Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

930 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Palton.

Chyba już nie ma sensu...Nawet,gdyby do kabli dołączali lupę,to Grześ nie usłyszy różnicy,bo..,kiedy?

Czasem się zastanawiam czy niektórzy pamiętają jak brzmi muzyka,ponieważ ustawicznie piszą,dyskutują i usilnie przekonują mnie,abym zmienił zdanie.To kiedy jej słuchają?Przedmówca ma niespełna 6000 postów.Jak na 3 lata,to nie mało.Oczywiście wolno mu,tylko to trochę daje do myślenia.Aby"usłyszeć"np.kable,to m.in.trzeba być wypoczętym,a jak nim być,skoro od dłuższego czasu Grześ,na czele manifestujących,niesie transparent,który głosi 3xNIE.

Grześ.To już nie chodzi o te kable i kto ma rację,ale może powinieneś przychylić się do mojej wcześniejszej sugestii o to,abyś wypełnił wniosek o urlop.Wyjedź,wypocznij...

Ps.Na przyszłość.Nie rób mi i innym testów,bo to nie eleganckie.

(Agogika,to nie tylko tempo.)

Weź Piano zrób sobie skrót ze swoich wpisów.

Będą tam niegrzeczne sugestie dotyczące interlokutora (o lupie, o ilości postów, o zmęczeniu,...)

Zaczynasz działać tak jak mamel.

Publikowanie fragmentów postów pozbawionych kontekstu w innych wątkach w celu dyskredytacji...

Pewnie nie pamiętasz czasów komuny i UB`cji...?

Może wam podać adres mojego pracodawcy?!

Tymczasem ja zadaje proste pytania:

Wskaż w jakich utworach w których ich momentach można zauważyć różnice między kablami. To Forum publiczne. Wchodzą tu internauci. Chcieliby dowiedzieć się czegoś.

Dla przypomnienia utwór muzyczny to:

melodyka – wyznacza następstwo dźwięków o różnej wysokości i różnym czasie trwania,

rytmika – porządkuje materiał dźwiękowy w czasie,

dynamika – reguluje natężenie dźwięku,

agogika (tempo) – określa szybkość wykonywania utworu,

artykulacja – sposób wydobywania dźwięku,

harmonika – porządkuje współbrzmienia dźwięków w utworze,

kolorystyka – określa barwę dźwięku,

frazowanie – porządkuje budowę utworu.

Które elementy utworu zmieniają się?

A propos:

Prawdopodobnie wpływ kabla zauważę szybciej od ciebie...

To tak odnośnie odpoczynku...

Będą tam niegrzeczne sugestie dotyczące interlokutora (o lupie, o ilości postów, o zmęczeniu,...)

Zaczynasz działać tak jak mamel.

żyć widzę Wodzu już beze mnie nie potrafisz,

masz jakieś nowe argumenty po za swoim - ja nie słyszę bo tak mnie nauczyli ?

bardziej paradnego postu jeszcze nie napisałeś

Wskaż w jakich utworach w których ich momentach można zauważyć różnice między kablami.

widać nie dla psa kiełbasa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tymczasem ja zadaje proste pytania:

Wskaż w jakich utworach w których ich momentach można zauważyć różnice między kablami. To Forum publiczne. Wchodzą tu internauci. Chcieliby dowiedzieć się czegoś.

Dla przypomnienia utwór muzyczny to:

melodyka – wyznacza następstwo dźwięków o różnej wysokości i różnym czasie trwania,

rytmika – porządkuje materiał dźwiękowy w czasie,

dynamika – reguluje natężenie dźwięku,

agogika (tempo) – określa szybkość wykonywania utworu,

artykulacja – sposób wydobywania dźwięku,

harmonika – porządkuje współbrzmienia dźwięków w utworze,

kolorystyka – określa barwę dźwięku,

frazowanie – porządkuje budowę utworu.

Które elementy utworu zmieniają się?

Nic dziwnego, że nie słyszysz wpływu kabli albo różnic mając takie podejście.

Zamiast tego weź pod uwagę zmieniające się następujące elementy utworu muzycznego:

- średnie, wysokie, niskie zakresy

- neutralność

- mikro/makro-dynamika

- przejrzystość

- muzykalność

- stereofonia

He,he, toż to cechy jakie audiofile przypisują urządzeniom do reprodukcji dzwieku!

Być może twórcy muzyki powinni dostosować się do moźliwości konstruktorów, co pozwoliłoby uniknąć zbędnych rozważań na fotach audio?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A co to jest "neutralność" (...) utworu muzycznego?

Tego sam jestem ciekaw ;) Jeszcze naturalność to rozumiem (czyli brak przesadnego podbicia np. sopranów w ścieżce wokalu przez realizatora)

A "przejrzystość" ?

Czyżby brak dymu przy odtwarzaniu ?

Pozdr.

JacekPlacek

A to jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Np. jak realizator przesadzi z ilością przeszkadzajek i jeszcze całość sprasuje kompresorem, to nagranie potrafi być na prawdę nieprzejrzyste. Dobrym przykładem poprawnie zrealizowanych nagrań jest (nie wiem czy nie przekręcę nazwiska) Chris DeBurgh - Lady In Red ... czysto, czytelnie/przejrzyście, dynamicznie.

No mam akurat i CD i vinyla ale nie pamiętam abym jakoś się zastanawiał nad wspomnianym aspektem brzmienia.

Chyba wyciągnę obie w weekend i posłucham.

Pozdr.

JacekPlacek

Dobrym przykładem poprawnie zrealizowanych nagrań jest (nie wiem czy nie przekręcę nazwiska) Chris DeBurgh - Lady In Red ... czysto, czytelnie/przejrzyście, dynamicznie.

Moim zdaniem jedne z najlepoej zrealizowanych to plytki Phila Collinsa (oczywiscie nie wiem czy wszystkjie bo nie sluchalem), nieco Bruca Springsteena, stare plyty Madonny z lat '80, poczatek '90 (potem bylo tylko gorzej). Pewnie duzo tego jest, ale teraz wylecialo mi z glowy.

?👈

• 1 miesiąc później...

Również nigdy nie wierzyłem w kable sieciowe, ale jak przyjechał do mnie Wojtek76 z kablami to byłem w szoku.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Również nigdy nie wierzyłem w kable sieciowe, ale jak przyjechał do mnie Wojtek76 z kablami to byłem w szoku.

A pomyśl co by się stało jak byś wymienił całą instalację elektryczną na audiofilską :D

A pomyśl co by się stało jak byś wymienił całą instalację elektryczną na audiofilską :D

Takich rzeczy nie wolno robić za jednym zapachem, ponieważ tak silne doznanie mogłyby pozostawić nieodwracalny ślad na zdrowiu :]

Teraz przyszła najwyższa pora na żonę co to w kuchni bedąc słyszy róznicę między kablami robiąc przy okazji obiad. Który zajadły złotouchy popełni tym razem ten nieśmiertelny wpis ?

Moja żona nawet z ogródka słyszy zmianę podczas przełączania kabli!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Kto słyszy różnice między stolikami?Ja.Czy jest to naukowy dowód że stoliki wpływają na brzmienie?Nie.Nikt nigdy nie zgadł w ślepym tescie ktory kabel grał.W sieci jest opis testu kabli sieciowych-zwykły kontra nordost valhalla-przeprowadzony był na bardzo drogim systemie z doswiadczonymi audiofilami.Jak to możliwe ze nikt nie odroznił tych kabli?Gdyby testowi poddac głosniki wszyscy by zgadli ktory gra-dlaczego?Slepe testy działaja na badanie lekarst,głosnikow a na kable sieciowe nie?

Kable sieciowe jak najbardziej można odróżnić w ślepym teście. Do dziś pamiętam różnicę między sznurem od żelazka a zwykłym przedłużaczem...

No właśnie, przetestuj, ja też jestem ciekaw.

żartownisie :)

rozumiem, że macie kilkadziesiąt tysięcy na pocięcie topowego kabelka?

zróbcie odwrotny experyment (jeżeli was stać na wypożyczenie): dołóżcie mały kawałek zwykłego kabla z wtykami jako przedłużacz do tego acrolinka

tu limitem będzie sprzęt i uszy

moim zdaniem da się to usłyszeć

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

moim zdaniem da się to usłyszeć

Usłyszeć da się wszystko a udowodnić już nie.

Czapki z głów temu kto udowodni takowy wpływ.

Sieciówki słyszę i ja. Ale żebym twierdził, że tak jest w rzeczywistości to raczej zdroworozsądkowe podejście mi nie pozwala.

Pozdrawiam arczi

Kable sieciowe jak najbardziej można odróżnić w ślepym teście. Do dziś pamiętam różnicę między sznurem od żelazka a zwykłym przedłużaczem...

Popieram. Wystarczy pomacać. Ten od żelazka jest w takiej jakby "tkaninie", a w zwykłych przedłużaczach jest na zewnatrz guma.

Zawstydzcie fundacje Jamesa Zlotousi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chce byc dumny z Polski. Wiki o tym nie wspomina, ale banieczke dolarow daje za kable tez. Komu sie uda w podwojnym slepym tescie? Naprawde nikt nie chce?

Przeciez takie roznice podobno slychac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.