Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie czy ktoś może podpowiedzieć na jakie napięcia zamówić trafo do tego wzmaka:

- tak jak w serwisówce 2x57 2x65 2x22

- czy jak wychodzi danych Tomka 2x54 x60 2x22

Pozdrawiam

Ja zamówiłem trafo 2x54V, 2x60V, 2x22V i 22V

Jakie wartości mają mieć rezystory w prestabilizacji R116, R117, R118, R119, R120, R121, D60, D61 bo w spisie który dostałem było tylko 2.7k, (4szt.) 22R (2szt.), 150R (2szt.) nie wiem który odpowiada danej wartości a tam są jeszcze dwie diody też nie opisane, i czym zastąpić dwa tranzystory w unbalance Q4 bo tych 2SJ330 nigdzie nie mogę znaleźć.

Pytanie do klonujących a zarazem posiadaczy serwisówek- czy wszystkie końcówki Accu mają uniwersalne zasilanie, tzn wystarczy tylko je otworzyć, przepiąc kabelki do odpowiedniego uzwojenia transformatora i wystarczy, czy wymagane są poważniejsze zmiany? Czy schemat przepięcia kabelków jest taki sam dla wszystkich końcówek, czy się zmienia i bez konkretnej serwisówki ani rusz? A jak to jest dla CDków i preampów? Z góry dzięki!

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• 3 tygodnie później...

Wreszcie dotarł do mnie mój w wykonaniu Tomka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-32989-0-44355100-1362046518_thumb.jpg

post-32989-0-97899100-1362046526_thumb.jpg

post-32989-0-59839900-1362046540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowa obudową bedzie lepsza i o wiele masywniejsza .Wszystko zaprojektowane i zrobione na zamówienie wraz z radiatorami .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze na prośbę Tomka zdjęcie z pokrywą górną. Czuć lekkość i masę basu. Jest wrażenie, że łatwo uszkodzić głośniki jakbym pokręcił jeszcze trochę. Nie zbliżyłem się do połowy głośności. Przy braku sygnału zupełna cisza w głośnikach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafals co to za obudowa jakaś kupna czy robiona, fajnie to wygląda.

No napisałem, że robiona przez Tomka. Radiatory A6023. Malowana proszkowo. Przez to, że mam 4 kondensatory, nie weszły wszystkie pomocnicze płytki pod półkę i zabezpieczenie musiało być na tylnej ściance.

• 3 tygodnie później...

pcb protectora z ukladem sterowania VU meter - SZYBKIE ZAMOWIENIE

chetnych prosze o kontakt na PW - cena przy 10 szt bedzie oscylowac w granicach 50 zl

na chetnych czekam do wtorku do 22.00

pzdr

pcb protectora z ukladem sterowania VU meter - SZYBKIE ZAMOWIENIE

chetnych prosze o kontakt na PW - cena przy 10 szt bedzie oscylowac w granicach 50 zl

na chetnych czekam do wtorku do 22.00

pzdr

Ten protector i VU meter to jest kopia z accu czy projekt własny?

No i jak z dostępnością elementów nie będzie z nimi problemu?

Dostępny może jest ale mało który jest sprawny.

hmm - 2 m-ce temu kupilem 10 szt i kazda szt jest OK - moze kupujecie w north ? - fakt tam na 5 zakupionych szt. nie dzialala ani jedna

• 3 tygodnie później...

Na razie kilka jeszcze ciepłych zdjęć od Tomka ,na fot w zasilaniu 2x56kuF u mnie bedzie 4x47kuF - jeszcze tylko kilka dni ....w oczekiwaniu :)

Ukryta Zawartość

post-17090-0-07611300-1365279428_thumb.jpg

post-17090-0-20293100-1365279438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zadam pytanie z innej beczki.Na slynnym serwisie aukcyjnym jest ten klonik do kupienia za 7300.Jako ze nie mam pojecia ile kosztowala calosc po zlozeniu prosilbym o szczera odpowiedz czy nie jest to za wysoka cena.Nie licze kosztow lutowania i robocizny bo kazdy inaczej sie ceni, glownie chodzi mi o cene podzespolow i cene koncowa.

Pozdrawiam.

Czy cena jest adekwatna???

Jak policzysz tylko części włożone to nie, bo wyjdzie jakieś 4000 z "groszem".

Ale jak dołożysz robocizne, koszty wysyłek z różnych miejsc, spory nadstan tranzystorów żeby to wszystko poparować, zamówić samemu płytki + oczywiście projekt, i tak dalej ... to już się robi spora kwota.

I teraz podlicz to wszystko.

W cale tu nie bronie Tomka :-) ale takie są realia.

Akurat ten konkretny wzmak jest po prostu drogim klocem. Oryginał kosztuje 50 kzł, więc 7300 za działający, wykonany perfekcyjnie klonik jest ceną przyzwoitą, oczywiście dla osób które na to stać.

Ja swój kompletuję i do tej pory wydałem już ze 3 tyś na elementy, brakuje mi jeszcze kilku rezystorów, ale to już drobnica. No i jeszcze obudowa. Myślę że w sumie wyjdzie mnie ok 5 tyś.

Więc ta cena na allegro nie jest jakoś specjalnie wygórowana.

Ja własnie borę się za tego klona.

Słyszałem orginalnego P7000 i na basie oraz przestrzeni odtwarzanego dużego składu orkiestry, było to niewiarygodne. Jest to spektakl nie do opisania, a ponoć P7100 jest jeszcze lepszy.

Biorąc pod uwagę diy mam nadzieje że mój dorówna chociaż P7000.

Za same płytki dałem 650zl, 750zł za trafo i prawie 600zł za cztery kondensatory.

Cena 7300zł za dobrze wykonany taki wzmacniacz moim zdaniem również nie jest duża.

Przecież to nie tylko wzmacniacz o potężnej mocy, kontrolujący każde kolumny, ale też w brzmieniu ponoć jeden z najlepszych jakie istnieją.

Klony Accuphase nie wychodzą tanio. Wolę nie liczyć ile pieniędzy włożyłem w moją 550tke. Jednak DIY ma to do siebie, że nigdy się nie zwraca. To nie jest oryginalny sprzęt, na który producent daje jakąś gwarancję a potem potrafi zapewnić serwis... Ludzie boją się kupować DIY. Jeżeli nabędziesz tą końcówkę a potem Ci się znudzi albo nie będzie w jakiś sposób pasowała do systemu, zapomnij, że dostaniesz za nią połowę pieniędzy które teraz wydałeś:)

Klonik 7100 gra u mnie już ponad rok,jeszcze mi się nie znudził.Wcześniej grałem na oryginalnej P 450 Accuphase(nie E 450),klon 7100 dużo bardziej mi się podoba.(P450 poszedł do ludzi).Jeżeli chodzi o serwis to wydaje mi się,ze Tomek nie będzie robił problemów z ewentuaną naprawą.Mój klon był pierwszym wykonanym przez Tomka,następne nieco poprawione zagrały jeszcze lepiej,Tomek zadzwonił zaprosił mnie na odsłuch i poprawił za darmochę.Klonów Accu już się nie obawiam,po doświadczeniu z 7100 robię P 5000 od Jaskiniowca.Przy odsprzedaży traci się tak samo na nowym jak i na diy-owym sprzęcie.

• Pokaż nowe odpowiedzi