Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy Glass Hammer "Dreaming City"
Ostatni utwór z płyty "The Watchman On The Walls" dla fanów Rush.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kolejna nowość, Kristoffer Gildenlow "Homebound".
Króciutka płyta, bardzo nastrojowa i spokojna, wyciszona,.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.04.2020 o 21:31, revers napisał:

Witchcraft

Czy oni jeszcze istnieją? Czekam niecierpliwie na nową płytę po bardzo dobrych 3 ostatnich, ale cisza.

Bardzo fajna płytka węgierskiego zespołu Front "Echoes from the Past".

12 minut temu, soundchaser napisał:

Czy oni jeszcze istnieją? Czekam niecierpliwie na nową płytę

Jest w zapowiedziach na 1 maja 2020 r.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Trudno powiedzieć, w FANie jest w zapowiedziach CD.
Na stronie Nuclear Blast też widnieje data 1 maja 2020 r.
Będzie też oczywiście wersja LP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Wspaniały album, którego niemożliwe jest, aby nie wysłuchać do końca.

"The new album is about self-imposed solitude and is a prequel to the black and white history. Musically - it will be slightly different, less oriental, more... alternative. I think it's one of the best things I've ever created - the most elaborate, diverse and coherent Lunatic Soul release." “These are very dark and intense compositions but very melodious too. I think it’s one of the best things I’ve ever written, if not the best one”.

"I realize that, for some, this will be the fourth album but for others, only the third because Impressions was actually a supplement to the first two. Still others view the first two, the Black and White continuing interwoven story so they will consider this new one to be only... the second album :) Now, I'll go in a different direction... a bit less oriental and more... alternative. Actually, it seems like it will be a huge dose of trance darkness. I think it is much more versatile music than before. It's also going to be more emotive than ever... I've always wanted Lunatic Soul to be, first and foremost, music for the Souls whether they be Lunatic or not."

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Niedawno przyjechała do mnie ostatnia płyta Unitopii- Covered Mirrors. Nie są to jednak typowo zrobione covery, lecz chłopaki tak "przeredagowali" na swój niepowtarzalny styl pierwotne kawałki, że czasem bardzo trudno bez podpowiedzi z okładki zorientować się, co grają. Mistrzostwo.

Niedawno przyjechała do mnie ostatnia płyta Unitopii- Covered Mirrors. Nie są to jednak typowo zrobione covery, lecz chłopaki tak "przeredagowali" na swój niepowtarzalny styl pierwotne kawałki, że czasem bardzo trudno bez podpowiedzi z okładki zorientować się, co grają. Mistrzostwo.
Ale to nie jest Vol. 1?
Możesz podesłać skan olładki?

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Niestety nie mam ich ?

Mam za to obie plyty zespołu założonego przez "szefa" Unitopii po rozpadzie- Southern Empire.

Muza nawet podobna ?

On 4/20/2020 at 10:21 PM, soundchaser said:

Czy oni jeszcze istnieją? Czekam niecierpliwie na nową płytę po bardzo dobrych 3 ostatnich, ale cisza.

Jeszcze 8 dni do premiery kolejnego LP - "Black Metal"  Zobaczymy co bedzie ? Na Tidal jest jeden kawalek, tak zupełnie akustyczny .

W dniu 19.04.2020 o 23:02, xniwax napisał:

Nowy Glass Hammer "Dreaming City"

Bardzo lubię ten zespół. Uprawiają taką radosną odmianę rocka progresywnego. Dużo fajnych pomysłów, świetne aranże, a przy tym grają nietuzinkowo. Ostatnia płyta jest jedną z najlepszych.

44 minuty temu, revers napisał:

Jeszcze 8 dni do premiery kolejnego LP - "Black Metal"

No to czekamy. Tytuł obiecujący. ?

Mental Season - sympatyczny Crossover z Germanii

Ukryta Zawartość

AmuZeum - Yesopodobne granie z USA2fd5d8598768fe53edc2223c4d00d414.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Realisea - żeński wokal średnio zaangażowany z kraju wiatraków i tulipanów

Ukryta Zawartość

Unitopia stała się klasykiem. Szkoda że już nie grają. 
Grają pod szyldem United Progressive Fraternity

Ukryta Zawartość

Wlasnie dostrzegłem ze chyba nie pojawilo sie w tym wątku nic o Queensryche (jak to mozliwe ?). Byc moze sie myle ale nie pamietam, a to TAAKAAA prog metalowa perełka. Dla tych co nie znaja polecam rozpoczac od :

1. Operation Mindcrime (nie mylic z Operation Mindcrime II )

2. Empire

3. Promised Land

2 godziny temu, revers napisał:

Queensryche

Pamiętam jak wydali Operation Mindcrime - wtedy ta płyta zrobiła na mnie duże wrażenie.
Dziś ta muzyka się jednak zestarzała.

Wolę słuchać Fates Warning, ale bardziej trafiają w mój gust ich późniejsze płyty - począwszy od: A Pleasant Shade Of Gray.

4 hours ago, soundchaser said:

Pamiętam jak wydali Operation Mindcrime - wtedy ta płyta zrobiła na mnie duże wrażenie.
Dziś ta muzyka się jednak zestarzała.

Wolę słuchać Fates Warning, ale bardziej trafiają w mój gust ich późniejsze płyty - począwszy od: A Pleasant Shade Of Gray.

Fates Warning robią troche za dużo gęstości w aranzacjach jak dla mnie. Choc FWX, Inside Out całkiem mi podchodzą. Co do Queensryche jak dla nmie sie nie zestarzeli wracam i z przyjemnoscia odsluchuje wlasnie tych trzech co wymienilem. W środkowym okresie bylo nudnawo i bez polotu ale wrocili do formy - Condition Human bardzo fajna jest, jak i ostatnia. 

... a tak wlasciwie to niby jak moglo sie zestarzec jak to bylo ledwie "wczoraj" ?

A wracajac do pohodnych Fates Warning to warte uwagi jest OSI, paluszki mocno umoczyl tam Portnoy, dwaj panowie wlasnie z Fatesów i o ile pamietam na poczatki wokalista Pain Of Salvation. Ciekawa prog metalowa muza tyle że juz zdecydowanie w mniej slodkim klimacie.

Edytowane przez revers

Stary już jestem, więc nie pamiętam czy o tym już tu pisałem :)
Nie jest to prog rock ale złapałem się, że najczęściej słuchaną płytą w ciągu ostatnich 2 lat jest album Ten Years After "Recorded Live".
Genialny album dziś w genialnym towarzystwie czyli drugim moim ważnym hobby jakim są bonsai :)

ec0e622bf90013da606501250c615de5.jpg

Nowy album Katatonia – City Burials 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

31 minut temu, piotkrak napisał:

Katatonia

Nagrali dla mnie jedną dobrą płytę...taką do słuchania raz na kilka lat - akustyczna: Sanctitude.

10 hours ago, piotkrak said:

Nowy album Katatonia – City Burials 

Ukryta Zawartość

The Fall of Hearts ! ? Nie jest tak zle z ta Katatonią. Zazwyczaj byli traktowani drugoplanowo, w cieniu Opeth ale po wystrzale pod niebiosa "Pale Communion" i Sorcerress twardo na ziemie padl Akerfeldt w In Cauda Venenu, Katatonia zyskuje na znaczeniu i uznaniu ?

Ciekawie zrobiona akustyczna Dethroned & Uncrowned oraz koncertowo/akustycna Sanctitude,

City Burials trzyma poziom !

Ukryta Zawartość

Kiedyś w tym temacie pisałem już o tym zespole, pisałem że wypłynęli miedzy innymi grając covery DT.....nie znałem tych nagrań a to błąd.

Występowali w  różnym składzie ale ciągle w dobrym stylu....

I jeszcze....skład oprócz braci gitarzystów ciągle inny, muzyka ciągle wierna oryginałowi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ostatni Witchcraft...

Tyle lat czekania i aż żal mi dupę ścisnął...

Szczęście, że się powstrzymałem i nie kupiłem w pre orderze. Tytuł wydał mi się podejrzany.

Cud, że dotrwałem do końca. Nuda i pitolenie. On sam to nagrał??

Nie polecam niestety.

Edytowane przez marekw 76
9 godzin temu, marekw 76 napisał:

On sam to nagrał??

Chyba tak. Rozumiem, że chciał zaskoczyć fanów płytą akustyczną, ale można to było zrobić lepiej i ciekawiej. Na tej płycie kompletnie nic się nie dzieje. To dla mnie największe rozczarowanie od wielu lat.

To może przypomnijmy sobie coś, co nam osłodzi tę gorycz: ?

• Pokaż nowe odpowiedzi