Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe ale ja nie wchodziłem do ustawień serwisowych:)Nawet nie wiem jak to sie robi:) Pisałem już kilka razy że próbuję coś ustawić,nie wychodzi i wracam do fabrycznych i znów delikatnie próbuje,wiec DO USTAWIEŃ FABRYCZNYCH WRACAŁEM Z 50 RAZY;)Jednak fabryczne są zje...zielone,jak bym akwarium ogladał z brudną wodą;)

... lub efekt mory (interferencja pikseli matrycy światłoczułej z pikselami matrycy TV), lub efekt powiązany z niestabilnością wyświetlacza i krótkim czasem naświetlania matrycy światłoczułej.

Można jaśniej?:) Tą tęcze widzę tylko na ekranie aparatu w telefonie jak robię zdjęcie

jak masz za dużo zielonego to nie zmniejszaj zielonego w cutoff tylko dodaj tam czerwonego i niebieskiego, podobnie przy wzmocnieniu

cutoff ustawiasz na szarej planszy lub specjalnych planszach z niską jasnością kolorów RGB (takie paski od jasnego do ciemnego, nawet na oko można całkiem przyzwoicie wyrównać kolory), wzmocnienie ustawiasz na białej, jasnej planszy lub na paskach RGB o dużej jasnosci

Hehe ale ja nie wchodziłem do ustawień serwisowych:)Nawet nie wiem jak to sie robi:)

Właśnie o tym pisałem, że strojenie balansu bieli to ustawienia stricte "serwisowe", a w nowych TV są wyniesione do menu zwykłego. Menu serwisowe Twojego TV ma mniej ustawień niż menu pod pilotem.

jak masz za dużo zielonego to nie zmniejszaj zielonego w cutoff tylko dodaj tam czerwonego i niebieskiego, podobnie przy wzmocnieniu

cutoff

Tylko że wtedy przesunie granicę czerni, a korygując ją pewnie przywróci problem, ale można próbować.

Takie ustawianie powinno zacząć się od regulacji kanałów "wzmocnienia" tylko, że te działają pierwszorzędnie na jasne szarości (biele). Ustawienie jasnych bieli na oko jest z kolei niemożliwe. Dopiero później koryguje się cutoff'y.

najpierw balans bieli na wzmocnieniu, potem cutoff i delikatnie znowu wzmocnienie, tylko to jest ok jak ma się kolorymetr

bez niego to na oko nic się nie rozjedzie przy wzmocnieniu

Tylko że wtedy przesunie granicę czerni, a korygując ją pewnie przywróci problem, ale można próbować.

prawdopodobnie ma jeszcze jakiś zapas do górnego poziomu cutoff, gdzie poziom czerni zaczyna być wyższy od najlepszej czerni jaką jest w stanie wyświetlić tv

jeśli normalnie nie ma "shadow details" to jest to bardzo prawdopodobne, no chyba że ten typ tak ma ale z tego co czytałem, wszyscy chwalą ten aspekt w ST50

Balans bieli na wzmocnieniu wzmacniać scinać?To samo z cutoff pobijac na plus czy minus?

Włączyłem jeszcze raz plansze testowe i dokładnie powoli ustawiałem tak jak pisał mi witek_z, i tak jak pisaliście mi wyżej żeby nie ścinać zieleni ,tylko dodawac czerwonego i niebieskiego i doszedłem do czegoś takiego:

TRYB NORMALNY, GAMMA 2,2 :

-kontrast 23

-jasność 0

-ostrość 4

-wszystkie polepszaczy wyłączone

balans bieli:

R-Wzm 2

G-Wzm 0

B-Wzm 2

R-Cutoff 2

G-Cutoff 0

B-Cutoff 2

Otrzymałem po tym obraz bez nadmiaru zieleni,o wiele mniejszy "śnieg", czarny ma o wiele więcej szczegółów (ale nie ma szału) i obraz tak nie meczy,nie świeci po oczach. Czy kontrast na poziomie 23 to normalne? Próbowałem tez z kontrastem na 38 i jasnością -2, na planszach testowych wyglądało to też ok jednak trochę wali po oczach po zgaszeniu np lampki w pokoju. Na pewno dalej mam coś nie tak z kolorami, bo na planszy testowej z kolorem środkowe pola mam prawie zlane ze sobą (głównie zieleń), dopiero zjechanie kolorem z 30 na 26 daje efekt osobnych kratek.

Czy kontrast na poziomie 23 to normalne? Próbowałem tez z kontrastem na 38 i jasnością -2, na planszach testowych wyglądało to też ok jednak trochę wali po oczach po zgaszeniu np lampki w pokoju.

Pytanie jest żle postawione. To nie jest kwestia co jest "normalne", tylko co się komu podoba. Dla mnie Kontrast 23 to obraz nieakceptowalnie ciemny. Też mam Tryb Normalny, Kontrast ustawiony na 53. I nic mi nie "daje po oczach", choć mam zwyczaj oglądać w całkowicie ciemnym pokoju.

Tribul, odnośnie shadow details to podbij bardziej cutoff, jeśli balans bieli jest ok to łącznie z zielonym cutoff w górę

spróbuj tego samego w trybie prawdziwe kino, bo tutaj fabrycznie nastawy są przystosowane do jak największych widoczności odcieni

zlany zielony kolor w środku (rozumiem takie średnio jasne) - zmniejsz G wzmocnienie lub nasycenie (nie wiem jakie masz opcje w tym menu)

Można jaśniej?:) Tą tęcze widzę tylko na ekranie aparatu w telefonie jak robię zdjęcie

No właśnie ... jest to typowy efekt mory. Wynika on z podobnej gęstości matryc (po przejściu przez optykę aparatu, z odpowiedniej odległości, gęstość optycznie potrafi być zbliżona, pomimo że matryca światłoczuła ma fizycznie wielokrotnie większe upakowanie pikseli/cal kwadratowy w porównaniu do matrycy telewizora)

Jak by ktoś pierwszy raz słyszał o efekcie mory (?!) to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po ośmiu rozmowach telefonicznych z serwisem Panasonica, wysłaniu około 10 zdjęć telewizor jedzie jutro do serwisu...

Teraz napisze pomysły serwisu Panasonic:

- ma pan za ciemno w pokoju i dlatego widać zielony śnieg przy próbie podciągnięcia jasności...my testujemy tv w jasnym pomieszczeniu...........

- siedzi pan zbyt blisko tv...

- niech pan kupi kabel hdmi panasonica....

- niech pan zjedzie z ostrością do zera...

- każdy by chciał żeby ten czarny był taki czarny, niestety trzeba podjechać z jasnością do góry (no to mówię ze wtedy mam miliardy zielonych kropek i szczegółów dalej nie ma) no i wtedy ta czerń nie będzie już taka jak by pan chciał bo to się tak nie da....

To tylko jedne z licznych haseł z serwisu

Bez kur....komentarza.....

Ukryta Zawartość

było już?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Sprawa Super Hi-Vision już się przewijała w różnych miejscach Forum, między innymi ja sygnalizowałem. Jak również to, że w Tokio NHK już ma eksperymentalne transmisje, które można obejrzeć w salonach wystawowych na kilku prototypowych telewizorach (w handlu oczywiście niedostępnych).

Drobne spostowanie: dźwięk towarzyszący Super Hi-Vision ma być 22.5, nie 22.2 jak napisano w podanym przez Miksona linku.

Czy już nie przekraczamy aby pułapów absurdu?

W dobrym sklepie - wymieniają telewizor bez problemów bez stresu i nerwów oraz niepotrzebnych opinii serwisu.

UHDTV - wejdzie szybciej niż planowano.

Ukryta Zawartość

I nie rozumiem co znaczy pułap absurdu.

Przecież wchodzą duże przekątne które wymagają lepszej jakości obrazu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każda technologia dająca lepszą jakość to chyba miód na serce każdego człowieka.

W Japonii prowadzi się już eksperymenty nad systemem 8K.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dobrym sklepie - wymieniają telewizor bez problemów bez stresu i nerwów oraz niepotrzebnych opinii serwisu.

W określonym czasie od zakupu. Po tym terminie zaczynają się schody i biurokratyczna droga przez mękę aby wadliwy egzemplarz wymienić.

UHDTV - wejdzie szybciej niż planowano.

Tiaaa... OLED też miały wejść szybciej niż planowano. Tak zapewniano w 2009 roku. Mamy 2012 i nic nie wskazuje, aby się rychło pojawiły na rynku. Jest tylko kilka dyżurnych prototypów, obwożonych po wszystkich możliwych targach i wystawach.

I nie rozumiem co znaczy pułap absurdu. Przecież wchodzą duże przekątne które wymagają lepszej jakości obrazu.

Pisząc o "pułapie absurdu" miałem na myśli dźwięk 22.5. Co do obrazu - zgadzam się z Tobą.

Każda technologia dająca lepszą jakość to chyba miód na serce każdego człowieka.

Poetycko zabrzmiało, ale trudno się z tym nie zgodzić. Pytanie tylko: za ile. Lamborghini też daje lepszą jakość jazdy niż Seicento.

W Japonii prowadzi się już eksperymenty nad systemem 8K.

No przecież pisałem o tym. Powiem więcej: miałem okazję widzieć Super Hi-Vision w akcji. Robi to wrażanie. Rzekłbym nawet: jakość zwala z nóg.

Tribul, spoko wyluzuj, wszelacy konsultanci wiedzą na temat telewizorów tyle co sprzedawcy w Media Market. (sam się przekonałem)

To nie był kosultant tylko gość z serwisu:/

Co do zwrotu do sklepu, to niestety się nie da, byłem w nim dokładnie 14 dni od zakupu,żeby zatwierdzić wymiane tv musi być zgoda producenta, żeby była zgoda producenta to serwis musi zatwierdzić usterkę....tak mi to tłumaczono.Dobre tyle że sklep da mi inny tv na czas naprawy.

Mały OT.

Obecnie konsultanci, nawet najbardziej znanych firm z obszaru użytkowej elektroniki, to często przypadkowi ludzie, zatrudniani na śmieciowe umowy. Ich rotacja jest bardzo szybka a poziom wiedzy proporcjonalny do czasu zatrudnienia. Dostaną trochę materiałów i po krótkim czasie rzuca się ich do roboty. Wielokrotnie okazuje się, że wiedzę mają bardzo ubogą, nie dokształcają się we własnym zakresie a co najciekawsze mają przygotowane odpowiedzi poza które nie mogą wykraczać. Choć nie ze swojej winy są znienawidzoną formacją wśród techników, którzy również w tym co robią są coraz płytsi. Naprawy są powierzchowne aby tylko wykazać jak najmniej usterek. Jeśli już jest ma być jak najszybciej rozwiązana ponieważ liczy się ocena ich pracy czyli czas i skuteczność wykonania usługi. Nie ma to związku z solidnością i profesjonalizmem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tiaaa... OLED też miały wejść szybciej niż planowano. Tak zapewniano w 2009 roku. Mamy 2012 i nic nie wskazuje, aby się rychło pojawiły na rynku. Jest tylko kilka dyżurnych prototypów, obwożonych po wszystkich możliwych targach i wystawach.

Kilka, a nawet kilkadziesiąt i nie wyglądają jak dyżurne prototypy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wyglądają jak dyżurne prototypy :)

Wygląd zewnętrzny o czymś ma świadczyć? Co to filozofia zrobić elegancki design, albo nawet wykorzystać z innego modelu, lekko modernizując?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ekrany OLED to bardzo ryzykowne przedsięwzięcie.

A aspekcie rentowności.

Przypominam historię Sony PS3;

- 200 - 300 mln usd na R&D ws. procka Cell

- w pierwszej fazie dopłacano (deklaracja Sony) 100 usd / szt. ! W dniu premiery zapłaciłem 2 400 zł za fata. Dziś "golas" PS3 to ok. 900 zł.

- Rentowność uzyskano bodaj po trzech latach.

Strach pomyśleć co by byo gdyby projekt niewypalił podobnie jak ma to się z SACD.

Dlatego rozumiem ostrożność producentów koreańskich.

Im więcej szumu i napinanie się, nawet przez rok ma uzasadnienie.

No ale póki nie wejdą na półki to się nie dowiemy.

Pogarsza sytuację OLED TV stała poprawa jakości ekranów LCD, której towarzyszy konsekwentne obniżanie cen.

Janunio - jeżeli Twoje rozumowanie jest słuszne (a wiele wskazuje, że jest) to po co ta cała palba artylerii marketingowej w sprawie OLED, która potem okazuje się być strzelaniem z kapiszonów i ślepaków. Tak tylko aby czynić hałas? Jakie uzasadnienie ma "więcej szumu i napinanie się".

W PDP i LCD również zainwestowano duuużą kasę, zanim te technologie (w większym lub mniejszym stopniu) wyszły na prostą.

Jakby ktoś nie wiedział, to śpieszę donieść, na świecie teraz panuje kryzys.

To taki okres, kiedy przeciętny obywatel nie za bardzo jest skłonny wydawać kasę na drogie nowinki techniczne. Nie w głowie mu wymienianie telewizora, szczególnie, że ma już płaskiego LCD lub plazmę i mu wystarcza. Jak łatwo się domyśleć, to nie jest wymarzony moment na rozpoczynanie na szeroką skalę sprzedaży OLEDów. Podtrzymywanie zainteresowania jest z kolei konieczne, bo inaczej ludzie by o naszym OLEDdzie zwyczajnie zapomnieli. Wg mnie trudne zadanie stoi przed promotorami tej technologii. Powinni chyba pójść w większe przekątne i nowe hiper rozdzielczości (tzw przyszłościowe), generalnie uderzyć w wyższe segmenty rynku. Trudno sobie wyobrazić, żeby ktoś kupił np. 42 calowego OLEDa za 10 czy więcej tysięcy.

Na targach Ifa w Berlinie zaprezentowano szereg nowości w rozdzielczości 4K.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy martwili się o soft - no i zaczęło się

Pierwsze testy ULTRA HDTV już w Europie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.