Skocz do zawartości
IGNORED

LUBLIN z województwem -Klub Miłośników Dobrego Brzmienia

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, rejbis napisał:

Dziękuję za odzew. Robert, gdybyś miał poruszać się w moim budżecie, to czy Tucana 2 byłaby nadal brana pod uwagę, czy postawiłbyś jednak na inne urządzenia? Doprecyzowując - czy w tych pieniądzach dostanę coś, co będzie lepsze zarówno pod względem budowy, dźwięku jak i funkcjonalności? Co myślicie o wspomnianym Brystonie b135 cubed albo ML 383 (czy to nie jest już nieco zbyt leciwa konstrukcja, co wiąże się z ryzykiem kosztownego serwisu?)? Na olx w Lublinie jest też ogłoszenie z końcówką h20 hegla + firmowy preamp p20.

Hegel musi się wpisać w kolumny,ostatnio słuchaliśmy z Dynaudio focusami 340 model h360 i dało się osiągnąć fajne granie ale okablowanie które podpinaliśmy niewiele taniej kosztowało od tego hegla, jakbyśmy chcieli kupować nowe kable. A taki Electrocompaniet ECI 5 na prostszym okablowaniu już grał. Dlatego niestety trzeba słuchać i ja  w żadne opisy z forum nie wierzę ludzie mają tak różne oczekiwania i doświadczenia, że często się czymś zachwycają, co wcale dobre nie jest. Czy wróciłbym do Leemy nie wiem, na pewno  nie przy obecnych kolumnach. Ja słucham spokojniejszej muzyki, więcej jazzu, klasycznej i mam trochę inne oczekiwania zapewne. Dla mnie super wycenioną integrą jest ECI 5 i 6 w swoim budżecie są całkiem dobre, choć dynamikę mogłyby mieć jeszcze trochę lepszą.

13 minut temu, rejbis napisał:

Nigdy nie miałem hybrydy, a LAR-a zupełnie nie znam, wiedza na temat tej firmy i jej urządzeń jakoś mnie do tej pory omijała.

Warto sprawdzić.

Świetna dynamika, super moc i brzmienie do rocka idealna.

Cześć! Popieram przedmówcę: LAR do muzyki rockowej brudnej gitarowej jest świetny. Ma wykop i dynamikę, a do tego ładną barwę i małą górkę w dolnej średnicy - czyli coś, co pozwala słuchać bez bólu zębów dobrej muzyki z pięknych czasów, niestety, przeważnie fatalnie nagranej. Do tego te hipnotyczne wskazówki VU-metrów i można odlecieć 😝

Cześć. Kolega kupił sobie stary wzmacniacz Philipsa model dfa 888. Wzmacniacz jest sprawny ale chciałby go sprawdzić, pomierzyć, ewentualnie wymienić newralgiczne elementy - typu wyschnięte elektrolity itp. Czy jest ktoś z naszych okolic kto wykonuje takie rzeczy? Oczywiście jeżeli warto, nie znam tego modelu, kolega ma sentyment do tej marki. Zakres prac w ramach zdrowego rozsądku i rozsądnych kosztów. 

• 7 miesięcy później...

Witam Kolegów. Trochę dla rozruszania wątku wrzucam zdjęcie fajnych przewodów głośnikowych, które mam u siebie dzięki uprzejmości @RobG1974 rzadko spotykane, a szkoda, bo świetnie wykonanie, dobre granie i cena też raczej uczciwa w dzisiejszych rozbójniczych czasach. Pozdrawiam wszystkich! 

IMG_20241129_142426_edit_140104987066120.jpg

• 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim. Czy znacie sprzedającego z Kielc, który nazywa się top__audio? To osoba prywatna ale oferuje do sprzedaży niby 'nowy' sprzęt. Sęk w tym, że modele dawno nieprodukowane więc niby skąd ma nowe egzemplarze? Daje pisemną gwarancję 2 lata ale wiadomo, że gwarancja do bramy, a dalej się nie znamy. Kojarzycie gościa?

2 godziny temu, captainprice napisał:

Cześć wszystkim. Czy znacie sprzedającego z Kielc, który nazywa się top__audio? To osoba prywatna ale oferuje do sprzedaży niby 'nowy' sprzęt. Sęk w tym, że modele dawno nieprodukowane więc niby skąd ma nowe egzemplarze? Daje pisemną gwarancję 2 lata ale wiadomo, że gwarancja do bramy, a dalej się nie znamy. Kojarzycie gościa?

A możesz wrzucić jakiś link?

16 godzin temu, captainprice napisał:

Sorry, nie znam gościa. A sprzęt rzeczywiście w dość okazyjnych cenach. 

Ceny jak ceny ale zastanawia mnie pochodzenie takich sprzętów. Ja też mogę swój sprzęt wystawić jako nowy gdyż tak wygląda ale ma już swoje lata. Podejrzewam, że tutaj może być podobnie, a rzekoma gwarancja to taki 'chłyt' marketingowy 🙂

Gość pisze "sprzęt prawie nowy" (pierwsze z brzegu ogłoszenie o sprzedaży wzmacniacza Anthem), więc to nie jest sprzęt fabrycznie nowy. I ta gwarancja na 2 lata to też raczej nie jest gwarancja producenta, ale oczywiście można zapytać sprzedawcę. Tylko jeżeli to jest osoba prywatna, należałoby spisać umowę sprzedaży zgodnie z przepisami KC, a tutaj to w grę wchodzi rękojmia. Gdyby coś się działo, to na portal A. raczej nie ma co liczyć... Słowem, sugeruję ostrożność. 

Podzielam powyższą opinię Łukasza. Sprzęt czasem określany jako nowy, jako prawie nowy lub powystawowy. Taki bełkot moim zdaniem chociaż nie korzystałem z oferty więc stanowiska zająć nie moge jednoznacznego. Mnie tylko ten Rel interesuje gdyż t5i nie jest już do kupienia u dystrybutorów. 

3 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

I ta gwarancja na 2 lata to też raczej nie jest gwarancja producenta, ale oczywiście można zapytać sprzedawcę.

Nie jest to gwarancja producenta. Pytałem sprzedającego jak i oficjalny serwis Rel. 

A zatem nie ma co liczyć na nic innego, jak tylko uczciwość sprzedawcy. Jeśli już rozmawiał o gwarancji, to dobrze o nim świadczy. Niektórzy potrafią szybko skończyć rozmowę, gdy usłyszą takie pytania. 

Koniec roku pańskiego 2024 zbliża się szybkimi krokami, a ponieważ stare sprawy załatwiać trza w starym roku, to kolejny element toru audio wrócił do właściciela. Dzięki uprzejmości @marekw 76 mogłem przez kilka miesięcy (!) posłuchać wkładki Phillips GP-500. I powiem tak: gdybym dzisiaj miał wrócić do wkładek MM, albo gdybym kupował nową, to wybrałbym tego Philipsa. Gra mocno, rytmicznie, z piękną średnicą, dźwiękiem dociążonym I kolorowym. Jak znalazł do cienko nagranych płyt z muzyką rozrywkową z lat 80, z dobrą muzyką, ale skopaną realizacją. 

Dziękuję i pozdrawiam! IMG_20241209_084409.thumb.jpg.ba49e04a812eaecd4d99abf961f0acb1.jpg

Edytowane przez Łukasz_62438

Zachęcam do spróbowania jak działa demagnetyzer CD. Na innym forum kilku kolegów spróbowało i nie nadążam z produkcją. Demagnetyzery idą jak ciepłe bułeczki.

https://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/ogłoszenia/inne/demagnetyzer-płyt-cd-r132738/

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

32 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Demagnetyzer aluminium odczytywanego strumieniem światła?

Posłuchaj swojej płyty CD dłużej nie słuchanej, wyjmij płytę CD połóż na czymś gładkim bezpiecznym dla niej, na nadruku połóż telefon, wybierz numer poczty głosoweji i zaczekaj aż telefon się sam rozłączy po czym jeszcze raz posłuchaj tej płyty i zdaj nam relacje co usłyszałeś. 

Na takie połączenie telefono audiofilskie nie trzeba pińć lub dwadzieścia pinć stów co by się przekonać czy jak i czy nam coś takiego pasuje bez drenażu kieszeni

ps. aluminium jest paramagnetykiem za tym jednak pomysł nie jest od czapy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zawsze mi się wydawało że paramagnetyków nie da się namagnesować. No i że światło nie oddziałuje z polem magnetycznym.

Edytowane przez GarbataPoczwara
5 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Zawsze mi się wydawało że paramagnetyków nie da się namagnesować. No i że światło nie oddziałuje z polem magnetycznym.

No to sobie poczytaj dokładniej, coś tam jednak się dzieje. to coś też oddziałuje na inne sprawy

Płyt CD widzę nie masz bo zerowy feedback...

1 minutę temu, Melepeta napisał:

Polecam spróbować a nie teoretyzować.

Więc powiadasz że demagnetyzer materiału którego nie da się namagnesować i który jest odczytywany  czymś co z polem magnetycznym nie oddziałuje poprawia jakość dźwięku zapisanego w postaci cyfrowej jako ciąg zer i jedynek. Sorry ale dla mnie to jest mocny kandydat do technologicznej bzdury roku.

Nic nie powiadam. Proponuję spróbować, zamiast z góry zakładać, że coś nie działa. A nazwa ,,demagnetyzer" jest umowna. Można to urządzenie nazwać ,,magnetyzer", ,,generator pola magnetycznego", czy jak tam jeszcze.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Potwierdzam, trochę to dziwne jest, ale... działa. Doświadczone nausznie I samodzielnie u kolegi @Melepeta dlatego polecam spróbować i nie wydawać wcześniej opinii, zanim się nie posłucha. 

Efektu tela na płytce ktoś słuchał w końcu?

• 2 tygodnie później...

Spokojnych, zdrowych, pełnych ciepła i nadziei Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku 🎄🌟🎉

Dzięki za życzenia. Dla wszystkich audiofilów z Lubelszczyzny najlepsze życzenia świąteczne, zdrowia i dużo czasu na słuchanie muzyki ☺️

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.