Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze "ciepło grające" kable na świecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Tego kabla juz nie ma w ofercie ale to nie byl drut ktory sie sprawdzal zaraz po wpieciu...wiem ze to woda na mlyn tych calkowicie gluchych ale to nie tylko moje zdanie....ja nie mowie ze moje sa najlepsze lecz wystarczajaco dobre...

Tego kabla juz nie ma w ofercie ale to nie byl drut ktory sie sprawdzal zaraz po wpieciu...wiem ze to woda na mlyn tych calkowicie gluchych ale to nie tylko moje zdanie....ja nie mowie ze moje sa najlepsze lecz wystarczajaco dobre...

Co to znaczy że woda na młyn tych całkowicie głuchych? Czyli jeśli komuś się ten kabel nie spodobał to należy do całkowicie

głuchych?Tak z tego wynika. Biedny Wojtek, miły gość ale bidula głuchy.Szkoda go, kruchy herbatnik i głuchy!

Wojtek nie trać kasy na przylot na AS. Bierz laseczkę i na Fiordy niech ci wreszcie zaczną jeść z ręki..... :-)

Uzywalem tego konektu jakies 2 tygodnie bo nie mialem innego akurat, wiec z pewnoscia sie wygrzal itd, ale slyszalem o udziach na tym forum ktorym podpasowal. U Nas efekt zawsze byl ten sam, odchudzenie srednicy i basu.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Co to znaczy że woda na młyn tych całkowicie głuchych? Czyli jeśli komuś się ten kabel nie spodobał to należy do całkowicie

głuchych?Tak z tego wynika. Biedny Wojtek, miły gość ale bidula głuchy.Szkoda go, kruchy herbatnik i głuchy!

Wojtek nie trać kasy na przylot na AS. Bierz laseczkę i na Fiordy niech ci wreszcie zaczną jeść z ręki..... :-)

Hegel a może Electrocompaniet ?

Mysle, ze poprostu warto czxasami wylac kubel zimnej wody co by konstruktor zastanowil sie , ze moze w ktoryms miejscu popelnil blad, pycha i proznosc nigdzie nie prowadzi. Zawsze mowie co mysle, nawet gdy kogos lubie, czy to w zyciu czy na forum.

Porazki ucza wiecej niz zwyciestwa wiec kto wie, moze Arek kiedys zrobi dobre przewody.

Audiomica nie slyszalem, ale slyszalem np Velum, pomimo, ze nie sa to zle przewody to moim zdaniem cena od producenta powinna oscylowac tak gdzies 5 razy mniej niz producent je sprzedaje, gdyz kable kupowane detalicznie od uznanych producentow sa zwyczajnie tansze i lepsze.

Edytowane przez Wojtek76

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Uważam podobnie. Kubeł zimnej wody dobrze zrobi, szczególnie "kablarzom" bo chyba oderwali się od rzeczywistości!

Każdy z nich robi rewelacyjne kable za jedynie marną cześć ich wartości bo powinny być droższe!!...tak uważają!!

Pan z Audiomica powiedział że jego 1m najlepszy XLR ma detal...ponad 12000zł!! A i tak to tylko 60% jego wartości

czyli powinien kosztować pod 20 000zł. Tak to zrozumiałem. Być może to świetny kabel.Nie twierdzę że zły ale wątpię żeby

był lepszy niż topowy Acoustic Revive - 6200zł czy Harmonix-ok 8000zł.

Jeśli nawet jest równie dobry jak one to dlaczego tak znacznie droższy niż uznane światowe marki?

Potem na wtórnym rynku Harmonix zejdzie za 4000zł a Audiomica za ile? Za 2000zł? Wątpię.

Tak więc zastanawiam się ile tych kubłów zimnej wody potrzeba?

Edytowane przez sly30

Panowie, to nie ma sensu! W jednym systemie będzie bardzo dobrze, w następnym już nie. Na potwierdzenie tezy dobrym przykładem niech będzie niedopasowanie Odina w Sly'a systemie. Myślę, że w konfiguracji np. z referencyjnymi monoblokami BATa i... powiedzmy Dynaudio Evidence Temptation mógłby Odin jak najbardziej się odnależć. W moim systemie Valhalla głośnikowa też się nie sprawdza, ale już w połączeniu z BATem VK 75SE i podłogowymi Dynaudio Contour jest rewelacyjnie... BTW, warto opracować ranking co z czym najlepiej zestawiać i np. stworzyć nowy wątek w Hi-endzie, który będzie w przybliżeniu informował jaki setup jest godny uwagi wraz z przykładami i małym komentarzem. Skoncentrowałbym się tylko na kombinacji wzmacniacz-kolumny-kable głośnikowe, czyli trzy kluczowe elementy toru! Do tej pory wiadomo, że prawie zawsze kombinacja np. Spectrala, Avalonów i MIT to synergiczne połączenie. To samo ML i Dynaudio plus... no właśnie, tutaj tak naprawdę to nie wiem, chociaż używam Transparenta Reference... itd... itp. Tytuł wątku mógłby brzmieć np. Hi-endowe pary... albo Hi-endowe trójkąty... czy coś w tym rodzaju... '-)

Pozdr, M

Parker's Mood

Moim zdaniem kazdy element jest luczowym elementem...A zrodlo tym najwazniejszym bo tam sie wszystko zaczyna.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Przeciez pisalem ze to juz przeszlosc tamte interkonekty i kable.....niestety tani material ogranicza dzwiek a ja nie jestem producentem tylko poszukiwaczem ciekawych drutow.Ten trzywarstwowy drut jest naprawde ok bez tych wad. Dlugi ma metr wyglada conajmnie dziwnie bo jest sztywny i daje wrazenie spiecia systemu w calosc ..cos jak sztywny hol..... :)

Edytowane przez Arek__45

Co z tego, ze glosnikowe beda pasowaly do wzmacniacza i kolumn skoro sygnal podawany od zrodla i konekty moze byc zasadniczo rozny, zalezny od konfiguracji. To nie jest taka prosta sprawa. Kazdy element jest wazny.

Sly30... . Anaconda Z-Tron jest tak dobra jak opisują w hi-fi ? oczywiście głosnikowy

Jest rewelacyjny. Mam go w drugim systemie i wziąłem go żeby nie wydawać kupę kasy na topowego MIT-a.

Gra w zasadzie jak MIT.Pastelowo ale szczegółowo, dynamicznie ale ciepło, mocne nasycenie średnicy ale też

mocne skraje pasma. Góra łagodna ale wyraźna i co ciekawe nie kosztuje 100 tys tylko 23 tys za 2x2.5m.

U mnie pokonał kilka wielokrotnie droższych kabli.

Kusi mnie tylko MIT Oracle MA-X2SHD ale kasa chora.

Weź Mirek na test z Audiofast z Łodzi.

Sly30... . Anaconda Z-Tron jest tak dobra jak opisują w hi-fi ? oczywiście głosnikowy

Jest dobra.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Co z tego, ze glosnikowe beda pasowaly do wzmacniacza i kolumn skoro sygnal podawany od zrodla i konekty moze byc zasadniczo rozny, zalezny od konfiguracji. To nie jest taka prosta sprawa. Kazdy element jest wazny.

Wiadomo, że wszystko jest ważne, a najważniejsza jest muzyka i do tego dodałbym, że live. Według mnie, właśnie kluczowe znaczenie ma połączenie wzmacniacza, kolumn i kabli głośnikowych, natomiast interkonekty i CDp to raczej niuanse brzmieniowe i nie wpływające tak zdecydowanie na sam charakter dzwięku jak połączenie wzmacniacza, kolumn i SC. Przynajmniej tak uważam, ale to tylko moje zdanie oparte na własnych doświadczeniach.

Pozdr, M

Parker's Mood

.... miałeś u siebie ?....jak wypadł Exq ?

U siebie nie,słuchałem w innym systemie,grały bardzo dobrze.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• 1 miesiąc później...

LessLoss bardzo pozytywna sieciówka ze świetnymi wtykami Oyaide.

Równe pasmo dżwięku bez specjalnych wyolbrzymień.Na 4+.

Kierujac sie Twoja dobra opinie zamowilem sobie Lessloss Original do mojego nowego ampli do kina - Yamaszki RXA 3010. Wczesniej wpialem na probe Transparenta Reference MM link , ktory normalnie zasila Ayona w moimi stereo. No i po tym Transparencie opad szczeki - ta Yamaszka duzo moze, nawet na takich starych B&W jakie mam ( szczegoly w "o mnie").Szybko postawilem fronty i sub na kolcach i bylo super, a Linn Jazz radio ( internetowe ) wymiata:).

No to zamowilem tego Losslessa bo chcialem przeznaczyc max 2 k pln. na dobry zasilajacy.

No i porazka - dzwiek bez precyzji, szary, wydawal sie gorszy, niz kabel z kartonu Yamahy.

Dodatkowo ( nie wiem czy to negatwyna autosugestia) obraz z projektora zrobil sie mniej jasny i ostry, czernie sie poglebily , ale byly takie niewyrazne.

Nie zdzierzylem dalem go do zasilania silnika gramofonu ,a do Yamaszki wpialem srebrnego Nokauta od Argentum ( kosztuje ok 2 tys pln).. Od razu sie poprawilo, nie do poziomu Transparenta , ale duzo lepiej, niz na Lessloss.

Czytalem , ze glowna zaleta Lessloss jest muzykalnosc( test Marii i Henka w sixmoons), ale nie kosztem precyzji pls !

Czy on ma szanse sie wygrzac, czy juz tak ma i mu to zostanie ?

marslo

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Każdy kabel po wygrzaniu powinien się zmienić.Jedne bardziej inne mniej ale zmiana powinna być.

Nie znam kabli Lessloss-a ale to co fajne gra w stereo nie musi się sprawdzić w projektorze video.

Marslo, a tego Transparenta to jakiego masz? Tego topowego w ofercie Reference Powerlink MM2?Zasilający tak?

Ma bardzo dobre opinie.Jeszcze ich nie miałem ale mam mieć.

Z czym porównywałeś tego Transparenta? Możesz go jakoś opisać?

Edytowane przez sly30

Każdy kabel po wygrzaniu powinien się zmienić.Jedne bardziej inne mniej ale zmiana powinna być.

Nie znam kabli Lessloss-a ale to co fajne gra w stereo nie musi się sprawdzić w projektorze video.

Marslo, a tego Transparenta to jakiego masz? Tego topowego w ofercie Reference Prolink MM2?

Ma bardzo dobre opinie.Jeszcze ich nie miałem ale mam mieć.

Z czym porównywałeś tego Transparenta? Możesz go jakoś opisać?

Ja mam od 2 lat poprzednio wersje topowego Transparenta , czyli Reference MM link (mozna powiedziec, ze wersja1). Uwazam go za bardzo dobry kabel do zasilania wzmaka, pisalem juz od tym na forum, kupilem go za cene Acrolinka 6100, a jest od niego lepszy.

Mam w planie odlsuchow (do Ayona) wersje MM2 z Hifi Clubu, moze bedzie jeszcze lepiej.'

W kazdym razei polecam Ci na probe do wzmakow, moze byc niezle.

marslo

On nie zasila projektora, tylko ampli ,z ktorego wychodzi obraz po hdmi do projektora.

Obraz jest obrabiany jest najpierw w Oppo 93 Eu, potem w Ampli Yamaha RXA 3010, a na koncu w Sony HW 20.

Konto w trakcie usuwania

A jakbyś ocenił cechy tego Transparenta?

W czym był lepszy niż Acro 6100?

A miałeś Acro 9300? Albo Argento Flow Master Reference?

Dlaczego uważasz że ten Transparent jest dobry akurat do wzmacniaczy?

Topowe sieciówki Transparenta miałem na odsłuchach i najbardziej podobała mi się wycofana już z produkcji wersja Reference XL MM1 w relacji cena/jakość. Bardzo ładna barwa ale w zakresie pełnej kontroli pasma trochę brak precyzji.

Miałem Reference PowerLink (drugi od góry z najnowszej serii) i nie przypadł mi do gustu jak XL.

Natomiast jeśli szuka się absolutnej precyzji i kontroli brzmienia powyższe kable mogą ledwie lizać stopy MIT ORACLE ZIII, który pokonał (u mnie oczywiście) wszystko co do tej pory podłączałem (w tym Acrolink 7100). Precyzja, kontrola basu, przestrzeń, naturalność brzmienia. Barwy nie tak dopalone jak w Transparencie. Ponieważ to posrebrzana miedź to trzeba u MITa z 2 tygodnie wygrzewania aby wysokie tony nabrały odpowiedniej ogłady.

MIT ZIII to wiem że świetny kabel.Sam go polecałem na forum tym bardziej że cenowo nie zabija.

Ale teraz jest ciut droższy.Poza tym najsłabszym punktem tego kabla są nie najlepsze wtyki.

Tu mogliby się postarać o lepsze.Będę miał niebawem ZIII z najlepszymi wtykami Furutecha, tymi karbonowymi,

Myślę że przez to będzie jeszcze lepiej ale na ile to trzeba sprawdzić.

A miałeś Harmonixa Studio Master M2R? Tego żółto czarnego? Jak wypadł względem Transparenta i MIT-a?

A jakbyś ocenił cechy tego Transparenta?

W czym był lepszy niż Acro 6100?

A miałeś Acro 9300? Albo Argento Flow Master Reference?

Dlaczego uważasz że ten Transparent jest dobry akurat do wzmacniaczy?

Pierwsze slowo , ktore mi przychodzi do glowy to : energetyczny. Mocny, wyrazny bas, do tego zdecydowany , silny przekaz. Mysle, ze ze wzgledu na rozbudowany filtr czestotliwosci radiowych dobrze pasuje do lampy, zmniejsza hum.

Acro 6100 jest harmonijny, wyrownany w pasmie ale z duzo mniejszym atakiem . Taki 7300 , ale troche slabszy w kazdym aspekcie. Acro 9300 sluchalem w Krakowie w Nautilusie w ich systemie topowe Accu plus Avantgardy, jednak nie w swoim systemie. Argento poza Twoimi opisami nie znam.

Ja kabla powyzej 10 k pln nie wepne do systemu, juz to pisalem, dla mnie wazniejszy jest interkonekt. Na razie chce wymienic 6100 na 7300 do Aurendera i posluchac MM2 z Ayonem.

Dlatego uwazam Transparenta za dobra oferte , bo na tle Acro 9300 , a nawet 7300 ma rozsadna relacje cena/jakosc.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Harmonixa Studio Master M2R to wybitny kabel ale słyszałem go tylko z Reimyo i w tym systemie okazał się o wiele lepszy od swojego poprzednika czyli wersji 350. Natomiast nie mam pojęcia jak on wypada z innymi firmami.

Jak już będziesz miał Oracle ZIII z tymi wtykami to proszę o dokładne opisanie wrażeń. Sam mam ten kabel i chętnie posłucham opinii o wpływie zmiany wtyczek na uzyskiwany dźwięk. Tym bardziej że to mają być TAKIE wtyczki;-)

Oracle ZIII kupiłem za dobrą cenę a na Audiogonie jest dostępny za 700 USD. Za takie pieniądze to killer...

Transparent i jego wtyczki to podobna tandeta jak u MITa, a może nawet gorzej.

Transparent i jego wtyczki to podobna tandeta jak u MITa, a może nawet gorzej

Zgoda, wtyczki byly kiepskie ( w Transparencie MM 2 poprawione), ale kabel i tak jest dobry. Mam topowe Oyaide w kablach zasilajacych do kolumn oraz teraz w rzeczonym Lessloss dobre Oyaide,ale one nie uratuja kabla, moga go tylko nie zepsuc.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Zgoda, wtyczki byly kiepskie ( w Transparencie MM 2 poprawione), ale kabel i tak jest dobry. Mam topowe Oyaide w kablach zasilajacych do kolumn oraz teraz w rzeczonym Lessloss dobre Oyaide,ale one nie uratuja kabla, moga go tylko nie zepsuc.

Dlatego liczy się technologia i doświadczenie w konstruowaniu czegokolwiek. MIT i Transparent maja w tym chyba największe doświadczenie...i są na rynku od lat. Większość firm kablarskich to wysyp ostatnich 10 lat, a szczególnie 5 gdy powstała moda na kabelki. Kupuje się ładne wtyczki i dorabia się ideologię. Ty się już zresztą na tym poznałeś po ostatnim zakupie;-)

Dlatego ja wolę MITa z badziewnymi wtykami niż Oyaide Tunami z pięknymi wtykami...a oba mam...

Ciekwe co się okaże po zastosowaniu super wtyczek u MITa? Pewnie będzie zmiana...tylko czy koszt nie zrobi się wtedy horrendalny?

najlepszy na świecie i ciepło grający? to chyba pomyłka bo znaczy, że oszukuje, nie pokazuje rzeczywistości i ma być najlepszy? chyba w przekłamywaniu dzwięku tak to rozumieć?

najlepszy na świecie i ciepło grający? to chyba pomyłka bo znaczy, że oszukuje, nie pokazuje rzeczywistości i ma być najlepszy? chyba w przekłamywaniu dzwięku tak to rozumieć?

Nie, nie tak należy to rozumieć.

Ciepły to taki który kładzie nacisk na średnicę,na barwy, a górę ma delikatną i pastelową.

To przeciwieństwo tych kabli które dają dźwięk ostry, suchy, wychudzony ze słabą,bezbarwną średnicą.

Pytanie które z nich są prawdziwe a które oszukują?

• Pokaż nowe odpowiedzi