Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Sam już nie wiem. Do tej pory miałem bardzo ambiwalentny stosunek do kabli sieciowych aż do czasu..No właśnie od znajomego pożyczyłem a później kupiłem w okazyjnej cenie kabel Wireworld Stratus 5.2 właściwie nowy, ponieważ leżał sobie w szafie. Do sprawy podchodziłem bardzo sceptycznie, ponieważ mój sprzęt to nic wielkiego (w stopce) więc nie oczekiwałem żadnych zmian. Ale jak podłączyłem wzmacniacz tym kablem to trochę oniemiałem. Całość zagrała dużo lepiej, czyściej i jakby "potężniej" Lepsza średnica, góra i bas i jakby, nie wiem jak to opisać, więcej powietrza i prądu. Kabel został i już sam nie wiem, co myśleć o tych kablach sieciowych.

Dokładnie ta sama historia co moja ;) Kabelek sieciowy do wzmaka zrobiłem sobie sam, a że do DACa już nie chciało mi się, to w okazyjnej cenie, czyli dobrych wtyków i drutów, kupiłem dokładnie taki Stratus 5.2 jak ma kolega. Wyczytałem w reckach że to ciepły kabelek a mi do DACa właśnie taki był potrzebny. Po przejściu z sieciówki komputerowej faktycznie różnica na plus i to dokładnie taka jak się spodziewałem, w dobrym kierunku, oczyściła się średnica i dopalił dół. Z tym że muszę zaznaczyć że zmiany są wyraźne ale niewielkie, podobne powoduje np. dogięcie kolumn o parę cm czy przysunięcie ich do ściany. Wadą takiej zmiany ustawienia jest jednak również zmiana przestrzeni i kreowania źródeł pozornych, więc można się tym bawić raczej w ograniczonym zakresie.

Jeszcze może dodam, nie bez znaczenia też jest pewnie że cały tor zasilania do audio mam robiony od podstaw, począwszy od skrzynki elektrycznej za płotem po osobne prowadzenie fazy tylko dla audio na solidnych 6-4mm przekroju drutach.

I love the sound of crashing guitars

I jak zawsze "zadziałało"

No widzisz, autosugestia działa cuda, wcześniej jednych kawałków nie chciało się słuchać bo średnica męczyła a teraz nagle przestała, jakaś magia ;P Nie twierdzę że może uszy po dziesiątkach lat słuchania się w końcu wygrzały lub wraz z nowym, 2015 rokiem nastąpił u mnie nagły ubytek słuchu na wysokich częstotliwościach, choć w sumie to raczej zawsze ta wyższa średnica najgorzej cięła. Nie twierdzę że gdybym nie przeczytał że ten kabelek ma wycofaną wyższą średnicę akurat to bym teraz to słyszał :] Tak więc w sumie moja opinia jest nic nie warta bo wyczytana w opiniach :] Następny kabelek jaki będę słuchał wepnę już bez uprzedniego czytania o nim w necie.

Choć w sumie kiedyś kolega przyniósł sieciówkę zrobioną z kabla podtynkowego, bodajże 2,5mm przekroju i wpięta zamiast zwykłego kabla komputerowego dawała też ciut więcej ale lekko rozmiękczonego basu. Nie wiem czy to się liczy, ktoś musiałby przeprowadzić test sieciówki komputerowej i opisać dokładnie jak gra w porównaniu z kablem ze ściany ;P

Zastanawiałem się też kiedyś czy nie lepiej zamiast tych drogich wymyślnych sieciówek nie wywalić kabli ze ściany i nie przylutować ich bezpośrednio do uzwojeń transformatora w sprzęcie, tak byłoby chyba najbardziej optymalnie ;) Gorzej z pożyczaniem sprzętu kolegom audiofilom no ale czego się nie robi dla lepszego dźwięku u siebie w domu ;)

I love the sound of crashing guitars

jak jakis martetingoid z zakladu energetycznego przeczyta te wszystkie wpisy, to jeszcze wpadnie na szatanski pomysl, zeby sprzedawac audiofilom audiofilski prad ;-) oczywiscie w odpowiednich cenach

hi fi - x 4

hi end x 100 normalnej ceny, albo cos w tym stylu. i tez znajda sie tacy, co to uslysza.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Następny kabelek jaki będę słuchał wepnę już bez uprzedniego czytania o nim w necie.

Następny,to niech ktoś ci wepnie-lub nie,taka zmyłka,czy faktycznie coś słychać "nowego" czy nie. :)

Jakoś bym cię nie chciał widzieć-jak opowiadasz co się pozmieniało,a okazuje się że ten przyniesiony do wpięcia nadal leży schowany za sprzętem-bo kolega wcale go nie wpiął. ;)

Zastanawiałem się też kiedyś czy nie lepiej zamiast tych drogich wymyślnych sieciówek nie wywalić kabli ze ściany i nie przylutować ich bezpośrednio do uzwojeń transformatora w sprzęcie, tak byłoby chyba najbardziej optymalnie

:) a co niby z zakłóceniami z sieci,brak ISOL-8,i panie hi-end poległ.

Przeczytaj uważnie -jakie bzdury koleś mówi-i jak sam się pląta w wypowiedzi.

Krótko mówiąc-dymają "was","nas" na żywca-i sami z siebie robią deb...la.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurde...to już mam powód degradacji dźwięku w szczycie energetycznym...żona nie placi za audiofilski prąd...a tyle razy ją prosiłem...

:)

Ukryta Zawartość

...u jest zamontowany też termistor, czy reduktor składowej stałej. Tam nie ma żadnego elementu, który powoduje ograniczenie mocy dla wzmacniaczy, bo tam jest przecież potrzebna energia. Jakby włożyć oscyloskop do zwykłego gniazdka, to może okazać się, iż jest tam i częstotliwość 1000 Hz. Termistor to wszystko ucina, ale nie zabiera energii!...

Ze co? od kiedy termistor ma za zadanie czyscic prąd

Przepraszam, wejdę w słowo. Wiele osób uważa, że urządzenia audio-stereo są produkowane w taki sposób, że odcinają i uniemożliwiają one na wejściu dostęp zakłóceń sieciowych do środka.

Te bardzo drogie z pułapu high-end rzeczywiście są tak konstruowane, ale nie te z klasy średniej, a nawet wyższej. O budżetówce nawet nie ma co mówić.

Czyli stosować się powinno te wszystkie kable i kondycjonery właśnie do budżetowych systemów,bo prąd jest cienki i tam to się by sprawdziło :) ,a tylko urządzenia hi-end są tak konstruowane by eliminować zakłócenia z sieci.-więc tam nie potrzeba. ;)

No ale przecież nikt nie kupi kabla i kondycjonera do wzmaka za 2-3 tyś,bo właśnie je się kupuje do sprzętów hi-end.

I "audiofile" twierdzą,że takie kable i kondycjonery to tylko do systemów hi-end.

No to jak to wreszcie jest. ;) Paranoja.

O spadku do 115 V już nie wspomnę,a o spadku 1/10 czyli do 24V już w ogóle -to jest już kompletna awaria,i żaden wypas kondycjoner tu nie pomoże.:)

Gdzie są takie spadki,gdzie on mieszka.

Wahania +- 2-4 V,a nie do 50% i więcej. ;)

hi end x 100 normalnej ceny, albo cos w tym stylu. i tez znajda sie tacy, co to uslysza.

Ja dziś zmieniłem zwykły kabel sieciowy w myjce do winyli na "audiofilski" - zmiany na korzyść są ewidentne. Myjka ciszej działa, lepiej myje, a płyty grają zdecydowanie lepiej, jest więcej szczegółów i lepszy bas niż na płytach mytych na tej samej myjce podczepionej do sieci zwykłym kablem sieciowym.

Ja dziś zmieniłem zwykły kabel sieciowy w myjce do winyli na "audiofilski" - zmiany na korzyść są ewidentne. Myjka ciszej działa, lepiej myje, a płyty grają zdecydowanie lepiej, jest więcej szczegółów i lepszy bas niż na płytach mytych na tej samej myjce podczepionej do sieci zwykłym kablem sieciowym.

cos w tym musi byc, ja dalem taki kabel do ekspresu do kawy, powiem ci w tajemnicy, ze on teraz nawet naczynia myje. glupi bylem, ze tak dlugo z wymiana kabli czekalem. czekam na podpiecie go do ethernetu, tylko jeszcze na audiofilski cat-6 musze uzbierac. ale bedzie jazda.

aaa

bylbym zapomnial, po podpieciu drukarki monochromatycznej takim specjalnym kablem, to kolorowe wyruki zaczely wychodzic. sam juz nie wiem co o tym sadzic.

Szkoda czasu na weryfikację,gość się wykłada w co drugim zdaniu.

Mało tego-zaburzył podejście "audiofili"-co niektórych, że prąd prosto z gniazdka-do wzmacniaczy. ;) oj będzie wydatek.

Bo mówi że nigdy prosto ze ściany. ;)

Marketing się średnio udał ;)-ale jeszcze popatrzcie na słowa-inż, elektryka i Violet-w recenzji.

Jak by chłopy razem poemat pisali-tylko się konsultowali w związku jakich wyrażeń użyć. :)

Ukryta Zawartość

Rozmowa z inż. Dariuszem Kowalskim - ekspertem ds. zasilania, konstruktorem urządzeń zasilających
I w tej rozmowie ten człowiek pisze coś takiego !?:

Jakby włożyć oscyloskop do zwykłego gniazdka, to może okazać się, iż jest tam i częstotliwość 1000 Hz. Termistor to wszystko ucina, ale nie zabiera energii!
... osobiście pierwsze słyszę, by termistor służył do filtrowania wyższych częstotliwości (np. tak by było znaczne tłumienie przy 1 kHz)

Dalej czytamy:

Dobre filtry konstruuje japońska Shunyata, ale tu rozmawiamy o kwotach zaczynających się od 20 000 PLN.
... czyli ten "inż od filtrowania termistorem" jasno sugeruje, że dobre filtry zaczynają się od 20 000 PLN !?

Tak moim zdaniem, to ten człowiek plecie bzdury, jednak nie jestem wszech wiedzący, więc ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I w tej rozmowie ten człowiek pisze coś takiego !?:

... osobiście pierwsze słyszę, by termistor służył do filtrowania wyższych częstotliwości (np. tak by było znaczne tłumienie przy 1 kHz)

Dalej czytamy:

... czyli ten "inż od filtrowania termistorem" jasno sugeruje, że dobre filtry zaczynają się od 20 000 PLN !?

Tak moim zdaniem, to ten człowiek plecie bzdury, jednak nie jestem wszech wiedzący, więc ...

Według pana inżyniera najlepszym przewodnikiem jest węgiel.

Dalej można nie czytać.

Ukryta Zawartość

Samemu się słucha.

Właśnie.

Przykładowo od kilku miesięcy walczyłem ze szklistą sygnaturą na wokalach oraz niektórych instrumentach. Zmieniałem lampy, kable głośnikowe, itd, a okazało się, że winny był mierny kabel zasilający między kondycjonerem a listwą.... Po wymianie jakby ręką odjął. Pojawiło się co prawda trochę za dużo basu, ale to się da utemperować.

W każdym razie zmiany są kardynalne.

Z wykształcenia jestem inżynierem lecz nie podejmuje się wytłumaczyć naukowo tej zmiany. Uszy nie kłamią i tym się należy kierować.

Z wykształcenia jestem inżynierem lecz nie podejmuje się wytłumaczyć naukowo tej zmiany. Uszy nie kłamią i tym się należy kierować

Dokładnie tak. Ale przeciwnicy w 99% przypadków nie słuchali, nie porównywali. Kierują się swoistym zdrowym rozsądkiem, który podpowiada, że wszystko powinno grać tak samo. Tyle, że tak nie jest.

Właśnie.

Przykładowo od kilku miesięcy walczyłem ze szklistą sygnaturą na wokalach oraz niektórych instrumentach. Zmieniałem lampy, kable głośnikowe, itd, a okazało się, że winny był mierny kabel zasilający między kondycjonerem a listwą.... Po wymianie jakby ręką odjął. Pojawiło się co prawda trochę za dużo basu, ale to się da utemperować.

W każdym razie zmiany są kardynalne.

Z wykształcenia jestem inżynierem lecz nie podejmuje się wytłumaczyć naukowo tej zmiany. Uszy nie kłamią i tym się należy kierować.

Bo to nie dziedzina inżyniera, tylko psychologa.

Niestety, wszystkie nasze zmysły kłamią. I jest to od dawna wytłumaczone naukowo.

Często tak bywa że sugestia ma wpływ na odsłuch jednak przewody sieciowe na niektórych dobrych systemach są dobrze słyszalne i nie trzeba być audiofilem by to zauważyć bo to słyszy każdy. Szklista nieprzyjemna góra? to mi przypomina przewód sieciowy jeden z testowanych, to chyba była Supra. To że przewody słychać to normalne ale trudniej mi zrozumieć wygrzewanie i układanie w systemie a to zauważam za każdym razem i to nie sugestia a gość odrobinę naświetla dlaczego:

Same elektrony bardzo wolno się poruszają, w ciągu sekundy potrafią przebyć drogę najwyżej milimetra – dwóch. Ich prędkość jest niewielka, bo one wciąż zderzają się, odbijają się od siebie, itd. Ale pole elektryczne, które one generują ma prędkość światła. Nieomal 300 000 kilometrów na sekundę! Każdy przewodnik to jest rurka z elektronami. Jak mamy przewodnik miedziany, trzy razy go zegniemy w rękach, to w środku robią się defekty sieci krystalicznej. Elektrony więc zamiast tam płynąć, uzupełniają te defekty. Mało tego, miedź się utlenia, więc na uzupełnienie korozji też są zużywane elektrony.

Ciekaw jestem jak ten ISOL8 by się sprawdził w praktyce. Z populartnymi filtrami mam raczej negatywne doświadczenia a patrząc na zdjęcia np. Isol-8 MiniSub II i wartości elementów widać wyraźnie że stopień filtracji zakłóceń w tym urządzeniu jest wyjątkowo duży jednak elementy są lepszej jakości niż w zwyklych filtrach przeciwzakloceniowych

Niestety, wszystkie nasze zmysły kłamią. I jest to od dawna wytłumaczone naukowo.

Zaprzeczasz nauce.

Człowiek poznaje świat poprzez zmysły. Na ten podstwie powstała również nauka. Jeśli zakładasz, ze zmysły kłamią, to również cała nauka jest nic nie warta.

Zaprzeczasz nauce.

Człowiek poznaje świat poprzez zmysły. Na ten podstwie powstała również nauka. Jeśli zakładasz, ze zmysły kłamią, to również cała nauka jest nic nie warta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itd. itd.

zmysly klamia rowniez i jest to udowodnione naukowo. w takim razie wg ciebie cala nauka jest nic nie warta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itd. itd.

zmysly klamia rowniez i jest to udowodnione naukowo. w takim razie wg ciebie cala nauka jest nic nie warta?

To mózg jest oszukiwany. A nie zmysły.

A jak toś ma tandetny móżg, to coż... Trzeba sobie go wymienić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mózg jest oszukiwany. A nie zmysły.

A jak toś ma tandetny móżg, to coż... Trzeba sobie go wymienić.

nie odwracaj kota ogonem. zmyslysame w sobie sa niczym innym jak przekaznikami. mozg przetwarza informacje otrzymywane ze zmyslow.

swoja droga podziwiam twoja postawe. bo z twoich slow wynika, ze twoj mozg nie jest podatny na tego typu rzeczy. a moze jednak rowniez jest do wymiany?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.