Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  145 członków

PMC Klub Kolumn
IGNORED

Klub miłośników kolumn PMC

Gość Wireless

Rekomendowane odpowiedzi

Mogą być ciekawe. Mnie wygląd nie rusza chodzi tylko o dźwięk. Teraz to dobry projekt zrobili po co te świecidełka wszystkie za które trzeba zawsze więcej płacić. Dźwięk zawsze najważniejszy. 

Tu bardzo spodobał się ich charakter brzmienia. 

https://www.whathifi.com/reviews/pmc-prodigy-1

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Słuchawki, które ja bardzo lubię. 

https://www.whathifi.com/fostex/th610/review

Co mogę powiedzieć po pierwszych testach te małe kolumienki wymiatają aż miło. Z każdą godziną powinno być coraz lepiej. Muszą się wygrzać min 50 godzin później będzie można coś więcej powiedzieć. Grają czysto z werwą, góra pasma dająca fajny detal,średnica poprawna,basik rewelacja trzymający rytm w ryzach nigdy nie popada w agresywność,trzyma tempo przy każdej skali głośności i to jest to. Grają całkowicie inaczej jak 21.25 jak dla mnie to postęp w końcu nic nie kłuje w uszy jest przyjemnie dla uszu. 

• 2 tygodnie później...

Witam. 

To ja się zamelduję w klubie z PMC Fb1 i. 

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

5 godzin temu, misiek x napisał:

To ja się zamelduję w klubie z PMC Fb1 i

Witamy w klubie, dobrej zabawy z głośnikami PMC👋

• 2 tygodnie później...
W dniu 2.10.2023 o 07:46, misiek x napisał:

Witam. 

To ja się zamelduję w klubie z PMC Fb1 i. 

Przyznam szczerze ,że po dwóch tygodniach grania u mnie w systemie, to jedne z lepszych kolumn jakie słyszałem u siebie. Niektórzy koledzy wiedzą ,że trochę kolumn w życiu przesłuchałem 😉. Oczywiście ocena subiektywna.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Po sprzedaży dynaudio Evoke 20 cieszyłem się,że się ich pozbyłem i po kupnie pmc prodigy 1 nie oglądam się za siebie. Są jednymi z lepszych kolumn które miałem u siebie. Do nich planuje jeszcze zakup suba i koniec gonitwy w nieznane. 

A ja od blisko dwóch miesięcy napędzam swoje PMC Twenthy5.24 wzmacniaczem KORA TB400 i uśmiech mi nie schodzi z twarzy. W salonie wielokrotnie słuchałem KORĘ z głośnikami MARTEN GETZ2 i będąc szczerym nie słyszałem z tego połączenia takich skoków dynamiki i tak dobrze kontrolowanego basu jak z PMC. Oczywiście są aspekty w których GETZy są lepsze ale jak się spojrzy na ich cenę to podziwiam PMC, że w takim budżecie zbudowali kolumny które mogą powalczyć z GETZami.  Jak będę w przyszłości zmieniał kolumny to chyba na PMC Twenthy5.26. 

W dniu 16.10.2023 o 09:13, jazzobled napisał:

KORA TB400

Bebeszki wyglądają sympatycznie i rozbudzają wyobraźnię 🙂

10 godzin temu, Adam 38 napisał:

Bebeszki wyglądają sympatycznie i rozbudzają wyobraźnię 🙂

Warto posmakować a nuż pobudzi apetyt😀

• 1 miesiąc później...

Panowie, spełniłem swoje marzenie i wreszcie mam Twenty 5.26. Dla zainteresowanych moje jeszcze do piątku najlepsze, ulubione i wszelkie naj naj naj......  😍są już na OLX 

@dlmtb gratuluję Ci. Daj znać co się zmieniło w brzmieniu. Czy średnica dobrze zszyta? Spodziewam się więcej szczegółów w średnicy przy dedykowanym do tego pasma przetworniku. Jak możesz zamieść zdjęcie, niech cieszą oko😁

6 minut temu, jazzobled napisał:

@dlmtb gratuluję Ci. Daj znać co się zmieniło w brzmieniu. Czy średnica dobrze zszyta? Spodziewam się więcej szczegółów w średnicy przy dedykowanym do tego pasma przetworniku. Jak możesz zamieść zdjęcie, niech cieszą oko😁

Kolumny są nowe a instrukcja mówi, że grać w sposób przewidziany przez producenta będą po 50h. Na razie w weekend udało mi się nakręcić jakieś 10h nalotu. Ogólnie wszystkiego jest więcej, więcej szczegółu, basu, środka (środek świetnie zszyty, tego brakuje w 24) a góra jest bardzo jedwabista. Mimo, że to dopiero pierwsze godziny grania a już wiem, że dobrze zrobiłem kupując kolejne PMC a byłem już w rozterce bo Top Hi-fi robi mega wyprzedaż Elac. Model FS409 z ceny 33000 zł przecenili na 18900 zł. !!!

2 godziny temu, dlmtb napisał:

a góra jest bardzo jedwabista

Hej, czy Ty kupiłeś Twenthy5.26i? Nowa wersja ma zmieniony głośnik wysokotonowy, jest łagodniejszy w odbiorze. Rzekłbym że złoci a nie srebrzy brzmieniem jak wcześniejsza wersja. 

4 minuty temu, jazzobled napisał:

Hej, czy Ty kupiłeś Twenthy5.26i? Nowa wersja ma zmieniony głośnik wysokotonowy, jest łagodniejszy w odbiorze. Rzekłbym że złoci a nie srebrzy brzmieniem jak wcześniejsza wersja. 

Kupiłem 5.26 a mimo to góra jest lepsza niż w 24. Tylko że ja mam wersję 24 a nie 5.24. Nie wiem czy w starej 24-ce oraz jego następcy 5.24 były te same głośniki a dopiero po wejściu modeli 5.26i 5.24i pojawił się nowy wysokotonowy.

Z tego co kojarzę to zmiana tweetera nastąpiła w wersji "i". Twenthy od Twenthy5 różni się z pewnością wooferem.

Być może jedwabistość w górnym paśmie pojawiła się za sprawą trójdrożności i tym samym cięcia pasma w innych miejscach. 

10 minut temu, jazzobled napisał:

Z tego co kojarzę to zmiana tweetera nastąpiła w wersji "i". Twenthy od Twenthy5 różni się z pewnością wooferem.

Być może jedwabistość w górnym paśmie pojawiła się za sprawą trójdrożności i tym samym cięcia pasma w innych miejscach. 

Twenty5.26 ma też zupełnie nową zwrotnice oraz brak możliwości łączenia kolumn w bi-wring a w zasadzie w przypadku poprzedniej generacji 26-tek tre-wring-u, co z kolei wyeliminowało konieczność łączenia gniazd miedzianym prętem. Tak było we wszystkich modelach pierwszej serii Twenty. To zapewne też ma wpływ na brzmienie kolumn.

• 1 miesiąc później...
  • 7 miesięcy później...
W dniu 15.10.2023 o 21:20, shiver07 napisał:

Po sprzedaży dynaudio Evoke 20 cieszyłem się,że się ich pozbyłem i po kupnie pmc prodigy 1 nie oglądam się za siebie. Są jednymi z lepszych kolumn które miałem u siebie. Do nich planuje jeszcze zakup suba i koniec gonitwy w nieznane. 

Jak z basem Prodigy 1 w porównaniu z Evokami?

2 godziny temu, Feedback9 napisał:

Jak z basem Prodigy 1 w porównaniu z Evokami?

Hey najlepiej było by posłuchać i samemu ocenić co nam się lepiej podoba i czego oczekujemy od głośników. Krótko mówiąc pmc łatwiej okiełznać w mniejszym pomieszczeniu możemy je postawić blisko tylnej ściany co da nam więcej basu bez odbić i pod pełną kontrolą. Evoke 20 potrzebują dużo miejsca z tyłu bo bas się wzbudza za bardzo i może być go zbyt dużo. Dynaudio z reguły operuje większą ilością basu jak można powiedzieć pełniejszym. Pmc ma szybki, krótki ale kontrolowany bas co może się wydawać,że jest go mniej ale tak jak mówię zależy kto co lubi. Dla mnie zdecydowanie do mniejszego pomieszczenia zdecydowanie pmc sprawdzają się znakomicie. Jak komuś będzie mało basu może dołączyć suba jak dla mnie daje to większe możliwość nic na tym nie tracąc i efekty będą na pewno ciekawsze. Tak dynaudio operuje większą masą dźwięku większą ilością basu patrząc na rozmiary kolumn jak i głośnika nisko średnio tonowego. Masa jest dwa razy większa od pmc. 

16 minut temu, shiver07 napisał:

Hey najlepiej było by posłuchać i samemu ocenić co nam się lepiej podoba i czego oczekujemy od głośników. Krótko mówiąc pmc łatwiej okiełznać w mniejszym pomieszczeniu możemy je postawić blisko tylnej ściany co da nam więcej basu bez odbić i pod pełną kontrolą. Evoke 20 potrzebują dużo miejsca z tyłu bo bas się wzbudza za bardzo i może być go zbyt dużo. Dynaudio z reguły operuje większą ilością basu jak można powiedzieć pełniejszym. Pmc ma szybki, krótki ale kontrolowany bas co może się wydawać,że jest go mniej ale tak jak mówię zależy kto co lubi. Dla mnie zdecydowanie do mniejszego pomieszczenia zdecydowanie pmc sprawdzają się znakomicie. Jak komuś będzie mało basu może dołączyć suba jak dla mnie daje to większe możliwość nic na tym nie tracąc i efekty będą na pewno ciekawsze. Tak dynaudio operuje większą masą dźwięku większą ilością basu patrząc na rozmiary kolumn jak i głośnika nisko średnio tonowego. Masa jest dwa razy większa od pmc. 

Miałem podobny kłopot z Evoke 20, teraz eksperymentuję z innymi produktami, przy czym zależy mi na możliwie niewielkich gabarytach. Porównywałeś Prodigy 1 z 5?

3 godziny temu, Feedback9 napisał:

Miałem podobny kłopot z Evoke 20, teraz eksperymentuję z innymi produktami, przy czym zależy mi na możliwie niewielkich gabarytach. Porównywałeś Prodigy 1 z 5?

Ja Jestem bardzo zadowolony z Prodigy 1 spełniają moje oczekiwania. Są małe mieszczą się wszędzie i dźwięk który generują sprawia,że czuje się komfortowo nie ważne czego słucham. Piątki to już podłogowe i już ich ustawienie nie jest tak komfortowe jak 1 . Dużej różnicy nie ma jest co prawda lepszy bas ale to już do większych m2. No i kasa wieksza. 

Wolałbym zdecydowanie pmc Prodigy 1 i do tego suba rel T5x i w mniejszym budżecie na pewno lepsze granie. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.