimy na serio.

Tutaj mówimy o kablach zasilających więc trzeba też powiedzieć co w nie wpływa.

Tutaj znalazłem tekst o przesyłaniu prądu:

Ukryta Zawartość

Zwłaszcza interesujący jest rys. 8.6 na str.126.

A tutaj następny wprowadzający do filtrowania zakłóceń z sieci energetycznej:

Ukryta Zawartość

Tak czy inaczej nawet kilka procent THD w prądzie powinno zniknąć po przejściu przez filtr EMI/EMC, transformator, wyprostowaniu i przefiltrowaniu w zasilaczu. Znaczy przejść do poziomów śladowych.

To wcale nie przeszkadza w tworzeniu mitów i żądaniu dużych pieniędzy za np. najzwyklejsze gniazdo ścienne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

które w konstrukcji nie odbiega niczym od tych zwykłych ze sklepu budowlanego.

"And now for Something Completely Different", tu można kupić kable ekranowane dowolnej grubości:

Ukryta Zawartość

Czy są wystarczająco audiofilskie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"And now for Something Completely Different", tu można kupić kable ekranowane dowolnej grubości:

Ukryta Zawartość

Czy są wystarczająco audiofilskie ?

Tak sobie poczytałem i doszedłem do nie wiem czy słusznego wniosku. Ekranowany zasilający ma jak najberdziej uzasadnienie, jeśli zastosujemy go w jakiś impulsówkach znajdujących się w okolicy klocków audio, czyli laptopie, pc'cie, routerze, czy każdym sprzęcie z zasilaczem impulsowym, nie koniecznie drogim i hajend.. Czy osoby stosujące drogie sieciówki biorą to pod uwagę?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi