Skocz do zawartości
IGNORED

Wikipedia - audiofil.

palton

Prawda, czy fałsz?  

100 użytkowników zagłosowało

1. 1. Hasło audiofil z Wikipedii jest napisane obiektywnie, czy nie ?

• TAK
      59
    • NIE
      41
  2. 2. Czy tak przygotowany opis miał służyć tym samym celom, co inne wiadomości zawarte w Wikipedii?

• TAK
      52
    • NIE
      40
  3. 3. Czy hasło audiofil z wikipedii, oddaje wartości uznawane powszechnie za prawdziwe ?

• TAK
      56
    • NIE
      36

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem, pamiętam artykuł w Hi-Fi World (o ile się nie mylę), gdzie zmierzono i udowodniono różnice w przesyle danych cyfrowych kablem.

A ponieważ są to pomiary niewygodne dla niesłyszących, nie odnoszą się do nich.

Owszem, pamiętam artykuł w Hi-Fi World (o ile się nie mylę), gdzie zmierzono i udowodniono różnice w przesyle danych cyfrowych kablem.

A konkretnie jakie różnice?

Każdy by chciał przeczytać jakiekolwiek naukowe argumenty, że kable mają wpływ na dźwięk. Jak na razie takich argumentów brak.

Podobnie jak brak, że nie wpływają. Pat.

Po prostu nie znają.

A założymy się, że jak poznają, to zakwestionują? A argumentem będzie: wprawdzie pomiary wykazały zmiany, ale są zbyt małe, by je usłyszeć. Zapytani, od jakiej wartości pomiarów zmiany już słychać, nabiorą wody w usta. Tak się kończy każda taka "rozmowa" przekonanych z przekonanymi.

• Redaktorzy

No dawać te wasze pomiary-co,jak zwykle zmiana tematu i po kościach się rozejdzie?

jozwa-gdzie te twoje pomiary?

To samo było z kablem głośnikowym-i kierunkowością. ;)

Jakie pomiary? Z jakim kablem?

No chyba o te.

Jakie pomiary? Z jakim kablem?

Gracku, nie dokazuj!

Zaczynam się droczyć jak ty :)

A co do kabla głośnikowego i kierunkowości-to napisałeś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• default_large.png
  • Moderatorzy
  • 8755 postów

Napisano 11.10.2014 - 12:14

snapback.pngUżytkownik Gracjan dnia 11.10.2014 - 06:36 napisał

Chord ma nawet "kierunkowość"-o ja pier..lę...zresztą nie tylko ta firma...

wersja instal jej nie ma? bo i po co,ale przewodnik ten sam.

Jak zwykle bez pojęcia. Jeśli w "wersji instalacyjnej" przylutujesz z jednej strony ekran, to też będziesz miał kierunkowość, bo konstrukcja stanie się niesymetryczna.

A ja ci dałem foto i pytam się-czy widziałeś Chord Odyssey.Wersja "instal" nie ma kierunkowości,po dodaniu teflonu też nie ma,a po założeniu konfekcji-momentalnie kabel ma kierunkowość-na koszulkach termokurczliwych.

Patrz FOTO !!!

Po za tym ,jaka konstrukcja niesymetryczna.:) w kablu głośnikowym.!

Wersja" instal" po lewo. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnice w oddziaływaniu na sygnał cyfrowy są. Ale nie ma to wpływu na brzmienie, bo tzw. margines zakłóceń jest na tyle duży, że trzeba się bardzo postarać, by w takiej transmisji nastąpiły jakieś przekłamania. Przejrzyj sobie wpisy Edwarda, który zrobił parę eksperymentów i opublikował wyniki na forum. Nawet zwykły sznurek od lampki nocnej nie zrywał transmisji.

Różnice w oddziaływaniu na sygnał cyfrowy są. Ale nie ma to wpływu na brzmienie, bo tzw. margines zakłóceń jest na tyle duży, że trzeba się bardzo postarać, by w takiej transmisji nastąpiły jakieś przekłamania

Trzeba dodać jeszcze jedną rzecz, to przekłamanie tzw. błąd nie równa się zmianom danych w sposób, jaki widzą to audiofile, błędy transmisji cyfrowej można porównać do błędów odczytu płyty CD np: bardzo porysowanej.

• Redaktorzy

Przejrzyj sobie wpisy Edwarda, który zrobił parę eksperymentów i opublikował wyniki na forum. Nawet zwykły sznurek od lampki nocnej nie zrywał transmisji.

Jasne.

A ja gdzieś czytałem ostatnio o gościu, który siłą woli przesuwał lokomotywę po torach, tylko gdzie ja to czytałem kurka wodna ...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Redaktorzy

No chyba o te.

Ukryta Zawartość

• default_large.png
  • Moderatorzy
  • 8755 postów

Napisano 11.10.2014 - 12:14

snapback.pngUżytkownik Gracjan dnia 11.10.2014 - 06:36 napisał

Chord ma nawet "kierunkowość"-o ja pier..lę...zresztą nie tylko ta firma...

wersja instal jej nie ma? bo i po co,ale przewodnik ten sam.

Jak zwykle bez pojęcia. Jeśli w "wersji instalacyjnej" przylutujesz z jednej strony ekran, to też będziesz miał kierunkowość, bo konstrukcja stanie się niesymetryczna.

A ja ci dałem foto i pytam się-czy widziałeś Chord Odyssey.Wersja "instal" nie ma kierunkowości,po dodaniu teflonu też nie ma,a po założeniu konfekcji-momentalnie kabel ma kierunkowość-na koszulkach termokurczliwych.

Patrz FOTO !!!

Po za tym ,jaka konstrukcja niesymetryczna.:) w kablu głośnikowym.!

Wersja" instal" po lewo. :)

Pisałem o takiej konstrukcji, jak np. w moim Argentum, gdzie ekran z jednej strony mocowany jest do masy wzmacniacza. Również MIT i Transparent są niesymetryczne ze względu na zainstalowane elementy pasywne. Natomiast co do kabli zbudowanych całkowicie symetrycznie kierunkowość jest zaznaczana w celu zachowania stałego kierunku wpinania kabla, czyli poniekąd na wszelki wypadek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem o takiej konstrukcji, jak np. w moim Argentum, gdzie ekran z jednej strony mocowany jest do masy wzmacniacza. Również MIT i Transparent są niesymetryczne ze względu na zainstalowane elementy pasywne. Natomiast co do kabli zbudowanych całkowicie symetrycznie kierunkowość jest zaznaczana w celu zachowania stałego kierunku wpinania kabla, czyli poniekąd na wszelki wypadek.

Kierunkowość kabla nie istnieje. I spróbuj to obalić logicznym argumentem.

Ależ oczywiście, że istnieje. W kablach do anten FM i TV. Wtyki i gniazdka są "męskie" i "żeńskie". Odwrotnie nie podłączysz. Mechanicznie niemożliwe :-)

kabli zbudowanych całkowicie symetrycznie kierunkowość jest zaznaczana w celu zachowania stałego kierunku wpinania kabla, czyli poniekąd na wszelki wypadek.

Po pierwsze ,kierunkowość Odyssey,- jak i setka innych dostaje dopiero jak zostanie ubrany w konfekcję-(bo po prostu producent dla picu na koszulkach termokurczliwych wydrukował strzałki) a kupując wersję ze szpuli nic takiego nie ma a po drugie( na wszelki wypadek czego) ? ;)

Ukryta Zawartość

Ale oni znają ten (DOWÓD) doskonale-tylko sami sobie zaprzeczają. :)

Ależ oczywiście, że istnieje. W kablach do anten FM i TV. Wtyki i gniazdka są "męskie" i "żeńskie". Odwrotnie nie podłączysz. Mechanicznie niemożliwe :-)

I na to jest sposób-zastosują przejściówkę. ;) Ałdiofil :) jest sprytny.

Ukryta Zawartość

Jasne.

Co znaczy jasne?

Zamiast ironizować przeczytałbyś sobie parę normalnych tekstów, przeprowadził parę prawidłowych testów porównawczych i sprawa byłaby załatwiona.

A tak to marnujesz czas na jakieś "symetryczne" lub "niesymetryczne" kable głośnikowe i co gorsza wierzysz we wszystko co ci sprytny producent napisze. To nie przystoi pracownikowi naukowemu w 21 wieku.

Jak na przykład w kierunkowość przewodnika.

To nie przystoi pracownikowi naukowemu w 21 wieku.

W pracy jesteśmy homo faber - musimy trzymać się standardów profesjonalizmu, metody naukowej (w przypadku pracowników naukowych) itd. Pozwól jednak ludziom po pracy pobyć sobie trochę homo ludens.

Nie każdy musi przez cały czas utożsamiać się ze swoim zawodem. Pamiętam taką historię, jak w ramach jakiejś współpracy w czasach PRL-u do zakładu przyjechali goście ze Związku Sowieckiego. W czasie przerwy na kawę i swobodniejsze rozmowy jeden z Rosjan zagadnął jednego z pracowników "kak tiebia zawut" na co dostał odpowiedź "moj zawód konstruktor". Bardzo żałosne w sumie.

Nawet jeśli się nie jest pracownikiem naukowym to wiara w kierunkowość przewodnika to kompromitacja w 21 wieku.

Choć jeśli zaglądnąć w obecne podręczniki fizyki albo chemii ze szkoły średniej lub gimnazjum to rzeczywiście różne rzeczy mogą się zdarzyć.

Nawet jeśli się nie jest pracownikiem naukowym to wiara w kierunkowość przewodnika to kompromitacja w 21 wieku.

Ja jak już pisałem mam kolegów którzy od dawna "badają" (oczywiście sposobami audiofilskimi) kierunkowość kabli. I oczywiście "słyszą" ją, a precyzyjniej ustnie deklarują że słyszą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy

Co znaczy jasne?

Według wartości nominalnej, tj. zgodziłem się.

Po pierwsze ,kierunkowość Odyssey,- jak i setka innych dostaje dopiero jak zostanie ubrany w konfekcję-(bo po prostu producent dla picu na koszulkach termokurczliwych wydrukował strzałki) a kupując wersję ze szpuli nic takiego nie ma

Przecież wytłumaczyłem. Co jeszcze było niezrozumiałe?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.