Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś lokalnie święto jazzu🎷… w Manggha Kraków o 20 zagra Steve Coleman and five elements. Wygrałem podwójne zaproszenie ale żona nie może ze mną iść… jak jest ktoś chętny na drugie miejsce zapraszam serdecznie🎺

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie powiem publicznie, bo gburza zaraz będzie, pisz PW, to powiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

4 godziny temu, tied napisał:

Dziś lokalnie święto jazzu🎷

Wczoraj był u mnie tzw. 'dzień Keitha Jarretta', ale i dzisiaj w dalszym ciągu celebruję jego urodziny. Wysłuchałem koncertów solo z Bremen i Lausanne, 'Changeless' oraz 'At The Blue Note' - 2nd set z soboty, czwartego czerwca 1994.

Selected discography of ECM, Atlantic (Vortex), Impulse

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6412.thumb.jpg.2909aba883d1980b8da8e704d05c7cd3.jpgIMG_6413.thumb.jpg.597d539fee9a1a9a3c8330c6079d47c7.jpgIMG_6414.thumb.jpg.712d277823b7245943304c9b8da6986b.jpgIMG_6415.thumb.jpg.c2ae90138a62b631a22e99ab067529cc.jpgIMG_6416.thumb.jpg.c9244f2ad3176712dd1ea02d1123bdb9.jpgIMG_6417.thumb.jpg.58168bc5968207b9e9afc5ed0bcd63b6.jpgIMG_6418.thumb.jpg.68c3e2c9f845a7c862a0a4e4a06dcbb6.jpgIMG_6419.thumb.jpg.5d1656a8dff5fd3205f481cca2633d65.jpgIMG_6420.thumb.jpg.ac93a013d5ea95ba737668faac063afe.jpgIMG_6421.thumb.jpg.1134a53d1fda9d3b652faadb03434e2d.jpgIMG_6422.thumb.jpg.5625401e2ee621f31abd7f223e6b1b4d.jpgIMG_6424.thumb.jpg.8e0a8d5a59999866fd18ee97f79e990c.jpgIMG_6425.thumb.jpg.228d92bf2663fff76e78103bd2b525ee.jpgIMG_6426.thumb.jpg.1d5e53f606bfa20f8bcf9e533983c80d.jpgIMG_6429.thumb.jpg.123298227b3dfc8c9fae6f5126174048.jpgIMG_6430.thumb.jpg.c135aee3339c972a506a6a7cd224cac2.jpgIMG_6431.thumb.jpg.3841273011824cd053f3fbeae89fd36d.jpgIMG_6434.thumb.jpg.8ae353d537d3fd6d688da65995c0b217.jpgIMG_6435.thumb.jpg.2baf896f926509b17012b1ec861d3df7.jpgIMG_6436.thumb.jpg.f724c10663dc9964bb2771a3c426c671.jpgIMG_6439.thumb.jpg.37fbf8a220943223c07f7fc5b8f2cbba.jpgIMG_6440.thumb.jpg.d32c47d9ec5260b293dcb737920b8334.jpgIMG_6441.thumb.jpg.68c0f74bf0c0e447ba944b264108e438.jpgIMG_6442.thumb.jpg.1a00a23383351c86814aa24ee3c04198.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Wczoraj nie było czasu na Wielkiego Jarretta, dzisiaj świętuje przy Keith Jarrett At The Blue Note. Twoja kolekcja ukazała braki w mojej. Potrzebuje jeszcze...połowy tego powyżej. Dla mnie to taki artysta, którego mogę słuchać zawsze. Mając określony nastrój, wybieram odpowiednią płytę z półki i zatapiam się w fantastycznej muzyce.

6 minut temu, ps39 napisał:

Dla mnie to taki artysta, którego mogę słuchać zawsze. Mając określony nastrój, wybieram odpowiednią płytę z półki i zatapiam się w fantastycznej muzyce.

Ja tak mam, słuchając płyt np. Miles Davis 🎺

K. Jarrett zaiste wielkim jest. Nie zostawiłem Jego dokonań nawet podczas fascynacji freejazzem. Często wracam, mam jednak małe zboczenie, nie lubię nagrań w trio. Fortepian plus bas i bębny nie wchodzi we mnie. Każdego artysty. Widocznie za młodu zbyt wiele tego słuchałem i mi się przejadło.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

17 godzin temu, ps39 napisał:

Wczoraj nie było czasu na Wielkiego Jarretta, dzisiaj świętuje przy Keith Jarrett At The Blue Note. Twoja kolekcja ukazała braki w mojej. Potrzebuje jeszcze...połowy tego powyżej. Dla mnie to taki artysta, którego mogę słuchać zawsze. Mając określony nastrój, wybieram odpowiednią płytę z półki i zatapiam się w fantastycznej muzyce.

Niezmiennie fascynuje mnie 26 min. wersja Autumn Leaves z III płyty boxu .

Od samego początku główną koncepcją trio było tzw. 'nie posiadanie przedstawianej muzyki', czyli w głównej mierze granie standardów bez prób, ustaleń formy czy też jakiegokolwiek aranżu. Formułę tę trio przyjęło również podczas swoich projektów free-jazzowych, w których nie było miejsca na żadne ustalenia i 'mechanizmy' będące wynikiem jakichkolwiek prób i dyktatów. Według Jarretta, ten sposób gry był możliwy dzięki tzw. 'językowi plemiennemu', który to oparty o system jakichś niezapisanych, ale i również określonych reguł, wszyscy członkowie trio opanowywali i wchłaniali przez całe lata swojej muzycznej twórczości. Pozwalało im to na przeogromną swobodę i luz podczas grania nawet starych i oklepanych rzeczy, które w zupełnie lużnych i spontanicznych interpretacjach stanowią nową jakość muzyczną. Jest to możliwe dzięki nieograniczonym i niczym nieskrępowanym umiejętnościom technicznymi kształtowanym przez lata doświadczeń i jak najbardziej poprzez absolutną podzielność uwagi w słuchaniu siebie i pozostałych muzyków trio.

Miałem okazję zobaczyć i usłyszeć to wielkie trio w akcji trzy razy podczas koncertów w chicagowskiej filharmonii i zarówno sound, interpretacja, energia jak i cała atmosfera koncertu, to klimaty, które zostają w pamięci chyba na całe życie.

Parker's Mood

Ja byłem jeden raz na ich koncercie i zapamiętam to na resztę życia . To jedno z największych moich doznań muzycznych .  W przeciwieństwie do jarrro uważam trio za najlepszą emanację talentu Jarretta . To wzór z Sevres .

Happy Birthday Gary Peacock: ur. 12/05/1935

Gary Peacock -> The Keith Jarrett Trio, Albert Ayler Trio / Quartet... , Tethered Moon, Miles Davis, Paul Bley Duo / Trio / Quartet, Prince Lasha Quintet, Marc Copland, Marilyn Crispell, Tony Williams, Bud Shank, Bill Evans, Mal Waldron, Chick Corea, Don Ellis, Misha Mengelberg, Don Pullen, John Surman, Ralph Towner...

Ladies and Gentleman - this is Gary Peacock. Czy jakiekolwiek słowa mogą oddać to, co ten wybitny artysta zrobił dla muzyki...??? Wystarczy spojrzeć na resume, i oczywiście posłuchać jego płyt lub z jego udzuałem. Jeden z najważniejszych muzyków ever!

Wywiad AAJ z Gary Peacockiem z 1999 roku.

All About Jazz: zacznijmy od początku.

Gary Peacock: Chyba zacząłem grać na perkusji w szkole średniej. Byłem w zespole nastolatków. Krótko po ukończeniu studiów lub krótko przed ich ukończeniem, odkryłem, że tym, co naprawdę chcę robić w życiu, jest muzyka, a szczególnie interesowałem się jazzem. Znalazłem szkołę w Los Angelesi i zapisałem się do niej w lecie 1954 roku - tak myślę...??? To była szkoła Westlake College of Music. Studiowałem tam głównie perkusję, bardzo dużo fortepianu i wibrafon. Potem zostałem powołany do służby wojskowej i tam też, w wojsku, założyłem kwintet. Grałem na pianinie, aranżowałem utwory na kwintet i napisałem kilka rzeczy. Pech chciał, że basista ożenił się, a jego żona powiedziała - „nie możesz już grać w nocy”. W tamtym czasie nie chciałem grać na basie, ale nie wyobrażałem sobie grania w zespole bez basisty, więc perkusista, którym wtedy był Red Holt, być może znasz go z Ramsey Lewis Trio (byliśmy razem w tej samej jednostce) powiedział - „człowieku, przecież ty grasz na basie”! Powiedziałem, że „nie chcę grać na basie”, na co Red mi odpowiedział - „wiesz, możemy znaleźć pianistę, ale na pewno tutaj nie znajdziemy basisty”. Więc to było jakby z automatu, że zacząłem grać na basie. Kiedy zacząłem z basem, wydawało mi się to dość naturalne i łatwe do ogarnięcia, i coraz bardziej mi się to i podobało i coraz bardziej się w to angażowałem. Więc tak zacząłem.

AAJ: czy kiedykolwiek miałeś ochotę powrócić do perkusji i klawiszy...???

Gary Peacock: właściwie nie. W rzeczywistości miałem zestaw perkusyjny przez kilka lat, a potem się go pozbyłem. Zawsze miałem pod ręką pianino, więc zawsze trochę grałem, w ciągu dnia zawsze trzymałem rękę na klawiaturze.

AAJ: porozmawiajmy o twojej współpracy z Paulem Bleyem.

Gary Peacock: cóż, Paula poznałem w Los Angeles. To był chyba rok 1957 lub 1958. Pamiętam ten 'meeting', bo utkwił mi w pamięci. Zadzwonił do mnie i zapytał, czy nie chciałbym popracować, bo klaruje się gig w kawiarni. To było w La Brea czy coś w tym stylu, i powiedziałem - „jasne, że chcę". Tak naprawdę nie spotkałem go wcześniej. Trochę o nim słyszałem, ale nigdy nie spotkałem go osobiście. Więc poszedłem na miejsce, wszedłem i postawiłem bas w rogu obok pianina. Kiedy poszedłem do baru po filiżankę kawy, rozejrzałem się i zobaczyłem faceta siedzącego przy pianinie w płaszczu i kapeluszu. Pomyślałem, że dam mu znać, że nie będzie w stanie tam siedzieć zbyt długo, bo zaraz zacznie się gig i muzycy zaczną grać. Więc podszedłem i powiedziałem - "przepraszam proszę pana, ale zaraz zaczyna się gig, więc..."

Człowiek w płaszczu i kapeluszu odwrócił się i zapytał - „Gary?” Powiedziałem - "tak", a on odpowiedział - „jestem Paul”. Więc tak się poznaliśmy.....

-> 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

W dniu 9.05.2023 o 22:02, jarrro napisał:

K. Jarrett zaiste wielkim jest. Nie zostawiłem Jego dokonań nawet podczas fascynacji freejazzem. Często wracam, mam jednak małe zboczenie, nie lubię nagrań w trio. Fortepian plus bas i bębny nie wchodzi we mnie. Każdego artysty. Widocznie za młodu zbyt wiele tego słuchałem i mi się przejadło.

Trochę się dziwię bo wszelkie trio jest dla mnie zawsze lepsze od solisty. Oczywiście wyłączając Keith'a.

W dniu 29.04.2023 o 13:08, Chicago napisał:

Może i zostały wysłuchane, ale niedokładnie - prosiłem o CD, a nie o winyl.

Oj, wysłuchane dokładnie. Już obie płyty można zamawiać i na koniec maja edycja. Nie wiem jak docierają do Stanów ale pewnie bardzo szybko.

Jeeest..... Dwa woluminy najbardziej wyczekiwane przez fanów 

Solo, to solo, trio, to trio. Jeszcze jest duet. Niestety, w takich konfiguracjach trzeba mieć już 'coś' do 'opowiedzenia' o muzyce. Zarówno w kontekście warsztatowym jak i w kontekście wrażliwości oraz kreatywności. Niestety, w takich małych składach 'klasa' muzyka jest widoczna i słyszalna po każdym względem.

14 minut temu, Lech W napisał:

Oj, wysłuchane dokładnie. Już obie płyty można zamawiać i na koniec maja edycja.

... i to jest fajna i pozytywna wiadomość. Być może ktoś z Warnera czyta Forum AS i wyciągnął odpowiednie wnioski. Zaraz sprawdzę, kiedy się u mnie pojawią te płytki.

Parker's Mood

Gary Peacock  as leader, co-leader, and sideman. Selected discography.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6471.thumb.jpg.0e15029378ed973db80da836ab21a1a4.jpgIMG_6472.thumb.jpg.4f9115eb5d1f4d0d93ea0570a49c91e5.jpgIMG_6475.thumb.jpg.6ff4ff5678e659db063a2fe55104b921.jpgIMG_6479.thumb.jpg.dcde8002fb2ae0307f3d398d2fdc86e9.jpgIMG_6476.thumb.jpg.76c30ce744cbc8c443131d283571a267.jpgIMG_6477.thumb.jpg.3fc54a36ead683afebe5245869b6f7e7.jpgIMG_6480.thumb.jpg.c4574b6ac7345b1d608309e791764ba2.jpgIMG_6481.thumb.jpg.2ec7b96b1628f555a5aacfdf66a6810c.jpgIMG_6482.thumb.jpg.cd3ab1d7cd19e1a088a1e1e491e911f1.jpgIMG_6486.thumb.jpg.a3ea25df935b51762c1df50aff608adc.jpgIMG_6484.thumb.jpg.7ed2c08049301fec67ab76ff47873bc0.jpgIMG_6487.thumb.jpg.f4c951a2189ba9cd5145113575ce325a.jpgIMG_6488.thumb.jpg.a132c3f4dec07a017ce2456599dcdca6.jpgIMG_6489.thumb.jpg.46418f1b9a72edbaf3a5f60a3c233420.jpgIMG_6491.thumb.jpg.982eb2e73d8094a5d5ef86cefecfa423.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Brzydkie słowo o bardzo wielu znaczeniach ciśnie mi się na usta... Ja pierd.le! O kur.a!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) !!! Skąd Ty bierzesz tyle czasu, by robić zdjęcia swej kolekcji?!?!
Normalnie szczęka do ziemi mi opada, ilekroć to zobaczę. Mnie linku na YT nie chce się wstawiać, a co dopiero...
Szacun, naprawdę. A teraz powiedz, po ch Ty to robisz????

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• Redaktorzy
Godzinę temu, jarrro napisał:

@jarrro to proste. Po to żebyś pytał. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Skąd Ty bierzesz tyle czasu, by robić zdjęcia swej kolekcji?!?!

Z przyzwyczajenia.

Bo lubię.

Next question!

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

I to jest piękne!!!!
Dzięki

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Jak jeszcze kogoś swędzi otwór w sprawie zdjęć płyt, to proszę śmiało pytać - odpowiem na każde pytanie związane z tą kwestią. Dzięki.

Parker's Mood

Sorry za 'otwór' - to była ekspresowa ekspresja i tzw. niepotrzebne 'ciśnienie'. W momencie, w którym piszę ten post, już bym tak tego nie nazwał, ani tak nie odpowiedział, niemniej jednak do różnych 'przeziębień' trzeba się przyzwyczaić i nauczyć się z nimi 'dealować'. I tyle. Jeszcze raz, Sorry za 'metafory'...

Przemyślałem sytuację i w sumie fajnie się stało, że jarrro mnie sprowokował. Zdjęcia płyt? Ale co w tym złego? A jak ktoś wkleja zdjęcia płyt z netu, albo piosenkę z YT, to wtedy Kali dobrze robić...??? Też w sumie można zapytać - 'po chooy to robić'...??? Nie rozumiem niektórych rodaków, ale mam nadzieję, że to to był świadomy żart i świadoma prowokacja. Anyway, jak przeszkadza, to nie muszę tego robić, chociaż wydaje mi się, że forma w której są osadzone te zdjęcia, jest oryginalna i ma swój klimat. 🙂🙃😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

W dniu 16.05.2023 o 01:14, Chicago napisał:

Sorry za 'otwór' - to była ekspresowa ekspresja i tzw.

Kto jak to ale ja to rozumiem i najbardziej szanuję. Oczywiście nie "otwór" tylko "sorry" 😉

Jestem pod wrażeniem  - mówię całkiem serio.

A w temacie... Później coś wrzucę.

Edytowane przez piorasz
W dniu 16.05.2023 o 01:14, Chicago napisał:

Przemyślałem sytuację i w sumie fajnie się stało, że jarrro mnie sprowokował. Zdjęcia płyt? Ale co w tym złego? A jak ktoś wkleja zdjęcia płyt z netu, albo piosenkę z YT, to wtedy Kali dobrze robić...???

Nie wiem jak inni, ale ja z przyjemnością oglądam foty Twojej imponującej kolekcji...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Godzinę temu, cortes napisał:

Nie wiem jak inni, ale ja z przyjemnością oglądam foty Twojej imponującej kolekcji...

Ja też. Czasem jest tego więcej jak na wiki.

Miałem coś napisać ale się wstrzymam.  Temat dotyczyłby dobrych muzyków we współczesnym wydaniu. Jednak się wstrzymam bo to  są jakieś jaja wg mnie i powoli  zaczynam wątpić we współczesną twórczość. Żeby nie było zacząłem robić notatki i tekst do nich. Żal  - jednak żal... To co już pisałem to się potwierdza. Nuda w filmie i nuda  w jazzie.  Pop ma się za to całkiem nieźle....W rocku też znalazłem co nieco ale to nic nowego....

Edytowane przez piorasz
W dniu 15.05.2023 o 11:54, jarrro napisał:

A teraz powiedz, po ch Ty to robisz????

Chicago to Pasjonat przez duże "P". Ja tam wcale się nie dziwię, że chce pochwalić się swoimi kolekcjami. To bardziej wiarygodne niż pisanie, że mam tyle, a tyle płyt danego wykonawcy. Szanuję to. W ogóle na tym forum Kolega Chicago jest jednym z moich ulubionych Userów (nie lubię tego słowa). Cenię go za szczerość, wiedzę i niezwykłą osobowość.
Żadna wazelina, tylko piszę co czuję uprzedzając prawdopodobne komentarze. I piszę to nie dlatego, że jest łyk-end. 😆

19 minut temu, soundchaser napisał:

Chicago to Pasjonat przez duże "P". Ja tam wcale się nie dziwię, że chce pochwalić się swoimi kolekcjami. To bardziej wiarygodne niż pisanie, że mam tyle, a tyle płyt danego wykonawcy. Szanuję to. W ogóle na tym forum Kolega Chicago jest jednym z moich ulubionych Userów (nie lubię tego słowa). Cenię go za szczerość, wiedzę i niezwykłą osobowość.
Żadna wazelina, tylko piszę co czuję uprzedzając prawdopodobne komentarze. I piszę to nie dlatego, że jest łyk-end. 😆

To i ja wtrącę swoje w ten "słynny' piątek.  Wciąż lubię to co pisze  Chicago ale... I to już pisałem. Szczerość a nie ścisk dupy  - to lubię i to się nie zmieni nigdy. Jak ktoś ma ból dupy to napewno nie ja i takiego z chęcią sam bym zganił.  Trochę  się  czasem zawiodłem też  na narracji tego wątku. Autor zapomniał o tym, że oprócz wiedzy jest jeszcze zamiłowanie i poszanowanie.... Ot tyle ode mnie. 

Edytowane przez piorasz
9 minut temu, piorasz napisał:

Autor zapomniał o tym, że oprócz wiedzy jest jeszcze zamiłowanie i poszanowanie....

Moim skromnym zdaniem Chicago posiadając olbrzymią wiedzę jazzową nie zapomina również o zamiłowaniu i poszanowaniu zarówno własnego odbioru muzyki, jak i tutejszych dyskutantów. A że czasem da w dupę klapsa, to tylko po to, żebyśmy mogli lepiej zrozumieć jazz i spojrzeć głębiej w tę muzykę.
Ale to nie wątek o Chicago, tylko o jazzowych fascynacjach, więc już chyba wystarczy obgadywania Autora. 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi