Skocz do zawartości
IGNORED

Najciekawsze DAC'ki od 1000-3000€

Wojtek76

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się że trafiłem na ten wątek bo zbieram się z zakupem dac-a już parę lat. Testowałem ich kilka ale w moim systemie różnice są subtelne a ja podjąłem postanowienie jeśli różnice są małe to nie inwestuję. Obecnie nie kupiłbym już dac-a w ciemno bo już to przerabiałem a możliwości wypożyczania dac-ów do odsłuchu są dosyć ograniczone. Ostatnio miałem Stella ale odpadł z powodu jak wyżej. Oczywiście nieosiągalnym rozwiązanemu jest dla mnie berkeley dac alpha z powodu ceny. Czytając ten watek zainteresował mnie za to Moon 300D – czy ktoś go porównywał ze Stellem i czy można go gdzieś wypożyczyć do odsłuchów?

@majkel ... :))

@gabler - gra swobodniej i przede wszystkim naturalniej, w calym paśmie. Wystarczy?:)

zasilanie DC to bylo: mostek z diod BYV28, kondensator Epcos sikorel [bdb!], zwykly rezystor ceramiczny 5W, kolejny Epcos, a na wyjsciu olejowy PIO.

teraz jest tylko trafo i symetryzacja dwoma rezystorami 50ohm 1W marki HOLCO.

nie pisałbym gdyby faktycznie nie bylo poprawy.

dzisiaj wywaliłem na próbę żarzenie stałym i jestem zdziwiony ,że na zmiennym jest lepiej ale jest i tak zostaje ,żadnego brumienia ,dżwięk bardziej otwarty

Znajdź elementy od PLL i przenieś je jakoś na tą podstawkę, podobnie odsprzęgające kondy zasilania, jeśli takowe są, a na pewno są, bo w pełno elektrolitów w zasilaniu jest. Nie wiem ile jest gorzej z tego tytułu, ale to nie jest tak jak powinno być, i jak producent zaleca w datasheet. Długie ścieżki to indukcyjności pasożytnicze, których w filtrze PLL nie chcemy.

Witam

Od konstruktora mojego DACa dostałem następującą informację:

"Elektrolity zasilacza po stabilizatorach napiecia mają kondensatory odsprzegajace zarówno dla czesci cyfrowej,analogowej jak i w zasilaczu stabilizowanym części lampowej.

CS8416 specjalnie jest na podstawce podniesionej do góry aby elementy o których mowa były jak najbliżej.Układ scalony jest na płytce drukowanej dwustronnej od góry układ scalony, od dołu na przelotkach elementy PLL i odsprzegajace (najkrótsza droga) aby nie lepić od góry w poprzek.

Układ był mierzony na oscyloskopie i sygnał cyfrowy jak i analogowy był czysty"

Pozdrawiam

Ktoś już może słuchał tych urządzeń?

1. NUFORCE DAC-9

2. Tent Labs b-DAC mkII

3. M2Tech Young DAC

jakie wrażenia i z czym porównywał?

Można wypożyczyć i samemu posłuchać.

Ostatnio klient porównywał Tent Labsa ze Stello i Moonem, tylko nie wiem którym. Wybrał b-DACa. Wyślę mu link do dyskusji, może sam się wypowie.

Czy ktoś obeznany z elektroniką może mi powiedzieć ile jest prawdy w tym marketingu?

Informacja pochodzi ze strony HEGEL i dotyczy DAC20. Tam są 2 stwierdzenia, które moim zdaniem trochę sobie przeczą...

1. "The Hegel DAC's incorporates technology that store the data stream and build it up again in exactly the correct rhythm. Thus reducing the effects of the quality of both the computer and the digital cable."

2. "The HD20 also has a new impedance matching technology developed by Hegel. With this we can adjust for the less than perfect impedance in normal RCA digital cables. This further reduce the jitter, resulting in increased precision."

Skoro mamy na podstawia 1) bufor i składamy sygnał od nowa na podstawie wewnętrznego zegara to jakość kabli cyfrowych i transportu nie ma znaczenia (oczywiście pod warunkiem, że dalej jest bit-perfect). W takim bądź razie po co piszą to co w 2) ?

Tak przy okazji baaardzo mnie ten DAC zainteresował... Mam Mytec Stereo96 DAC i chętni bym sprawdził tego Hagela.

link do strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dołączę się do pytania mirhona.

Oprócz Hedel HD20 interesuje mnie jeszcze Xindak DAC-20, Calyx DAC 24/192.

Czy któryś z nich, ewentualnie inne, które znacie w cenie dajmy na to do 8000 zł będzie grał znacząco lepiej do

starej Thety Generation DSPro Va ?

Rekonstrukcja zegara w DAC, jest na podstawie sygnału który jest transportowany razem z danymi spdif. Więc im wyższy jitter tym większe różnice w taktowaniu obu zegarów.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

zn21 w Xindaku DAC-20 po wymianie konwertera USB/SPDIF z Carat TII na coś lepszego góra poprawiła się zdecydowanie. Obecnie uważam, że to co daje ten przetwornik z lampami Genelec Gold Lion będzie trudne do przebicia przez jakikolwiek przetwornik do tych w temacie 3000EUR i to bez wymiany tych kondensatorów :-) Myślę, że teraz kiedy DAC20 dostał u mnie dobry sygnał gra w sposób który może sprawić, że Audio Research DAC8 mu ulegnie w bezpośredniej konfrontacji a z pewnością przegra pod względem barwy, wypełnienia i naturalności brzmienia Nie będzie chciał się również zbytnio poddać na polu rozdzielczości i przestrzeni choć ta może być dalej delikatnie lepsza z AR DAC8 jednak przy zdecydowanie gorszej muzykalności. Osobiście ciekawi mnie najbardziej nowy AMR DP-777 choć będzie zapewne koło 2x droższy od Xindaka.

Audiozakupy - w DAC-20 występują problemy w wyłączaniem na chwilę przekaźników niekiedy podczas słuchania płyty nawet pare razy (nie wiem czy wejściowych czy wyjściowych) czy u Ciebie też tak jest czy tylko mój DAC-20 ma ten problem? Zaczyna mnie to irytować!

Podmieniłem też lampy i jest dużo lepiej. W porónaniu do Audionemesis (u mnie po lampizacji) jest duży postęp ale i tak uważam DC-1 za bardzo udany dac. Kolega podpowiada, że Lorentz ECC88 mają swietną średnicę ale kupić je nie łatwo.

A co kondesatorów to warto pomienić na Jupitery albo Mundorfy silver/gold/oil oczywiście nie 20uF a na dużo mniejsze.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Trzeba do tego przywyknąć. Wydaje mi się, że jak zanika sygnał na wejściu to wtedy cyka przekaźnik. Jak słucham z komputera to dzieje się to tylko jak zmienia się kodowanie z 16 na 24 bit czy inna częstotliwość próbowania a tak pomiędzy utworami jest ok. Wcześniej miałem trochę w domu Heed Dactilus i tam pomiędzy każdym utworem było cyknięcie i to już mnie lekko wkurzało. Na niektórych innych przetwornikach działo się również podobnie.

czyli jak minie gwarancja trzeba do przekażników dolutowac kondensatory podrzymujące napięcie i będzie spokój. Może wiesz które to przekaźniki są winne za ten stan rzeczy?

Co myślicie o Lavrym DA11 - czy ktoś to porównywał np. ze Stellem i Moonem 300d?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Słuchałem tylko Lavry DA10 i porównywałem bezpośrednio z Xindak DAC-9 i Xindak był zdecydowanie lepszy, ale o ile lepszy od DA10 jest DA11 to niestety nie wiem.

• 2 tygodnie później...

Odświeżę temat.

Właśnie podpiąłem u siebie Calyx 24/192. Podpięty po coax in i rca out do systemu w o mnie. Muszę przyznać, że liczyłem na to, iż pierwszy tak drogi dac w moim systemie trwale dowiedzie mojej dotychczasowej tezy, że wszystkie solidnie zbudowane daki grają z grubsza tak samo. Niestety, teza została obalona i dac w cenie równej 50% kosztu reszty systemu wyciąga z niego nowe pokłady jakości, których się spodziewałem, ale nie mogłem wydobyć. Coś jak teoria fizyka na papierze bez możliwości potwierdzenia doświadczeniem laboratoryjnym. Nie potrafię poetycko opisać zmian, poza tym za mało go jeszcze słuchałem, ale zaryzykuję podwórkowe stwierdzenie: rDac dostał solidny wpier***.

Z czasem przetestuję go dogłębniej, bo nota techniczna wyraźnie wskazuje lepsze parametry po kablu XLR, no i zasilacz stabilizowany będzie pewnie lepszym źródłem prądu niż fabryczny koreański zasilacz impulsowy na którym nie ma jednego słowa po angielsku. Muszę poszukać na nim CE, choć nie spodziewam się go znaleźć.

Dodam jeszcze że to cholerstwo jest ciężkie jak diabli, chyba wyrżnięte z klocka aluminium na CNC. Póki co to by było na tyle.

Z czasem przetestuję go dogłębniej, bo nota techniczna wyraźnie wskazuje lepsze parametry po kablu XLR, no i zasilacz stabilizowany będzie pewnie lepszym źródłem prądu niż fabryczny koreański zasilacz impulsowy na którym nie ma jednego słowa po angielsku. Muszę poszukać na nim CE, choć nie spodziewam się go znaleźć.

jakby był chiński to byś znalazł.

C zajna E xport

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Nie minął tydzień jak w moje ręce trafiło kolejne ciekawe urządzenie, którym to jest Transporter. Calyxa nawet nie zdołałem jeszcze przetestować po XLR z powodu braku kabla. Transporter po rca bez zbędnego wgłębiania się w szczegóły jest z tej samej ligi co Calyx toteż on w systemie zostanie, bo uszczupla tor o jedno urządzenie a porządek jest wskazany. Poza tym wreszcie mogę słuchać 24/96 bez żadnych re/up/down samplingów a to trzeba przyznać jest niesamowity krok w przód, takiego samego kalibru jakim było podpięcia daca calyx do Squeezeboxa Classic wcześniej. Trąbiąca trąbka brzmi teraz całkowicie live, aż bolą uszy jak należy. Skrzypce skrzypią - jak to skrzypce. Uspokoił mi się nadmierny, niekontrolowany, buchająco-dudniący bas w pomieszczeniu dzięki czemu kontrabas z tych dobrych płyt brzmi jak kontrabas a nie betoniarka. Krzywa uzyskania pożądanego przeze mnie możliwie jak najbardziej naturalnego, żywego brzmienia właśnie znalazła się w miejscu, które wcześniej zakładałem jako hipotetycznie możliwe do uzyskania w zadanym pomieszczeniu. Tak miało grać i wreszcie tak gra. Trochę to trwało, bo ponad rok od kupna kolumn, ale teraz przynajmniej będę mógł w spokoju popróbować przepinania audiofilskich kabelków ;), bo jak dotychczas jadę na normalnych monsterach pewnie nie droższych niż 200zł co przy reszcie systemu wypada nieco blado i co najmniej nie przystoi. Na pewno wcześniej niż kablami zajmę się problematyką antywibracyjną serwera.

Zastanawiam się teraz skąd tyle wiecznie niezadowolonych osób ze swojego domowego grania. Myślę, że główna przyczyna leży w doborze kolumn do pomieszczenia a kolejną jest brak cierpliwości i konsekwencji w dobraniu odpowiedniej elektroniki towarzyszącej do owych kolumn. Z miejsca w którym obecnie stoję życzę wszystkim przekroczenia go.

Pozdrawiam, Maciek.

P.S. Nie dziwię się już, że nie ma komu się udzielać w zakładce high-end. Widocznie wszyscy słuchają paląc cygaro/pijąc gin/głaszcząc kota/uciszając żonę (niepotrzebne skreślić).

Poniżej relacja z kilkudniowego testu DACa M2Tech Young 32/384.

Bazę porównawczą stanowił 4x droższy DAC Berkeley Audio Design Alpha. Uważany za jedno z najlepszych źródeł cyfrowych.

Recenzent jest doświadczonym, ale hobbystą i sam wystąpił z chęcią przetestowania urządzenia.

To tak na wszelki wypadek jakby ktoś się doszukiwał drugiego dna.

Lektura i wnioski ciekawe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Również sprobuje odświeżyć temat i zwróce Waszą uwage na DACa o którym jest wyżej - mi się bardzo spodobał.

Z czystym sumieniem polecam wypożyczyć i posłuchać M2Tech Young - ja już nie oddałem - co wazne DAC jest kompletny pod względem użytkowym (wejscia rca,bnc,xlr,usb, wysoki poziom wyjściowy, którym spokojnie steruje końcówką lampową Jadisa poprzez pasywne TVC), a dzwiekowo gra poprostu zjawiskowo, rozdzielczość i PRAT to prawdziwy hi-end (nawet taki powyżej 7000zł ;-).

Bardzo trafna recenzja na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - oczywiście Young nie jest urzadzeniem idealnym, bo takich nie ma, ale to co prezentuje za cene 1000euro jest dla mnie doskonałe (oczywiście na siłe można sie w kilku punktach doczepić, ale to można zrobić zawsze, np.przestrzeń nie będzie taka jak z mojego przetwornika pcm1704+lampyecc88, mamy inną prezentacje, itp).

Berkeley Alpha chcialem juz ściągać w ciemno i napewno powinien być "lepszym" dacem, nowy DCS tym bardziej - to tak żeby uprzedzić awanturujących się ;-)

ps

spory plus to zewnętrzny zasilacz, który możemy wymienić na Supertedyreg od Teddy Pardo - to całkiem poważnie jest najlepszy power supply dla małomocowych urządzeń.

Jestem posiadaczem Younga oraz modułów Supertedyreg, nie mam żadnych związków biznesowych z producentami, za polecanie ich na forum nie otrzymałem żadnych korzyści finansowych i grzecznie przepraszam jątrzących za moją wypowiedż, ale chciałbym pozostać niezależnym.

Ukryta Zawartość

spory plus to zewnętrzny zasilacz, który możemy wymienić na Supertedyreg od Teddy Pardo - to całkiem poważnie jest najlepszy power supply dla małomocowych urządzeń.

Jestem posiadaczem Younga oraz modułów Supertedyreg, nie mam żadnych związków biznesowych z producentami, za polecanie ich na forum nie otrzymałem żadnych korzyści finansowych i grzecznie przepraszam jątrzących za moją wypowiedż, ale chciałbym pozostać niezależnym.

I oczywiście sprawdziłeś wszystkie inne, że nie masz wątpliwości, że ten jest najlepszy, i to samo by powiedział każdy inny słuchający. Niezależność jedno, zgodność ze stanem faktycznym drugie, a ten jest taki, że to tylko najlepszy zasilacz według Ciebie, z tych, które słyszałeś. Ewentualnie napisz z jakim innym porównywałeś.

Obawiam się że najciekawsze przetworniki D/A są od Audio Note.

Też mi się w nich dużo nie podoba, ceny również, ale inne są jeszcze gorsze.

I mają jedną niekwestionowaną zaletę, nie trzeba znać brzmienia innych przetworników, bo nie ma nawet co porównywać, to istotna zaleta.

Zaoszczędza się w ten sposób wiele czasu, a czas to pieniądz, a za pieniądze właśnie można stać się szczęśliwym posiadaczem.

Polecam

Pozdrawiam.

>Michello

pozwólmy w tym wątku grać pierwsze skrzypce przetwornikom DAC :-)

Jezeli konkretnie i praktycznie masz coś przesłuchane w tym temacie chetnie poczytam, a jak już bardzo chcesz to otwórz wątek w diy to odpisze Tobie ze szczegółami, inaczej tylko bedziesz rozmydlał temat w kierunku swojej autopromocji.

Co do daców AN to moge powiedzieć ze mam właśnie daca w takim typie, i napewno jest fajny :-), tylko co z tego, jak nie nadąza za urządzeniami "nowoczesnymi", i tutaj tkwi haczyk, algorytmy i nowe układy odbioru oraz przetwarzania informacji 0-1 - pózniej okay koncepcje AN nadal aktualne.

pzdr.

• 1 miesiąc później...

Panowie z tymi dacami to ciekawa sprawa jest,a mianowicie

Jestem w posiadaniu prawdopodobnie jedynego dac-a w Polsce-który nie jest gorszy od daca mcintosha 1000 za 33000 pln.

Dac ten posiada oddzielne swoje zasilanie w tym tkwi jego tajemnica i wielkość-choć gabarytowo jest niewielki na lampce e88cc.

Daca zainstalowanego w mcintoshu 301 po prostu rozjechał niczym walec drogowy.......zapewniam ,że jeszcze słyszę dobrze.

Z przyjemnościa porównam go z wyszukaną konstrukcją......i tu nie mam obaw o wynik konfrontacji.....może jest chętny??

Najpierw posłuchalibyśmy jak leje mcintosha 301.......potem wedle zyczenia próby,porównania i testy.

Świat audio to bardzo ciekawy świat.......tylko może pisze tu bezsensownie i nie powinienem,bo za daca zapłaciłem tylko 2000 pln.

Ktos może sie zapytać czy oszalałem......na pewno nie!!-tylko nie lubię opisów na poziomie krasomówczych przemówień pierwszych

sekretarzy partii-bo sprzęt ma grać i nie kaleczyć uszu na tym polega h-end Panowie.

Czy w tzw. Nirvanie musi ciągle chodzić o utopijne czegoś udowadnianie?

A co to za DAC? To że pobił akurat McIntosha to się nie dziwie...hehehe.

Sprzęt w moim samochodzie bije na łeb większość McIntoshy nie wspominając o domowym systemie.

A co to za DAC? To że pobił akurat McIntosha to się nie dziwie...hehehe.

Sprzęt w moim samochodzie bije na łeb większość McIntoshy nie wspominając o domowym systemie.

Smutne, ale prawdziwe. W sumie to nawet nie smutne. Mam w domu dwa DACki, które dźwiękowo wolę od McIntosha. Jeden z nich bez zasilacza mieści się w kieszeni.

Panowie z tymi dacami to ciekawa sprawa jest,a mianowicie

Jestem w posiadaniu prawdopodobnie jedynego dac-a w Polsce-który nie jest gorszy od daca mcintosha 1000 za 33000 pln.

Dac ten posiada oddzielne swoje zasilanie w tym tkwi jego tajemnica i wielkość-choć gabarytowo jest niewielki na lampce e88cc.

Daca zainstalowanego w mcintoshu 301 po prostu rozjechał niczym walec drogowy.......zapewniam ,że jeszcze słyszę dobrze.

Z przyjemnościa porównam go z wyszukaną konstrukcją......i tu nie mam obaw o wynik konfrontacji.....może jest chętny??

Najpierw posłuchalibyśmy jak leje mcintosha 301.......potem wedle zyczenia próby,porównania i testy.

Świat audio to bardzo ciekawy świat.......tylko może pisze tu bezsensownie i nie powinienem,bo za daca zapłaciłem tylko 2000 pln.

Ktos może sie zapytać czy oszalałem......na pewno nie!!-tylko nie lubię opisów na poziomie krasomówczych przemówień pierwszych

sekretarzy partii-bo sprzęt ma grać i nie kaleczyć uszu na tym polega h-end Panowie.

Czy w tzw. Nirvanie musi ciągle chodzić o utopijne czegoś udowadnianie?

Tylko nikomu nie mów stary audiofilu co to za DAC jezd !

Tylko nikomu nie mów stary audiofilu co to za DAC jezd !

To jezd dac starego audiofila...........na czterech kościach i jednej lampce e88cc-najlepiej gra na siemensie&halskie oraz na mullardzie.

Mogę go śmiało próbować z każdym dackiem każdego forumowicza i wstydu nie przyniesie mi na pewno.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.