Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

No i przecież masz napisane jak byk ....że na swoim budżetowym Marantzu nie masz prawa nic usłyszeć...

To co chcesz testować skoro się nie da...

Czytasz czasami to co cytujesz?

No i przecież masz napisane jak byk ....że na swoim budżetowym Marantzu nie masz prawa nic usłyszeć...

Przeczytałeś artykuł?

Nie wiem o jakim Marantzu piszesz ale byli tacy co na apli do kina za 800zl slyszeli kable :)

To jest dobre... :)

Wróciłem a to oznacza, że się ustosunkuję...

Jeżeli dobrze pamiętam to Maya pisała coś o problemie szumów związanych z akumulatorami, ale mogę się mylić.

Nie mylisz się.

Wszystko szumi...

Akumulatory zdecydowanie poniżej możliwości dostępnych stabilizatorów.

Oczywiście różne typy aku różnie (ołowiowe, kadmowe, litowe, srebrowe...).

Temat ciekawy.

Mogę przytoczyć bardziej szczegółowe dane ale to nie ten wątek...

Swoje zdanie odnośnie pomiarów już wyraziłem.

...

Zapewne kpiące?

Przedstawiłeś kilak wykresów dotyczących jakichś ZG:

A może opowie coś kolega o średnich tonach [ jaka jest barwa] w tych kolumnach ?

Dołączam komplet pomiarów / dostępnych światu :

ps.

Bo redaktorowi / badającemu bez odsłuchu się nie udało ...

Ale kto wie może Ty to potrafisz ???

...

Od góry.

1. Zakres podziału zwrotnicy i charakterystyki amplitudowe w funkcji częstotliwości.

2. Wypadkowa char. ampl.

3. Charakterystyka wodospadowa (czy jak ją tam zwał) pokazująca na jednym wykresie zależność jak w przypadku char. 2. ale w zależności od kąta pomiaru względem osi symetrii (trzeci wymiar Z)...

...

Żaden z wykresów nie jest w stanie powiedzieć o brzmieniu ZG. Można przedstawić dwa ZG o podobnych charakterystykach (tych podstawowych) a zupełnie innym brzmieniu.

Przedstawione charakterystyki oczywiście pomogą nam wybrać zespół promieniujący bardziej szeroko (jeśli tego oczekujemy), pozwoli wybrać bardziej zrównoważony amplitudowo...

Nie ma tam charakterystyk fazowych, które zresztą zdecydowanej większości z nas niczego nie powiedzą. Ale zależności fazowe odpowiadają za bardziej spektakularne wrażenia odsłuchowe, choćby przestrzeń...

Przedstawione charakterystyki mierzy się po podaniu jakiegoś "przemiatającego" w częstotliwości ZG sygnału (w danej chwili jednego "tonu"). Sama metodyka polega za zmierzeniu odpowiedzi w fali akustycznej zapewne w jakiejś komorze bezechowej. Z reguły obrabia się odpowiedź o częstotliwości "tonu".

Zespoły Głośnikowe (głośniki) odpowiadają na podany ton sygnałem elektrycznym, falą akustyczną w której oprócz tego tonu są jego harmoniczne. Każdy przetwornik!

Drgają membrany i to w sposób niezwykle złożony, drgają obudowy głośników (ZG)... Obudowy miewają określone rezonanse (zresztą membrany również) co wykorzystuje się (choćby BR, obudowy labiryntowe...)...

Oczywiście dla neutralności odsłuchu ZG nie powinien grać. Ale gra i nic nie poradzimy.

Instrumenty z pudłami rezonansowymi (gitary ak, skrzypce, altówki, kontrabasy...) im więcej "śmiecia" dają tym są lepiej wykonane przez lutnika. Bogactwo brzmienia to odpowiedni zakres harmonicznych. Mówi się wówczas o unikalnym brzmieniu. Np. skrzypce Stradivariusa osiągające cenę kilku milionów $. Oczywiście oprócz jakości brzmienia jest w nich również magia czasów, wartość kolekcjonerska. Znakomicie brzmiące skrzypce wytwarzało/wytwarza wielu lutników.

W zespołach głośnikowych nie usłyszymy niuansów brzmienia znakomitych skrzypiec na których gra wirtuoz. Bo te niuanse zginą (nie łapcie za słówka; da się je rozróżnić...) w brzmieniach naszych ZG. Sam tego doświadczyłem słuchając kilkukrotnie na żywo w składach kameralnych skrzypiec.

I to jest clou tych dywagacji.

Czy możemy wystawić sygnaturę (zestaw parametrów, również w postaci charakterystyk) skrzypcom? Możemy. Będą one różne dla różnych instrumentów. Bardziej różne niż będziemy w stanie ocenić to na słuch !

Taki zestaw będzie zawierał bardzo dużo danych, niemożliwych do interpretacji poprzez wizualizację (usłyszenie). Cyfry i krzywe nie grają !

Podobnie ZG, dają się opisać cyframi.

To potęga pomiaru. Nie warto z niego kpić !

Pomijam już fakt, że stwierdzenie, że ucho ludzkie jest swoistym oscyloskopem w tym kontekście jest zupełnie bez sensu, ponieważ należałoby raczej powiedzieć, że jest analizatorem widma.

A tu eksplozja prymitywnej głupoty.

Cieszy mnie że zauważyłeś co sam napisałeś.

3. Charakterystyka wodospadowa (czy jak ją tam zwał) pokazująca na jednym wykresie zależność jak w przypadku char. 2. ale w zależności od kąta pomiaru względem osi symetrii (trzeci wymiar Z)...

Że co?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Cieszy mnie że zauważyłeś co sam napisałeś.

Mnie natomiast martwi fakt, że nie dostrzegasz tego w swoich wpisach. A pojawia się to prawie w każdym. Może czas zmienić zainteresowania i forum?

Produkcja kabli w kuchni to proceder niegodny myślącego człowieka. Nabieranie biednych, nieświadomych ludzi tym bardziej.

Akumulatory zdecydowanie poniżej możliwości dostępnych stabilizatorów.

Oczywiście różne typy aku różnie (ołowiowe, kadmowe, litowe, srebrowe...).

I pewnie różnie w zależności od stopnia zużycia i wzrostu oporu wewnętrznego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No pięknie jak tak sadzisz że człowiek zaczyna myśleć tylko w kuchni, gratulacje inteligencji!!!!

Myślę, że kuchnia to takie szczęśliwe miejsce audiofila, jak to było o tej żonie, co z kuchni kable usłyszała? :) Ja naprawdę nie wiem co kieruje człowiekiem, który wymyśla takie głupoty z odzyskiwaniem energii postawiłem na kuchnię i tamtejsze fluidy :)

Ja naprawdę nie wiem co kieruje człowiekiem, który wymyśla takie głupoty

Dla jednego są to głupoty a dla innych coś sensownego. Czytałem sporo o promieniowaniu mikrofalowym i stwierdziłem że taka sama analogia może działać w sieciówkach, później zrobiłem prototyp no i małe bingo. Dla czego małe bo materiały które zastosowałem mimo że pochodziły z szanującej się firmy nie trzymały pewnych parametrów w czasie. No ale po co to pisać jak cię głupoty nie interesują a ja nie mam interesu żeby publikować o co chodzi.

Nie poruszaj głupot zajmij się czymś twoim zdaniem bardziej sensownym to twoje bolaczki same znikną; tak w każdym razie robią inteligentni ludzie.

Wiesz jesteś jedną wielką pomyłką swoich rodziców.

Dobrze się czujesz? Myślę, że czas zmienić środowisko.

Czytałem sporo o promieniowaniu mikrofalowym

Już lepiej nie czytaj, bo kiedyś może to doprowadzić do nieszczęścia. Słowo pisane trzeba umieć zrozumieć.

tak w każdym razie robią inteligentni ludzie.

Do których zaliczam się ja Rafaell, autor genialnych pomysłów, którego nikt nie chce zrozumieć.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

A może opowie coś kolega o średnich tonach [ jaka jest barwa] w tych kolumnach ?

Dołączam komplet pomiarów / dostępnych światu :

Żaden z wykresów nie jest w stanie powiedzieć o brzmieniu ZG.

NIE MAM WIĘCEJ PYTAŃ....

Sapp-1.jpg

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Mistrz w miedzi

Tegoroczna wystawa IFA nie była dla audiofila ciekawą imprezą. Wśród nielicznych interesujących urządzeń znalazłem zupełnie odnowioną niskobudżetową część oferty Marantza. Chociaż urządzenia zmieniły tylko jedną cyfrę w oznaczeniu, z "2" na "3", to jednak ich wygląd przeszedł dramatyczne przeobrażenie i kapitalnie różni się od tego, do czego na tym poziomie cenowym jesteśmy przyzwyczajeni.

MARANTZ PM8003

PM8003-Inside-Jpg-w1200.jpg

Kupiłem wzmacniacz ww kilka miesięcy temu i mam pewne wątpliwości czy wszystko z nim ok.Otóż mam wrażenie że lewy kanał jest słabszy , cichszy niż lewy.Nie jest to masywna różnica ale muszę przekręcić balans o kreskę w lewo i jest znowu stereo tam gdzie być powinno.Druga sprawa przy włączaniu wzmaka towarzyszy dość głośny dźwięk zaraz po tym cichszy dźwięk przy identyfikacji wybranego źródła (aux , cd itd) a na końcu najgłośniejszy jakby coś się wewnątrz niego włączało.

Mam też cd6003 marantza i włącza się zdecydowanie przyjemnie naturalnie jak na urządzenie tego typu.

Jakieś sugestie?

Proszę o odpowiedzi od osób które mają lub odsłuchiwały taki sam wzmak.

ps.

Może dla tego nic nie potrafisz na nim usłyszeć co patrick.mc ?

To jak to jest ?

....:)

Mistrz w miedzi

Tegoroczna wystawa IFA nie była dla audiofila ciekawą imprezą. Wśród nielicznych interesujących urządzeń znalazłem zupełnie odnowioną niskobudżetową część oferty Marantza. Chociaż urządzenia zmieniły tylko jedną cyfrę w oznaczeniu, z "2" na "3", to jednak ich wygląd przeszedł dramatyczne przeobrażenie i kapitalnie różni się od tego, do czego na tym poziomie cenowym jesteśmy przyzwyczajeni.

MARANTZ PM8003

PM8003-Inside-Jpg-w1200.jpg

Kupiłem wzmacniacz ww kilka miesięcy temu i mam pewne wątpliwości czy wszystko z nim ok.Otóż mam wrażenie że lewy kanał jest słabszy , cichszy niż lewy.Nie jest to masywna różnica ale muszę przekręcić balans o kreskę w lewo i jest znowu stereo tam gdzie być powinno.Druga sprawa przy włączaniu wzmaka towarzyszy dość głośny dźwięk zaraz po tym cichszy dźwięk przy identyfikacji wybranego źródła (aux , cd itd) a na końcu najgłośniejszy jakby coś się wewnątrz niego włączało.

Mam też cd6003 marantza i włącza się zdecydowanie przyjemnie naturalnie jak na urządzenie tego typu.

Jakieś sugestie?

Proszę o odpowiedzi od osób które mają lub odsłuchiwały taki sam wzmak.

ps.

Może dla tego nic nie potrafisz na nim usłyszeć co patrick.mc ?

To jak to jest ?

....:)

Coś Ci się chyba zdjęcia, to może i opisy pomyliły :P

23770-max_marantz_pm8003_05.jpg

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Coś Ci się chyba zdjęcia, to może i opisy pomyliły :P

23770-max_marantz_pm8003_05.jpg

Powiem Tobie więcej ....zobacz jak " biednie w środku " masz..... a jak mógł byś mieć / a to wszystko w tej samej cenie.

No cóż ale musiałbyś zrezygnować z niesłyszanej przez Ciebie " biżuterii "...:)

iwnkp3.jpg

wmckfk.jpg

Powiem Tobie więcej ....zobacz jak " biednie w środku " masz..... a jak mógł byś mieć / a to wszystko w tej samej cenie.

Kolega to chyba nie widział jeszcze hajendowej biedy z nędzą :) ochy i achy były, a co :)

3908894900_1412896050.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.