Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

bez przesady, całkiem przyjemny warsztat

szkoda, że produkty sztampowe

jak to się właściwie nazywa - Audiothlon czy Equilibrium?

popieram polskie firmy, ale nie przesadzajmy, bo akurat na zdjeciach widac, ze z warsztatem szalu nie ma.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

A co to jest szał? Pokaż mi kto ma w Polsce takie szałowe warsztaty w branży audio?

powiem ci tak, jestem zupelnym amatorem, polaczeniem diyowca z adamem slodowym i lepsze sprzety stolarskie mam u siebie w domu.

co do pomiarowych sie nie wypowiadam, bo ich nie widac. a stacja lutownicza, to nie jest zaden highend

jak chcesz zobaczyc sobie pierwszy lepszy warsztat rzeczywiscie wyposazony to looknij np. na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z ta tylko roznica, ze gosc nie sprzedaje szafek kuchennych w cenie 16k sztuka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez leon28

Z tego co wiem to mają chłopaki obrabiarkę precyzyjną do drewna i MDF a to sporo kasy. Ty podajesz przykład jakiejś tam firmy meblowej. To inna bajka, inny rynek zbytu. Podaj mi przykład super wyposażonej firmy audio!!

Nie wiem o co ten spór? Każda firma robiąca kolumny ma stolarnie. Albo własną albo pracującą na ich zlecenie. Oprócz egzotyki w typie litego drewna, fikuśnych materiałów czy konstrukcji wielowarstwowych kolumny robi się z MDF -u albo płyty wiórowej, często już zaokleinowanych. Właśnie z tego jest zbudowanych pewnie z 99.5% kolumn na świecie. Do zbudowania kolumny z mdfu czy wióru potrzeba: Płyt, porządnej formatówki czyli piły, frezarki, rodzaju pionowej otwornicy do wycinania otworów pod głośniki i ich podfrezowywania (obecnie często zastępowana przez najprostsze CNG), ścisków lub ściskarki (przy produkcji wieloseryjnej), kleju, forniru (jak trzeba) i pracowników. Przy konstrukcjach o fikuśnych kształtach zewnętrznych, zdobieniach czy kratownicach wewnętrznych, etc. stosuje się duże frezarki numeryczne. Ale też dopiero od takiej wielkości wolumenu produkcji, że taka, bardzo droga maszyna jest opłacalna. Inaczej robi się to właściwie ręcznie.

Potrzeba też naturalnie pomieszczenia gdzie kolumny się lakieruje. Nie koniecznie od razu super nowoczesnej lakierni.

Inaczej wygląda, już nie stolarnia, a fabryka obudów gdzie powstają dziesiątki tysięcy sztuk, a inaczej skromna stolarenka manufaktury produkującej może setki kolumn rocznie. Nie bez przyczyny pisze stolarenka, bo wbrew temu co się niektórym wydaje produkcja kolumn ze standardowych materiałów nie jest ani trudna ani wymagająca dużego parku maszynowego. Porządna, "ogólna" stolarnia ma park maszynowy niepomiernie większy i kosztowniejszy.

Koszt wyprodukowania tak zawansowanych "stolarsko" kolumn jak 800 od BW, to w najlepszej chyba na świecie duńskiej stolarni zajmującej się tylko obudowami ok. 1300 E za parę. Procent cena obudowy - do kosztu produktu finalnego łatwo obliczyć. Uzasadnienie, że kolumny kosztują 16 tyś. zł, bo firma ma kilka nawet nie przemysłowych, a półprofesjonalnych maszyn i robią to Polacy, nie Chińczycy jest co najmniej mało trafne...

Cena obudowy ma znaczący wpływ na cenę całej kolumny w przypadku tanich kolumienek, w przypadku droższych, szczególnie wykonywanych w technologii jaka stosuje ten producent ten wpływ jest niewielki.

Z tego co wiem to mają chłopaki obrabiarkę precyzyjną do drewna i MDF a to sporo kasy. Ty podajesz przykład jakiejś tam firmy meblowej. To inna bajka, inny rynek zbytu. Podaj mi przykład super wyposażonej firmy audio!!

Diora.

Swego czasu pół świata obudowy do kolumn u nich zamawiało i tylko się nie zesraj od napinania zanim mi odpowiesz,

bo tyle właśnie o branży audio wiesz ile zjesz czyli gówno. Wielki ekspert branży audio się znalazł, buehhe!

Obrabiarkę precyzyjną chłopaki mają, łahaha! No i co tam jeszcze mają? Jaguary w leasingu też mają? A helikopter? Mają?

Coś Ci powiem znaFco branży audio. Poważne firmy audio nie grzebią się w kurzu i trocinach, tylko zlecają to na zewnątrz.

Ale co może o tym wiedzieć taki mały kazio, którego świat się zaczyna i kończy na oglądaniu folderów reklamowych

i ślinieniu się do metek z cenami, bo o całej reszcie np. co jak z czego jest zrobione pojęcie ma jak świnia o gwiazdach.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Panowie, można drążyć temat do usrania i wynaleźć jeszcze sto powodów uzasadniających absurdalną cenę tych kolumienek.

Sklejenie sześciu desek i wycięcie trzech dziur na głośniki, to nie jest budowa promu kosmicznego, nie róbmy sobie jaj z pogrzebu.

Poskładanie do kupy pary kolumn podobnej wielkości i kształtów ile może kosztować? 500 złotych? No i ile jeszcze można o tym gadać?

Może teraz przedmiotem dyskusji będą wkręty mocujące głośniki i wyposażenie fabryki, która je produkuje?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

te maszyny, ktore widac na zdjeciach d*** nie urywaja. koszt pewnie 1-2 zespolow glosnikowych ich produkcji. to chyba nie jest duzo?!

a co z reszta manufaktur, ja ich nie znam, ale ty pewnie tak, a z twoich slow wynika, ze to jest high end w wyposazeniu firmy audio??? ups.

aha to co podalem to nie jest jakas tam firma meblowa.

kolego parantula -w każdym wątku śmiecisz -już z kilku zostaleś wykopany-nie podoba sie AS-to wy.....dalaj .przez takich jak ty to forum sie rozpada!! nic nie wnosisz -no może temat do następnego podjudzania-jesteś zwykłym chamem -"bo tyle właśnie o branży audio wiesz ile zjesz czyli gówno."

Nie bez przyczyny pisze stolarenka, bo wbrew temu co się niektórym wydaje produkcja kolumn ze standardowych materiałów nie jest ani trudna ani wymagająca dużego parku maszynowego. Porządna, "ogólna" stolarnia ma park maszynowy niepomiernie większy i kosztowniejszy.

dokladnie o to chodzi. wlasnie o tym pisze, zeby tak sie tym wszystkim nie podniecac, bo nie umniejszajac ich umiejetnosciom i checiom, to sprzetu powaznego na zdjeciach nie widac.

Dokładne tak jest. To buraczyna i pseudo handlarzyna. Myślał, że zrobi interes na audio ale mu nie wyszło. Za cienki w uszach. I teraz wylewa na innych swoje frustracje. Jak widzi większe kwoty i dużo zer to dostaje małpiego rozumu. Typowy polski zawistnik i pies ogrodnika. Sam nic nie ma poza najzwyklejszą budżetówką, nic nie osiagnął i nie może zdzierżyć innych. Węszy wszędzie spiski, podstępy i innym liczy kasę, której sam zarobić nie potrafił, bo za głupi. Skoro tak łatwo zrobić kolumny czy inny sprzęt i potem nim handlować to dlaczego jemu nie wyszło? Sam zrobić nic nie potrafił ale nawet handel używkami mu nie wyszedł. Do tak prostej roboty za durny. Za to do krytyki innych i oszczerstw jest pierwszy. Jeśli kogoś na coś nie stać to nie kupuje. Proste.

dokladnie o to chodzi. wlasnie o tym pisze, zeby tak sie tym wszystkim nie podniecac, bo nie umniejszajac ich umiejetnosciom i checiom, to sprzetu powaznego na zdjeciach nie widac.

Tylko po co małej firmie audio wielki i kosztowny park maszynowy? Mebli, kuchni, okiem itd nie produkują.

Edytowane przez sly30

Tylko po co małej firmie audio wielki i kosztowny park maszynowy? Mebli, kuchni, okiem itd nie produkują.

sly mysle, ze mnie dobrze rozumiesz. nie chodzi mi o to, ze nie maja rozbuchanego i kosztownego parku, bo maja jaki im potrzeba/na jaki ich stac*

zdenerwowaly mnie tylko peany na czesc tej firmy, w ktorych podkreslano wlasnie ich wyposazenie.

jak juz powiedzialem, to nie sa, zadne wielce specjalizowane narzedzia. tyle.

Firma robi wrażenie na porządnie wyposażoną manufakturę, jak człowiek po Polsce trochę poodwiedza garażowych firm to ta jest swego rodzaju przykładem.

A kolumny, każdy ma prawo się cenić. Wolny rynek, kupić nikt nie zmusi. A skoro ceny trzymają tzn. , że zbyt jest . Czyli rynek docenia wykonanie, od ilu? 15 lat tak? Na Polskie realia to jest moim zdaniem sukces.

Miałbym tyle kasy to bym pewnie wsparł rodzimy interes bo patriota jestem. A tak zostaje mi narazie diy :-)

Znałem taką co miała wszystko pod nosem ad A do Z, dzisiaj budują tam osiedle mieszkaniowe i centrum handlowe :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

wynaleźć jeszcze sto powodów uzasadniających absurdalną cenę tych kolumienek.

wystarczy jeden powód - na tym rynku obowiązują takie a nie inne ceny, wyceniliby się taniej, to od razu wylądowaliby w niższym segmencie i niższych strefach tabelek punktowych kolorowych czasopism, którymi kieruje się typowy nabywca

cena jest częścią produktu, na tym rynku musi swoje kosztować, jak się wyceni za tanio, to się przegra z konkurencją, konsument ma wbite do głowy, że tańsze=gorsze

co innego mnie smuci jak patrzę na polski rynek - na te niby audiofilskie firmy - sztampowość ich produkcji, klonowanie oklepanych pomysłów, zero oryginalnej myśli technicznej, wszystko władowane w tę ładnie polakierowaną stolarkę, szeroki wybór oklein i terminale od WBT

i w blah-blah marketing

to właściwie nie są urządzenia techniczne, to są meble, które jakoś tam grają, "byle nie za dobrze"

w sumie nie dziwne, bo za firmą, która w naszych warunkach odnosi sukces, przebija się, rzadko stoi inżynier, a już zupełnie wyjątkowo inżynier z własną oryginalną myślą, potrzebny jest raczej biznesmen, człowiek z talentem do biznesu, który pociągnie i handel warzywami i usługi serwisu jakichś tam maszyn i produkcję audio, ganz egal, czasem hobbysta audio, czyli z wiedzą hobbysty

zwłaszcza dotyczy to kolumn, gdzie komputer może zaprojektować kompetentnie grający zestaw, a głównym problemem praktycznym jest owa stolarnia, branża produkcji kolumn stałą się podbranżą stolarstwa

pewnie dlatego tak trudno o stolarnię, która cokolwiek kompetentnie wykona na zamówienie jednostkowe w cenie jak nie za własną matkę, choć w ofercie mają projekty na zamówienie indywidualne, jak najbardziej, ale w praktyce każdy koncentruje się na klepaniu własnej produkcji i zazdrośnie strzeże tej swojej stolarenki

Znajomy ma projekt poważnych kolumn High Endowych. Duże smoki 2m, składają się z 4 modułów, skrzynia musi być z grubej sklejki składana jakby w plastrów, które są klejone jedne na drugich po czym skręcone śrubami, które idą na wylot. Jak na obudowę kolumn to bardzo zaawansowana rzecz ale znowu nie jakieś cudo jak na możliwości współczesnych stolarni. Chciał to wycenić i kilka firm odmówiło wykonania, jedna wyceniła same skrzynie na ok 80 000zł, druga trochę taniej ale też kilkadziesiąt tysięcy. Tak, że nie jest znowu tak różowo.

Widziałem kiedyś stolarnie w której wykonywano kopie antycznych mebli ( park maszynowy to jakaś piła, frezarka, grubościówka) meble wykonywane były z litego drewna a efekt końcowy zapierał dech w piersiach-cudeńka.

Pisanie o wyposażeniu, pomieszczeniach, jest nieporozumieniem.Co do cen się nie wypowiadam-bo to już jest inna bajka.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Znajomy ma projekt poważnych kolumn High Endowych. Duże smoki 2m, składają się z 4 modułów, skrzynia musi być z grubej sklejki składana jakby w plastrów, które są klejone jedne na drugich po czym skręcone śrubami, które idą na wylot. Jak na obudowę kolumn to bardzo zaawansowana rzecz ale znowu nie jakieś cudo jak na możliwości współczesnych stolarni. Chciał to wycenić i kilka firm odmówiło wykonania, jedna wyceniła same skrzynie na ok 80 000zł, druga trochę taniej ale też kilkadziesiąt tysięcy. Tak, że nie jest znowu tak różowo.

to jest właśnie to, o czym mówię - jedni wyceniają jak za matkę z ojcem i rodzeństwem a drudzy odpowiadają, że "za małe zamówienie", a jak pytać jakie zamówienie byłoby odpowiednio duże, to urywa się kontakt

ja pier**lę - przecież chcę zapłacić! o co chodzi?

to chyba też ta polska zawiść - raczej nie zarobię niż pomogę komuś innemu coś zrobić własnego, Panie Boże odbierz mi jedno oko, byle sąsiadowi oba

Graf ale pamiętaj, że to popyt dyktuje warunki. Elastycznym trzeba też być.

Co Ci po projekcie skoro go nie sprzedaż?

jako płatną usługę oferowali, płacić byłem gotów ile zaśpiewają

a jeszcze lepszą sytuację miałem niedawno ze stolarzem audio znanym z forum, ponad rok czekałem i się nie doczekałem na obudowy

choć prosiłem i błagałem, chciałem dopłacać, ile zechce, z trudem odzyskałem powierzone głośniki, które w końcu odesłał (z wiórami z zawieszeniu wysokotonowego), zaliczkę odpuściłem, niewielka kwota była, nie będę się prawować z kimś, kto zachowuje się po prostu jak wariat

a w międzyczasie innemu forumowiczowi ekspresowo zrealizował zamówienie, tyle że sztampowe, prosty klon

a tu był mój oryginalny pomysł i widocznie tego nie mógł facet znieść - że ktoś może mieć dobry, oryginalny pomysł wynikający z posiadania nietypowej wiedzy

no zawiść chyba ludziom rozum odbiera, wolą nie zarobić byle drugi człowiek nie miał satysfakcji i radości

Edytowane przez graaf

O co to całe bicie piany . O cenę ? Widocznie w takiej cenie im się opłaca produkować przecież to nie produkcja seryjna .

Jest cena jest klient tylko o to chodzi . Wszyscy narzekają na produkcje masowe że są tandetne że w założeniu mają działac określony czas i paść . Gdyby producenci robili badziewie za 16k to już dawno by padli . Tak na zdrowy rozum .

Nie słuchałem tych kolumn więc nie jestem w stanie ich ocenić pod względem grania

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Widziałem kiedyś stolarnie w której wykonywano kopie antycznych mebli ( park maszynowy to jakaś piła, frezarka, grubościówka) meble wykonywane były z litego drewna a efekt końcowy zapierał dech w piersiach-cudeńka.

Pisanie o wyposażeniu, pomieszczeniach, jest nieporozumieniem.Co do cen się nie wypowiadam-bo to już jest inna bajka.

Zależy od celu, widziałem starszego Pana jak przy straganie wystrugał figurkę z kawałka drewna. Miał ino młotek i dłuto.

Z drugiej strony jak się coś chce zrobić z większym rozmachem to audyty itp. sprawy są jeszcze. I wtedy trzeba umieć się sprzedać czymś więcej niż owym młotkiem

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Warto by wiedzieć któż to by na przyszłość omijać długim łukiem.

jak będzie Kolega coś zamawiał u polskiego "fachowca", to proszę zapytać na PW, a powiem, czy to "ten" i czego się spodziewać

To sprawdź sobie jakie siedziby i maszyny mają inni polscy, a nawet nie tylko polscy producenci audio. Wtedy pogadamy.

rozumiem, ze wiesz czym rozporzadza branza?

no tak, tylko tam byli fachowcy, a tu podejrzewam, ze sa tacy sami "fachowcy" jak ja czy ty. moge tez zalozyc sie, ze swoje cuda nie wyceniali tak abstrakcyjnie, jak nasi branzowcy audio.

Edytowane przez leon28

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.