Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

<p><p>Na szczescie cena sporo nizsza od katalogowej D2 no ale jak widac po wpisach osob nabywajacych ProAc dostaja oni 30% rabaty przy zakupie a wtedy juz cenowo jest blisko. Chociaz pewnie i na Norte bedzie mozna dostac rabat. Do Sir.Jax. A co gory z atoll-a, okazuje sie, ze dobrze dobrana kolumna potrafi wiele dobrego z naszych atoll-ow wyciagnac.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ileż razy to pisałem/-liśmy , że potrzeba synergii (i o nią w tej pogoni chodzi) , a nie wydawania furmanki kasy

Wiadomo, zawsze może być lepiej, ale najważniejszy w tym wszystkim jest przywołany banan ;-)

Edytowane przez mrb

Ileż razy to pisałem/-liśmy , że potrzeba synergii (i o nią w tej pogoni chodzi) , a nie wydawania furmanki kasy

Wiadomo, zawsze może być lepiej, ale najważniejszy w tym wszystkim jest przywołany banan ;-)

Trafiłeś w sedno banan to podstawa

A kasa to półśrodki - efekt uboczny Naszej przypadłości

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

To jak z tym nowym ATOLL IN300.

Tylu Nas w klubie jest a tak mało odsłuchów/opinii ������

Jak trafa - czy ciche, jak załączanie - korki ok, jaka sygnatura grania do IN200 - jaśniej, ciemniej itd

Pozdrawiam Atoll-owców ������

Nie wiem jak gra IN200, czy AM200 mogę tylko odnieść się do porównania IN300 z moim AM100 no i ostatnio Hegel H90 i Rogue Audio Sphinx v2.

Uważam, że każdy z wymienionych jest lepszy od AM100, chociaż co do Hegla spotkałem się z opinią odmienną od mojej.

Co do traf IN300 nie słuchałem, czy brzęczą, bezpiecznik też mi nie wywalał z tym, że mam już od jakiegoś czasu na gniazda C16 zamiast B16.

Do szerszego opisu musiałbym się jakoś przygotować, bo z bani nie napiszę nie wiadomo jakiej recki odnośnie brzmienia.

Powiem tylko krótko, IN300 utkwił mi głęboko w głowie i cały czas o nim myślę, że tak się wyrażę.

W ostatnim czasie w jakoś było mi dane trochę posłuchać wymienionych wzmacniaczy i obrać pewną metodologię jakiej warto się trzymać, chodzi mi o danie sobie czasu z oswojeniem się z testowanym wzmacniaczem przez ok. 2-3 dni, a dopiero po tym czasie powrót do swojego wzmacniacza. Gwarantuję, że ocena i weryfikacja brzmienia własnego wzmacniacza będzie widoczna jak na dłoni.

Dość dobitnie przekonałem się o tym zwłaszcza przy ostatnim Rogue Audio Sphinx v2, który na początku nie zrobił na mnie żadnego wrażenia, a właściwie zrobił tylko, że negatywne. Powiedziałbym, że zagrał jakby był o połowę tańszy od AM100 dopiero z każdą kolejną godziną zaczął przyciągać moją uwagę i pozwalał "zanurzyć" się w muzyce. Przerzucanie klocków w locie i porównywanie łeb w łeb skacząc z jednego na drugi nie ma większego sensu.

Po prawie 3 dniach słuchania Sphinxa v2 powrót do AM 100 był dość "bolesny", chociaż nie aż tak bardzo jak po IN300, czy H90.

To tak ogólnikowo, może będzie mi łatwiej coś napisać za niedługo lub odpowiadając na wasze pytania.

Pzdr

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

To ja mam pytanie, ktory z tych wzmacniaczy mial wg Ciebie najbardziej otwarta, detaliczna gore, najwiecej powietrza, ktory z tych wzmacniaczy nadalby sie najlepiej do wysokich tonow majacych tendencje do "sklejania dzwiekow i lekkiego wycofania najwyzszych tonow na rzecz przesadnego zmiekczenia wysokich tonow"? Tak, chodzi o Dynie.

Dla mnie w Dyniach jest za miekko na wysokich, wysokie sie zlewaja/sklejaja, cierpi detalicznosc, do tego najwyzsze wysokie tony sa wycofane. Chcialbym lepszej separacji na wysokich, wiekszego otwarcia gory, bez jej zaokraglania i zmiekczania przez wzmacniacz.

To ja mam pytanie, ktory z tych wzmacniaczy mial wg Ciebie najbardziej otwarta, detaliczna gore, najwiecej powietrza, ktory z tych wzmacniaczy nadalby sie najlepiej do wysokich tonow majacych tendencje do "sklejania dzwiekow i lekkiego wycofania najwyzszych tonow na rzecz przesadnego zmiekczenia wysokich tonow"? Tak, chodzi o Dynie.

Moje "eksperymenty" z Atollem pokazały, że ta marka jest bardzo dobrym wyborem jeśli poszukuje się końcówki mocy. Przedwzmacniacze to wielkie podszyte żabami g............ Dobrej góry w oparciu o Atolla raczej nie uzyskasz. Połącz AM200 z jakimś dobrym PRE innej firmy i będziesz miał świetny dźwięk. Mi przez cały czas chodzi po głowie Haiku Ganymede. Nie miałem możliwości przetestowania takiego połączenia. Przeczucie. Testowałem połączenie z przetwornikiem TEAC w roli przedwzmacniacza. Góra była lekko złagodzona i ugrzeczniona ale w pełni czytelna

Edytowane przez piotrek7

To dotyczy też innych marek. Mój Roksan K3 podłączony jako Integra pogra 30 sekund i nie ma co dłużej się męczyć (a to dobrze oceniany wzmacniacz). Wystarczy podłączyć Audio GD dac jako przedwzmacniacz i wskazujemy na inny poziom grania.

Kiedy miałem Atoll In 100 Se też grał jako końcówka mocy i było lepiej.. Co nie oznacza że dobrze ;)

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Dla mnie w Dyniach jest za miekko na wysokich, wysokie sie zlewaja/sklejaja, cierpi detalicznosc, do tego najwyzsze wysokie tony sa wycofane. Chcialbym lepszej separacji na wysokich, wiekszego otwarcia gory, bez jej zaokraglania i zmiekczania przez wzmacniacz.

W tym układzie spróbuj wypożyczyć Hegla H90 to trochę inna konstrukcja i być może podejście niż pozostałe Hegle, mam na myśli technologię SoundEngine2 jaką zastosowano w H90 , a wcześniej w Röst.

Jak dla mnie H90 to znakomita selektywność i separacja, rozdzielczość i bdb bas, niby na papierze 60W, ale miałem wrażenie, że jest mocniejszy niż AM100 ze swoimi 100W na kanał.

Ważne: Hegel musi być wygrzany i takiego należy szukać i wypożyczyć, następny w kolejce to H190, czekam tylko aż koledzy z Korisu mi go wygrzeją.

Edytowane przez sir.jax

• 2 tygodnie później...

Jak dla mnie H90 to znakomita selektywność i separacja, rozdzielczość i bdb bas, niby na papierze 60W, ale miałem wrażenie, że jest mocniejszy niż AM100 ze swoimi 100W na kanał.

Ja słuchając IN200 i H80 przeciwnie. Atoll to wulkan energii, wykop, rozmach, pełny, silny bas. Nie ma co porównywac.

?👈

Ja słuchając IN200 i H80 przeciwnie. Atoll to wulkan energii, wykop, rozmach, pełny, silny bas. Nie ma co porównywac.

Miałem okazje obydwa słuchac

częściowo Rafał masz racje co do Atolla lecz energie może i ma ale nie należy do wiodących

zaznzaczam to moje obserwacje

natomiast Hegel bardziej wyrównanym był

Hmmm.

Tak nawiasem mówiąc nie wierzę w to by u każdego dany klocek zagrał podobnie, a tymbardziej tak samo etc.

Tyle razy była o tym mowa zbyt wiele zmiennych, zasilanie, okablowanie, akustyką, kolumny itd.

Dla mnie Hegla są warte uwagi nie upiekszaja, grają naturalnie i równo, bardzo dobry wgląd w nagranie i tak jak pisałem wyżej.

Niebawem podchodzę do H190 i jak się domyślam będzie to kolejny udany wzmak, który obok IN300 bede brał mocno pod uwage przy zmianie wzmacniacza.

Miałem okazje obydwa słuchac

częściowo Rafał masz racje co do Atolla lecz energie może i ma ale nie należy do wiodących

zaznzaczam to moje obserwacje

natomiast Hegel bardziej wyrównanym był

Ale atol też jest równy. Ma tylko power, werwe i konkretny bas czego w H80 po prostu nie ma.

Hmmm.

Tak nawiasem mówiąc nie wierzę w to by u każdego dany klocek zagrał podobnie, a tymbardziej tak samo etc.

Charakter zawsze jakiś pozostanie. Nawet przy odmiennym sprzęcie towarzyszącym. Dlatego często można trafić na podobne "recenzje" tych samych urządzeń (nie mylić z gazetowym belkotem).

?👈

Ale atol też jest równy. Ma tylko power, werwe i konkretny bas czego w H80 po prostu nie ma.

Atoll AM100 nie jest równy ociepla brzmienie, nie ma takiej selektywności i i separacji jak Hegel, co innego IN300.

In 100se ( wazne - po wygrzaniu) tez ociepla, zwlasza srodek, E. Gorniak - plyta Dotyk, sluchajac jej glosu az w ustach sie czuje te kremowa slodycz, odejscie dosyc mocne od naturalnej barwy chociaz moze sie bardzo podobac. Panowie a powiedzcie czy Hegle maja tez ten podmuch takiego "mokrego, morskiego" powietrza jakie ma u mnie in100se? Bardzo mi sie ten "efekt" w Atollu podoba.

E. Gorniak - plyta Dotyk, sluchajac jej glosu az w ustach sie czuje te kremowa slodycz, odejscie dosyc mocne od naturalnej barwy chociaz moze sie bardzo podobac.

A skąd wiesz jaką naturalna barwę ma Górniak?

Zawsze mnie bawią stwierdzenia "naturalny". A jak się odnieść do tej naturalności? Przecież trzeba mieć porównanie, jakiś pkt odniesienia. Jeżeli go nie mamy to wszystko psu na budę.

?👈

A co to za pkt odniesienia? Chyba najgorszy jaki może być. Estradowe granie nie ma raczej dużo wspólnego z naturalizmem. Jedyne wyjście to posłuchać jej live i porównać. Ale znów wprowadzamy zniekształcenia. Bo przecież przy realizacji używamy mikrofonów, mikserow itp. Dlatego moim zdaniem pojęcie "naturalny" nie ma żadnego sensu.

?👈

Wg producenta in 100se gra szlachetniej od starszej wersji, cokolwiek to znaczy, tyle sam producent w tym temacie. Podobno in 100 jest bardziej ocieplony od wersji se, chyba kopaczmopa mial u siebie obie wersje i bardziej podobala mu sie poprzednia wersja ale podpytaj jego osobiscie.

Jak podłączyć do HD120 dwie końcówki mocy AM100SE, aby pracowały jako monobloki?

Załączam schemat. Trzeba tylko pamiętać o przestawieniu "mostka" wewnątrz obudowy końcówek (!!!).

Mostkowanie ATOLL.pdf

Lubię sobie pogrywać ... 

IN300 z przebiegiem kilku miesięcy za 10,5 tys. Ktoś zainteresowany? Pytanie ma charakter orientacyjny. Są szanse na załatwienie. Stan idealny

Edytowane przez piotrek7

Taka cenę proponuje mi salon za nowy :)

Zobaczę jak wezmę H190 na testy co z tego wyjdzie, ale Atoll IN300 jest bdb.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.