Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, soundchaser napisał:

Moim skromnym zdaniem Chicago posiadając olbrzymią wiedzę jazzową nie zapomina również o zamiłowaniu i poszanowaniu zarówno własnego odbioru muzyki, jak i tutejszych dyskutantów. A że czasem da w dupę klapsa, to tylko po to, żebyśmy mogli lepiej zrozumieć jazz i spojrzeć głębiej w tę muzykę.
Ale to nie wątek o Chicago, tylko o jazzowych fascynacjach, więc już chyba wystarczy obgadywania Autora. 😉 

Gadasz już prawie jak iro... 😞

I chodzyby 1000 razy Chicago mi gadał  o super koncertach w mieście  Chicago lub innym to jestem w stanie uwierzyć tylko w jedno. Stara sprawdzona muzyka. Nowego nie ma lub jest to badziewie lub kontynuacja, improwizacja tego co staje się już nudne. Kilka mniej nudnych nowoczenych graczy kiedyś podałem i myślę, że tak się w najbliższej dekadzie to skończy. Oczywiście nadal kocham klasykę ale wszystko ma swój kres.    

A jeśli chciałbyś Chicago tak naprawdę zabłysnąć to zapodaj co się obecnie gra u Was?

Domyślam się, że dużo badziewia właśnie..... (z nowości oczywiście).

Edytowane przez piorasz

Ja się ostatnio nie mogę oderwać od kompilacji Jana Ptaszyna Wróblewskiego - On The Road. Obie części.

Moim zdaniem to muzyka na światowym poziomie. Ale nie o poziom chodzi. 

To po prostu relaksujący, piękny jazz. Takiego często szukam.

Bardzo, bardzo jeszcze raz polecam.

Płyty do dostania i to taniej na stronie , w sklepie wydawcy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230520_085214.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest juz sobota, przepraszam, ale wiem co to może oznaczać dla "niektórych"...

Ciekawe ile razy już się do mnie zwracał "piorasz"?

Przypominam więc;

"Jesteś w Dubrowniku, 

nie słyszę Cię!"

I. Levin

Panowie, a może coś w temacie jazzu ???

Bo w polskim jazzie jakby ostatnio sporo się dzieje. Bardzo ciekawe nowości ( wiem jest inny wątek ale te wysłuchałem z pasją) Bazarnik, Sarnecki, Dąbrowski. Nie , nie chodzi o trio. Ci panowie oddzielnie wydali fantastyczne albumy.

46 minut temu, Lech W napisał:

Bo w polskim jazzie jakby ostatnio sporo się dzieje. Bardzo ciekawe nowości ( wiem jest inny wątek ale te wysłuchałem z pasją) Bazarnik, Sarnecki, Dąbrowski. Nie , nie chodzi o trio. Ci panowie oddzielnie wydali fantastyczne albumy.

Z nowych, ostatnio skupiam się namłodych, zdolnych, bezczelnych, jak EABS, pokrewne BŁOTO, NIECHĘĆ, CHRYSTE PANIE, CHŁOPCY KONTRA BASIA.

Może to i nie 100% jazzu ale kiedyś też mówili, że yass i np. MIŁOŚĆ to nie jazz...

Przeprosiny do niego wysłałem kilka dni temu. Nie sądziłem, że drobna prowokacja wywoła taki zamęt. Ten mój wpis był wyrazem podziwu dla poświęcenia autora.
Forma była prowokacyjna, owszem, ale specjalnie nadałem taką formę, aby przyspieszyć reakcję.

W temacie jazzu ... Trzeba mieć czas, aby słuchać muzyki. Nie mam wzmacniacza, zatem zostają słuchawki. A te wczoraj rozpadły się podczas nakładania na głowę. Unikajcie japońskiej marki Fostex. Przed snem słuchałem kilka minut. Kilka dni temu zachwycił mnie Anthony Braxton, nie pamiętam, czy to był quartet, chyba tak, ale to była czysta improwizacja pełna piękna i zrozumienia muzyków siebie nawzajem. Słychać skupienie i uwagę, szacunek wobec siebie. Dnia kolejnego kilka minut Archie Shepa z jakiejś płyty z połowy lat 60. Znów pełne radości granie, pełne dobrych pomysłów. Z kolei w aucie słucham Archie Shepa z płyty nowszej, z lat siedemdziesiątych, muzyka łatwiejsza, zbyt trudny jazz nie nadaje się do samochodu, płyta bardzo zróżnicowana, ze śpiewami gospel, przesiąknięta żarliwą modlitwą do Boga.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

8 godzin temu, iro III napisał:

EABS

Polecam nowość, może już słuchałeś:

Ukryta Zawartość

Zawsze, ale to zawsze będą mi się podobać takie klimaty w jazzie.

@piorasz Zapomniałem zdać relację z tamtego albumu, który jakiś czas temu wklejałeś. Zapomniałem tytułu. Nawet spoko to było, ale bez większego podniecenia 😉

Ukryta Zawartość

Dzisiaj najpiękniejszy dzień dotychczasowego roku i jeszcze nie opuściłem domostwa ale na pewno za parę minut to się stanie. Pogoda jak z marzeń.

Jazz jednak, będąc w domu towarzyszy mi w.tle. Przypadkowo trafiłem na Spotify album mistrza Tommy'ego Flanagan'a. 

Mam wrażenie , że ten muzyk nie wydał nic słabego. Co się odtworzy to miazga. Muzyka wybitna. Słońce i Tommy robi mi dzień....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W
Literówka
17 godzin temu, Adi777 napisał:

Polecam nowość, może już słuchałeś:

Ukryta Zawartość

Zawsze, ale to zawsze będą mi się podobać takie klimaty w jazzie.

@piorasz Zapomniałem zdać relację z tamtego albumu, który jakiś czas temu wklejałeś. Zapomniałem tytułu. Nawet spoko to było, ale bez większego podniecenia 😉

Świetna realizacja tego EABS, roznosi kolumny i przyjemnie wypełnia pomieszczenie 😁

Też lubię takie granie. Groźne, a nie jakieś tam grzeczne melodyjki do kotleta 😋

Świetne skrzypce niczym Nigel Kennedy. 

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Ajothe napisał:

Świetna realizacja tego EABS, roznosi kolumny i przyjemnie wypełnia pomieszczenie 😁

Też lubię takie granie. Groźne, a nie jakieś tam grzeczne melodyjki do kotleta 😋

Świetne skrzypce niczym Nigel Kennedy. 

Jak dla mnie, płyta zaczyna się od Whispers. Pierwsze dwa utwory średnio. Ale jak zawsze powtarzam. To czasowe wrażenie i nigdy nie wiadomo co będzie przy drugim odsłuchu za jakiś czas....

Może ktoś poleci mi coś tak dobrego i klimatycznego jak płyty kwartetu Tomasza Stańki

Lontano, Soul of Things, Suspended Nights? 

Ciężko znaleźć.....I ciągle do nich wracam.

15 minut temu, Ajothe napisał:

Może ktoś poleci mi coś tak dobrego i klimatycznego

Posłuchaj Joachim Kuhn New Trio - beauty and truth, coś z Ravy, może też coś Christiana Scotta i Ibrahima Maalouf…klimatyczne granie ale nie wszystko do Stańki podobne.

Posłuchałem dzisiaj i oniemiałem.

Fantastyczna Muzyka, czego tu nie ma! Jest nawet chwila z prawie metalem.

Ponad dwie godziny breathless music, dodatkowo świetnie zarejestrowanej (to nagranie live).

Polecam!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mnie słuchawki się popsuły, śrubka wypadła, słuchawka odpadła, wszystko pozbierałem, ale nie mam takiego śrubokręta, aby przykręcić, zresztą gwint się zepsuł, śruba nie trzyma, tak więc nie tylko czytać o fascynacjach.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Może ktoś poleci mi coś tak dobrego i klimatycznego jak płyty kwartetu Tomasza Stańki

Tych nie znam, jeszcze, ale na pewno poszukaj wśród ECM-owych albumów, na przykład jak wspomniał @pantagruel - Rava. Bardzo lubię debiut, choć być może bardziej przypadnie Ci do gustu "The Pilgrim and the Stars". 

Ups, to był kolega @tied 😉

Może coś Webera? The Following Morning? Jak zawsze, polecam też debiut Eberharda, bo jest super.

Edytowane przez Adi777
4 godziny temu, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

• Zaloguj się, aby zobaczyć treść.

Ukryta Zawartość

A czemu nie posłuchasz płyt sekcji grającej wtedy ze Stańko, czyli Marcin Wasilewski Trio? Ja najbardziej lubię Faithful, January i Live. Do tego Rava i Neighbourhood Manu Katché.

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

43 minuty temu, Adi777 napisał:

"Timeless" Johna Abercrombiego?

Jeśli nie cała, to przynajmniej utwór tytułowy musi Ci się spodobać, nie ma bata. Piękno w czystej postaci 🙂

Ja to znam na wylot i zawsze się zastanawiam jak to możliwe, że to już 48 lat?! 

44 minuty temu, Drizzt napisał:

A czemu nie posłuchasz płyt sekcji grającej wtedy ze Stańko, czyli Marcin Wasilewski Trio? Ja najbardziej lubię Faithful, January i Live. Do tego Rava i Neighbourhood Manu Katché.

Dziękuję, znam i cenie, również Wasilewskiego 😁 oraz Manu...

Dziękuję Wam za Enrico Rava, bo nie znam i poznaję. 

33 minuty temu, Adi777 napisał:

Bennie Maupin - "The Jewel in the Lotus".

Ketil Bjørnstad - The Sea.

Zapisane, dzięki! 

@Ajothe Nie wiem, czy wspomniane przeze mnie płyty są podobne do tych Stańki, ale starałem się powybierać te spokojniejsze. Może coś Ci się spodoba 😉

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ja to znam na wylot i zawsze się zastanawiam jak to możliwe, że to już 48 lat?!

Nigdy się nie zestarzeje 😍

16 minut temu, soundchaser napisał:

Była mowa o tej Pani wcześniej tutaj.
Trochę "liznąłem" jej muzyki. Tę płytę też. Bardzo na tak.

Bardzo fajne granie i realizacja 😁

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Była mowa o tej Pani wcześniej tutaj.

To jest pokłosie, tego wcześniej.

To jest moja aktualna, na teraz, fascynacja jazzowa.

Pozdrowienia serdeczne dla Ojca Założyciela

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ośmielam się publicznie wysłać. Wzmacniacz wrócił, gra, no i powtórzę się, bo o tym albumie wielokrotnie pisano tutaj. Mowa o Pharoah Sanders Karma z 1969 r. Niektórzy twierdzą, że ta płyta należy do najlepszych nagrań, jakie kiedykolwiek wydano. Należy do gatunku spiritual jazz, czyli odmiany uduchowionej. Właściwie to tylko jedno nagranie wypełnione powtarzalną grą muzyków, co wprowadza pewien hipnotyczny, transowy rytm. Na tle tej samej, prostej, pogodnej melodii Sanders gra na saksofonie bardzo prosto i melodyjnie. Dźwięki powoli nabrzmiewają aż do punktu kulminacyjnego, który można określić mianem freejazzu, ale zgiełk trwa chwilę, by powrócić do początkowej melodii .Płyta nietrudna w odbiorze, kto lubi rock psychodeliczny, polubi i tę płytę.
Co ciekawe, wiele lat nie byłem do niej przekonany, bo miała według mnie zbyt wiele melodii, a zbyt mało free. Dziś to numer jeden. Uwzniośla, rozpogadza rzeczywistość wkoło nas. Arcydzieło. Brak słów. Niewiele jest takich nagrań.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• Pokaż nowe odpowiedzi