Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Też kiedyś (poproszony) umieściłem jakieś zdjęcia (coprawda czarnego ekranu) robione komórką. Chodziło o to czy jest clouding. Nadal jednak uważam, że wklejanie tu zdjęć, a już zwłaszcza z komórki, nie nadaje się nawet psu na budę.

Pewnie. Nikt nie musi oglądać. Umieszczać też można wszystko, co się komuś zamarzy. Choćby nawet wartość merytoryczna umieszczonego materiału była równa zero lub nawet mniej. Zawsze jakoś można tłumaczyć. Wolny kraj. Internet jest cierpliwy.

Ale temat jest ciekawszy. Widać to po ilości klików na zdjęcie. Sam słowotok jest dosyć monotonny. Jeszcze jedna zaleta to można się w przeszukiwaniu tematu orientować po zdjęciach. Ja jestem zdecydowanie za wklejaniem a już szczególnie gdy ktoś o to prosił.

co do kolorów to ciężko opisać bo kamera może przekłamać ale jak na moje oko dalej coś nie jest ok z kolorem skóry jest to jakąś mgiełką podkolorowania podszyte takie narzucone lekkie ocieplenie może się podobać w sumie, masz duże przepalenia na jasnych miejscach są po prostu plamy na koszulach ubraniach twarzach ale możliwe że to kamera , obiekty są lekko rozmyte ale już oczywiście to wytłumaczyłeś że to wina kamery w sumie to wszystko tak można wytłumaczyć,, ja mogę też nakręcić film z komórki mojego vt30 i jaki to będzie miało sens? :)

Myślisz, że na zdjęciu/filmie danego TV będzie widać "lekkie ocieplenie/oziębienie" barw? (no chyba że ustawisz balans bieli wzgl. określonego punktu odniesienia, czego i tak nie robicie)

Myślisz że przepalenia nie są efektem pracy kamery? Już kiedyś wklejałem zdjęcia jednego ujęcia ... na jednym przepalone, na drugim nie, a foto przedstawiało ten sam kadr , na tym samym TV, na tych samych ustawieniach tego TV.

Tu nie ma sensu wstawiać czegokolwiek bo i tak często nie umiecie odróżnić niedoskonałości samej rejestracji od niedoskonałości obrazu.

Tak samo jak wkleiłem kiedyś zdjęcie z komórki które miało pokazać jak na jasnym obrazie plazma przygasa a postawiony obok LCD nie - i efekt był doskonale widoczny, nie związany z pracą komórki, jednak Wy czepialiście się innych nieistotnych rzeczy, które wynikały z pracy aparatu z komórki.

Trzeba wiedzieć co (danej klasy) kamera może pokazać, a czego nie. Wy tego nadal nie wiecie.

Ale temat jest ciekawszy. Widać to po ilości klików na zdjęcie. Sam słowotok jest dosyć monotonny. Jeszcze jedna zaleta to można się w przeszukiwaniu tematu orientować po zdjęciach. Ja jestem zdecydowanie za wklejaniem a już szczególnie gdy ktoś o to prosił.

Konsekwentnie stoję na stanowisku że jeśli zdjęcie ma mieć jakąkolwiek wartość poznawczą - to powinno być zrobione przez profesjonalistę i profesjonalnym sprzętem. Zdjęcia wykonane komórką przez amatorów (a więc dotyczy to nas tu wszystkich) mają taką samą wartość jak reklama gumy do żucia, bądź proszku do prania. Jedynym ich skutkiem są zupełnie niepotrzebne dysputy i przekonywanie się jak powyżej: że telewizor świetny tylko technika przekazanie fotografii/filmiku zawiodła. Na materialne spełniającycm wymogi profesjonalizmu nikogo nie trzeba by do niczego przekonywać, każdy by to widział natychmiast.

Konsekwentnie stoję na stanowisku że jeśli zdjęcie ma mieć jakąkolwiek wartość poznawczą - to powinno być zrobione przez profesjonalistę i profesjonalnym sprzętem. Zdjęcia wykonane komórką przez amatorów (a więc dotyczy to nas tu wszystkich) mają taką samą wartość jak reklama gumy do żucia, bądź proszku do prania. Jedynym ich skutkiem są zupełnie niepotrzebne dysputy i przekonywanie się jak powyżej: że telewizor świetny tylko technika przekazanie fotografii/filmiku zawiodła. Na materialne spełniającycm wymogi profesjonalizmu nikogo nie trzeba by do niczego przekonywać, każdy by to widział natychmiast.

Przede wszystkim to trzeba wiedzieć co się robi. I nawet komórką można pokazać np. który z obok siebie stojących TV ma głębszą czerń.

To nie polemizuj tylko sprawdź sam x-P ... choć z drugiej strony stracisz kilka dni zanim się połapiesz jak to poustawiać :)

(1) Nie mam czasu.

(2) Nie chce mi się.

:)

Pozdrawiam.

(1) Nie mam czasu.

(2) Nie chce mi się.

Pozdrawiam.

No właśnie ... do tego zmierzam. W niektóre "badania" nie opłaca się Wam zagłębiać.

ps. moim zdaniem zdjęcia ekranu z jakimś kadrem z filmu/serialu nie mówią praktycznie nic ... przynajmniej te które tutaj były wstawiane ... a nawet potrafią wprowadzać w błąd (np. są przepalenia, które na prawdę na ekranie nie występują)

Myślisz, że na zdjęciu/filmie danego TV będzie widać "lekkie ocieplenie/oziębienie" barw? (no chyba że ustawisz balans bieli wzgl. określonego punktu odniesienia, czego i tak nie robicie)

Myślisz że przepalenia nie są efektem pracy kamery? Już kiedyś wklejałem zdjęcia jednego ujęcia ... na jednym przepalone, na drugim nie, a foto przedstawiało ten sam kadr , na tym samym TV, na tych samych ustawieniach tego TV.

Tu nie ma sensu wstawiać czegokolwiek bo i tak często nie umiecie odróżnić niedoskonałości samej rejestracji od niedoskonałości obrazu.

Tak samo jak wkleiłem kiedyś zdjęcie z komórki które miało pokazać jak na jasnym obrazie plazma przygasa a postawiony obok LCD nie - i efekt był doskonale widoczny, nie związany z pracą komórki, jednak Wy czepialiście się innych nieistotnych rzeczy, które wynikały z pracy aparatu z komórki.

Trzeba wiedzieć co (danej klasy) kamera może pokazać, a czego nie. Wy tego nadal nie wiecie.

dobrze że Ty wiesz i nam to opowiedziałeś :)

No właśnie ... do tego zmierzam. W niektóre "badania" nie opłaca się Wam zagłębiać.

ps. moim zdaniem zdjęcia ekranu z jakimś kadrem z filmu/serialu nie mówią praktycznie nic ... przynajmniej te które tutaj były wstawiane ... a nawet potrafią wprowadzać w błąd (np. są przepalenia, które na prawdę na ekranie nie występują)

ja już umieszczałem fotki z komórki nędza jakościowa ale widać było ewidentnie charakterystykę obrazu lcd i pdp

ale musi być coś zestawione z sobą o czym można dyskutować a nie jedno zdjęcie tv w odniesieniu do firanki

Focal + Naim

czasami zastanawiam się, czy nadmiar wiedzy/świadomości nie psuje przyjemności oglądania zdjęć/filmów/tv. jakoś podświadomie chyba szuka się wtedy artefaktów (zwłaszcza gdy zapowiedź filmu/programu okazuje się ciekawsza niż to, co zapowiada).

robienie zdjęć tv z dynamicznym obrazem - duże wyzwanie. ciężko z sensem dopasować migawkę.

ze statycznym też nie najłatwiej - ustawiamy na automatyczny pomiar światła: matryca, punkt, ważony i mamy 3 zdjęcia mocno różne (zakładam, że obraz statyczny to coś a nie np. jednolity kolor) dodać do tego cuda automatyki aparatu: wyostrzania, poprawiania - wierny obraz to to nie będzie. że nie wspomnę o drobiazgu - w jpgach aparat nie dość, że kompresuje (i tu też różnie) to jeszcze LICZY gdzie i jakie mają być kolory punktów zdjęcia (oczywiście przed kompresją).

i rzucać to na porównanie..

teoretycznie raw daje większe szanse, ale zwyczajnie jest duży. i pozostają błędy samej matrycy. można jeszcze dorzucić skalowanie - chyba, że ktoś robi fotki w matrycy z natywną rozdzielczością HD (lub jej wielokrotnością).

kiedyś miałem zamiar rzucić na żer (do oceny) "zdjęcie fragmentu ekranu tv" (żeby nie wpaść przez brak logo programu) w rzeczywistości zrobione jakiemuś kolorowemu zielsku za oknem. może dobrze, że tego nie zrobiłem. ale przez moment kusiło mnie strasznie ;)

koncepcja, zanim poległa, rozwinęła się i miałem zamiar zrobić 2 - jedno "LCD" a drugie "PDP"...

Pierwsze przemyślenia i porównania mojego Panasa i LG.

LG ma cztery ustawienia fabryczne, gdzie dostępne są podstawowowe regulacje oraz 2 Ekspert i tam mamy do dyspozycji bardzo rozbudowane menu do precyzyjnego cyzelowania. Panas ma 6 fabrycznych i 2 Profesjonalne. W Panasie w fabrycznych można się grzebać głębiej niż w LG, ale nawet w Profesjonalnych dostępne menu dla precyzyjnych ustawień jest uboższe.

Zakres regulacji w ustawieniach fabrycznych w LG jest znacznie szerszy niż w Panasie. Weźmy takie dla przykładu ustawienie Standardowe. Nie mogę precyzyjnie cyzelować każdego koloru, gdyż w fabrycznych są one zaszyte na stałe. Ale te fabryczne podstawowe ustawienia mogę zmieniać w tak dużym zakresie, że sobie uczynię ze Standardowego ustawienie Żywy. W Panasie nie zrobię ze Standardowego ustawienia Dynamiczny. Dostępny zakres regulacji jest znacznie węższy. To będzie nieco zmieniony, ale nadal Standardowy. I tak jest w każdym przypadku.

W Ekspert/Profesjonalny mam większe pole do działania, ale też w LG mam do dyspozycji znacznie więcej regulacji. Mam oddzielnie ostrośc pionową i poziomą. Mam Dynamic Contrast i Black Level. Mam Clear White, mam Edge Enhancer, mam Redukcję szumów MPEG. I samych możliwości cyzelowania koloru jest w LG więcej. Jest tam bowiem RGB Contrast, RGB Brightness, RGBYCM Color i RGBYCM Tint. W Panasie jest tylko RGB Brightness, RGB Color i RGB Tint. Nie ma RGB Contrast, nie ma żadnych niezależnych regulacji kolorów dopełniających YCM.

Wszystkie (poza Dynamicznym) tryby obrazu dają na ekranie obraz piękny, szczegółowy, ale dla mnie mało atrakcyjny: właśnie ciemny, stonowany o wyważonych kolorach. Wiem, że znakomita większość z Was właśnie takie lubi i ogląda. Zakresy ingererencji użytkownika są tam nieprzesadnie szerokie. Jednak ja ogladałem kiedyś tylko tak ustawione plazmy, co skutkowało bzdurami, jakie wtedt wypisywałem. Ja w takich obrazach nie gustuję. Przyznaję, że mogą być piękne, ale nie dla mnie.

Za to tryb Dynamiczny... W dodatku zmodyfikowany przeze mnie... To znaczy jeszcze trochę bardziej podkręcony. I Balans Bieli na Zimny... Rozmarzyłem się... Dla mnie bajka, poezja, transmisja z rajskich ogrodów Edenu. Żaden widziany przeze mnie do tej pory LCD temu nie dorównuje. Dla samego tylko tego trybu warto było kupić ten telewizor. To jest uczta dla oczu.

Tyle na dziś. Mikson a jakie są Twoje refleksje i spostrzeżenia?

Żaden widziany przeze mnie do tej pory LCD temu nie dorównuje. Dla samego tylko tego trybu warto było kupić ten telewizor. To jest uczta dla oczu.

Czyli jednak plazma jest lepsza.

Witek nie bądź jak dziecko w piaskownicy które gromkim głosem musi obwieścić wszystkim dookoła, że jego łopatka i jego wiaderko są najładniejsze.

napisz to w końcu oficjalnie dużymi literami

napisz to w końcu oficjalnie dużymi literami

Chyba napisałem już w sposób jednoznaczny i nie pozostawiający wątpliwości. Nie uprawiajmy celebry, pustych gestów i deklaracji o znaczeniu propagandowym. W stylu "zebranie partyjne w Związku Radzieckim".

Pytanie od plazmowego nowicjusza do znawców PDP.

Napisałem jakie ustawienia obrazu lubię, najnowszy raz: dziś o 09:34. Jak jest w końcu? Czy to prawda, że jak będę tak od początku oglądał to coś-tam niedobrze na przyszłość? Że teraz "na dzień dobry" mam swojego G30 bardzo oszczędzać, docierać go i oglądać delikatny obraz, np. THX? A potem się mogę dopiero rozdokazywać i ustawiać swój ulubiony tryb Dynamiczny, na dodatek podkręcony?

Takie opinie gdzieś tam sobie chodzą. Słyszałem, że podobno jeśli to nawet byłą prawda - dotyczyła pierwszych generacji plazm, ale nie teraz. Co o tym sądzicie?

Chyba napisałem już w sposób jednoznaczny i nie pozostawiający wątpliwości. Nie uprawiajmy celebry, pustych gestów i deklaracji o znaczeniu propagandowym. W stylu "zebranie partyjne w Związku Radzieckim".

Bobcat nie zapomnij przenieść głosu do 2 lub 3 ;-).

A tak w ogóle to wszystkim zwolennikom plazmy, LCD i innych wyrafinowanych technologii życzę SPOKOJNYCH ŚWIĄT przed wymarzonym sprzętem TV (oczywiście najlepszym na świecie) :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bobcat nie zapomnij przenieść głosu do 2 lub 3 ;-).

Przeniosłem. Na razie do 3. Nie wykluczam kolejnego przerzucenia do 2, ale na wszystko przyjdzie stosowny czas. Teraz muszę poznać swój najnowszy nabytek i dokładnie porównać go z niedawno kupionym LG.

Pytanie od plazmowego nowicjusza do znawców PDP.

Czy to prawda, że jak będę tak od początku oglądał to coś-tam niedobrze na przyszłość? Że teraz "na dzień dobry" mam swojego G30 bardzo oszczędzać, docierać go i oglądać delikatny obraz, np. THX? A potem się mogę dopiero rozdokazywać i ustawiać swój ulubiony tryb Dynamiczny, na dodatek podkręcony?

NIE, można oglądać od razu jak się chce.

Bobcat co ja mogę dodać do Twoich ekspresyjnych opisów i to trafnych

napiszę krótko gdy mam odpowiednio przygotowany film ;) i wieczorem go odpalam

to jest to jak piszesz uczta dla oczu, generalnie mam ustawienia fabryczne

tryb przełączyłem na normalny zmieniłem gammę na 2.4 i wieczorem przy minimalnym oświetleniu w pokoju typu ambient

obraz jest dla mnie obłędny , nie będę powtarzał pisanych setki razy stwierdzeń

ale sam obraz ma tak naturalną głębię plany nie wymuszoną detaliczność bez takiej sztuczności połączonej z agresywnością ledów zwłaszcza w nocy brrr :) ,, i kolory które

przyznam szczerze że na początku troszkę wydawały mi się osobiście lekko ostudzone ,, nawet doceniłem szybko to bo skóra ludzka jest jak powinna być ale np po włączeniu masteringu koloru lekko się mocniej nasyca kolor chyba to jest zbędne jeszcze nie wiem cały czas w sumie nie ustawiałem go w każdy możliwy sposób bo od samego początku od włączenia jest dla mnie jakość obrazu jaką oczekiwałem

i to bez zbędnych kalibracji plansz testowych i tym podobnych dupereli, fabryczny nastaw i możliwości vt30 są ponadprzeciętne jak dla mnie,, ogólnie jak większość zauważyła obraz jest lekko przyciemniony ale to nie problem można wyłączyć tryb eco lub przełączyć na dynamiczny tryb i dzień nie nie problem dla tej plazmy, ogólnie ten tv jest bardziej "skalibrowany" do nocnych seansów chyba nie muszę więcej tłumaczyć :)

co do obrazu sd nieźle skaluje ale nie neguję mogą pewnie być lepsze skalery, co do obsługi z pilota wygodnie przyjemnie

choć szkoda że cały nie jest podświetlony a tylko cyfry, platforma internetowa ipla sympatycznie działa bajki dla dzieci są :)

ogólnie tv oceniam wysoko spełnił swoje założenia głównie jakości obrazu i jego sposobu prezentacji , co do jeszcze funkcjonalności to niby odpala mkv 720p ale szkoda że nie ma więcej ustawień co do fontów np wielkość etc no ale można podpiąć źródło które takie możliwości ma a nie kosztuje wiele ;)

Focal + Naim

Dzięki Mikson. Mnie się też wydaje, że lepiej jest gdy ustawię Gammę na 2.4.

Różni nas to, że Ty masz ucztę dla oczu na Standardowym, a ja na Dynamicznym (i to trochę podkręconym). I w dzień i w nocy mam swój zmodyfikowany Dynamiczny. W dzień jest on przepięknościowy i aż nadto wystarczający, a w nocy daje cudowną doskonałość samą w sobie. Absolutną. Dlatego trudno mi jest z Tobą się zgodzić, że Panasonic jest skalibrowany tylko na oglądanie nocne. Tryb Eco mam zawsze wyłączony.

Mieliście rację, że na PDP obraz jest bardziej naturalny. Może nie kolory u mnie, gdyż jak wiecie mam je intencjonalnie trochę przedobrzone (co ja zrobię, że tak lubię..., proszę mnie nie stawiać za to do kąta), wszelako na LCD powiedziałbym że obraz jest taki więcej "plastikowy". Też może być piękny, mnie się również bardzo podoba, ale jednak TO NIE JEST TO.

Szkoda, że nie ma funkcji wyłączenia głośników w telewizorze. Przydaje się gdy (jak mój) jest podpięty pod amplituner. To znaczy można sobie Volume skręcić do zera, na wyjście Toslink ta regulacja nie działa, ale jednak. Stacje TV można sobie ustawiać po swojemu, "dokopałem się" jak się to robi. Generalnie jednak menu w LG wydaje mi się bardziej przejrzyste, logiczne i user friendly. Może to kwestia przyzyczajenia. Pilot szkoda, że nie podświetlany, tak jak to jest w LG.

Przeczytałem kiedyś u red. Filipa Kulpy stwierdzenie, że PDP Panasa na ustawieniach fabrycznych odrobinę zazieleniają obraz. Można to zlikwidować odpowiedną kalibracją. Używasz właśnie (jak piszesz) fabrycznych. Zauważyłeś u siebie coś takiego? Ja nie. Może nieuważnie się przyglądałem, ale nie wiem skąd ta cała sprawa się wzięła. Nawet oglądając w markecie nic takiego nie dostrzegłem.

Pozatym włączywszy z trybu Standby, zanim telewizor "odpali" w LG pojawia się na ekranie godzina i ładne graficznie logo LG wkomponowane w taki niby-kryształowy sześcian. W Panasie nie ma nic, przez chwilę ciemny ekran. Powiecie, że to bajer? Zgodzę się z tym. Ale sympatyczny.

To tak żeby nie było iż wpadłem w cielęcy zachwyt. To wszystko są jednak sprawy oboczne. Telewizor się kupuje dla jakości obrazu. A ten warunek jest spełniony.

W Panasie nie zrobię ze Standardowego ustawienia Dynamiczny. Dostępny zakres regulacji jest znacznie węższy. To będzie nieco zmieniony, ale nadal Standardowy. I tak jest w każdym przypadku.

no właśnie, w LG każdy tryb jest identyczny, różniący się firmowo jedynie pozmienianymi opcjami, każdy tryb można ustawić na identyczny obraz... w Panasonicu jest to lepiej rozwiązane - tryb dynamiczny, normalny, kinowy, thx itd oferują inny balans RGB, na jednym jest więcej czerni a mniej widocznych odcieni (normalny, dynamiczny) niż w trybach typowo filmowych (kinowy, thx) - tego nie ustawimy w standardowych trybach LG (dopiero w expert)

W Ekspert/Profesjonalny mam większe pole do działania, ale też w LG mam do dyspozycji znacznie więcej regulacji. Mam oddzielnie ostrośc pionową i poziomą. Mam Dynamic Contrast i Black Level. Mam Clear White, mam Edge Enhancer, mam Redukcję szumów MPEG. I samych możliwości cyzelowania koloru jest w LG więcej. Jest tam bowiem RGB Contrast, RGB Brightness, RGBYCM Color i RGBYCM Tint. W Panasie jest tylko RGB Brightness, RGB Color i RGB Tint. Nie ma RGB Contrast, nie ma żadnych niezależnych regulacji kolorów dopełniających YCM.

to prawda z tymi dodatkowymi kolorami CMY, są one dostępne chyba dopiero w GT30 lub VT30, RGB contrast musi być skoro jest RGB brightness :) być może w balansie bieli... resztę tych ulepszaczy w LG i tak się wyłącza :)

Wszystkie (poza Dynamicznym) tryby obrazu dają na ekranie obraz piękny, szczegółowy, ale dla mnie mało atrakcyjny: właśnie ciemny, stonowany o wyważonych kolorach. Wiem, że znakomita większość z Was właśnie takie lubi i ogląda. Zakresy ingererencji użytkownika są tam nieprzesadnie szerokie. Jednak ja ogladałem kiedyś tylko tak ustawione plazmy, co skutkowało bzdurami, jakie wtedt wypisywałem. Ja w takich obrazach nie gustuję. Przyznaję, że mogą być piękne, ale nie dla mnie.

wszystko zależy co oglądamy i od pory dnia, w jasny dzień można spokojnie oglądać tryb dynamiczny, można go nawet oglądać w nocy po zjechaniu kontrastem w dół, choć raczej sprawdza się do jakichś programów rozrywkowych, obraz wygląda wtedy efektownie

Thx, kinowy - najlepiej wypada w filmach, obraz wygląda naturalnie, jest największa liczba odcieni i przejść tonalnych w tym trybie oraz najwyższy kontrast

na LCD powiedziałbym że obraz jest taki więcej "plastikowy". Też może być piękny, mnie się również bardzo podoba, ale jednak TO NIE JEST TO.

Będą z Ciebie jeszcze ludzie, co ja gadam , już są. :)

RGB contrast musi być skoro jest RGB brightness :) być może w balansie bieli...

LG ma zarowno RGB Brightness, jak i RGB Contrast. Jeżeli ja dobrze rozumiem te sprawy - to kontrast na BW polega na tym że ustawiamy różnicę pomiędzy B a W, natomiast w kolorze kontrast (przykładowo) R to różnica pomiędzy R a C (= G+B)

resztę tych ulepszaczy w LG i tak się wyłącza :)

Ja nie wyłączam.

Będą z Ciebie jeszcze ludzie, co ja gadam , już są. :)

Witek przesadza :)

natomiast w kolorze kontrast (przykładowo) R to różnica pomiędzy R a C (= G+B)

Kontrastem koloru regulujesz balans bieli i jeśli mówimy o R to tą regulacją dodajemy lub ujmujemy czerwonego.

Kontrastem koloru regulujesz balans bieli i jeśli mówimy o R to tą regulacją dodajemy lub ujmujemy czerwonego.

A nie jest tak, że kontrast R to jest dodanie R przy jednoczesnym zmniejszeniu C?

don111 vt30 ma więcej zaawansowanych ustawień niż niższe serie?

akurat w to nie wnikałem

Wg tego co wynika z dostępnej w Internecie instrukcji dla VT30 ma on: RGB Wzmocnienie, RGB Cutoff, RGB Odcień, RGB Nasycenie, RGB Luminancja. G30 ma dokładnie to samo. Żaden nie ma regulacji YCM.

A nie jest tak, że kontrast R to jest dodanie R przy jednoczesnym zmniejszeniu C?

dodanie R nie zmniejsza GB, zwiększa jedynie różnicę między R i GB, gdyby zostawić R w spokoju i zmniejszyć o tą samą wartość G,B to wyszłoby podobnie dla % składu kolorów, ale będzie inny, niższy kontrast (jaskrawość ekranu ogólnie) niż przy tej pierwszej opcji (dodanie do R)

Wg tego co wynika z dostępnej w Internecie instrukcji dla VT30 ma on: RGB Wzmocnienie, RGB Cutoff, RGB Odcień, RGB Nasycenie, RGB Luminancja. G30 ma dokładnie to samo. Żaden nie ma regulacji YCM.

VT30 i GT30 ma dodane ustawienia do kolorów dodatkowych CMY, dodatkowo VT30 ma dodaną 10 punktowy balans bieli, w G30 i GT30 jest 2 punktowy, czyli ustawia się jedno RGB cutoff i wzmocnienie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.