Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, swiezutki Dac Micromega Mydac za ok 250 funtow miast 300.Na forum HiFiWigwam brak tylko 3ch do rabatu.

Tak się właśnie przeglądam tej micromedze, ale na razie za mało jest opinii o niej. Wiem, że to zamówienie to jest wóz albo przewóz. Spodoba się albo nie. Ten brak opinii trochę mnie stopuje przed wejściem w to.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Moje gratulacje!

Witaj w Elitarnym Klubie Szczęśliwych Posiadaczy Przetworników MHDT! :)

I powiedz: jak wrażenia?

Bo niektórym ignorantom "Havana muli"...?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

byłbym ostrożny w opieraniu się na recenzjach budżetowych klocków w Super hiper pismach, zresztą jak na każdych recenzjach....

może to i dobre, może nie trza sprawdzić

albo kupić starego, sensownie zbudowanego daca, do którego tanie nowinki nie mają startu.

wiesz co? Zaryzykowalem ponad rok temu i kupilem M1 Dac.nie mial dobrych ocen na forum jak np rdac,ktory mnie z kolei nie odpowiadal.potem dostal entuzjastyczna ocene w m.in. Stereophile.dopiero za dobra cene sprzedalem go tydzien temu do UK wraz z napedem Meridiana.Teraz zaryzykuje i kupie chyba Micromege.sluchajacy go czlowiek z The Absolute Sound ryzykuje swa reputacje rekomendujac go tak goraco.cena to jeszcze nie majatek,kable mam wiec pewnikiem zamowie.

Nie mam większego doświadczenia z DAC to w zasadzie mój pierwszy i myślę że trafiony zakup , słuchałem wcześniej tańszych przetworników ale jeśli chodzi o MHDT Havana to nie ma co porównywać bo zostały daleko w tyle .

Myślę że w dużej mierze to mulenie zależy od reszty toru w który wpięta jest Havana , testowałem ją z kolegą w różnych systemach i z różnymi lampkami na pokładzie i dla przykładu w kolegi systemie był odczuwalny delikatne braki w szczegółowości w detalach wysokich tonów może lekkie przymulenie w porównaniu z jego gramofonem ( Havana była testowana na oryginalnej lampie GE 5670 )

W moim systemie słuchawkowym w duecie z WBA GT sprawdza się dobrze z K 701 jak i z HD 600, przy zmianie słuchawek np. właśnie na HD 600 lepiej brzmi Havana z AEG 5670 niż np Teslą 6CC42 z którą słychać rozmycie dźwięku i przymulenie do tego jak jeszcze zmienię na ten czas IC na inne to już zupełnie rewelacja wiec nie wiem jak można stwierdzić że akurat Havana sama z siebie przymula.

Ja mogę napisać od siebie jedno nie lubię słuchać muzyki jeśli to słuchanie nie sprawia mi pełnej satysfakcji, nie powoduje że chce mi się jej słuchać i nie chce mi się tego słuchania przerwać wciąga to mnie i powoduje że mam wieczny niedosyt tego słuchania tak że jak mam wyłączyć to jeszcze chcę usłyszeć jeden utwór może jeszcze jedną płytę i tak bez końca i taka właśnie jest Havana a dodam że nigdy wcześniej nie lubiłem słuchać muzyki z PC słuchając kilku systemów zawsze mi czegoś w tym brakowało coś drażniło twierdziłem że to na pewno nie dla mnie i nigdy tego robić nie będę ale wtedy nie znałem Havany .

Witam ,właśnie nabyłem daca matrix mini podłączyłem go do dekodera n gdzie lubię słuchać różnych radii ale mam pytanie czemu wyświetla mi się że częstotliwość próbkowania wynosi 48khz a jest to połączone przez przewód optyczny i tam chyba powinno być wyższe próbkowanie może mi ktoś doradzić ?

Nie mam większego doświadczenia z DAC to w zasadzie mój pierwszy i myślę że trafiony zakup , słuchałem wcześniej tańszych przetworników ale jeśli chodzi o MHDT Havana to nie ma co porównywać bo zostały daleko w tyle .

Myślę że w dużej mierze to mulenie zależy od reszty toru w który wpięta jest Havana , testowałem ją z kolegą w różnych systemach i z różnymi lampkami na pokładzie i dla przykładu w kolegi systemie był odczuwalny delikatne braki w szczegółowości w detalach wysokich tonów może lekkie przymulenie w porównaniu z jego gramofonem ( Havana była testowana na oryginalnej lampie GE 5670 )

W moim systemie słuchawkowym w duecie z WBA GT sprawdza się dobrze z K 701 jak i z HD 600, przy zmianie słuchawek np. właśnie na HD 600 lepiej brzmi Havana z AEG 5670 niż np Teslą 6CC42 z którą słychać rozmycie dźwięku i przymulenie do tego jak jeszcze zmienię na ten czas IC na inne to już zupełnie rewelacja wiec nie wiem jak można stwierdzić że akurat Havana sama z siebie przymula.

Ja mogę napisać od siebie jedno nie lubię słuchać muzyki jeśli to słuchanie nie sprawia mi pełnej satysfakcji, nie powoduje że chce mi się jej słuchać i nie chce mi się tego słuchania przerwać wciąga to mnie i powoduje że mam wieczny niedosyt tego słuchania tak że jak mam wyłączyć to jeszcze chcę usłyszeć jeden utwór może jeszcze jedną płytę i tak bez końca i taka właśnie jest Havana a dodam że nigdy wcześniej nie lubiłem słuchać muzyki z PC słuchając kilku systemów zawsze mi czegoś w tym brakowało coś drażniło twierdziłem że to na pewno nie dla mnie i nigdy tego robić nie będę ale wtedy nie znałem Havany .

Bardzo ładny opis. :)

IMO w Havanie WSZYSTKO zależy od lampy. Ja swoje doświadczenia z lampami zawarłem w innych miejscach, nie chce mi się powtarzać. Pogadaj z użytkownikiem Robeert na naszym forum, może jeszcze ma Bendixy z 1964r. Jak dla mnie - rewelacja, lepsza nawet od WE i całkowity brak jakiegokolwiek mulenia. Totalne otwarcie i szybkość. Dopiero na basie wychodzi przewaga Apogee Mini DAC, który jest w zupełnie innej technologii zbudowany (Solid State, oversampling).

Natomiast w zakresie tonów średnich i wysokich Havana+Bendix nic a nic nie odstaje.

Muszę jednak przyznać, że szybkośc, definicja i zwartość basu jest lepsza z Apogee.

To w kategoriach bezwzględnych...

Są jednak ludzie, dla których muzyka grana w domu ma być relaksująca a nie prawdziwa. Dla nich Havana z dowolną lampą dostarczy wielu pięknych doznań, a najpiękniej gra z radzieckim NOS-em 6N3P-E... brzmienie tak totalnie lampowe, że czasem wkładam 6N3P-E do Havany, aby mój Sugden poudawał trochę Lebena 600... :)

Mi się już nie chce szukać nowego przetwornika. Apogee MIni-DAC gra jak marzenie, a Havana jest jak kameleon w zależności od lampy. Z PMC TB2 lepiej gra Apogee, na Concertino - nie mogę się zdecydować, który DAC jest lepszy.

Może tylko zamienię V-Linka na Audiophilleo, ale to tak bardziej wisienka na torcie, niż prawdziwa potrzeba. W ogóle nie mam ciśnienia na tą wymianę.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Mam na testach dwa rzadkie dość DACi. Pierwszy to amerykański Wyred 4 Sound DAC-2, a drugi - chiński Matrix Quattro DAC. Dobre są. Szczególnie ten pierwszy, choć ten drugi też nieźle nadąża.

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/09/wyred-4-sound-dac-2-zapowiedz-testu.html

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/09/matrix-quattro-dac-zapowiedz-opisu.html

post-17176-0-60719100-1348081599_thumb.jpg

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Moderatorzy

Mam na testach dwa rzadkie dość DACi. Pierwszy to amerykański Wyred 4 Sound DAC-2, a drugi - chiński Matrix Quattro DAC. Dobre są. Szczególnie ten pierwszy, choć ten drugi też nieźle nadąża.

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/09/wyred-4-sound-dac-2-zapowiedz-testu.html

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/09/matrix-quattro-dac-zapowiedz-opisu.html

a kiedy będziesz miał na testach nowe końcówki Rotela np 1582 ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Mam w swej kolekcji lamp do Havany rosyjską 6N3P-E i 6N3P-EW te pierwszą przyznam szczerze mało testowałem, praktycznie w tym samym czasie kupiłem 396A JW i bardziej na niej się skupiłem .

Ja używam Havany głównie w zestawie słuchawkowym z wzmacniaczem lampowym więc też to trochę inaczej niż z głośnikami ale ten DAC daje tę możliwość że bawiąc się zmieniając lampki możemy dostosować go do swoich upodobań co jest wielkim jego plusem .

Co do Bendix to była kiedyś na allegro ale niestety cena przekroczyła moje ówczesne możliwości i byłem niestety zmuszony odpuścić a szkoda, strasznie jestem ciekawy jak zagrała by z tą lampką .

A jaka jest różnica pomiędzy Audiophilleo a V-linkiem którego też używam ?

Panowie mam problem z moim daciem matrix mini i mianowicie po pierwsze nie święci dioda czuwania,a co najgorsze nie ma żadnej różnicy w dźwięku jak dac pracuje jako przedwzmacniacz lub jak dac ,próbowałem po optyku żadnej różnicy w dźwięku czyżby nie pracował dac ?zaznaczam że nie tylko ja robiłem odsłuch i nikt różnicy nie słyszy. Daca kupiłem nowego więc zamierzam go oddać ale może ktoś coś mi doradzi co to może być .

a kiedy będziesz miał na testach nowe końcówki Rotela np 1582 ?

Coś trudno mi idą rozmowy z Audio-Klanem w sprawie wypożyczania sprzętów do testów. Gotówka na stół, albo do widzenia. Nie chce mi się za to brać.

Na szczęście są też inne firmy. Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu będę miał ciekawy Auralic DAC ARK MX+: http://www.auralic.com/en/

Tomek40, reklamuj!

post-17176-0-60477600-1348168086_thumb.jpg

Edytowane przez Violet

Mam na testach dwa rzadkie dość DACi. Pierwszy to amerykański Wyred 4 Sound DAC-2,

czy masz możliwość przetestowania, dedykowanego serwera W4S ?

a najlepszy byłby test kompletu

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Ten serwer jest kosmiczny, patrząc na jego parametry. Niestety, nie mam możliwości jego testu, bez wcześniejszego zakupu, co rozważam - ale w wersji 1 TB, a nie 2 TB, bo tu różnica cenowa jest spora. 1500 zł za dodatkowe 1 TB pamięci. Link: http://www.wyred4sound.com/webapps/p/74030/117839/620191

Bezproblemowe ripowanie płyt CD, duży magazyn, prosta obsługa. Coś jak Olive, ale inaczej.

Bezproblemowe ripowanie płyt CD, duży magazyn, prosta obsługa. Coś jak Olive, ale inaczej.

Mam nadzieję, że ta "inność" dotyczy również dźwięku, bo "oliwka" szału u mnie nie zrobiła

Ten serwer jest kosmiczny, patrząc na jego parametry. Niestety, nie mam możliwości jego testu, bez wcześniejszego zakupu, ...

O.K! ciekaw jestem jak wypadnie DAC

ciekawy sprzęt

szer. 8" to jak mój Mac Mini

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Oj, dobry jest ten Wyred 4 Sound DAC-2. Słucham go już ponad tydzień, ale, w przeciwieństwie do wielu innych, opad szczęki nie ustępuje. Poważnie.

Załączam jedno zdjęcie z moich przyrodniczych wypraw z W4S. Opis na stronie audio-bloga - niebawem. Ale proszę raczej spodziewać się "ochów i achów", niż szukania na siłę jego niedociągnięć. Do 10 000zł ten DAC jest godnym i rozsądnym wyborem.

post-17176-0-35677700-1348256797_thumb.jpg

Edytowane przez Violet

Za tydzień w sobotę na X-Fi show w Veldhoven Metrum ma zaprezentować nowy dac, HEX za €2599.

Zobaczymy czy uda się jakieś zdjęcia zrobić bo pewnie będzie straszny tłok.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Violet pozostaje pytanie jakie wcześniej przetworniki w cenie do 10 000zł słyszałeś? Wyred4Sound był super ponad rok temu a teraz kilka ciekawych przetworników się jednak pokazało. Dlatego najbardziej ciekawi mnie odniesienie do konkurencji. To, że on jest dobry to raczej pewne :-) Tylko jak dobry w zestawieniu z choćby Calyx DAC 24/192 bo to ta sama kasa.

Niestety, Calyx DAC nie miałem u siebie. Ale czynię ku temu odpowiednie kroki :)

Zresztą przesłuchać, ponawypożyczać, porównać i opisać tą gęstwinę DACów - nie sposób. W ostatnich kilku miesiącach udało mi się przyjrzeć bliżej około 20. sztukom. Kilka z nich wywarło na mnie duże wrażenie. Czy to oznacza, że pozostałe były do bani? Oczywiście - nie. Bo może miałem wówczas gorszy humor, ciśnienie atmosferyczne było za niskie, płyta źle nagrana, etc.

Innymi słowy, trzeba dużo i często słuchać. A jakie DACi wywarły na mnie spore wrażenie, zapraszam wkrótce, choć z W4S nie będzie raczej tu niespodzianki...

U mnie nastąpiła zmiana Hegla HD10 (miałem dwie sztuki) na Audiolaba M-DAC - powiem krótko: CACUSZKO. Warto posłuchać.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Już całkiem zgłupiałem, mam na razie 3 DACi na oku: M-Dac, Octave i M2TechYoung

Szukam czegoś muzykalnego, z wykopem i bez przynudzania :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A ja nabylem Northstara, gra naturalnie i analogowo z wykopem ale nic nie muli, niezla szczegolowosc przy dobrze nagranych plytach po prostu gra muzyka, dac prezentuje wysoka polke i smialo moze sluzyc jako zrodlo wysokiej klasy sprzetu, jedyny mankament to moglby byc jasniejszy (ale to juz sprawa preferencji i reszty toru moje preferencje byly zawsze w strone jasnego dzwieku i bardzo uzej szczegolowosci)

Wniosek: w cenie 1500zl w jakiej go nabylem REWELACJA i chyba najlepszy mozliwy wybor obecnie jesli chodzi o jakosc dzwieku nawet Waldiego DAC sie nie obronil przy nim byl po prostu mniej prawdziwy mniej bylo slychac, klasa dacow za 4-5tys nowych.

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.