Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Nogi mi wykręciłeś wyliczeniem tego wzorcowego raw (cokolwiek miałoby to znaczyć), w żaden sposób nie jest to iloczyn rozdzielczości i liczby klatek a ty tak to obliczyłeś.

Faktycznie, zapomniałem o kolorze, więc powinno być: 720 x 576 x 8 (np. 8 bit kolor) x 50 = 165,9 mb/s (raw - nieskompresowany materiał).

Czyli mpeg2 kompresuje 30:1 aby uzyskać dvd-owski bitrate ok. 5,5 mb/s.

Faktycznie, zapomniałem o kolorze, więc powinno być: 720 x 576 x 8 (np. 8 bit kolor) x 50 = 165,9 mb/s

720x576x25x24 , lub jak kto woli 720x288x50x24 jak już coś.

errata:

PAL jest nadawany z przeplotem i stąd owe 576/2 przy 50 fps lub 576 x 25 fps

kolor jest liczony jako 24 bit, bo są trzy kanały ... R, G i B (po 8 bit/kanał - upraszczam, bo tych odcieni jest trochę mniej niż 256 w TV).

W efekcie czego dostajemy jakieś 248 832 000 bit/s lub jak kto woli ~30 Mega Bajtów / sekundę przy nieskompresowanym PAL - co oczywiście dawno temu sprawdzałem w praktyce i faktycznie tyle było kiedy nagrywałem bez kompresji z wejścia analogowego.

A oled? co sądzicie ?

Niech to się wreszcie pokaże na rynku. Będzie okazja obejrzeć to i będzie o czym rozmawiać. Jak dotąd było już X terminów, w których OLED miały być "napewno w sprzedaży". Wszystkie niedotrzymane. Może aktualny wreszcie będzie. Choć zaporowa cena nie będzie zachęcała.

Oled będzie bardzo dobry i cena do jakości jako technologia przełomowa - rewelacyjna.

Tym bardziej, że zapowiedzi są bardzo obiecujące

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo obiecujące zapowiedzi słyszymy już od conajmniej trzech lat. Jak narazie na zapowiedziach się kończy. Cena jest wydrwigroszowska zważywszy na fakt, że OLED jest deklarowny (przez samych producentów) jako znacznie tańszy w produkcji niż PDP czy LCD.

Cena jest wydrwigroszowska zważywszy na fakt, że OLED jest deklarowny (przez samych producentów) jako znacznie tańszy w produkcji niż PDP czy LCD.

Dokładnie tak samo pisano o led,że w produkcji są o połowę tańsze od lcd,a ceny są jakie są......

Panasonic udostępnił nowe oprogramowanie dla serii 30.

Wie ktoś może czym się różni nowe oprogramowanie dla serii 30 od poprzedniej wersji? Dziś rano sobie zaktualizowałem soft, nie miałem czasu sprawdzić, czy są jakieś zauważalne różnice.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Panasonic udostępnił nowe oprogramowanie dla serii 30.

Gdzie go znaleźć? Szukałem na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie znalazłem. Może nie dość starannie szukałem :(

I jak go wgrać? Tak samo jak się update'uje soft w odtwrazaczu BD? Nagrywam nowy soft na pendrive, wtykam do odpowiedniego portu USB i sobie znajduje?

Ukryta Zawartość

U mnie to TV sam zgłaszał, że jest nowa wersja oprogramowania. Zapewne to kwestia odpowiediego ustawienia w menu telewizora.

I podłączenia go do Internetu. Ja się w to nie bawię, stąd pytam jak zrobić poprzez pendrive.

VT30 był telewizorem roku 2011. I też wzbudzał (skądinąd całkowicie uzasadnione) zachwyty. VT50 jest jego następcą, więc trudno aby było inaczej. Oglądając te dwie serie - moim zdaniem nie sposób wskazać w czym 50 jest lepsza. Jest tak samo doskonała. Dlatego tę całą apologetyczną literaturę o serii 50 skłonny jestem postrzegać jako marketingowy bełkot, mający dwa cele: utrzymać udział w rynku w czasach kryzysu i uzasadnić absurdalnie wysokie ceny.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

VT30 był telewizorem roku 2011. I też wzbudzał (skądinąd całkowicie uzasadnione) zachwyty. VT50 jest jego następcą, więc trudno aby było inaczej. Oglądając te dwie serie - moim zdaniem nie sposób wskazać w czym 50 jest lepsza. Jest tak samo doskonała. Dlatego tę całą apologetyczną literaturę o serii 50 skłonny jestem postrzegać jako marketingowy bełkot, mający dwa cele: utrzymać udział w rynku w czasach kryzysu i uzasadnić absurdalnie wysokie ceny.

No niestety opinie tych którzy go kupili to potwierdzają. Na pewno nie warto zamieniać VT30 na VT50. Ale też jest to dobry moment na zakup VT30 w niższej obecnie cenie.

na świecie podobnie jak my oceniają to inaczej - Tu jest lin k :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na świecie podobnie jak my oceniają to inaczej - Tu jest lin k :

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumiem co chcesz przez to powiedzieć. VT30 deklasował konkurencję w 2011. VT50 deklasuje konkurencję w roku bieżącym. Co do tego chyba wszyscy są zgodni. Ale nie o tym tutaj rozmawiamy. Zastanawiamy się w czym VT50 jest lepszy od VT30. Otóż wszystko wskazuje na to, że w niczym. Jeżeli nawet jakieś parametry są lepsze - jest to do wykrycia wyłącznie na przyrządach laboratoryjnych, gdyż "gołym okiem" tego nie zauważysz.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie bardzo rozumiem co chcesz przez to powiedzieć. VT30 deklasował konkurencję w 2011. VT50 deklasuje konkurencję w roku bieżącym. Co do tego chyba wszyscy są zgodni. Ale nie o tym tutaj rozmawiamy. Zastanawiamy się w czym VT50 jest lepszy od VT30. Otóż wszystko wskazuje na to, że w niczym. Jeżeli nawet jakieś parametry są lepsze - jest to do wykrycia wyłącznie na przyrządach laboratoryjnych, gdyż "gołym okiem" tego nie zauważysz.

VT50 lepiej czyści portfel. Ale różnica w cenie ponad dwa tysiące na modelu 55" jest chyba nieuzasadniona. Model 50VT50 kosztuje obecnie tyle samo co 55VT30. I na pewno zakup o pięć cali większego modelu, ale z ubiegłego roku, da większą różnicę w obcowaniu z TV, niż zakup nowego modelu ale o pięć cali mniejszego.

W panasonicu przez pendrive chyba się nie da, trzeba telewizor podłączyć do netu i wywołać funkcję aktualizacji, operacja całkowicie bezpieczna.

Da się przez kartę SD. Szczegóły tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niestety opinie tych którzy go kupili to potwierdzają. Na pewno nie warto zamieniać VT30 na VT50. Ale też jest to dobry moment na zakup VT30 w niższej obecnie cenie.

zgadzam się że vt50 to nie rewolucja ale mały krok do przodu w sumie obecnie nie warty dopłaty , vy30 są w dobrych cenach i też bym szukał w tych modelach

Focal + Naim

Mam obydwa modele obok siebie i łatwo sprawdzić i dostrzec różnice.

Znowu odpowiadasz nie na temat. Są różnice. Sam o nich pisałem. Seria 50 jest trochę jaśniejsza i ma lepiej dopracowane ustawienia kolorów w trybach fabrycznych (w serii 30 trzeba się sporo pobawić, aby osiągnąć to samo - w serii 50 masz podane "na talerzu"). Ponadto nie tylko ja odniosłem wrażenie, że Sub-Field 600 Hz serii 30 działa lepiej niż Focused-Field 2500 Hz serii 50, co widać na transmisjach meczów.

Nie rozmawiamy czy są różnice (czy też ich nie ma), ale czy seria 50 jest lepsza od serii 30. Z punktu widzenia użytkownika, patrząc "gołym okiem" nie widać żadnej "lepszości" (przepraszam za neologizm). Jeśli jakakolwiek istnieje - jest ona do stwierdzenia wyłącznie na przyrządach laboratoryjnych.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam obydwa modele obok siebie i łatwo sprawdzić i dostrzec różnice.

O super. Podziel się spostrzeżeniami co do różnic. Jakie masz przekątne?

Czytałem opinie kolegi który wymienił VT30 na VT50 i żałował tego kroku.

Locoloco napisał rzecz oczywistą: że są różnice. Tego nikt nie neguje. Są. Dostrzeżone przeze mnie - opisałem. Natomiast się nie przekładają na lepszy obraz. A w przypadku Sub-Field vs Focused Field jest to nawet krok wstecz. Choć marketingowo 2500 Hz wygląda ładniej niż 600 Hz.

Ciekawostka z dziś:

Ukryta Zawartość

Czytamy:

Japończycy przygotowują się do startu projektu Super Hi-Vision, więc dni rozdzielczości Full HD są policzone. Zostało ich jeszcze dużo, ale na horyzoncie widać już wyższe jakości.

8K (7680 × 4320 pikseli), czyli takiej rozdzielczości jaką Japończycy chcą uruchomić w publicznej telewizji do roku 2020

Programy testowe 7680 x 4320p japońska telewizja publiczna NHK nadaje już od jakiegoś czasu. Można je oglądać na nielicznych prototypowych telewizorach w salonach wystawowych (w handlu ich oczywiście jeszcze nie ma).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.