Skocz do zawartości
IGNORED

KUJAWSKO - POMORSKIE ODSŁUCHY .

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniałem dodać, że jadą do mnie kable Rafaella, naszego kolegi forumowego. Przewody nie są drogie, ciekawe więc jak się sprawdzą w porównaniu do uznanej konkurencji. Mam otrzymać trzy sieciówki (jedna z dedykacją do źródła, dwie do końcówek/monobloków), cyfrówkę i dwie łączówki (RCA i XLR). Będzie więc sporo zabawy, zobaczymy co się z tego urodzi.

Poniżej, jeszcze dwa zdjęcia z ostatniego spotkania.

fajnie, ze ktos te kable opisze. w koncu powinnismy popierac nasz krajowy biznes ;-)

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

• 4 tygodnie później...

A takie krótkie spotkanko się odbyło w wyniku, którego i dzięki uprzejmości kolegi Nergala stałem się właścicielem kondycjonera ALF-2200.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedna rzecz nie daje mi spokoju. Może ktoś zetknął sie z tym urządzeniem i wie co pokazuje ten pionowy wskaźnik po lewej stronie?

Ukryta Zawartość

Jedna rzecz nie daje mi spokoju. Może ktoś zetknął sie z tym urządzeniem i wie co pokazuje ten pionowy wskaźnik po lewej stronie?

To wersja z wbudowanym alkomatem;-)

A serio to napisz jak to działa..

Zapomniałem dodać, że jadą do mnie kable Rafaella, naszego kolegi forumowego. Przewody nie są drogie, ciekawe więc jak się sprawdzą w porównaniu do uznanej konkurencji.

To jak dojechaly te kable ?

To jest Audiolot?

Teraz dla Audiolota robi Vadim (Abraxas).

Przy okazji mogę sie go o to zapytać :)

Piotr, tylko monobloków pod to nie podłączaj.

zapytaj proszę

a czemu??? podłączyłem - nic nie wybuchło a jest lepiej bo spokojniej i zniknął cały syf (pralka, lodówka i sam nie wiem co jeszcze)

To wersja z wbudowanym alkomatem;-)

A serio to napisz jak to działa..

nieee, słuchałem na trzeźwo i po 2.. 3.. 5 piwkach i pokazuje tak samo - bee :)

U mnie działa super - a w tej cenie mysle mega super.

Pamiętam , że przywlokłem kiedyś od Grzegorza z Albedo Gigawatta PC-3 i tak szybko jak go wpiąłem tak szybko wywaliłem.

Owszem wyczyścił wszystko krystalicznie tylko zabrakło po tym wszystkim lampowej magii. Było sterylnie i bez sensacji - dla mnie ( i u mnie) lipa.

Ten mały Audiolot robi to samo czyszczenie ale nie zabija muzyki - dlatego dla mnie rewelacja.

• Użytkownicy+

To jak dojechaly te kable ?

Dojechały. Miałem je krótko, jak znajdę chwilę to napiszę więcej. Teraz z tel. trudno pisać.

• 1 miesiąc później...
  • Użytkownicy+

W ostatnich tygodniach mieliśmy sporo spotkań, jednak w minioną sobotę zawitał do nas gość specjalny, czyli Piano. Pozostali uczestnicy to stała nasza ekipa, czyli gospodarz Sławek, Przemo i ja. Szkoda, że Witek i Krzysiek nie mogli dojechać, bo spotkanie było bardzo fajne towarzysko. Było też co posłuchać, przerzuciliśmy sporo konfiguracji sprzętu i kilka fajnych płyt. Tym razem Maciek przywiózł kilka swoich, na jednej z nich usłyszeliśmy ciekawe dźwięki w tle, coś jakby tajemnicze odgłosy jakiegoś nocnego ptaka czy małpy. Była kiedyś kakadu, teraz mieliśmy koczkodana :)

Panowie, dzięki piękne za spotkanie. Maciek i Przemek, fajnie , że Wam się chce ruszyć tyłki i zawitać na Kujawach. Szczególne podziękowania należą się pani domu, za gościnę i pyszną kolację.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-24402-0-75961600-1418684953_thumb.jpgpost-24402-0-99914700-1418684967_thumb.jpgpost-24402-0-45117600-1418684983_thumb.jpg

PS. Może kilka słów więcej napiszę za parę godzin, bowiem budzik jest ustawiony na 5.25 :(

PS 2. Ruszam pomału z pomieszczeniem odsłuchowym. Kto chętny do pomocy, nich dzwoni. Krzysiek, Tomek i Darek już się zadeklarowali. Roboty jest sporo, bo to piwnica w stanie surowym. Jest jakieś 23m2, niestety jak to z piwnicami bywa, trochę nisko ~215 cm. Za to nikomu nie będziemy przeszkadzać. Zdjęcia z postępów prac zamieszczę w wątku. W środę start.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można prosić o pełniejszy opis co z czym grało? No i jak grało? Dzięki!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Użytkownicy+

Można prosić o pełniejszy opis co z czym grało? No i jak grało? Dzięki!

Ok. Obiecałem, to napiszę w wolnym czasie (jestem w pracy) kilka słów. Pewnie Maciek doda coś od siebie, choć zachwytów się nie spodziewam od posiadacza systemu opartego o MBL-e. Z drugiej strony, nie było chyba aż tak źle, skoro Maciej mówił, że niedawno słuchał drogiego systemu z Accu w roli głównej, a tu podobało mu się bardziej.

PS. Coś naderwałem wczoraj na koszykówce w podudziu lewej nogi. Nieźle boli, spałem może z godzinę...

W ostatnich tygodniach mieliśmy sporo spotkań, jednak w minioną sobotę zawitał do nas gość specjalny, czyli Piano

Bez przesady.

Śmiertelnik jak każdy.

Żaden ze mnie specjalny, tudzież doświadczony czy stary audiofil.

Pasieki, PGRu czy ubojni nie posiadam, więc podkładanie komu świni nie leży w mojej naturze.Owszem, mam w ogrodzie parkę kretów, ale żeby zaraz pod kim dołki kopać?!:)

Pewnie Maciek doda coś od siebie, choć zachwytów się nie spodziewam od posiadacza systemu opartego o MBL-e.

MBL, to nie ósmy cud świata.

Odmienna projekcja dźwięku, inna filozofia, topologia...

Mimo tego, zachwyty były, ale w kontekście całości spotkania czyli w kolejności właściwej; - ludzie, muzyka, sprzęt

Ja już dawno przestałem oceniać sam sprzęt.

Co z tego, ze gdzieś gra mega wybitnie, skoro siedzisz spięty i nie wiadomo do kogo paszczę otworzyć, żeby ci świnie nie podłożył.

Dla mnie najcenniejsze są spotkania w ciekawym, swojskim gronie, atmosfera spotkania, muzyka i dodatki w rodzaju, chlupniem, nim uśniem:)

Chłopaki z Kujaw i organizowane przez nich spotkania, to przykład takiej dobrej atmosfery.Dlatego ruszam tyłek na takie spotkania, gdy tylko mogę.

Co do samego dźwięku.

Jak wiemy, całkowity obraz dźwiękowy jest wypadkową wielu czynników.

Realizacja materiału, zestawienie, amplifikacja, adaptacja akustyczna, wibroakustyka, zasilanie, ustawienie kolumn w pokoju, dogięcie, standy( w tym przypadku ich jakość, wypełnienie np. piaskiem i wysokość), okablowanie, wrażliwość i wiele innych.(kolejność przypadkowa)

Tutaj mamy do czynienia z systemem jeszcze nie skończonym, a nie ocenia się dnia przed zachodem słońca.

Na moje, wymaga dopieszczenia w kontekście akustyki, wibroakustyki i popracowaniem nad ustawieniem kolumn w pokoju, a także nad pierwszymi odbiciami.

Taaa.., odezwał się ten, który ma system skończony na tip top:)))

Sławek, to równy gość i wydaje się raczej ukierunkowany na czerpanie maximum radochy z muzyki bez nadmiernego, szaleńczego finansowego napinania. Pewnie, to dobrze, zdrowo, bo niektórym ( w tym i mnie) już odbija na maxa:)))

System, choć nie skończony, wydaje się dobrze grać w/g osobistych preferencji i potrzeb gospodarza.

Jemu ma grać, a mnie czy innym, może się podobać, ale nie musi.

Jak na budżet, możliwości lokalowe i zdrowy rozsądek, grało imho, b. przyjemnie.

Moim zdaniem, bardzo wciągająco wypadła płyta Wayne Shorter, a

Ukryta Zawartość

Nieźle też pogrywało na nowszym projekcie Shortera;

Ukryta Zawartość

W przekonaniu Przemka i moim, zdecydowanie lepiej było, gdy zasugerowałem odsunięcie Dynaudio od tylnej ściany i to znacznie, bo w sumie chyba z 70cm.

Sławek miał pewne przed tym opory, bo jak twierdził, odsuwał monitory już wcześniej i cierpiało na tym pasmo < 80Hz.

Obydwaj z Przemkiem(szkoda, że Roberta już nie było) mieliśmy w tym temacie inne zdanie, ale to jest przykład na to jak inaczej postrzegamy reprodukcję muzyki.

Szkoda, ze tak krótko słuchałem barwnego ML 23.5

Krótko po moim przyjeździe, przełączono na Monoblocki Krell Evolution - 400 i tyle se posłuchałem ML,a :((

Na Evo 400 Przemka, grało b.dobrze, a szczególnie wspomniany Shorter z formatu CD na Wadia.

Tak.., przy tym materiale było imho, wciągająco(!)

Myślę, że dopracowany system oparty o te Dynki, mógłby zagrać jeszcze ciekawiej i bez grama wstydu, a do tego, nie za pierdylion złociszy!

Były jeszcze kombinacje z Ayonem, ale przyznam, ze dla mnie to trochę za szybko, za krótko, aby móc się wypowiedzieć.

Jak już wspomniałem, dla mnie najważniejsi są ludzie, atmosfera...

Mogłem się zrelaksować na maxa, bo Sławek, Przemek i Robert, to swojskie chłopy, równiachy i super było z nimi spędzić czas(!)

Dziękując za gościnę, serdecznie pozdrawiam uczestników i pozostałym Kujawiaków:)) M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

A więc obiecane kilka zdań...

Kolumny Sławka Dynaudio C3, dźwięk jak na tą firmę dość szybki, ale to zawsze dynie... Nie pokocham się z tą firmą, ale cóż, nie mi ma się to podobać tylko gospodarzowi.

Kable głośnikowe AQ Midnight i Cardas GR, sieciowe Tara Master i Tara special ref. AC,

Ic: Cosmic Audio, cyfrówka topowa Audiomica Flint Consequence.

Transporty: SBT, Wadia 3200 (grzebnięta z dorobionym wyjściem po RCA) i NW-T Ayona (niewiele grało, dopiero dobrze przetestujemy).

Dac-e: Theta, Stelmach (w obudowie Sony), Ayon Stealth (dac z regulacją głośności) i w odwodzie Protagonist (nie grał tego wieczoru).

Końcówka mocy ML 23,5 i monobloki Krella EvO 400.

pre: Thule i wspomniana regulacja w Ayonie

Ustroje akustyczne: Acoustic Manufacture i Avkon.

Stolik: Rogoz

Dźwięk raz mi się podobał bardziej, innym razem mniej. Kolumny lubią szybkie i dokładne urządzenia, więc monobloki Krella wydawały się lepsze od ML 23.5. Co do reszty, trudno mi jednoznacznie ocenić, to było zaledwie kilka godzin, a zmian sporo. Dyskusje były ważniejsze od sprzętu, więc tym bardziej trudna ocena. Mi się podobało pre/dac Ayona, pomimo gorszej kontroli na basie. Sławek i Przemek raczej się skłaniali do grania z Wadii i pre Thule.

Dzisiaj słuchaliśmy z Witkiem u Krzyśka. Ayon lepiej tu pasował, dodał barwy w średnicy. Spotkanie było równie udane, również bardziej towarzyskie niż nastawione na krytyczne testy. Oswajam się póki co z Ayonami, przy okazji mamy fajną zabawę. Ostateczne wnioski zawrę w odpowiednim artykule, teraz jeszcze nie czas.

Żaden ze mnie specjalny, tudzież doświadczony czy stary audiofil.

No młodszym to już nie będziesz;-)

Żałuję, ze nie mogłem być, bo było pewnie fajnie jak zawsze....

No młodszym to już nie będziesz;-)

Musiałeś??! :))

Za to, weselszy z pewnością. Takie spotkania, szczególnie w tym towarzystwie są imho, bezcenne.

Nadrobimy, odrobimy Wituś. Nie utonie :)

Kolumny Sławka Dynaudio C3, dźwięk jak na tą firmę dość szybki, ale to zawsze dynie... Nie pokocham się z tą firmą,

Dźwięk raz mi się podobał bardziej, innym razem mniej. Kolumny lubią szybkie i dokładne urządzenia, więc monobloki Krella wydawały się lepsze

Robert, moze w takim razie, to nie tyle sprawa samych C3 co odpowiedniej amplifikacji!?

• Użytkownicy+

Robert, moze w takim razie, to nie tyle sprawa samych C3 co odpowiedniej amplifikacji!?

To w 90% sprawa dyń. Reszta może to w pewnym stopniu podleczyć, ale w pełni się nie da.

• 2 miesiące później...

Temat za długi aby cały przeczytać...

Czy w samej Bydgoszczy jakieś odsłuchy są organizowane?

Niespecjalnie... brakuje osoby która by to organizowała, a następnie miejsca do tego. Chętni by się znaleźli.

Bo wy leniwe jesteście;-)

U nas się więcej dzieje, a i w Bydgoszczy zdarzyło mi się parę fajnych rzeczy posłuchać...

A serio masz rację - jak nie ma osoby, która weźmie na siebie ciężar organizacyjny to doopa blada;-)

Bo spotkanka we dwoje/troje to u nas często, dziś też było u mnie

A kiedy zawitasz u nas?

Jak będzie większe, wcześniej planowane spotkanie, to jak najbardziej. Niestety takie większe, z racji warunków, u mnie są b. rzadko, jak będzie, Ty i Maciej na pewno będziecie o tym wiedzieć;-)

a nasze spontaniczne dwu, trzyosobowe spotkanka są krótkie, ostatnio bardziej nastawione niekoniecznie na ciągłe przepinanie sprzętów i kabelków, co dyskusje o muzyce oraz degustacje piwne. Co powiem szczerze b. mi się podoba!

• Użytkownicy+

A już myślałem, że ja załapię się na jakieś zaproszenie. Niestety :((.

Ale kto by tam zwracał uwagę na "wróbla".

Jeśli kiedyś w końcu skończę robić pomieszczenie (nawet nie zacząłem...), to oczywiście zaproszę. Zapowiadałem rozpoczęcie remontu, ale dodatkowe obowiązki na jakś czas odsunęły te plany. Może teraz będzie dodatkowy bodziec, jadą do mnie kolejne ustroje od Czarka z Acoustic Manufacture. Jeśli pomożecie, to damy wspólnie radę.

• 3 tygodnie później...

A to nie jest tak, że ta piwnica już dawno miała być zrobiona? Tak ciężko wynieść ziemniaki stamtąd? Palton, nie ociągaj się, bo Hi-Enda trza składać! Było Granko, teraz będzie Hi-End! I to z udziałem "Dążenie Audio Północ" :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.