Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Istotne jest też napięcie na cewce przekażnika oraz sam jego typ.

Cewka przekaźnika ma swoją rezystancję i do zadziałania wymagane jest jakieś minimalne napięcie.

Jeśli na zasilaniu napięcie będzie już nieco za małe - nie zadziała.

Wymieniłem Q22 na BC547C. Nowy tranzystorek ma hfe= 530 (zmierzone przez multimetr), natomiast ten wylutowany miał hfe= 360.

Jest postęp, bo z R72= 100k przekaźnik się niezawodnie załącza. Poprzednio w ogóle się nie załączał.

Napięcie na kolektorze Q22 wynosi jednak 2,6V i nadal odbiega od wartości oczekiwanej paru dziesiątych wolta.

Dlaczego ten prosty układ się tak zachowuje???

Czy u Was też jest tak samo???

A może właśnie tak ma być???

Zastanawiam się nad wstawieniem darlingtona - wbrew opinii jar1 wydaje mi się, że taka zmiana nie spowoduje wzrostu napięcia DC na wyjściu Ugody, które wyzwoli zabezpieczenie.

Fornirowanie budek dla Ugody zakończone. Można uznać, że monobloki przyjęły swą formę finalną ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że się śmieję, ale tak jak kolega Sds12 pisze to prawie jak Zodiak tylko polakierować musisz. Też miałem. Ciągnął mi 2,5 drogi na polipropylenowych Tonsilach. Powiem Ci, że na tamte czasy to bardzo fajne średnie miałem z tego połączenia. Koledzy w internacie kiwali głowami.

Otwory wentylacyjne nie są konieczne, przy standardowym ustawieniu prądu podkładu tranzystory są ledwo ciepłe. To nie Gainclone, żeby się wnętrze grzało jak wściekłe.

Za radiator robi blacha podstawy - zdjęcia kilka stron wcześniej w wątku.

> zbuj

> u mnie styczniki od samego początku załączają się dość anemicznie

Jeżeli mamy przekaźniki tego samego typu, to nie dziwię się. Jakie by nie było hfe Twoich Q22, to nie są one do końca włączone ;->

> jar1

Po niezbyt udanej próbie z BC547C, zamówiłem darlingtony BC517. Tranzystorki tego typu są stosowane w układzie zabezpieczenia wyjścia SOHA2 Mk3. Do tego mają pasujący układ wyprowadzeń.

Moim zdaniem to powinno zadziałać, bo BC517 ma hfe> 30 tys. :-)

Wykonam testy praktyczne i oczywiście dam znać o wynikach.

Teo. Ja też Cię bardzo przepraszam, ale wzmacniacza nie można zamknąć w szczelnym pudełku. Wszystko jedno czy to gajnklon, ugoda, symasym, czy uniamp, no może t-ampowi, czy innemu cyfrowemu by to nie zaszkodziło.

januss73, 6 Cze 2010, 00:01

>Teo. Ja też Cię bardzo przepraszam, ale wzmacniacza nie można zamknąć w szczelnym pudełku.

A kto powiedział, że budki są szczelne? Patrz zdjęcie na stronie 29, wpis z 14 Mar 2010, 23:52.

Prócz tego śmiem twierdzić, że nawet szczelne pudełko by Ugodzie nie zaszkodziło. Żeby wzmacniacz zaczął się grzać, należy najpierw znacznie podnieść prąd podkładu. Nawet przy 15mV (trzykrotnie więcej, niż zaleca Jarek) podstawy w okolicach tranzystorów mam ciepłe, ale jeszcze nie gorące.

czy ja dobrze widzę ?? po prawej stronie od spodu świecą ledy sygnalizujące zasilanie ?? jeśli tak to bardzo subtelne i pomysłowe rozwiązanie . Skrzyneczki mnie się bardzo podobają... sam chciałem takie wykonać ale ostatecznie poległem. Moja Ugoda wylądowała w obudowie od poprzedniego wzmacniacza więc suma sumarum nic prócz dźwięku się nie zmieniło ;)

elbi:

>czy ja dobrze widzę ?? po prawej stronie od spodu świecą ledy sygnalizujące zasilanie ??

Owszem, tak właśnie jest. Te małe ścianki to fronty - pudełka są wąskie, za to głębokie.

>to bardzo subtelne i pomysłowe rozwiązanie

Podpatrzyłem we wzmacniaczu Delta Studio - tam stan zasilania sygnalizowany jest właśnie diodą umieszczoną pod spodem, świecącą w blat stolika. Bardzo fajne rozwiązanie, spodobało mi się.

Wracam do Q22 i wysterowania przekaźnika Ugody.

Wstawienie w miejsce Q22 darlingtona BC517 powoduje, że przekaźnik w ogóle się nie załącza. Powód: napięcie na bazie Q22 podnosi się do nie więcej niż ok. 0,8V podczas gdy do włączenia darlingtona potrzeba zapewne ok. 1,4V.

Wnioskuję, że nie obejdzie się bez dalszych modyfikacji w układzie:

- zamiany D11 i D12 na dwie szeregowo połączone diody

albo

- zamiany Q21 i Q23 na darlingtony.

Obie zmiany poniosą napięcie DC na wyjściu, przy którym włączy się zabezpieczenie. Czy jar1 wiedział od początku, że tak będzie? :-)

Nie mam zbyt wielkiego ciśnienia na doprowadzenie sprawy do końca, bo Q22= BC547C w zasadzie działa, a moje Ugody siedzą już w obudowie i każde lutowanie to mnóóóstwo odkręcania/ przykręcania różnych rzeczy... Przydałoby się zmontować na boku sam układ zabezpieczenia i się nim pobawić - a brakuje na to czasu ;-(

Czy ktoś ma może jakieś gotowe i sprawdzone rozwiązanie?

Panowie mam problem, podobny do kolegi "elbi", (wpis trzy strony wcześniej). W radio internetowym, którego czasem słucham, akurat puszczali kawałek z niskimi zejściami basu, chata pusta to sobie rozkręciłem dość głośno i mam podobnie jak miał kolega elbi, układ zabezpieczeń klapie przekaźnikami. Fakt, że w jednym kanale bardziej, (częściej) z częśtotliwością ok 2Hz. Do tej pory nigdy mi się to nie zdażyło, no ale żadko też słucham z taką głośnością (ze 20-30W na wyjściu). Układ zmontowany jest napewno poprawnie. Jednak z tym układem zabezpieczeń coś jest. Jeszcze sprawdzę ten kawałek na którym elbi miał problem.

Ściągnąłem z netu ten kawałek "bass I love you", i zachowanie mam identyk jak u kolegi, nawet przy cichym słuchaniu, klepie przekaźnikami na obu kanałach. Wymienie R69 jak poleca jar1, zobaczę wtedy.

jar1 wyjaśnił w czym tkwi problem kawał czasu temu, i napewno ma rację, czasem zdarzy się paskudne nagranie i tyle, ale jedno Wam muszę napisać, Ugoda to bardzo dobry wzmacniacz nie ma co dywagować. Nie byłem przekonany, puki się nie osłuchałem, tu i tam coś dołożyłem (w reszcie systemu), pozmieniałem i naprawdę jest bardzo dobrze. Podziękowania dla wszystkich ze szczególnym naciskiem na stwórcę. Panowie, tylu was było z ostatniego zamówienia, a gdzie recenzje???!!!!

>Panowie, tylu was było z ostatniego zamówienia, a gdzie recenzje???!!!!

Pozostało jeszcze sklecić obudowę. I tu jak się okazuje nie jest tak różowo. Mimo wszystko walczę i już niedłgo ożyje moja UGODA :)

Jeśli chodzi o niechciane zadziałanie zabezpieczenia przy bardzo niskich częstotliwościach o dużym natężeniu to myślę, że zamiast wymieniać R69 na większy niż 22k można spróbować wymienić elektrolity C24 i C25 na większe, np. 100uF.

Taka zmiana nie spowoduje zmniejszenia czułości układu na napięcie stałe tylko na czas jego trwania (impulsu dodatniego lub ujemnego).

Monobloki gotowe (w surowym aluminium) i na chodzie :-)

Razem z Soha2Mk3 jako pre - to po prostu działa!!!

Bez wygrzewania, na byle-jakich kabelkach cinch i bez ustawionej jeszcze korekcji Hawksforda, ze zwartymi Cwe i C28, z prądem spoczynkowym 2x większym niż zalecany - Ugody zagrały bardzo przyjemnym, ale też precyzyjnym i dynamicznym dźwiękiem.

Wielkie podziękowania dla autora projektu oraz osób zaangażowanych przy zamawianiu płytek i pozostałych elementów. Zabawa w składanie Ugody była przednia, pieniądze doskonale wydane, a przyjemność słuchania muzyki ze "swojego" sprzętu - ciągle przede mną!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> POLiFONIA

> Co to za fajne przyciski

Ukryta Zawartość

Wyszukaj U304C (czerwony), są też inne kolory i bez podświetlenia.

Włączniki mają nominalnie 5A. Powinny spokojnie wytrzymać, szczególnie że jest soft-start w układzie.

Środek widać na stronie 29 tego wątku na samym dole.

Obudowa nie grzeszy zbyt wielką precyzją - wszystko przez wyginane ceowniki o dokładności wymiaru rzędu 2mm. Za to jest stabilna i masywna.

Ukryta Zawartość

Aaaa spróbuj te aluminium wypolerować na "Błysk". Wtedy będzie efekt. Ja mam tak wypolerowaną ściankę zewnętrzną w radiatorach w mojej prowizorce. 2-4 godziny zabawy i świeci się jak lustro.

>gqsoft

gratulacje !!!

juz widze gościa który wycinał otwory na górnej pokrywie - pewnie wodą - troche musiał naklepac w komputer, zanim mozaika wyszła,

link do sklepu jest fajny, również dziękuję

• Pokaż nowe odpowiedzi