Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

355 zł ! ? dobrze się bawią chłopaki

Niekoniecznie - możliwe że ktoś szuka dawcy na wskaźniki wysterowania, trafa itp. wypatroszy co się da i wystawi od nowa z opisem 'szwagier przwyiózł z Niemiec, nie wiem czemu nie działa".

Sprawna, ładna M80 chodzi obenie w granicach 300 eur.

Strzelam że pójdzie trochę poniżej 600zł, jestem ciekaw.

Edytowane przez Marek.S

Polska:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niemcy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że koledzy z Lublina.

Pozdrawiam

Ja nie z Lublina, ale też pozdrawiam!:)

Pracowałem tam kiedyś.

Do dziś nie wiem - miasto ładniejsze, czy panny?

Polska:

Ukryta Zawartość

Niemcy:

Ukryta Zawartość

Pewnie żaden idiota się nie znajdzie na to wykopalisko, choć - kto wie?

Niedawno widziałem deal: Japonka kupiła gramofon - zabawkę ( nie jakaś ultra staroć - lata sześćdziesiąte) za...250€!:-)

Skupuję Bambino!

Macie?:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polska:

Ukryta Zawartość

Niemcy:

Ukryta Zawartość

He, he :)

Kiedyś, ze dwa lata temu, chciałem te kolumny kupić żonie do firmy w charakterze dekoracji bardziej, no i żeby coś tam rzępoliło przy okazji.

Były wystawione za równe 1.000zł i się zastanawiałem, a tu kolo okazyjnie za cztery razy tyle sprzedaje, no to chyba wezmę.

Śmichy chichy, ale pomijając wszystko - gdzie i kiedy widzieliście tak wykonane skrzynki?

Myślę, że stolarz który by się podjął wykonania identycznych, krzyknąłby niewiele mniej za samo wystruganie takich bud.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja z Lublina, od 10 lat okresowo tęsknię, pozdrawiam ;)

Proza życia. W tej aptece jest taniej. Mają taki przemiał, że wychodzą na swoje.

Jeżeli ktoś, dajmy na to emeryt wydaje parę stówek na leki np. co miesiąc to jest to dla niego duża oszczędność.

Ciekawe "radyjko"...

Ukryta Zawartość

Sprzedający pewnie nawet nie wie co w ogóle sprzedaje.

Ukryta Zawartość

Raczej jednak wie, tylko zły opis wkleił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe "radyjko"...

Ukryta Zawartość

Sprzedający pewnie nawet nie wie co w ogóle sprzedaje.

Wie doskonale tylko udaje idiotę. Wkleił nawet linka do strony Marantza także bdb. wie co sprzedaje.

Ukryta Zawartość

ale pomijając wszystko - gdzie i kiedy widzieliście tak wykonane skrzynki?

Myślę, że stolarz który by się podjął wykonania identycznych, krzyknąłby niewiele mniej za samo wystruganie takich bud.

Generalnie myślę, że zamówienie u stolarza jakichkolwiek skrzynek (podłogowych) nie wyniesie mniej jak 1000zł. To wygląda jakby było banalnie proste, ot prostopadłościan z paroma dziurami, ale zapewniam proste nie jest.

A te Cantony to nie jest jakiś trudniejszy temat. Nie ma w nich nic trudnego do zrobienia.

Zostawił sobie.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

A te Cantony to nie jest jakiś trudniejszy temat. Nie ma w nich nic trudnego do zrobienia.

Jest. Fornirowanie łuków czy frezowane wstawki z litego drewna na łukach to jest wyższa szkoła jazdy. I wykonawczo i "materiałowo". O nierównoległości ścianek nawet nie wspominam. Żaden stolarz nie zrobi takich skrzynek (a nie wiadomo do tego jak to wygląda w środku) i po 1000 zł sztuka.

Jest. Fornirowanie łuków czy frezowane wstawki z litego drewna na łukach to jest wyższa szkoła jazdy. I wykonawczo i "materiałowo". O nierównoległości ścianek nawet nie wspominam. Żaden stolarz nie zrobi takich skrzynek (a nie wiadomo do tego jak to wygląda w środku) i po 1000 zł sztuka.

Jak się przyjrzysz to zauważysz, że to nie jest oklejane w całości, tylko każda jedna ścianka jest oklejona fornirem najpierw i potem jest to sklejane do kupy. Wszędzie na kantach są wstawki z litego, żeby było łatwiej to później doszlifować po sklejeniu (większy margines błędu niż przy samym fornirze). Te skosy nie mają tutaj żadnego znaczenia. Nie wnoszą nic do trudności (no prawie nic :). Frezowanie po łuku to żaden problem, jak każdego innego kształtu. Lite drewno przy takiej ilości jakie tu występuje przecież nie podnosi kosztów.

Stefanie Drogi! "Siedzę" w drewnie od lat i pozawala mi to, w akurat tej kwestii wyrazić opinię że tak to nazwę profesjonalną. Nie wdając się w szczegóły: wykonanie, nawet w produkcji wielkoseryjnej tego typu obudów jest o wiele droższe niż bez tych tych łuków, doklejek i podfrezowań. I nie chodzi tu wcale o to ile kosztuje kubik dębiny i czy daje to większy margines na błędy obróbki:).

Stefanie Drogi! "Siedzę" w drewnie od lat i pozawala mi to, w akurat tej kwestii wyrazić opinię że tak to nazwę profesjonalną.

Nie będziemy się licytować kto więcej wie. Praktycznie wszystkie Cantony z tego okresu miały takie wyoblenia i były budowane właśnie z doklejkami z litego. Nawet te tanie. Nikt by sobie roboty nie dokładał jeżeli by to było ileś razy trudniejsze.

To znaczy ja wiem, ze zwykły prostopadłościan byłoby łatwiej zrobić, bo nic łatwiejszego się zrobić nie da. Ale zrobiłbyś identyczną kolumnę zachowując te WSZYSTKIE wyoblenia, oklejając ją tylko fornirem? Bez wstawek z litego? Takie coś podnosi poziom trudności kilkakrotnie :) Z litym jest łatwiej, dużo łatwiej.

I skąd pomysł, że mam na imię Stefan? :)

Edytowane przez Piękny Stefan

Ukryta Zawartość

Raczej jednak wie, tylko zły opis wkleił.

Sprzedawal juz ten sam wzmacniacz 21 kwietnia tego roku, bodajze byla to aukcja od zlotowki. Niby sie wtedy sprzedal.. a raczej sam wygral aukcje i teraz znowu sprzedaje. Obserwowalem wtedy bo sam sie grzalem ;) a i opis aukcji byl wtedy poprawny.

Wczesniej ten pan chcial ode mnie kolumny kupic wiec raczej wie o co kaman

Ukryta Zawartość

Ale zrobiłbyś identyczną kolumnę zachowując te WSZYSTKIE wyoblenia, oklejając ją tylko fornirem?

Nie tylko bym zrobił ale i dawno temu, jak jeszcze mi się chciało w to bawić zrobiłem.

I to w pojedynczych egzemplarzach, ręcznie i bez kopyt. W produkcji seryjnej wygląda to inaczej, bo nikt nie pieprzy się z rajbetką tylko używa grzanych form (kopyt) i zaparowanego forniru bardzo łatwo poddającego się wyginaniu i klejeniu, nawet na fikuśnych łukach. W przypadku doklejek (na łukach) problem polega na, w skrócie odpowiedniej wilgotności i wstępnej obróbce doklejek (to nie jest surowe, jedynie wysuszone drewno), inaczej będą się z czsem paczyć i odklejać i nie będzie jednolitej płaszczyzny oklejona płyta - doklejka. Taki sposób wykonania, nie okleinowanie całości z łukami fornirem stosowało się i stosuje, nie ze względu na kosztu czy trudność wykonania, a po to by nieuniknione z czasem uszkodzenia ostrych "rantów" i narożników były możliwie najmniej widoczne. Okrągłe narożniki z litego nawet uszkodzone będą zawsze wyglądać lepiej niż też krągłe ale tylko zafornirowane.

Ale zrobiłbyś identyczną kolumnę zachowując te WSZYSTKIE wyoblenia, oklejając ją tylko fornirem?

Nie tylko bym zrobił ale i dawno temu, jak jeszcze mi się chciało w to bawić zrobiłem.

Że się da to wiem, ale ile to jest więcej roboty złączyć idealnie fornir w rogu gdzie się łączą trzy zaokrąglone kanty... Ja takich kolumn nie widziałem jeszcze.

Taki sposób wykonania, nie okleinowanie całości z łukami fornirem stosowało się i stosuje, nie ze względu na kosztu czy trudność wykonania, a po to by nieuniknione z czasem uszkodzenia ostrych "rantów" i narożników były możliwie najmniej widoczne. Okrągłe narożniki z litego nawet uszkodzone będą zawsze wyglądać lepiej niż też krągłe ale tylko zafornirowane.

To ma sens, ale wątpię żeby producent kolumn się przejmował takimi rzeczami, jeżeli łatwiej by mu było zrobić to w inny sposób.

ale ile to jest więcej roboty złączyć idealnie fornir w rogu gdzie się łączą trzy zaokrąglone kanty... Ja takich kolumn nie widziałem jeszcze.

To nie jest wcale takie bardzo trudne dla kto się zajmuje tym profesjonalnie. Metody są zasadniczo 2. Pierwsza to zaparzenie rogu formatki i pozostawienie do wyschnięcia miedzy półkulami (negatyw i pozytyw) o odpowiedniej średnicy. W ten sposób przy klejeniu "wyrabia" się cały narożnik, a następne formatki się dokleja z "wycięciem" na ten już zaokleinowany róg. Druga to nacięcie rogu formatki w trakcie okleinowania tak jak idą południki po globusie, usuniecie odpowiednich fragmentów i połączenie z sobą reszty. To trudniejsze i wymagające większego doświadczenia. Oczywiście najlepiej takie sztuczki wyglądają na fornirach typu czeczoty, pawiego oka czy takich o delikatnym nieliniowym rysunku. Przy klasycznych "mocnych" pasiakach już gorzej.

W jednym masz rację. Widziałem w życiu tylko fabryczne 2 kolumny w taki sposób wykończone. Jedne były zrobione na zaparzanie, drugie na globus. Z tego co pamiętam jedna miała tylko 2 górne, frontowe rogi na półokrągło, druga 4 przednie, obie tyły na wprost.

właśnie :)

I skąd pomysł, że mam na imię Stefan? :)

podszywa się - naprawdę ma na imię Piękny :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ale dyskusja...ide po popcorn...

No na pewno lepsza od klepania w kółko który runchel za 400zł bije na głowę i zjada na śniadanie innego strucla za 450zł.

Dodałbym jeszcze nieśmiało, że oprócz bocznych płaszczyzn w tych kolumnach wszystkie inne ścianki łączą się ze sobą pod różnymi kątami,

a to kolejny problem nie do przejścia dla stolarza, który "dwie kuchnie zmontuje w tym samym czasie co by te skrzynki strugał" i taka z nimi gadka.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ale dyskusja...ide po popcorn...

Przyznaj. Nie zrozumiałeś nawet 1/4...

Dodałbym jeszcze nieśmiało, że oprócz bocznych płaszczyzn w tych kolumnach wszystkie inne ścianki łączą się ze sobą pod różnymi kątami,

a to kolejny problem nie do przejścia dla stolarza, który "dwie kuchnie zmontuje w tym samym czasie co by te skrzynki strugał" i taka z nimi gadka.

"Stolarz", który robi tylko w płycie to nie jest stolarz tylko składacz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.