Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki do 4000zł

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że w poprzednim temacie(już usuniętym przez moderatora) nie uzyskałem praktycznie żadnych odpowiedzi zakładam nowy z nadzieją na obszerniejsze wypowiedzi :-)

Poszukuje podłogówek do 4000zł za parę, słucham głównie starszego rocka min. Yes, Dire Straits, Police, Queen, lubię także Claptona jak i czasami zdarzy się posłuchać czegoś pokroju Black Eyed Peas ale sporadycznie. Pokój 30m2, zamknięty, z przyzwoitymi warunkami akustycznymi.

Pochodziłem trochę po sklepach, wysłuchałem sprzedawców i ich opinii i wyróżniłem kilku faworytów:

1. Monitor Audio RX6

2. Paradigm Monitor 9v6

3. JBL ES 100

Słuchając opinii i czytając testy, brzmieniowo najbardziej odpowiadały by mi Monitory, mam większą chęć na RX8 ale niestety budżet nie pozwala ;-)

Natomiast o JBL dowiedziałem się tyle że są to dosyć potężne kolumny, gabarytowo jak i brzmieniowo, grają głośno i wdł. sprzedawcy nadają się najlepiej do ciągłego głośnego "walenia" bez jakiejkolwiek finezji w brzmieniu, o Paradigmach powiedzieli mi tyle że z Yamahą którą mam będą grały bardzo jazgotliwie ponieważ nie lubią "ostrych" wzmacniaczy jakim jest Yamaha.

No właśnie napędzać to będzie Yamaha RX-797 która według mnie ograniczy mi kolumny dosyć znacznie, ale nie mam w tej chwili pieniędzy na nowy, jak myślicie mam rację? Czy faktycznie będzie tak źle z 797?

Co myślicie o moich wyborach, co poradzicie innego ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/76806-pod%C5%82og%C3%B3wki-do-4000z%C5%82/

pewnie ze uzywane ... kurde ale byś wyrwał kolumienki, na porządnych scan speakach lub coś z tej półki, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu masz nowe za nieco ponad 5 tys:

Ukryta Zawartość

tu za 4500 zł:

Ukryta Zawartość

osobiscie gram na revelatorach i nie planuje zmian

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Monitor Audio RX6

2. Paradigm Monitor 9v6

3. JBL ES 100

Słuchając opinii i czytając testy, brzmieniowo najbardziej odpowiadały by mi Monitory, mam większą chęć na RX8 ale niestety budżet nie pozwala ;-)

na 30m jeśli wybierasz Monitor Audio to popatrz na BX6 a nie RX6, tańsze, mocniejsze i wg mnie lepiej grają, mimo że to niższy model

Paradigmy są ogólnie bardzo dobre do rocka ale są bardzo wybredne co do jakości nagrań (jak źle nagrane to bolą uszy) i przede wszystkim wzmacniacza, bez odsłuchu nie ma co do nich startować

Do tego rodzaju muzyki nie polecam Ci kolumn Monitor Audio ze względu na bas. Ja w muzyce rockowej wolę bas szybki, sprężysty, konturowy a tego w MA wyraźnie brakuje. Jeżeli masz możliwość porównania tych kolumn to sprawdź je na utworze Dire Straits - Money for nothing.

Znacznie lepszym wyborem będzie Audio Academy Phoebe III, który (wg mojej subiektywnej opinii) zagrały znacznie lepiej niż MA RX6, Kef iq70.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -ale z lepszym piecem.

Ukryta Zawartość

Z ostatnio odsłuchiwanych głosników do 4000zł ogromnie pozytywne wrażenie na mnie wywarły Tannoy Revolution DC4 T. Być może warto wziąć je pod uwagę. Nie dość, że ładnie sie prezentują to jeszcze ładnie grają.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Rekomenduję także Harpia Acoustics Amstaff Micro, ale to już koszt 4900zł.

Moim skromnym zdaniem:

JBL - zupełnie odpada

Paradigm - zaczynają grać muzykę od serii Studio - niżej odpada

Akystyk - warto posłuchać, powiadają, że są świetne(nie słuchałem)

Monitor Audio - również warte posłuchania - słucham podobnej muzyki i mi się podobały - wiele zależy od elektroniki, ale potrafią zagrać rewelacyjnie w tej cenie - wysłałem PW

Yamaha RX-797 - miernota - do wymiany :)

Dzięki Panowie za wszystkie wypowiedzi, wszystko posprawdzam i poczytam coś o tych kolumnach co mi przesłaliście, aha i mam pytanie co do tych kolumn z Akustyka, rozumiem że są to projekty które sobie trzeba samemu wykonać? Czy są gdzieś takie kolumny i czy można ich posłuchać?

btw. wiem że RX-797 to miernota, ale niestety budżet licealisty jest baaaaardzo ograniczony i zakup nowych kolumn to największy wydatek w moim życiu, na który odkładałem każdy grosz przez ostatnie 2 lata, więc jak na razie na zakup wzmaka za kolejne 4k mnie nie stać, i wybór tych kolumn musi być z mojej strony bardzo przemyślany i w żadnym razie pochopny czy podjęty pod wpływem emocji :-)

Skłaniam się do Monitor Audio - wiem co potrafią. Ludzie co piszą, że mają zły bas to mają, albo zły pokój odsłuchowy, wzmacniacz, albo ....

Warto poszukać Epos M22.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ktoś na allegro sprzedawał Dali Skyline 1000, kup je i na długi czas zapomnisz o wymianie kolumn. Wzmacniacz i tak musisz wymienić skoro wcześniej pytałeś o Scan Speaki.

Po zastanowieniu się nad wszystkimi propozycjami, przemyślałem sprawę i wybiorę się do audio stylu w Katowicach posłuchać Monitorów RX6 oraz Paradigmów 9v6, zabiorę ze sobą własny wzmacniacz jak i poproszę żeby podłączyli np. Yamahę A-S1000 albo coś z NADa czy Pioneera A-A9 mk2(sprzedawca polecał mi ten wzmacniacz do RX6, zobaczymy co jest warty)

Co do np. Dali Skyline 1000 to bałbym się kupować co najmniej już 12 letnich kolumn za takie pieniądze, tym bardziej żeby je zasilić trzeba mieć chyba elektrownie w domu a nie wzmacniacz :) z tego co wiem to mają tam chyba prawie metrową wstęgę i 12 calowy woofer :D Jeśli w późniejszym czasie będę zmieniał wzmacniacz to będze to jakiś sprzęt w okolicy 3k-4k zł więć te trzeba to wziąć pod uwagę ;-)

Dziękuje za rady, po odsłuchaniu kolumn, i zdecydowaniu się na coś na pewno się odezwę

Pozdrawiam

Ja polecam koledze kolumny mission m35i -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nówki z wysyłką za 1500zł. Do 30m2 jak znalazł.

Zostanie 2500zł + to za ile sprzedasz obecny wzmacniacz i będziesz mógł kupić jakiś naprawdę porządny używany "piecyk" :)

Ukryta Zawartość

Ja polecam koledze kolumny mission m35i -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nówki z wysyłką za 1500zł. Do 30m2 jak znalazł.

Zostanie 2500zł + to za ile sprzedasz obecny wzmacniacz i będziesz mógł kupić jakiś naprawdę porządny używany "piecyk" :)

Tutaj muszę się zgodzić z kolegą o nicku czuły barbarzyńca :-) Sprzedawca powiedział mi tak samo, lepiej mieć lepsze kolumny z gorszą elektroniką niż na odwrót :-)

btw. jeśli będą mieli te Heco to czemu nie, zawsze człowiek bogatszy o odsłuch i ma do czego porównać, tak samo z JBL czy Klipsch też jeśłi będą na sklepie poproszę o podłączenie i ich posłucham, zobaczymy co najbardziej mi podpasuje :-)

Ukryta Zawartość

Skłaniam się do Monitor Audio - wiem co potrafią. Ludzie co piszą, że mają zły bas to mają, albo zły pokój odsłuchowy, wzmacniacz, albo ....

Warto poszukać Epos M22.

Generalna opinia, że MA mają zły bas jest napewno nieprofesjonalna ale na tym forum nie spotkałem się z taką opinią. Dla większej precyzji dodam, że słuchałem MA RX6 na dwóch wzmacniaczach - NAD C320 i Atoll In100. W obu przypadkach bas w muzyce rockowej (RATM - Take the power back, Dire Straits - Money for Nothing) nie był tak szybki i dynamiczny jak w AA Phoebe III. Stopa perkusyjna oraz gitara basowa były bardziej dynamiczne i "energetyczne" niż w MA RX6.

Jeżeli chodzi o inny rodzaj muzyki (np. Diego El Cigala, Aga Zaryan) to RX6 zagrały bardzo muzykalnie.

Innych kolumn MA nie słuchałem i moja opinia dotyczy tylko modelu RX6.

A jakiej konkretnie muzyki słuchasz ? Powiadają , że MA nie bardzo lubi się z rock-iem. Z przyczyn losowych mam do sprzedania 4-ro miesięczne Klipsch F30 . Prawdą jest , że nie grzeszą środkiem ,ale w kinie , rock-iem , chillout i muzyką elektroniczną , techno poprostu miażdzą . Bas jest miękki, schodzi baaardzo nisko. 30m2 jest ich naturalnym środowiskiem. Z Yamahą poradzi sobie świetnie. Może to są głośniki dla Ciebie ?

Ja na MA cisnę i rock i metal po najcięższe odmiany i nie mam jakiś szczególnych zastrzeżeń, co prawda budżet nieporównywalnie mniejszy, ale co tam niby ma być nie tak z MA w tym względzie?

Audio Video w ostatnim numerze 01/2011 w teście porównawczym kilku par kolumn wyraźnie wskazuje na Xavian Gran Colonna. Tak, czy inaczej, zdaje się, że warto bliżej przyjrzeć się firmie Xavian.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.