Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  193 członków

STX Klub
IGNORED

Klub Fanów STX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie , mam pytanie co do kolumn elektrino 150 , bo w kwestii brzmienia to sprawa subiektywna i zależne od preferencji , doboru reszty toru , akustyki , jakości utworów itd.

Nurtuje mnie sprawa jedna , wszyscy tutaj zadowoleni koledzy , dysponują pomieszczeniem rzędu 20 m2 ( w prawdzie w specyfikacji są dedykowane min. od 15m2 -25m2 ) ,ale ja mam około 14m2 , boje się że gabarytami , kubaturą kolumn mogą po prostu być za duże na mały pokój 14m2 , nie mam problemu z bazą stereo , będzie 2-2,5 m , będzie zachowana symetria i mogę je odsunąć z tyłu i z boku 30cm , z zachowaniem zasady trójkąta równobocznego , tylko właśnie chyba nikt z użytkowników nie obcuje z nimi w pokoju rzędu 14m2 .

Jak sądzicie nie będzie za mało przestrzeni w sensie stricte powierzchni użytkowej , napędzać będzie je denon 720 .

Pozdrawiam

Edytowane przez b-irek

Kolego skoro producent zaleca pokoj o 1m wiekszy to mysle iz ten 1m.nie zrobi dla brzmienia roznicy.Zwroc uwage ze 150 posiada 1 glosnik srednio-niskotonowy takze mysle ze na twoich 14m. Glodnik nie bedzie sie dusił. Jak nie kupisz i nie przetestujesz to nie bedziesz wiedział. W koncu to tylko 1300zł. Nie kupujesz kolumny za 4000zł.

nazywasz się kiler, masz ksywe kiler i jesteś kiler !!!

Witam

Pojawił się test Electrino 150 w AV czy może ktoś z klubowiczów posiada ten numer i zechciałby wrzucić skan.

Mam na telefonie test ale sorry 8 zł za czasopismo to nie majatek.robili test daj im zarobic chociaz te 8 czY 12 zł

Zgłaszam się w klubie z Electrino 150.

Szukałem zamiennika do Topazów 15 i nie wytrzymałem zbyt długo bez kolumn. Zakupiłem z ciekawości i chyba zostaną.

Trochę przeliczyłem się z wymiarami, bo gabarytowo bardzo duże. Początkowo ustawiłem je 40-50cm od ściany i od razu chciałem je ponownie spakować. Teraz stoją prawie pod ścianą i jest duża szansa, że zostaną :) Muszę jeszcze przemyśleć ustawienie, ale nawet tak blisko ściany grają zadowalająco.

Jak za 1300zł, to rewelacja.

post-25495-0-13104900-1460143011_thumb.jpg

Witam

Pojawił się test Electrino 150 w AV czy może ktoś z klubowiczów posiada ten numer i zechciałby wrzucić skan.

Skany masz u kolegów na diyaudio.pl

I w 16m2 zabrakło basu? A może za jedną z kolumn masz otwarta przestrzeń (tak wynika ze zdjęć), Ja mam 24 m2 i myślę o zakupie 150.

Nigdzie nie napisałem, że brakuje basy. Właśnie przy obecnym ustawieniu potrafi zamulić, ale jeszcze nie bawiłem się ustawienie. Pograją z 50h, to będziemy kombinować.

Ja mam na 25m juz 250 i bassu mam akurat. Bass jest miekki potezny. Ale gra wtedy kiedy jest nagrany na płycie. Sam przed szereg nie wychodzi. Wczesniej miałem amplituner cambridze audio i bassu było b. Mało dlatego wymieniłem go na denona,z denonem zupełnie inny dzwiek kolumn. Dlatego uwazajcie z elektronika,nie z kazda zagra ta kolumna pozytywnie. Jesli ktos ma denonka nie musi sie bac. Wszystkie maja podobna lub taka sama charakterystyke grania.jesli ktos ma jasny sprzet ktory gra duzo gora to niech odpusci sobie stx.

Podłączałeś je pod tego małego lampowca? Jaki efekt?

O dziwo, bardzo dobrze.

On ma 2x3,5W, ale nawet przy 88db fajnie sobie radzi z tym papierem na basie.

Wzmacniacz nowy i głośniki nowe, więc sparowane w celu wygrzania, ale dla mnie może to tak grać na co dzień.

Dla porównania, mam jeszcze Sure'a w klasie D (z tego tematu) i bufor B1 Passa, ale przy szybkim porównaniu nie odczułem większych braków.

Jak się odsłucham, to dam znać. Na razie muzyka poszła "w kąt".

Czy ktoś miał styczność z podstawkowymi STX F-130 n ? Chciałbym rozbudować swój system stereo z frontami Electrino 250 o 2 monitorki z tyłu (kwadrofonia), gdyż brakuje mi trochę tego dźwięku za plecami.Wcześniej miałem zestaw kina domowego,a pokój jest duży bo 32 metry. Nie chcę wydawać 1800 zł na MX-140 i zastanawiam się, czy te kolumienki dadzą radę.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Mylisz. Nie z nastawieniem do ludzi tylko nastawieniem do Ciebie. Co Ciebie to interesuje, po co mi dwa dodatkowe głośniki z tyłu? W pokoiku 15 metrów byłby to bezsens, ale na 32 metrach ma to uzasadnienie według mnie. Wzmacniacz oferuję możliwość podłączenia 4 kanałów stereo, więc dlaczego z tego nie korzystać? Mocy ma aż za dużo na mieszkaniowe warunki bo 2x100 watt, a w testach branżowych nawet trochę więcej niż deklaruje producent. Przesiadłem się z zestawu kina domowego 5.1, a muzyki nie słucham w jednym miejscu na kanapie w pokoju na wprost kolumn, komputer stacjonarny mam w innym miejscu, a łóżko w jeszcze innym. Pytaniem nie było, czy będzie fajnie dołożyć dwa głośniki, bo co do tego nie mam wątpliwości, tylko czy F-130n się do tego celu nadadzą i nie skaszanią odbioru w połączeniu z Electrino 250 i Yamahą A-S701...

Odezwał się stary użytkownik - zasłużony dla forum. Całe 61 postów, z czego większość o niczym i nie na temat. Np ten wyżej o tym, że jestem łobuzem. :) Co to wnosi do tematu STX ?

Witam Panowie

Chciałbym się dowiedzieć coś na temat modelu F-140n zdaje siebie sprawę że to niższy model w gramie stx.

Zastanawia mnie jak grają te kolumny. Czy podobnie jak w tańszych zestawach Prism czy Pioneer S-ES21TB?

Z jakimi wzmacniaczami grają dobrze stx-y - mało informacji jest o tym na forum.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Ja mam F-200 i grają dość ostro górą, czasami aż natarczywie. Próbowałem okiełznać je ocieplonym wzmacniaczem, niewiele pomogło.

F-200 graja na tyle zadziwiająco dobrze że aż nie wierzę w powyższy tekst p. Marka.

W salonie STX te kolumny grały jak hiend w 'niezaawansowanej" obudowie, gdyby im dodał trochę fajerwerków to dźwiękowo zasługują na 5tyś zł.

F-200 graja na tyle zadziwiająco dobrze że aż nie wierzę w powyższy tekst p. Marka.

W salonie STX te kolumny grały jak hiend w 'niezaawansowanej" obudowie, gdyby im dodał trochę fajerwerków to dźwiękowo zasługują na 5tyś zł.

Jasne, a Tonsil Altus gra jak Bowers & Wilkins albo Vienna Acoustics. Może grają ciut lepiej niż kosztują, ale 5 tysięcy to gruuba przesada. Jak kolumny za 5 tysięcy to może grają FX-300.. z tym że nie na pewno i żależy do czego porównujemy...

Najbardziej mnie rozśmieszył zarzut jednego posiadacza F-200 na jednej z internetowych porównywarek cen, że wielki minus za brak kolców w tych kolumnach. 300zł za kolumnę zapłacił i jeszcze kolce chciał w zestawie...

Edytowane przez staropolanka2000

Więc jak to z tymi stx jest faktycznie?

Wiem, że seria fx czy mx gra lepiej, producent chwali sie wysokimi notami w testach. A czy te troszkę tańsze też grają dobrze?

Chciałbym też wiedzieć jakie wzmacniacze lubi stx.

Marek - jakie to są ciepłe wzmacniacze?

STX poleca łączyć Electrino z piecami Denona i w takiej konfiguracji grały one na zeszłorocznym Audio Show,gdzie zrobiły podobno taką furorę. Sam myślę nad F-130 gdybyś się cofnął kilka postów wyżej. Co do ciepłych wzmacniaczy to taką renomę mają właśnie Denony.

Edytowane przez staropolanka2000

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.