Skocz do zawartości
IGNORED

lodówka + zamrażarka - 2w1 - co polecacie?

Baele

Rekomendowane odpowiedzi

padła mi lodówka, miałem Indesita BAAN 30VP , dzielnie służyła przez ponad 6 lat, ale niestety uszkodzeniu uległo parę elementów i koszt naprawy może wynieść nawet 1kPLN, stwierdziliśmy z żoną, że nie ma sensu naprawiać, tylko kupić coś nowego

warunek: lodówka na górze, zamrażarka na dole, wysokość max 200 cm

co polecacie? cena max 2,5 kPLN

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Kup bez zastanowienia duńskiego Vestfrosta-mam go 15 lat-bez naprawy,dwa agregaty cena około 2500-2800.

Mój nawet jest w kolorze brązowym,bo nie chciałem jakiegoś Whirpoola w zabudowie za tą cenę,a bez

zbednej zabubowy przy dwóch agregatach jest po prostu lepsze chłodzenie-to jest ważne,mój model to kf-350.

pewnie bym się nie zastanawiał, gdyby nie to, że Vestfrost już nie istnieje, Duńczyków kupili Turcy i produkują/sprzedają sprzęt agd pod brandem Vestel, o jakości BEKO.

Ale dzięki za podpowiedź.

Teraz będę pewnie szukał chłodziarko-zamrażarki z 2 agregatami.

Zastanawiam się nad Boschem i Electroluxem, interesują mnie tylko modele wolnostojące.

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam takie coś i jestem zadowolony, pojemna, w miarę cicha, dobrze wykonana , w środku jest dobra, a na zewnątrz super

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ja bym kupił tej firmy,gdyby mnie na nią było stać;)

Ukryta Zawartość

Ale jestem za cienki i kupiłem niedawno Bosha,mniej wiecej taką jak ty potrzebujesz.

A może Electroluxa?

Dużo czytałem przed zakupem i okazuje się,że najpierw Miele,później długo nic a potem Electroluxy,Boshe,Siemensy.Ja bym celował w tych producentów.

Który wybierzesz nie ma znaczenia.Zawsze możesz trafic na bubla jak i odwrotnie.

A i LG może ci długo służyć.

Mogę ci polecić bezszronową,ale potrafi nieraz dziwnie pomrukiwać i strzelać.Podobno to normalka.A ze mam kuchnię otwartą na salon to nieraz denerwuje przy cichym słuchaniu.

Fajna sprawa to też taki wiszący pojemnik do którego nawiewa zimniejsze powietrze jak do całej lodówki.tak prawie do 0 st.Zapomniałem jak ten bajer się nazywa,ale wędliny w nim są dłużej świeże.

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Użytkownicy+

Ja mam od kilku m-cy Elektrolux spaceplus

Ukryta Zawartość

Funkcjonalna i estetycznie wykonana.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o niezawodność Liebherr to jest też dobry wybór. Nie ma cen z księżyca jak Miele, a równie trwała.

Specjalizuje się w przemysłowym chłodnictwie a produkty AGD to działalność uboczna, lodówki znaczy się, bo innych rzeczy typu piekarniki, zmywarki etc nie robią.

Wczoraj kupowalem lodowke i pytajac o silniki i ich glosnosc i jakosc otrzymalem informacje ze najlepsze sa silniki Danfoss ktore stosuja Liebherr, Indesit i Gorenje.

Pozostale firmy stosuja jakies wlasne rozwiazania i sa troche glosniejsze.

Indesit i Gorenje to prostrza technologia, ale juz Liebherr to odlot i jakosciowy i cenowy rowniez.

Model ktory kupilem to BOSCH KDV39Y42.

Nie mam co do lodowki jakichs specjalnych wymagan.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

• 1 rok później...
  • Administratorzy

Przywracam temat. Lodówka do 2500zł, z systemem no frost, z tym że ja szukam do zabudowy. Dodatkowo kuchnia jest oddzielna, więc hałas nie powinien przeszkadzać.

Najpierw chcieliśmy wziąć jakieś tanie Beko (1200-1300zł), ale się okazało, że ma semi no frost, czyli no frost, ale tylko do zamrażarki, więc takie trochę oszukane. No i Beko to podobno niezbyt dobry producent lodówek. To już chyba lepiej Gorenje, czy ten wspomniany Electrolux.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

U mnie w górach w domku letnim stoi taka włoska,nawet dość to chodzi przeżyła jak na razie ciężką zzeszłoroczną zimę bez włączenia oczywiście ,pojemna i wysoka niedroga,zpomniałem nazwe,ale tak to wygląda.Ma spory zamrażalnik dołem 3 szuflady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co dają dwa agregaty ,wszak nawet na jednym można oddzielnie używać chłodziarki i zamrażalki ?

Pewnie mniejsze zużycie energii kiedy się wyłączy w danej chwili niepotrzebną zamrażarkę.

dieu est tres fin

Pewnie mniejsze zużycie energii kiedy się wyłączy w danej chwili niepotrzebną zamrażarkę.

Jak często w przeciętnej, miejskiej, całorocznej praktyce zdarzy się sytuacja, że użytkownik (rodzina 2+1 lub +2) będzie mógł wyłączyć zamrażarkę ? Niemal nigdy. Dwie sprężarki mają jakiś sens wtedy gdy ktoś przez kilka miesięcy w roku mocniej wykorzystuje jedną z części lodówki. Na przykład zimą ma mniej jedzenia w lodówce ale za to sporo mrożonych podgrzybków lub latem ma w zamrażarce lody, ośmiornice i absoluta a w lodówce zupy, kefir, ogórki konserwowe, serek ziarnisty i inne psujące się pyszności. W 99,9% sytuacji oba agregaty chodzą i jedynie możesz żonglować ich temperaturą.

Prawdziwym dramatem teraz jest wybranie producenta , który zapewni jakość i trwałośc sprzętu. Skończyły się czasy AEG-a działającego bez przerwy 60 lat (AEG odkupił taki egzemplarz od jednego polaka w latach 80 w zamian za nową lodówkę) Moi rodzice mieli Philipsa z 1981 w którym termostat rozsypał się po 20 latach a agregat zaczął być zbyt hałaśliwy po 25 latach. Ja ma Liebherra z 2000 roku...odpukać..jest wciąż cichy i działa ale gdybym musiał dzisiaj kupować lodówkę na lata to bym się załamał.

Wszytko bazuje na agregatach z Włoch lub z Chin. W 2007 kupiłem drugą lodówkę do pomieszczenia gospodarczego, na wina, piwa i soki - bosch. Okazało się że ona nie jest na częściach ale jest całkowicie made in China. Kolejny raz odpukać... wciąż działa.

Teraz z innej beczki. Walka z tradycjami. Upieram się przy tym że zamrażarka na górze jest lepsza. Dzieci mogą z łatwością sięgnąć do lodówki i nie zawracają rano w niedzielę gitary by im wyciągnąć mleko do chrupek.

Wymuszajcie lodówki o szerokości ok 75 cm. W sklepach nam proponują euro kichowate 50 -60 lub dwudrzwiowe pseudo amerykańskie szafy gdzie część lodówkowa jest wąziutka a część zamrażarkowa jest...szczuplutka jak..ok nie ten wątek

No dobra, przyznam że od dziecka mieszkałem w tropikach i lodówka była ogromna czyli normalna(75cm) ale zamrażarka ....taka sobie..bo i co tam zamrażać oprócz lodu, lodów i ryb. Może jako post Prl-owcy mamy fioła na punkcie zamrażarek? Nasi dziadkowie i rodzice trzymali tam pół tuszy bawoła ale my mamy chyba mniejsze potrzeby ?

Chyba się zbytnio rozgadałem.

Koledzy drodzy, chcę powiedzieć, że teraz jest Du........p p p p..........a z jakością. Jak nie kupicie Miele to ruletke kupicie. Chyba należy się z tym pogodzić. Cud jak coś podziała 3-4-5 lat. Takie czasy. Przykro ale trudno z tym walczyć.

Grześ

• 2 lata później...

Macie jakieś nowe info na temat tego czego przynajmniej unikać jak ognia (wiem już że candy). Chcę coś małego do zabudowy (wys. 83cm). Takie coś daje radę? Nie chcę wydawać więcej pieniędzy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

pewnie bym się nie zastanawiał, gdyby nie to, że Vestfrost już nie istnieje, Duńczyków kupili Turcy i produkują/sprzedają sprzęt agd pod brandem Vestel, o jakości BEKO.

Ale dzięki za podpowiedź.

Teraz będę pewnie szukał chłodziarko-zamrażarki z 2 agregatami.

Zastanawiam się nad Boschem i Electroluxem, interesują mnie tylko modele wolnostojące.

Mam od kilkunastu lat chłodziarko-zamrażarkę Boscha z dwoma agregatami i wymuszonym obiegiem powietrza w chłodziarce. Zero awarii, zero zastrzeżeń, zero powodów do narzekań.

BEKO - mega syf - po 3 latach do zmywarki nie ma części

- przypuszczam że do innych sprzętów może być podobnie - uważajcie...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

W sklepach nam proponują euro kichowate 50 -60 lub dwudrzwiowe pseudo amerykańskie szafy gdzie część lodówkowa jest wąziutka a część zamrażarkowa jest...szczuplutka jak..ok nie ten wątek

Dwuskrzydłowe mieszczą się jednak w tytule wątku, więc słowo z mego doświadczenia.

Te azjatyckie niby pseudo-amarykańskie side-by-side dostępne w PL mają takie same wymiary jak amerykańskie, 36 cali szerokości, czyli coś koło 90cm.

Mam taką i jestem więcej niż zadowolony, mimo że każda część jest relatywnie wąska to wysokość od podstawy do sufitu lodówki to kompensuje z nadwyżką i np zamrażalnik ma w sumie większą pojemność niż jakiejkolwiek typowej lodówki.

Największa zaletą w przypadku takiego zamrażalnika dla mnie jest to że wszystkie produkty są łatwo dostępne, pod ręką. Nie tak jak w klasycznym (zwłaszcza zamrażaliku dolnym z szufladami) pewnego dnia w wykopaliskach gdzieś na dnie znajdujemy zamrożone od trzech lat grzyby, truskawki, pierogi itp, wszystko do wyrzucenia.

Dobre jest też odsysanie wilgoci z zamrażalnika do chłodziarki, pewnie dostępne niezależnie od układu drzwi, Ch... wie jak to działa, ale nawet po kilku miesiącach w zamrażalniku nic nie jest skute lodem co najwyżej delikatnie oszronione. Kostkarka do lodu też ok, zwłaszcza dla trunkowych ;-) Reszta wydumanych funkcji to dla mnie mniej istotne wodotryski.

Ponoć to teraz loteria, można kupić lodówkę dobrej firmy i się rozleci po dwóch latach.

k**wa, ponoć to teraz standard:

...Witam Wszystkich

Jestem posiadaczem chłodziarko-zamrażarki Indesit model BA33 - jeden agregat i dwa termostaty.

Lodówka pracowała cicho i wszystko było bez zastrzeżeń do pierwszej awarii pod koniec gwarancji. Serwisant uzupełnił gaz w ramach gwarancji i znowu spokój trwał rok i 1 miesiąc Sad

Niestety po raz drugi rozszczelnił się układ chłodzenia i lodówka oczywiście nie mrozi. Wezwani fachowcy stwierdzili,że mogą zabrać sprzęt i "rozpruć" tylną ściankę z pianką i wymienić aluminiową rurkę na miedzianą bo tam podobno jest łączenie. Usługa ta ma kosztować 350-400zł z napełnieniem.

Czy warto zaryzykować naprawę i czy wystarczy sama wymiana rurki w tej ściance co z rurkami w zamrażalniku-są również aluminiowe...

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

BEKO - mega syf - po 3 latach do zmywarki nie ma części

- przypuszczam że do innych sprzętów może być podobnie - uważajcie...

Nie wierzę, podaj jaka to zmywarka i co potrzebujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.