Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Godzilla kontra Hedorah. W sumie fajne granko, ale nie przesadzajmy - to jest śledż po japońsku. Tradycyjny śledż, to ten w oleju i z cebulką.

Parker's Mood

Polecam wysłuchać świeży album perkusisty Ulysses Owens Jr. podtrzymującego tradycje hard-swingowego bopu i soul-jazzu na debiutanckim albumie swojego zespołu Generation Y zatytułowanego „A New Beat” z 19 stycznia 2024 roku. Dynamiczny, intensywnie swingujący styl Owensa popycha grupę do przodu przez cały album i udowadnia, że podtrzymywanie hard bopowego ognia dla następnych pokoleń jest równie ważne i zapierające dech w piersiach. Jakość realizacji jest fenomenalna aż chce się słuchać. Super album.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 7.02.2024 o 08:06, pantagruel napisał:

W tym tygodniu dla mnie dwa ładne prezenty. Jeden już w domu, drugi na razie dostępny tylko w USA.

Pierwszy to Uliysses Owens Jr. and Generation Y - A new beat - pysk się śmieje, jak tego słucham.

Drugie, Peter Erskine, Berstein In Vienna, na razie tylko na qobuz, trza poczekać - muzyka po prostu śliczna, a wykonawsto, mistrzostwo świata.

Kolega nie czyta, ale to nic. Dobra płyta i druga, którą polecam, też ładna.

Teraz, pantagruel napisał:

Kolega nie czyta, ale to nic. Dobra płyta i druga, którą polecam, też ładna.

ups umknęło mi 🤭 ale zgadzam się że płyta warta uwagi i wywołuje same pozytywne uczucia 😉 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

26 minut temu, Tal napisał:

Polecam wysłuchać świeży album perkusisty Ulysses Owens Jr. podtrzymującego tradycje hard-swingowego bopu i soul-jazzu na debiutanckim albumie swojego zespołu Generation Y zatytułowanego „A New Beat” z 19 stycznia 2024 roku. Dynamiczny, intensywnie swingujący styl Owensa popycha grupę do przodu przez cały album i udowadnia, że podtrzymywanie hard bopowego ognia dla następnych pokoleń jest równie ważne i zapierające dech w piersiach. Jakość realizacji jest fenomenalna aż chce się słuchać. Super album.

Ukryta Zawartość

No świetne granie,własnie słucham.

Poprzednia tez dobra:

cover.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A mnie ostatnio zafascynowała ta płyta:
Kultura i elegancja na dwa instrumenty-bębenek i trąbka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ale umówmy się,można wklejac tysiące płyt,a Król jest tylko jeden:

Ukryta Zawartość

I ten Elvin Jones na bębnach....

Ukryta Zawartość

Alan Shorter, trębacz i flugelhornista - starszy brat Wayne Shortera. W przeciwieństwie do brata nie pożył za długo, bo niestety już w wieku niespełna 56 lat odszedł do 'krainy wiecznego jazzu'. Skromne 'resume' Alana obejmuje tylko dwie własne płyty, ale co sobie pograł z Archie Sheppem i jego zespołami, to jego i nikt mu tego nie odbierze - wystąpował w składach Archie Sheppa i brał udział w nagraniu pięciu jego płyt, z których co najmniej dwie ('Four for Trane' i 'The Full Moon Ensemble'), to 'lśniące' rzeczy na światowej mapie jazzu. Oprócz wspólpracy z Archie Sheppem, działał trochę u brata, oraz ze słynnym i jakże kreatywnym Marion Brownem, u którego w 1965 roku wypełniał skład kwartetu podczas nagrań na pierwszą płytę Browna pod własnym nazwiskiem, a także podczas znakomitej i legendarnej sesji tego wybitnego artysty - 'Juba-Lee' z 1966.

Alan miał jeszcze 'szczątkowy' udział w sesji nagraniowej przesłynnej frytowej formacji The New York Art Quartet, z którą popełnił dwie kompozycje i które pojawiły się na kompilacji 'Call It Art' wydanej w 2013 roku jako zbiór nagrań zespołu z 1964 i 1965. Występował jeszcze u boku Alana Silvy z jego monstrualnym składem (ponad dwudziestoosobowa obsada) podczas nagrań do znanego i cenionego albumu 'Season' nagranego pod koniec 1970 i wydanego w 1971 roku. Został jeszcze ślad po Alanie Shorterze na nieznanej mi płycie francuskiego pianisty François Tusques, oraz, co chyba w tym wszystkim jest najważniejsze, ślad po dwóch płytach pod własnym nazwiskiem, czyli najsłynniejsza 'Orgazm' z 1969 i mniej rozreklamowana, 'Tes Esat' z 1970 roku. I to by było na tyle w kwestii dyskograficznej Alana Shortera.

Zaczynając jako muzyk bebopowy, bardzo szybko przekierował się w stronę grania 'frytowego', w której to stylistyce odnalazł się i kontynuował uprawianie tego stylu praktycznie do końca artystycznej kariery. Żródła podają, że Alan Shorter był człowiekiem z 'problemami', człowiekiem trudnym i krnąbrnym, niezgadzającym się na kompromis we współżyciu z ludżmi, niemniej jednak był doceniony jako kompozytor, aczkolwiek według krytyków i osób z otoczenia, jego technika gry była przeciętna, natomiast improwizacje zbyt powierzchowne, gwałtowne i mikroepizodyczne, przynajmniej na tle tych wszystkich słynnych nazwisk, z którymi występował i wspólpracował. Tak czy siak, po latach ukazuje się wznowienie i remasterowany materiał serii ezz-thetics: 'Mephistopheles To Orgazm Revisited'. Zachęcam do wysłuchania tego mocno zagubionego i zapomnianego materiału, wyrobieniu sobie zdania na temat tych nagrań i skonfrontowania myśli co do tej muzyki w kontekście twórczości Wayne Shortera oraz innych wielkich muzyków biorących udział w nagraniach pod szyldem Alan Shorter.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7510.thumb.jpg.37ed01070740212af058a7af3d7fe1a2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ale umówmy się,można wklejac tysiące płyt,a Król jest tylko jeden:

Sorry, ale z tym jednym królem, to lekkie przegięcie. Nie chodzi o to, że nie zgadzam się z potęgą muzyki i sztuki JC, ale tych królów to jest trochę więcej. Nie byłoby muzyki Johna Coltrane, gdyby nie było Charlie Parkera, ale z kolei nie byłoby muzyki Birda, gdyby nie było Colemana Hawkinsa i Lestera Younga, a tych nie byłoby, gdyby nie było Louisa Armstronga, Duke Ellingtona i Bix'a czy też Bismarka Beiderbecke. I tak to się kręci.

Parker's Mood

Przesłuchaliśmy wczoraj z moim przyjacielem jazzowym kilka płyt nagranych w trio i to dość pobieżnie, bo chciałem poznać jak najwięcej by zorientować się co mnie zaciekawi na dłużej. Teraz będę słuchał w całości po kolei.
Oto co mój przyjaciel wygrzebał w ostatnim czasie:

Anne Torvk Trio - Songs for Roman
Eddie Higgins Trio 
Harper Trio - Passing By (to już przesłuchałem - interesująca płyta greckiej harfistki z saksofonistką i perkusistą (czyli dwie Kobitki w składzie!). 
Henning Flintholm
Joona Toivanen Trio
Liv Andrea Hauge Trio
Luke Howard Trio
Lynne Arriale
The Gap Trio
Tyshawn Sorey
Upper Left Trio
Vijay Iyer
Steve Kuhn

Z tego wszystkiego znałem tylko tego ostatniego trochę. 😆

Edytowane przez soundchaser
Godzinę temu, Chicago napisał:

Sorry, ale z tym jednym królem, to lekkie przegięcie. Nie chodzi o to, że nie zgadzam się z potęgą muzyki i sztuki JC, ale tych królów to jest trochę więcej. Nie byłoby muzyki Johna Coltrane, gdyby nie było Charlie Parkera, ale z kolei nie byłoby muzyki Birda, gdyby nie było Colemana Hawkinsa i Lestera Younga, a tych nie byłoby, gdyby nie było Louisa Armstronga, Duke Ellingtona i Bix'a czy też Bismarka Beiderbecke. I tak to się kręci.

A na samym początku było słowo...
🙂

Wszystko się zgadza i oczywiście 'A Love Supreme' jest ikoniczną i jedną z najważniejszych płyt jazzowych. Ale nie jedyną. Powiedziałbym też, że John Coltrane nie był królem - był nim Miles Davis. Był królem, czarnoksiężnikiem i katalizatorem jazzowych przemian.

Parker's Mood

Szanuję zaangażowanie kolegi pseudodrummera ale takie twierdzenia po dłuższym zajmowaniu się muzyką się nie obronią. Nie ma jednej, najważniejszej i jedynej płyty jazzowej. Nawet Kind od Blue w ten sposób by się nie obroniła. 

A co powie Kolega i dokonaniach Erica Dolphy ? 

Dla mnie Out to Lunch jest absolutnie równoważna płyta z A Love Supreme. Itd itd...

U mnie aktualnie w ramach polowania na okazje wskoczyły 4 płyty Al di Meola..

Czasem bardziej czasem mniej jazzowe tym niemniej jak dla mnie genialne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

U mnie od kilku lat Trane wysuwa się na pierwsze miejsce.

Na pierwsze miejsce herosów jazzu?

2 minuty temu, Lech W napisał:

Szanuję zaangażowanie kolegi pseudodrummera ale takie twierdzenia po dłuższym zajmowaniu się muzyką się nie obronią. Nie ma jednej, najważniejszej i jedynej płyty jazzowej. Nawet Kind od Blue w ten sposób by się nie obroniła. 

A co powie Kolega i dokonaniach Erica Dolphy ? 

Dla mnie Out to Lunch jest absolutnie równoważna płyta z A Love Supreme. Itd itd...

Czasem bardziej czasem mniej jazzowe tym niemniej jak dla mnie genialne.

Ukryta Zawartość

Nie znam-i chętnie się zapoznam:)

I cieszę się,że sie dyskusja ozywiła.
Nie ma to jak wsadzić kij w mrowisko🙂

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Lech W napisał:

Kolejny jazz-rockowy geniusz.

To raczej odwrotnie - bez Colemana nie byłoby Coltrane w miejscu, w którym Ornette Coleman był od razu.

... John Coltrane dochodził do miejsca, w którym Ornette Coleman był od razu, ale co ciekawe, Ornette nigdzie szedł, tylko po prostu znalazł się w tym miejscu i tam był, więc nie znał 'drogi' - musiał uczyć się wstecz i dojść do pierwszej klasy, będąc już w ósmej. Musiał dojść do momentu, z którego się wychodzi, zaczyna...jak John Coltrane.

Parker's Mood

W dniu 6.02.2024 o 15:42, Chicago napisał:

żeby od razu zachęcić do najlepszych podróży z Jarrettem, polecam płytkę 'Changeless' z

Ha!😀. Powiedz wreszcie coś, czego nie wiem!❤️

W dniu 7.02.2024 o 16:55, turandy napisał:

Geri Allen?

Też 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Ha!😀. Powiedz wreszcie coś, czego nie wiem!❤️

Słoń to jedyny ssak lądowy ,który nie skacze

12 godzin temu, Chicago napisał:

... John Coltrane dochodził do miejsca, w którym Ornette Coleman był od razu, ale co ciekawe, Ornette nigdzie szedł, tylko po prostu znalazł się w tym miejscu i tam był, więc nie znał 'drogi' - musiał uczyć się wstecz i dojść do pierwszej klasy, będąc już w ósmej. Musiał dojść do momentu, z którego się wychodzi, zaczyna...jak John Coltrane.

Co to w ogóle oznacza...??? Pomyślałem, że to mógłby być całkiem niezły temat na rozprawkę, niekoniecznie tylko i wyłącznie w kontekście JC & OC, ale również i jak najbardziej w kontekście całego zagadnienie jakim jest muzyka, a tym bardziej muzyka 'free' i 'free' myślenie. Jak 'free' wypada w kontraście z muzyką tonalną, opartą o akordy, harmonie i formę. Co słuchacza kieruje do free lub stylu free i dlaczego...??? Jak rozumiemy spontaniczny dialog muzyczny dwóch muzyków - o czym 'rozmawiają' ci muzycy i dlaczego podoba się to słuchaczom, którzy muzycznego języka w ogóle nie rozumieją...??? Zauważyłem też, że wielu wielbicieli muzyki free jak całego zagadnienia free, w życiu nie lubi być 'free' i preferuje spółdzielnię, komitety i formę równiutko poukładaną z nadzorem. He he.

Parker's Mood

Przesłuchaliśmy wczoraj z moim przyjacielem jazzowym kilka płyt nagranych w trio i to dość pobieżnie, bo chciałem poznać jak najwięcej by zorientować się co mnie zaciekawi na dłużej. Teraz będę słuchał w całości po kolei.
Oto co mój przyjaciel wygrzebał w ostatnim czasie:
Anne Torvk Trio - Songs for Roman
Eddie Higgins Trio 
Harper Trio - Passing By (to już przesłuchałem - interesująca płyta greckiej harfistki z saksofonistką i perkusistą (czyli dwie Kobitki w składzie!). 
Henning Flintholm
Joona Toivanen Trio
Liv Andrea Hauge Trio
Luke Howard Trio
Lynne Arriale
The Gap Trio
Tyshawn Sorey
Upper Left Trio
Vijay Iyer
Steve Kuhn
Z tego wszystkiego znałem tylko tego ostatniego trochę. 

Eddiego polecam, bardzo mi się podoba.

668403cf2c499efc0c8240d58372c342.jpg

Co jeszcze...??? To, że 'mozolna' droga Johna Coltrane do miejsca, w którym znajdował się 'od razu' Ornette Coleman, może symbolizować podejście słuchaczy do muzyki jazzowej czy też w ogóle do całego jazzowego zagadnienia, ogólnie rzecz ujmując. Wielu słuchaczy, oczywiście zgaduję, jest wkręconych niemalże od razu w jakieś cięższe formy, free-improwizację, improwizację... bagatelizując i tak jakby ignorując, zaniedbując... tradycję, standardy, jazz tonalny i harmoniczny.

Parker's Mood

bagatelizując i tak jakby ignorując, zaniedbując... tradycję, standardy, jazz tonalny i harmoniczny.

Myślę, że nie o to chodziło Wojciechowi... Ale zresztą co ja tam wiem..
2 godziny temu, GB napisał:

Ukryta Zawartość

To płyta wydana przez label Venus.
Swego czasu wypuścili serię płyt jazzowych z okładkami na których widnieją fotografie Jeanloupa Sieffa, legendarnego fotografa mody pracującego w latach sześćdziesiątych dla Glamour, Vogue, Harpers Bazaar. Powyżej jedna z najsławniejszych jego prac znana jako Cigarettes Kiss dla Harper's Bazaar magazine, Palm Beach 1964.
Swego czasu kupiłem sobie we Francji album z reprodukcjami jego prac.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

13 minut temu, yayacek napisał:

To płyta wydana przez label Venus

Venus Records Master Piece Collection

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, iro III napisał:

Venus Records Master Piece Collection

Ukryta Zawartość

Otóż to. Masa płyt z okładkami gdzie widzimy reprodukcje prac Jeanloupa Sieffa.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi