Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki (izolatory ) dla kabli głośnikowych

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

hm.... szkoda, że więcej informacji nie podasz o Twojej walce z EMI/RFI ..... Cardas wymyślił, zmierzył, przedstawił audiofilom w formie filmu. Ja uwierzyłem, kupiłem (na eBay- 10 szt 150zł) usłyszałem różnicę i teraz odcinam kupony od zakupu- cieszę się muzyką. O!!!

Takie filmiki nie robią już na mnie wrażenia...Acoustic Revive też zmierzył....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To i tak nic przy potędze sugestii......

O walce conieco napisałem...poza tym mieszkam w domku - nieco poza miastem...

Ukryta Zawartość

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

no tak... film, w którym oscyloskop wykazuje różnice nie przekonuje, w odsłuchany przeze mnie i moich znajomych efekt też nie wierzysz. Nie przekonam Ciebie. To forum (jak rozumiem) daje rady, coś proponuje... Czy ktoś z nich skorzysta? Czytający zdecydują.

Pozdrawiam Ciebie Zyzio.

Hi-Fi Choice kiedyś napisał, że inżynierowie Sony eksperymenują z kolorami plastiku w gniazdach glośnikowych i twierdzą, że ich kolor ma wpływ na dźwięk. Na szczęście mój sprzęt jest całkowicie nieczuły na takie wynalazki. Choć, fakt, na ponad 1200 płyt mam 2 (słownie DWIE) płyty audiofilskie.

wpszoniak, ale ja nie twierdzę, że to nie wpływa na nic, ale istnieje granica rozsądku.

Jeśli ktoś wymyśli wkład zapachowy do urządzeń audio, który polepszy trochę dźwięk, ale jego minusem będzie wydzielany zapach to skorzystasz? Jeśli tak i zyskując kilka procent dźwięku będziesz siedział wąchając "słowo na g" no to coś jest nie tak.

Takich 'ustrojów' ściennych w stylu grafiti to jeszcze nie widziałem.Już spotkałem się z kartonikami do jaj wydmuszek ale to nie

ma wyglądu.Jesli już to piego/krążki Harmonixa bo to działa REWELACYJNIE.Efekty słyszalne są po położeniu piegów na podłodze w symetrii do scian bocznych i mozna się dowolnie tym bawić uzyskując lepszą górę,przestrzeń i scenę wszerz i wgłąb.Wypróbuj a będziesz dozgonnie wdzięczny.A stołowałeś się u Włoszki ?

na układanie piegów i wsłuchiwanie w efekty nie dam sie namówic :)

w temacie smakowitej Włoszki - nadal sie odchudzam wiec zero wyskoków tak jest łatwiej wytrwać

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Podstawki pod kable nic nowego, jasne, ale ma sens w wysokiej klasy systemach. Na ostatnim AS system Reimyo grał świetnie, ale był kompletnie przemyślany i zgrany. Na kablach były podstawki antywibracyjne.

No tak, teraz już jasne. Zapewne dzięki podkładkom grał tak wyśmienicie.

Proponuję testy ślepe: teak, mehrbau, sapeli - każdy inaczej przenosi drgania więc wpływ na zmiany pojemności kabla będzie słyszalny. W wysokiej jakości systemach to może być kluczowe wręcz.

Powrót po dłuższej przerwie...

To forum (jak rozumiem) daje rady, coś proponuje... Czy ktoś z nich skorzysta? Czytający zdecydują.

Świetny pomysł z tymi nitkami, trochę pracochłonny.

Z pewnością wibracje mechaniczne głośnik->podłoga->kabel->klocek zostają zniwelowane.

Jeśli ktoś lubi podstawki typu acoustic revive, może sobie zrobić DIY. Klocki drewna ze zmielonym turmalinem w środku.

Osobiście wątpię by takie "twarde" podstawki izolowały od wibracji z podłogi, to kolejna drewniana klepka na parkiecie,

chyba, że coś a la proca, kabel na strunie z gumy jest sensowniej izolowany od podłogi...

Próbowałeś umieścić kable na grubych gąbkach? Gdzie kupiłeś te cardasy? Model RCA C SP SS wydaje się być najlepszy.

Gość

(Konto usunięte)

Z pewnością wibracje mechaniczne głośnik->podłoga->kabel->klocek zostają zniwelowane.

Pardon, ale pojawić się mogą wibracje mechaniczne sufit/ściana > nitka > kabel...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pardon, ale pojawić się mogą wibracje mechaniczne sufit/ściana > nitka > kabel...

Nie zapominaj o rezonansie jaki wywołuje pierdnięcie w pomieszczeniu zamkniętym ;)

Bardzo Ciebie proszę- zdradź nam (mnie) jak udało Ci się zniwelować wpływ EMI/RFI. Jest to problem znany od wielu, wielu lat.... Bardzom Ciekaw jak Tobie się udało.

Nie doszukuj się czasem ukrytych treści... Ja (prawdopodobnie i inni) naprawdę jestem tego ciekaw!

Przeniósł się do domku pod lasem, teraz tylko dziki mu brużdżą w rabatkach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czy istnieje przynajmniej jeden temat, którego nie rozpe...ą czciciele trójwymiarowego?

Gówno was obchodzi kto jakie kable kupuje i co pod nie podstawia.

Nie za wasze tylko za swoje to robią.

Rzygać już się chce. W każdy temat muszą się wpieprzać.

Tego forum nie da się juz czytać...

Hi-Fi Choice kiedyś napisał, że inżynierowie Sony eksperymenują z kolorami plastiku w gniazdach glośnikowych i twierdzą, że ich kolor ma wpływ na dźwięk. Na szczęście mój sprzęt jest całkowicie nieczuły na takie wynalazki. Choć, fakt, na ponad 1200 płyt mam 2 (słownie DWIE) płyty audiofilskie.

Wiedzą ze dzwonia tylko nie wiedza w jakim kościele :)

Sony miało taka "wpadkę" z kablem do słuchawek (bardzo dobrych z resztą) różne pigmenty dodawane do izolacji kabli miały różne właściwości elektryczne.

Pierwsze wnioski były na prawdę szokujace 'kolory kabli grały" :)

No to zrób sobie betonową wylewkę na parkiet i po sprawie...

Proponuję testy ślepe: teak, mehrbau, sapeli - każdy inaczej przenosi drgania więc wpływ na zmiany pojemności kabla będzie słyszalny. W wysokiej jakości systemach to może być kluczowe wręcz.

Ślepe testy drewna, powiadasz. Zaraz wątek rozwalą członkowie "klubu sceptyków audiovoodoo".

Znane mi są takie pomiary w przypadku ramion gramofonowych, nie wiem jak z podstawkami pod kable,

moim zdaniem wpływ marginalny, ale pewne wnioski można wyciągnąć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Jeśli ktoś lubi podstawki typu acoustic revive, może sobie zrobić DIY. Klocki drewna ze zmielonym turmalinem w środku.

Osobiście wątpię by takie "twarde" podstawki izolowały od wibracji z podłogi, to kolejna drewniana klepka na parkiecie,

chyba, że coś a la proca, kabel na strunie z gumy jest sensowniej izolowany od podłogi...

Próbowałeś umieścić kable na grubych gąbkach? Gdzie kupiłeś te cardasy? Model RCA C SP SS wydaje się być najlepszy.

Cardas RCA Signature Series Caps kupiłem na eBay'u za 150zł 10szt. Ale są wersje tańsze również, tak firmy Cardas jak i innych. Są też wersje zamykające obwód wejścia, ale doczytałem się (bodaj na stronie Cardasa), że nie każdy wzmacniacz je toleruje.

Jeśli chodzi o zawieszenie na nitkach to jest to rozwiązanie wg mnie sluszne gdy chcemy się odizolować od wibracji z podłogi oraz ewentualnego nagromadzenia ładunku elektrostatycznego ale istnieje też problem tłumienia drgań przenoszonych przez kable a pochodzących z drgających kolumn głośnikowych.... W tym przypadku nitki nie są, jak sądzę, najlepszym rozwiązaniem. Kiedyś próbowałem tłumić wspomniane przed chwilą drgania absorberem, ale nie dało to korzystnych efektów (skutek słyszalny, ale mi nie odpowiadał....)

Witam,

Jak widać nie tylko Cardas robi zatyczki na gniazda (patrz załaczone moje zdjęcie), które nie tylko działają (rzecz oczywiście względna - zależna od systemu i od słuchacza / może autosugesti słuchacza) ale znakomicie wygladają. Jest to swoista biżuteria audio - ja to tak nazywam. Cały sprzęt mam tak "zakapslowany" nie tylko RCA ale XLR (męskie i żeńskie) . Manley The Wave wypasnie wyglada :)

Pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Stosowanie zaślepek Cardasa rekomendują w instrukcjach obsługi swoich produktów między innymi Electrocompaniet i Jeff Rowland. Stąd wniosek, że niepoprawnie skonstruowali sprzęt :-)) i dlatego może to działać.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Witam,

Jak widać nie tylko Cardas robi zatyczki na gniazda (patrz załaczone moje zdjęcie), które nie tylko działają (rzecz oczywiście względna - zależna od systemu i od słuchacza / może autosugesti słuchacza) ale znakomicie wygladają. Jest to swoista biżuteria audio - ja to tak nazywam. Cały sprzęt mam tak "zakapslowany" nie tylko RCA ale XLR (męskie i żeńskie) . Manley The Wave wypasnie wyglada :)

Pozdrawiam

Artur

A jakiej to jest firmy? Wiem że robi coś takiego Cardas, Sevenrods i Acoustic Revive. Kto jeszcze?

"shorting"? nie znam takiej.... Mógłbyś opisać?

Chyba zboczyliśmy z tematu głównego... ale co tam....

Cardas RCA C SP SS

Signature Series RCA Shorting Pin Caps (RCA C SP SS) can be used to short out an input RCA. This is desirable on some equipment to lower the noise floor. Some manufacturers ship them with their preamps. With the RCA SP SS the user can decide to either short or not short inputs. Generally outputs prefer not being shorted. Billet brass, nickel plated caps fit over unused female RCA connectors to shield against RFI, EMI, dust and corrosion. Sold in sets of two.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Stosowanie zaślepek Cardasa rekomendują w instrukcjach obsługi swoich produktów między innymi Electrocompaniet i Jeff Rowland. Stąd wniosek, że niepoprawnie skonstruowali sprzęt :-)) i dlatego może to działać.

wniosek fałszywy, bo nie da się lepiej ograniczyć wpływu EMI/RFI niż zastosowanie zaślepek.... Stąd zalecenie obu firm.

Cardas RCA C SP SS

Signature Series RCA Shorting Pin Caps (RCA C SP SS) can be used to short out an input RCA. This is desirable on some equipment to lower the noise floor. Some manufacturers ship them with their preamps. With the RCA SP SS the user can decide to either short or not short inputs. Generally outputs prefer not being shorted. Billet brass, nickel plated caps fit over unused female RCA connectors to shield against RFI, EMI, dust and corrosion. Sold in sets of two.

acha.... tak, to chodzi o tę wersję z bolcem. Zastosowałem wersje bez bolca i jestem kontent, a jak wiesz- skoro lepsze jest wrogiem dobrego to nie poszedłem krok dalej.

Jeszce raz piszę, jeśli poprawnie zostanie zaprojektowany sprzęt, to te problemy nie wystąpią. W moim accuphase i musical fidelity nie mówiąc o cd nie jest to poprawnie wykonane i być może zaślepki by coś tam wprowadziły ;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Jeszce raz piszę, jeśli poprawnie zostanie zaprojektowany sprzęt, to te problemy nie wystąpią. W moim accuphase i musical fidelity nie mówiąc o cd nie jest to poprawnie wykonane i być może zaślepki by coś tam wprowadziły ;-))

na czym opierasz swoje twierdzenie? Jeśli wolno spytać... Przecież gniazda wej/wyj we wszystkich urządzeniach są tej samej konstrukcji, więc i problem taki sam dla wszystkich, w tym nawet najlepszych projektów!

Rozrysuj jak jest prowadzony sygnał od RCA do selektora i dalej, a wszystko będzie wiadome.

wniosek fałszywy, bo nie da się lepiej ograniczyć wpływu EMI/RFI niż zastosowanie zaślepek.... Stąd zalecenie obu firm.

Zmierz może sobie kolego wielkość wystającego gniazda i policz sobie jakiej długości taka antenka będzie sobie odbierać falę i czy ja jesteś w stanie usłyszeć!

Zamiast zaślepek producent wadliwego sprzętu niech sobie po prostu połaczy takowe gniazda selektorem z uziemieniem. i po zawodach!

Kazik II poprawki po partaczach robią z niektórych świrami

Masz dużo racji na większość dobrze skonstruowanego sprzętu to nie działa!

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Zmierz może sobie kolego wielkość wystającego gniazda i policz sobie jakiej długości taka antenka będzie sobie odbierać falę i czy ja jesteś w stanie usłyszeć!

Zamiast zaślepek producent wadliwego sprzętu niech sobie po prostu połaczy takowe gniazda selektorem z uziemieniem. i po zawodach!

Kazik II poprawki po partaczach robią z niektórych świrami

Masz dużo racji na większość dobrze skonstruowanego sprzętu to nie działa!

a więc nie rozumiem dlaczego producenci tego nie robią... Na przykład wymienieni przez Kazika II Electrocompaniet i Jeff Rowland, nawiasem mówiąc znakomici i cenieni przez środowisko audiofilskie. Czy są partaczami?

Dla czego skórzane futerały do telefonów robią inni a nie producenci?

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Rafaell.... żeby nie wchodzić w sferę na której się nie znam podsumuję to tak-

1. Jeśli ktoś nie spróbuje zaślepek w swoim systemie to nie wie czy wprowadzą zmiany czy też nie, bo skąd ma wiedzieć czy producent zastosował tłumienie elektroniczne wplywu EMI/RFI czy też nie zastosował.

2. W moim systemie nie zastosował na pewno (mam pecha do partaczy), bo zaślepki zadziałały wyraźnie korzystnie.

Dziękuję za wyjaśnienie, a producentów proszę o poprawę!

Rafaell.... żeby nie wchodzić w sferę na której się nie znam podsumuję to tak-

1. Jeśli ktoś nie spróbuje zaślepek w swoim systemie to nie wie czy wprowadzą zmiany czy też nie, bo skąd ma wiedzieć czy producent zastosował tłumienie elektroniczne wplywu EMI/RFI czy też nie zastosował.

2. W moim systemie nie zastosował na pewno (mam pecha do partaczy), bo zaślepki zadziałały wyraźnie korzystnie.

Dziękuję za wyjaśnienie, a producentów proszę o poprawę!

Poproś producentów o zwrot kasy za zaślepki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.