Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jakiś czas temu zakupiłem Atolla IN50 Signature. Brzmieniowo w tym budżecie to jest moim zdaniem perełka. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, którą wczoraj zauważyłem. Czy to normalne, że w trybie Standby obudowa jest cała czas praktycznie tak samo ciepła jak podczas pracy wzmacniacza?

Pozdrawiam,

Marek

Zrobiłem sobie teraz prosty test. Wyłączyłem go z tyłu, aż do ostudzenia obudowy. Potem włączyłem ale tylko do trybu stand-by. Po 10 minutach obudowa w okolicach toroida ma 35 stopni, czyli jest lekko ciepła. Pobór z gniazdka około 15W.

Jeśli to normalne to ok ale jednak dziwne, że w stand-by za bardzo nie stygnie. Organoleptycznie, bo dokładnie nie mierzyłem.

49 minut temu, Finduril napisał:

Pobór z gniazdka około 15W.

Moja 100 też była ciepła w standby, a przy włączaniu pstryczkiem wybijała czasem korki 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

We wzmacniaczach atolla jest tak, że jak długo są całkowicie odłączone od sieci to po ponownym włączeniu musi upłynąć sporo czasu aby znowu wzmak zaczął dobrze grać. 

19 godzin temu, Kawas napisał:

We wzmacniaczach atolla jest tak, że jak długo są całkowicie odłączone od sieci to po ponownym włączeniu musi upłynąć sporo czasu aby znowu wzmak zaczął dobrze grać. 

Kiedyś zadałem sobie trochę trudu, żeby obadać ten temat. Mam końcówki Atolla wyłączone w ogóle z gniazdka, jako że słucham głównie wieczorem i żeby ENEA  z dymem mi czegoś nie puściła. Najkorzystniej cenowo/jakościowo/brzmieniowo to 40 minut przed odsłuchem. Na zimno tragedia, po około 40 min jest już całkiem dobrze. Następny skok jakościowy jest po około 2 godzinkach grzania. Wtedy jest już optymalnie.

Jako pre -St200 , zwykła pasywka , Stream magic 6 , Rme Adi . Do Am200se. Różnie togra  😁.

Faktycznie od zimnego to ok 1,5-2g optymalne granie 

Edytowane przez dedal75

4 godziny temu, dedal75 napisał:

Jako pre -St200 , zwykła pasywka , Stream magic 6 , Rme Adi . Do Am200se. Różnie togra  😁.

Mam st200 jako pre ale myślę o jakimś upgrade. Hmm.. Pr300? I tak pozostaje kwestia dac - bo ta płytka opcjonalna w Atollu to nic nadzwyczajnego. 

Więc może kupić jakiś fajny dac z opcją pre... 

Jeśli chodzi  Stream Magic 6 to świetne urządzenie i sam go posiadam ,ale PRE które ma na pokładzie do AM 200 jest trochę za cienki . Ja mam In 200 sig. i sprawdzałem  . Użyłem swojego In 200 jako końcówki i PRE z CA SM6. Nie było tragedii ,ale dżwięk się słyszalnie pogorszył. Raczej takie rozwiązanie polecałbym do AM 100.

A mi dac właśnie pasował w ST200 

Myślę że mało jest dacow z przyzwoitym pre. Lepiej chyba poszukać samego przedwzmacniacza .

Edytowane przez dedal75

10 godzin temu, dedal75 napisał:

A mi dac właśnie pasował w ST200 

Myślę że mało jest dacow z przyzwoitym pre. Lepiej chyba poszukać samego przedwzmacniacza .

Tak pre dedykowane będzie O.K.

Ale chyba bardziej uniwersalny jest DAC z pre i masz 2w1, uciekasz od dodatkowego okablowania na pre i osobny DAC.

ST200 to chyba też dobry wybór. 

Ja długo grałem na połączeniu Hegel HD12>AM100 i było bdb, tylko wiadomo nie na fabrycznych zasilających 🙂

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• 1 miesiąc później...
W dniu 14.07.2022 o 21:22, Kawas napisał:
W dniu 14.07.2022 o 17:16, dedal75 napisał:

Mam st200 jako pre ale myślę o jakimś upgrade. Hmm.. Pr300? I tak pozostaje kwestia dac - bo ta płytka opcjonalna w Atollu to nic nadzwyczajnego. 

Więc może kupić jakiś fajny dac z opcją pre... 

Posiadam SM6 oraz PR300 do IN200 . Z tych dwóch zdecydowanie PR300.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Czy Wasze egzemplarze też robią się gorące po graniu na pozycji potencjometru 2.5? Pół godzinki wystarczy żeby sprzęt się mocno nagrzał. Aż parzy w rękę.

Sprzęt stoi solo w szafce 60*40 więc na brak wentylacji chyba nie może narzekać. 

Mówię o in100 bez signature. 

Edytowane przez Szczepan88
  • 2 tygodnie później...

Atoll IN200 Signature jako jeden z najlepszych naszym zdaniem wzmacniaczy zintegrowanych w cenie około 10 tys. zł. Zapraszamy na film!

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 15.09.2022 o 09:50, Q21 napisał:

Atoll IN200 Signature jako jeden z najlepszych naszym zdaniem wzmacniaczy zintegrowanych w cenie około 10 tys. zł. Zapraszamy na film!

Jak wypada porównanie in200 vs am200 + st200? 

Niestety nie testowaliśmy jeszcze tej końcówki mocy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witajcie koledzy. 
Mam do sprzedania Atoll in200 signature
Ponieważ zainwestowałem w ST300, postanowiłem się przesiąść z IN200 na AM wyższy model. 
Zapraszam do kontaktu 785457255

• 1 miesiąc później...

Ma ktoś w swoim Atollu dołożone moduły P100 i DA100? Warto je dokupić do IN50 Signature? Jakoś trudno o ich testy.

Aktualnie mam Toppinga DX3 Pro+ w którym wykorzystuję tylko wejścia optyczne i koaksjalne, a do tego przedwzmacniacz gramofonowy DIY. Zastanawiałem się czy nie ograniczyć liczby "skrzynek na półce" i dokupić moduły do Atolla ale jeśli miałby to być mocny krok w tył to odpuszczę. Gdzieś kiedyś rzuciło mi się w oczy, że ten moduł DAC Atolla lubi strzelać w głośnikach przy starcie czy przełączaniu utworów?

PS. Myślałem też o zewnętrznym DACu od Atolla ale z tego co widzę to cały czas nie mają żadnego wizualnie "do kompletu" ze wzmacniaczami IN Signature. Dziwne.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Finduril napisał:

Ma ktoś w swoim Atollu dołożone moduły P100 i DA100? Warto je dokupić do IN50 Signature? Jakoś trudno o ich testy.

Aktualnie mam Toppinga DX3 Pro+ w którym wykorzystuję tylko wejścia optyczne i koaksjalne, a do tego przedwzmacniacz gramofonowy DIY. Zastanawiałem się czy nie ograniczyć liczby "skrzynek na półce" i dokupić moduły do Atolla ale jeśli miałby to być mocny krok w tył to odpuszczę. Gdzieś kiedyś rzuciło mi się w oczy, że ten moduł DAC Atolla lubi strzelać w głośnikach przy starcie czy przełączaniu utworów?

PS. Myślałem też o zewnętrznym DACu od Atolla ale z tego co widzę to cały czas nie mają żadnego wizualnie "do kompletu" ze wzmacniaczami IN Signature. Dziwne.

Wysoce prawdopodobne jest że za kilka chwil będziesz chciał zmienić wzmak (uroki audio choroby😉), wielu potencjalnych klientów nie będzie chciała wzmacniacza z dac'iem bo mają swoje itp. 

• 2 tygodnie później...

Witajcie Szanowni, po kilku latach użytkowania swojego IN200 postanowiłem go sprzedać, gdyż stałem się szczęśliwym posiadaczem IN300 :).

Jeśli ktoś byłby zainteresowany odkupem serdecznie zapraszam do kontaktu na priv: [email protected]

link do ogłoszenia: https://allegrolokalnie.pl/oferta/atoll-in200-qsj

Pozdrawiam

2 godziny temu, mario70 napisał:

Witajcie Szanowni, po kilku latach użytkowania swojego IN200 postanowiłem go sprzedać, gdyż stałem się szczęśliwym posiadaczem IN300 :).

Jeśli ktoś byłby zainteresowany odkupem serdecznie zapraszam do kontaktu na priv: [email protected]

link do ogłoszenia: https://allegrolokalnie.pl/oferta/atoll-in200-qsj

Pozdrawiam

Super, że jesteś wierny marce i sygnaturze brzmienia, gratuluje zakupu 🙂. Jakie różnice 200 kontra 300?

51 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

Super, że jesteś wierny marce i sygnaturze brzmienia, gratuluje zakupu 🙂. Jakie różnice 200 kontra 300?

Witam,

Zdecydowanie na korzyść IN300, jest jeszcze więcej przestrzeni, dźwięk stał się bardziej gładki, słychać więcej planów, jest szerzej i głębiej, jakby to powiedzieć - jest bardziej uporządkowany. Poza tym słychać więcej detali, średnica, vocale np. głos Sary K stał się lekko zmiękczony, może teraz bliższy oryginałowi, przyjemniejszy w odsłuchu. No i oczywiście jest jeszcze więcej kopa i energii charakterystycznej dla wzmacniaczy Atolla. Ponadto z funkcjonalności doszedł DAC, Bluetooth i XLR'y, które mam nadzieję niedługo wykorzystam. Myślę o dokupieniu ST300. Może ktoś ma jakąś używkę za dobre pieniądze?

Pozdrawiam 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.