Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Ten NAD wzbudza respekt - na oko poważny sprzęt, nie popierdółka. Wiadomo coś o cenie?

###########################################

Aha, ciekawostka: w ostatnim numerze brytyjskiej gazetki audio (wczoraj poczytałem w tutejszym Empiku, czyli w Easonsie) ŚLEPY TEST DAC'ków... w stawce 6 zawodników (rDAC, Jolida, Burson i inne) wygrała Rega! :)

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Rega jest fajnie zaprojektowana, nie na skróty jak to się często widzi. Do tego cena w PL jest praktycznie taka sama jak w UK. Duży plus dla dystrybutora!

Ten NAD wzbudza respekt - na oko poważny sprzęt, nie popierdółka. Wiadomo coś o cenie?

1500 funtów.

W AUS 1500 ichnich dolarów, czyli taniej niż w UK za tego NAD-a.

Jest to trochę kasy, ale czekam na pierwsze oficjalne testy tego monstrum... Ciekawe na jakim chipie go zaprojektowano.

Bo technologia technologią, ale czy to gra muzykę? :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

ładna buda, to prawda. Ile kosztuje w USA tego nie wiem, cenę z UK masz wyżej.

7,5tys m51,, ciekawe jak to gra czy będzie to konkurent o naimowskiego daca czy nowego arcama,, ma już pre? bo wtedy do tego końcówka albo monobloki :)

Focal + Naim

7,5tys m51,, ciekawe jak to gra czy będzie to konkurent o naimowskiego daca czy nowego arcama,, ma już pre? bo wtedy do tego końcówka albo monobloki :)

PRE jako takiego to on nie ma, ma regulację głośności.

Ten naimowski DAC to nie wiem czy to takie cudo, w UK wymieniają go na MDACa i to nawet na forum naima...

A najlepiej to sobie kupić Nad M2, DAC wtedy niepotrzebny;)

Ciekawe ile w tym wymienianiu marketingu i prowokowanych akcji. Naim DAC to z relacji znajomych oraz testow zupelnie inna szkola brzmienia niz MDAC.

Wydaje mi sie, ze zamiast kupowac dacka z przecietnym pre, a nie daj borze jedynie z regulacja glosnosci plus wysokiej klasy koncowke, to lepiej kupic DAC bez pre i dobre integre.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Śmiem wątpić, że w tym nadzie nie ma oversamplingu;)

Na pewno jest, ale ja nie jestem sekciarzem i nie odmawiam próbowania dla samej zasady.

Jeśli trafię na naprawdę fajny oversampling - DAC, uczciwie o tym napiszę.

Przecież tu chodzi o to, żeby jak najlepiej grało w chałupie a czy kot jest biały czy czarny - jaka to różnica?

Ciekawe ile w tym wymienianiu marketingu i prowokowanych akcji. Naim DAC to z relacji znajomych oraz testow zupelnie inna szkola brzmienia niz MDAC.

Czytam od jakiegoś czasu angielskie fora i to jest inny świat w stosunku do "polskiego piekiełka". Bez napinki i snobowania się droższymi klockami.

Skoro komuś bardziej odpowiada DAC firmy X względem (nawet) droższego firmy Y to wymienia nie filozofuje. Słucha muzyki i cieszy się:)

Wydaje mi sie, ze zamiast kupowac dacka z przecietnym pre, a nie daj borze jedynie z regulacja glosnosci plus wysokiej klasy koncowke, to lepiej kupic DAC bez pre i dobre integre.

To jest regulacja głośności i analog zbudowany w ten sposób, aby wysterować bezpośrednio końcówkę. Takie połączenie może przynieść fajne rezultaty, bo czemu by nie? W ten sposób działały Wadie i nikt nie narzekał na dzwięk!

Porownanie do Wadii to raczej malo trafione. To zupelnie inna liga. Ide o zaklad, ze wiekszosc integr za 10k ma lepsze pre niz DACki za 5k.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie za bardzo zrozumiałeś jak to działa... przykład w Wadią jest akurat bardzo na miejscu.

Zupełnie inna liga - to brzmi bardzo audiofilsko;) Prawda natomiast jest taka, że w większoś integr cały przedwzmacniacz to podwójny opamp i scalak będący selektorem źródeł. Rzeczywiście super PRE!

Porownanie do Wadii to raczej malo trafione. To zupelnie inna liga. Ide o zaklad, ze wiekszosc integr za 10k ma lepsze pre niz DACki za 5k.

Rozmawiałem z J. Harpią który twierdzi, że na Audio Show sterował końcówką Hegla wykorzystując - zamiast dedykowanego pre - HD-20.

To by z jednej strony podważało Twoją tezę, z drugiej zaś jesteś zwolennikiem tej marki :))), a może to wyjątek potwierdzający regułę.

Podobno jakaś nowa nakładka na J Rivera. Jest już J Play, J Remote, jest i J Harpia.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Rozmawiałem z J. Harpią który twierdzi, że na Audio Show sterował końcówką Hegla wykorzystując - zamiast dedykowanego pre - HD-20.

To by z jednej strony podważało Twoją tezę, z drugiej zaś jesteś zwolennikiem tej marki :))), a może to wyjątek potwierdzający regułę.

Mimo, ze jestem zwolennikiem tej marki to staram sie zachowac obiektywizm. Mialem u siebie HD20 i uzywalem rowniez do regulacji glosnosci i robilem porownania z moim przedwzmacniaczem. Niestety przedzwzmacniacz zdecydowanie wygral! To samo uwazam, ze przedwzmacniacz w H70 czy H100 jest zdecydowanie lepszy.

Emil, wez jednak pod uwage, ze wiekszosc integr ma lepsze zasilanie swoich pre niz DACki.

Poprostu kupujac wysokiej klasy koncowke nie wykorzysta sie jej potencjalu strujac ja ze sredniej jakosci pre w DACu.

Wojtek,

widziałem sporo serwisówek wzmacniaczy i mało który ma sensowny zasilacz sekcji PRE. Najczęściej to samo napięcie idzie do końcówki i pre, rozdzielone zasilanie (niekoniecznie przez oddzielne trafo, wystarczy oddzielne uzwojenie wtórne) nie jest zbyt często stosowane więc ja bym nie generalizował. W DACach kilka uzwojeń wtórnych nie jest rzadkością, w moim (DIY) jest zdaje się 9, z dwóch transformatorów:)

Inna sprawa, że PRE na tranzystorach w moim caspianie "robi" brzmienie tego wzmacniacza. Wchodząc z sygnałem prosto na końcówkę przestałoby to grać jak caspian, ale pewnie dźwięk byłby np. bardziej szczegółowy. Gusta są różne;)

Edytowane przez EMiL

Mimo, ze jestem zwolennikiem tej marki to staram sie zachowac obiektywizm. Mialem u siebie HD20 i uzywalem rowniez do regulacji glosnosci i robilem porownania z moim przedwzmacniaczem. Niestety przedzwzmacniacz zdecydowanie wygral! To samo uwazam, ze przedwzmacniacz w H70 czy H100 jest zdecydowanie lepszy.

Nigdy w Twój obiektywizm nie wątpiłem :)

Miałem nadzieję, że pre wbudowany w HD-20 jest dobrej klasy, porównywałeś go do pre Phasta?

Tak a w srodku Tung Sol Round plate;)

Ciekawe czy i kiedy trafi do Polski Onkyo DAC 1000:

http://www.digitalaudioblog.com/2011/04/onkyo-dac-1000-32192-usb-dac.html

Ten DAC miał kosztować w UK tylko 600 funtów, 2 x pcm1795, asynchroniczne USB do 24/192 na najnowszym C - Media CM6620. Niech Japończycy wezmą się za DACi - szybko ceny spadną a jakość wzrośnie.

.

.

post-2919-0-57663100-1331410336_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.