Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na ebay w Hameryce w 2012r za 300 dolcow a mozna je wyrwac za 300funciszy ale Polska leży w innym wymiarze gdzie 4D to pikuś

Obecnie na ebay są NS-690II za blisko 370$ + do tego wysyłka. Nie zdziwił bym się gdyby koszt wysyłki wyniósł 300-400$ Tak więc myślę, że problemem jest nie cena tylko postawa sprzedawcy. Teraz już nie wypisuje tych banialuków ale nie pokazał odbarwień na fornirze, które mają wpływ na cenę zestawu.

Ukryta Zawartość

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

na ebay w Hameryce w 2012r za 300 dolcow a mozna je wyrwac za 300funciszy ale Polska leży w innym wymiarze gdzie 4D to pikuś

Polak Polaka lubi wydymac :) wystawi szrota, walnie opis jaki to hi end a jakie w sklepach plastiki i juz. Tak działają handlarze ci z forum tez

na ebay w Hameryce w 2012r za 300 dolcow a mozna je wyrwac

Bo amerykanie wstydziliby się wystawiac szrot za tyle :) polaczek wystawi za 4 razy tyle i jeszcze napisze ze okazja

Bo amerykanie wstydziliby się wystawiac szrot za tyle :)

Obserwowałem ostatnio ceny NS-1000M i niestety ale się z tym stwierdzeniem nie zgodzę. W dobrym wizualnie (na zdjęciach) stanie poszła para z Holandii, a widziałem sporo amerykańskich mocno sfatygowanych za podobne pieniądze. Ot choćby np. ta:

Ukryta Zawartość

Tak więc nie ma reguły, ale o chorych cenach na naszym rynku masz racje. Kolumny kupione za góra 1200,= po wymianie piankowego zawieszenia niskotonówki wystawiają za 2200,= a do klienta mieli 70 km w jedną stronę plus zestaw naprawczy. Czyli spora przebitka.

Więc dobrze, że jest ten wątek bo i kolumnami Zollera, o które tu pytałem też jest coś mataczone. Oczywiście jak spytałem sprzedawce o te kolumny to cisza.

Chodzi o prywatnego kolekcjonera z bliżej nieokreślonego śląska.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piterski

Ciężko się z tobą dyskutuje :).

No ciężko.

Skoro można iść do sklepu kupić sobie bułkę, a Ty proponujesz wybudować sobie własną piekarnię, to tak się dyskutuje właśnie :)

Przejmowanie cudzego konta i student wysyłający przelewy, to są całkowicie zbędne ogniwa w planie, które mogą go tylko pogrzebać.

Po prostu dla mnie to nie ma żadnego sensu. Podobnie jak cykanie jednorazowo po kilka setek. Czemu ma to służyć na przykład?

Na prawdę nie dopuszczasz możliwości, że ktoś się włamał na czyjeś konto i robi takie wały?

Dopuszczam.

Ale Ty nie dopuszczasz, że w 90% przypadków ci straszni i nieuchwytni internetowi złodzieje kont na Allegro, to są tylko wymyślone bajki jakiegoś palanta,

który przewalił naiwnego dzieciaka na parę groszy i mu się wydaje że jest taki sprytny, bo wszyscy łykną jego historyjkę o przejęciu konta?

Tobie ktoś chciał zapieprzyć 5000zł. Wytłumacz mi dlaczego nie zrobił tego według Twojego sposobu, przecież mógłby. Fałszywe konto bankowe już miał.

Dlatego, że o wiele łatwiej napisać maila podając się za sprzedającego. Nie uważasz?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ale Ty nie dopuszczasz, że w 90% przypadków ci straszni i nieuchwytni internetowi złodzieje kont na Allegro, to są tylko wymyślone bajki jakiegoś palanta,

Ja dopuszczam taką możliwość. Pisałem już o tym. Chodzi o to że Ty nie dopuszczasz innej możliwości.

Dlatego, że o wiele łatwiej napisać maila podając się za sprzedającego. Nie uważasz?

Tylko że ani Ty ani ja nie wiemy jaki to jest problem zająć komuś konto. Czy to jest minuta, 5min czy godzina. I właściwie w tym jest cała różnica między Twoim przypadkiem, a tym o którym piszemy.

Tak naprawdę to wystarczy że w Polsce będzie jeden taki gość na tyle sprytny że nie mogą go złapać. Może dziennie robi takich aukcji kilkadziesiąt. Może też robić jednocześnie te grubsze przewały, jedno drugiemu nie przeszkadza.

Na niemieckim Quoka jest w cholerę fałszywych ogłoszeń gdzie oszuści wystawiają sprzęt, którego nie mają. I jest to sprzęt za pareset euro zazwyczaj. A na pewno rzadziej im się udaje kogoś złapać niż temu z allegro, bo tam nic się kupy nie trzyma.

Myślę, że wystarczy bo jeżeli nadal nie dopuszczasz możliwości istnienia takiego procederu, bo nie ma on według Ciebie sensu to przecież nie będę cię na siłę zmuszał do zmiany zdania :)

Tylko że ani Ty ani ja nie wiemy jaki to jest problem zająć komuś konto. Czy to jest minuta, 5min czy godzina. I właściwie w tym jest cała różnica między Twoim przypadkiem, a tym o którym piszemy.

Nieprawda.

Mój przypadek był taki, że gościu obserwował sobie cudze licytacje i po ich zakończeniu rozsyłał do zwycięzców maile podając się za sprzedawcę,

a ponieważ wcześniej dostawałem takie maile kilkadziesiąt razy, to nawet do łba mi nie przyszło, że coś może być nie tak i odruchowo zrobiłem przelew.

Załapałem o co chodzi dopiero jak faktyczny sprzedawca się odezwał. To nie ma nic wspólnego z przejmowaniem kont, więc różnica jest dość spora.

Poza tym sam chyba przyznasz, że założenie fikcyjnego konta na Allegro jest znacznie prostsze, szybsze i bezpieczniejsze niż przejęcie już istniejącego.

Historie komentarzy możesz sobie od ręki stworzyć zakładając pięć takich kont i "sprzedając" sobie samemu fikcyjne przedmioty. Ileż to roboty?

Na pewno mniej niż w wersji z włamywaniem się komuś konto i to w dodatku komuś kto w każdej chwili może zechcieć coś z niego wystawić albo kupić.

Myślę, że wystarczy bo jeżeli nadal nie dopuszczasz możliwości istnienia takiego procederu, bo nie ma on według Ciebie sensu to przecież nie będę cię na siłę zmuszał do zmiany zdania :)

Dopuszczam istnienie procederu, natomiast nie dopuszczam skali jego występowania, która moim zdaniem jest fikcyjna.

Na sto przypadków może jeden jest autentyczny, a cała reszta to ściema i powtarzanie zasłyszanych historii licząc na to,

że jak opowiem przejmującą bajeczkę o złodzieju kont z Allegro, to wydymany przeze mnie frajer ją łyknie i da mi spokój.

Ale w jednym przyznam Ci rację. Również jestem zdania, że już wystarczy :)

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego wygrywający kilka aukcji od jednego sprzedawcy musi płacić od każdej aukcji za wysyłkę, bo takie opłaty nalicza automatycznie Allegro?

Załóżmy, że ktoś wygrywa 10 aukcji u jednego sprzedawcy. Opłata za wysyłkę całości wynosi np. 20 zł, a przy każdej aukcji jest opłata za wysyłkę 8 zł. Allegro więc nalicza za wysyłkę 10 X 8 zł = 80 zł i niesłusznie pobiera o tyle większą prowizję od sprzedaży.

Jak to ominąć, poza oczywiście zapłatą na konto z pominięciem PayPal?

Zauważyłem, że u różnych sprzedawców różnie to działa.

U jednego jest jedna opłata niezależnie od liczby aukcji, na których kupisz, a u innego automat dodaje i sumuje.

Także to chyba sprzedający gdzieś u siebie w opcjach to ustawia, a nie Allegro. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Na pewno bywa z tym różnie, bo sam zwróciłem na to uwagę kupując np. ciuchy, płyty czy figurki Lego chociażby ostatnio.

Oczywiście jest to robione tylko po to, żeby te parę złotych więcej sprzedawcy wpadło.

Któregoś razu kupiłem u gostka dwie gry na konsolę i też mi policzyło dwa razy za wysyłkę,

to wyłączyłem okienko Allegro, wlazłem normalnie na konto i puściłem zwyczajnie przelew na kwotę pomniejszoną o koszt wysyłki.

Napisałem mu w mailu jak jest i wtedy się zaczęło... Przez chyba tydzień czasu sprzedający próbował mi wpierać,

że nie może tych gier wysłać jednym listem, bo mu babka na poczcie nie przyjmie i mam mu dopłacić za drugi list.

Może bym nie zwrócił uwagi i dopłacił, gdyby nie to, że sam osobiście nie takie listy w firmie dostaję i wysyłam,

więc po złości kłóciłem się z głąbem do upadłego, aż mu się w końcu znudziło i stwierdził, że no dobra. Błazen.

Popieram parantulla. Wszystko zależy od ustawienia w Allegro kosztów wysyłki. Można ustawić, że 3 płyty CD wyślę w cenie np. 7 zł, ale można ustawić, że za każdą następną płytę w przesyłce dodatkowo + 7 zł i domagać się jak to nieuczciwy handlarzyna potrafi 21 zł. Oczywiście na poczcie zapłaci z 7,5 zł i za kopertę poza pocztą (taniej) 1 zł.

Są też pomysły na wystawianie towaru za 1 zł z wysyłką za 100-300 zł.

O takich pomysłach należy informować Allegro i po 3 ostrzeżeniach cwaniakowi zamykają konto.

Można ustawić, że 3 płyty CD wyślę w cenie np. 7 zł

A jak ustawić, że 10 płyt sprzedam z wysyłką 20 zł, 5 płyt z wysyłką 12 zł, a 1-2 płyty - z wysyłką 8 zł?

Przecież można sobie utworzyć tylko jeden szablon płatności przy danej formie sprzedaży.

Edytowane przez soundchaser

Jeszcze raz sie zapytam...dlaczego w Polsce sie nie uzywa paypal tylko wszyscy wplacaja na konto pieniadze jakims oszusta? Dla mnie to nielogiczne. Dlaczego uzywa sie allegro a nie ebay? itd, itd...

Wieza STEREO Technics :)

Dlaczego uzywa sie allegro a nie ebay? itd, itd...

Bo ebay wchodząc na polski rynek myślał, że Polacy będą ich na rękach nosić. Totalnie to olali, więc Polacy olali ebay.

A mnie śmieszy na e-bay, jak każą sobie przy płatnościach Pay Pal z Polski płacić haracz za przewalutowanie PLN na PLN.

Edytowane przez Krajcar

Chyba nie zrozumiałeś tematu. Haracz polega na tym, że jak wystawisz towar na e.bay z Polski i kupi ktoś z Polski i zapłaci ci PayPalem, to z zapłaty zostaje potrącone ileś tam złoty. Czy widziałeś taki ewenement gdzieś indziej.

Owszem nie płaci się przy niektórych towarach za wystawienie, ale płaci się procent od sprzedanego towaru. Tak jest wszędzie i tu zgoda, ale płacić za to, że polski złoty zostaje wpłacony z Polski do PayPala i ten zabiera haracz, niby za co?

Rozumiem opłatę za przewalutowanie dolara, czy euro na PLN, ale PLN na PLN.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Chciałbym tylko powiedzieć, że PayPal ma jedną, ważna zaletę, czyli brak ryzyka.

Kupiłem na ebay.pl kiedyś słuchawki, gdy je otrzymałem, okazały się podróbką, zgłosiłem to i dostałem niedługo potem całą wpłaconą kwotę, słuchawek nawet nie musiałem zwracać. Innym razem zakupiłem 4 lampy KT-88, za kwotę ok. 1000zł, paczka zaginęła. Całą kwotę dostałem z powrotem.

Takie sytuacje przy zakupie na Allegro i przy płatności PayU, skończyłyby się zapewne reklamacjami, przepychankami, być może zgłoszeniem na policję sprawy nielegalności towaru.

Wolę zapłacić nawet troszkę więcej za towar, ale mieć poczucie bezpieczeństwa.

Uzywam paypala dosc czesto i to prawda ze paypal stoi bardziej po stronie kupujacego, zawsze od skosnookich jak kupuje to tylko paypal.

Co do Alledrogo to kupowalem 3 pozycje u jednego sprzedawcy i zrobilem to przez koszyk..nie wiem czy ustawienie u sprzedawcy czy jak ale policzylo ladnie 21zl za pobraniem jako jedna przesylke i oplate. Zakup za 496 zeta.

Jak widzę sumowanie kosztów wysyłki, to piszę do sprzedawcy, aby zachował się przyzwoicie i podał konto bankowe z prawidłowymi kosztami wysyłki. Zawsze to pomaga, a winę przerzucają na niepojęte ustawienia kosztów wysyłki przez formularze Allegro.

Ojej, bidulki.

Po pięć lat na Allegro handlują, po sześć tysięcy komentarzy na kontach mają i ustawienia kosztów wysyłki są dla nich niepojęte.

Normalnie zaraz się chyba rozpłaczę. To ciekawe, że akurat przypadkiem tak im się zawsze ustawia, żeby to klient do interesu dopłacił.

Taki tam, przypadek...

Myślę, że parantulla ma rację. Wielu z tych handlarzyn specjalnie ustawia tak, aby zaganiani ludzi nie zwracali uwagi ile i za co płacą i przelewali tyle ile się wyświetli na płatności błyskawicznej. Cyk, cyk, button za buttonem i załatwione, kto by tam sprawdzał. Wyszło raz, wyszło drugi, to się tak ciągnie, a ludzie płacą nie wiedząc nawet o tym.

Myślę, że parantulla ma rację

Bzdura. To może oświecisz mnie jak w ustawieniach sprzedaży można wymusić na systemie, żeby nie sumował kosztów wysyłki z kilku aukcji, tylko aby kupujący sam mógł wpisać kwotę na jaką umówi się ze sprzedawcą, ha? ;-)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Bzdura. To może oświecisz mnie jak w ustawieniach sprzedaży można wymusić na systemie, żeby nie sumował kosztów wysyłki z kilku aukcji, tylko aby kupujący sam mógł wpisać kwotę na jaką umówi się ze sprzedawcą, ha? ;-)

Jesli płacę przez PAYU po prostu po uzgodnieniu za sprzedajacym , pomniejszam kwote o wysyłkę (przy kilku płytach) i płacę raz. System to przełknie, przynajmniej przy płaceniu przelewem

Jesli płacę przez PAYU po prostu po uzgodnieniu za sprzedajacym , pomniejszam kwote o wysyłkę (przy kilku płytach) i płacę raz. System to przełknie, przynajmniej przy płaceniu przelewem

Ale w jaki sposób, skoro jak kupisz kilka płyt, to system automatycznie sumuje koszty wysyłki z każdej aukcji?

Nie ma możliwości zmiany kosztów wysyłki.

Z kolei sprawdzałem w ustawieniach sprzedaży - sprzedający ma tylko jeden szablon aby ustawić np. przy sprzedaży 3 płyt - koszt ich wysyłki np. 8 zł, a nie 24 zł.

Punkt 3.płatność i dostawa

Zaznaczamy opcję dostawy i pojawiają się 3 okienka

Pierwsza sztuka Kolejna sztuka ( tu można zostawić 0,00 i kolejne sztuki nie będą doliczane ) Liczba w paczce .

Proste .

To ciekawe, że akurat przypadkiem tak im się zawsze ustawia, żeby to klient do interesu dopłacił.

Taki tam, przypadek...

Za mną już prawie 1100 aukcji i nieraz miałem przypadek że coś co kosztowało 3zł zostało " nadrabiane " w cenniku dostawy . Dlatego zawsze ustawiam po cenie z wysyłka i sprawdzam czy ta wysyłka w tej cenie mnie interesuje . Czasem też system podaje / sumuje ceny dostaw to zanim zapłacę kontaktuję się ze sprzedającym i ustalamy co dalej ( albo zwykły przelew albo opłacona jakaś forma dostawy a umawiamy się na inną )

Edytowane przez muda44

Dokładnie tak.

U jednego gościa na 12 aukcjach kupiłem 12 figurek Lego.

Cena jednej figurki 10zł + wysyłka listem poleconym 7zł

Dokonując płatności przez paypal za samą wysyłkę 12 figurek Lego by wyszło ponad 80zł,

podczas gdy można je wszystkie wysłać jednym listem za siedem zika.

U innego gościa na 5 aukcjach kupiłem 5 koszulek Adidasa.

Cena jednej koszulki 100zł + wysyłka listem poleconym 11zł

Dokonując płatności przez paypal za samą wysyłkę 5 koszulek wyszło 11zł

podczas gdy mogłoby wyjść 55zł, no ale jakoś kurde nie chciało wyjść.

Nie wnikam dlaczego, ale fakt faktem, że raz jest tak, a innym razem inaczej.

Punkt 3.płatność i dostawa

Zaznaczamy opcję dostawy i pojawiają się 3 okienka

Pierwsza sztuka Kolejna sztuka ( tu można zostawić 0,00 i kolejne sztuki nie będą doliczane ) Liczba w paczce .

Proste .

Ty nie rozumiesz, albo udajesz...

Co z tego jeśli sobie w tych okienkach wpiszę: pierwsza sztuka: 8 zł, kolejna sztuka: 0 zł, liczba w paczce - powiedzmy 5 szt.

Teraz chcę, aby kupujący zapłacił mi za wysyłkę 12 zł, a system ile naliczy? 8 zł, tak?

Nie mogę od razu ustawić 12 zł, bo jak gość kupi tylko 1 płytę, to chcę, aby mi zapłacił 8 zł,

jak kupi 50, to niech mi zapłaci za wysyłkę 30 zł, itd...

Czy to zrozumiałe teraz?

Edytowane przez soundchaser

Ty nie rozumiesz, albo udajesz...

Co z tego jeśli sobie w tych okienkach wpiszę: pierwsza sztuka: 8 zł, kolejna sztuka: 0 zł, liczba w paczce - powiedzmy 5 szt.

Teraz chcę, aby kupujący zapłacił mi za wysyłkę 12 zł, a system ile naliczy? 8 zł, tak?

Palców u rąk brakuje ?

;)

Ustawiasz pierwszą sztukę za 8zł a kolejne + 1zł więc na końcu wyjdzie 12 zł

Czy to zrozumiałe teraz?

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/odtwarzacz-kompakt-sacd-dvd-dvp-s9000es-i5661928330.html

Nie poszedł za 2500 to moze za 1600??

http://www.audioidiots.com/merk.apparaat.php?apparaatID=2990

a tu ciekawa stronka z cenami tego soniaka :) u polaka jak zwykle 2 razy drozej :)) naprawdę okazja

http://www.ebay.com/itm/Sony-DVP-S9000ES-DVD-Player-/131564283960

ten sam soniak za 250 dolców :) jak nic tylko skupowac te runchle i pchac za 2500 na alle

Edytowane przez bartosz_55239

Parantulla - wyłuszcz, bo nie zasnę!:-)

Co to takiego jest te "figurki Lego"???

plus koszulki Adidasa, coś się szykuje, coś się "kroi" :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.