Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

Bogdan, a po modzie zmniejszyłeś prąd spoczynkowy, bo z tego co wiem mocno wzrasta?

Może wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie, dlatego najbezpieczniej jest go skręcić do zera. Jeśli ktoś zapomni przed zmodowaniem, to można podłączyć jedynie 2x60V i wtedy zobaczyć, w którą stronę skręcić prke, wtedy przedział wartości zmienności biasu wynosi od 0 do 1mV (mniej więcej).

końcówka na uklad ograniczania prądu max. a ja zastosowałem jeszcze układzik na uPC1237

prąd spoczynkowy oczywiście najpierw zmniejszyłem, ale ten gwałtowny wzrost biasu to raczej wzbudzenie niż wynik moda,

bo prąd jest "pilnowany" niezależnie - trochę może wzrosnąć , ale nie 10 razy - wzbudzał się jak u mnie

Zabezpieczanie wam nie pomoże przy wzbudzaniu .

Dodatkowo jak nie zrobiliście jak w originale zadziałanie zabezpieczania nad prądowego może zniszczyć wam wzmacniacz :)

W kolektorach VAS (Q32, Q31, Q30, Q29 zgodnie z numeracją z SM ) rezystory mają być typu bezpiecznikowego co jest zaznaczone na schemacie.

Inaczej nic nie organiczna prądu płynącego przez VAS gdy zadziała zabezpieczanie nad prądowe .

No konkretnie jest on ograniczony jedynie przez te rezystory czyli do wartości jakieś 800mA czego długo nie wytrzymają tranzystory ogranicznika na których będzie się tracić ze 40W .

Jak będą rezystory bezpiecznikowe po prostu się szybko spalą od nadmiaru prądu i unieruchomią wzmacniacz bez dodatkowych zniszczeń .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

drugi kanał też już przerobiony i jeszcze nie było idealnie, ale dodanie dwóch równoleglych kondwnsatorów 100 nF między masy końcówki mocy znacznie poprawiło sytuację, chciałem nawet włutować je od razu , ale nie zrobiłem tego , więc wpiąłem te kondy w złącze na płytkach końcówek - coś tam jeszcze z uchem przy glosniku szerma, ale jeszcze spód i wierch obudowy nie dokręcony, więc z zewnątrz coś tam jeszcze brudzi

narazie gra w warsztacie w kotlowni - próba przez 2 godziny czy cos nie padnie zanim podłącze pod grandy

ale już tam, na malych kolumnienkach słychać zmianę w wysokich i przestrzeni na plus, czyli tu gdzie było słabo.

ja poszedlem na całość w kaskodzie dałem tranzystory jak w oryginale, czyli 2sa1480/2sc3790 - moze dlatego miałem wieksze problemy ze stabilnością, ale uparłem sie bo to jest kluczowe miejsce wzmocnienia napięciowego i może mieć spory wplyw na efekt końcowy

dobra obsłuchane klon p7100 jaskiniowca vs oryginał P500 - różnice na poziomie 0000 nic - ta bardzo dziwne, ale moj klon z musesem brzmi na 99,99% jak P500

wszystkie aspekty są niemal identyczne - gdybym musiał opisać różnicę to P7100 jest o włos "grzeczniejszy" a P500 o włos ma więcej najwyższych tonów - mlaśniecia wokalu , ale naprawdę na granicy percepcji - a przłączałem natychmiast , bo zbudowałem przełącznik z 4 przekaźników i obydwa grały równolegle z tym samym wzmocnieniem

od razu zaznaczam ,że użyłem wejść cinch , bo w P500 ono jest lepsze od xlr , ktore ma tylko asymetryzator, który napewno nie poprawia jakości

więc jeśli jest duża różnica w jakości p7100 między wejściami cinch i xlr , to to może zdecydować o ostatecznym zwycięztwie,

ale trzeba wziąć pod uwgę,że P500 jest o włos dźwięczniejszy i swobodniejszy od 7100 - na razie nie mam tego jak sprawdzić, ale jak się znam na geografii , to po uzyciu w p7100 xlr będzie remis

jestem naprawdę zaskoczony - bo bez moda była przepaść na niekorzyść klona , a teraz jest remis

nie wiem jak brzmi oryginalny p7100 , ale już teraz nie musimy wstydzić się swoich klonów,

myślę że różnica będzie kwestią gustu niż absolutnej jakości

teraz dopiero mam zagwozdkę , którego zostawić.......... przeważy chyba totalna cisza P500 i ten włos w stronę większego otwarcia, albo to co od początku jest nie do podrobienia wskaźniki , złoto i jakość wykonania :-)

Bogdan jeżeli gadasz ze gra jak P-500 to ja ci powiem że układ można jeszcze znacznie poprawić .

Ta wersja układów która ty masz kiedyś lutowałem zbytnio nie przebierając w częściach . Głownie w odp punkty należy wsadzić odp typy rezystorów,

przy odp segregacji typach elementów to nie koniec możliwości .

Po drugie jeżeli układ jest prawidłowo połączony to nie ma nawet szmeru , nawet na głośnikach o wysokiej skuteczności nic nie słychać .

Także obstawiam ze masz tam coś namiodzone .

więc jeśli jest duża różnica w jakości p7100 między wejściami cinch i xlr , to to może zdecydować o ostatecznym zwycięztwie

Różnica jest bardzo spora na korzyść XLR ...

Co od odsłuchu 2x7100 w mostku , dwa generalnie inne wzmacniacze a jednocześnie brzmieniowo takie same , słuchają mostka w jednym kanale Jaskiniowiec w drugim Tomka nie ma żadnego dyskomfortu w słuchaniu ,co udowadnia tylko to że graja wręcz identycznie

Całość pograła dziś non stop przez 9h i powiem wam jedno to jest niesamowite jak to gra ,ciężko coś napisać ,ciężko to opisać .. ,dzwięk marzenie ,motoryka poprostu powala i wciska w ścinę , przy mocnym rokowym graniu im głośniej tym lepiej , bez skrępowania , każdy nawet mikro dzwięk oddany z duża mocą ,energetycznie i zdecydowanie , dynamika poprostu powala na kolana ,a jednocześnie przy cichym słuchniu nagrań akustycznych jest tak niesamowita przestrzen i trójwymiarowość nagrania że ciężko to ogarnąć - można zatracić się w słuchaniu , świetnie zagrały ZRT to tylko 2 way - nawet nie przypuszczałem że mają taki potencjał

Czy w takim razie 7100 solo gra żle ? , nie zdecydowanie nie , ale mostek to duży i mocny krok do przodu

o tak to wygląda :-)

Accuphase prezencje ma na 5+.

Miałem E-250 i A-30 pieknie zbudowane wzmacniacze , a to dopiero początek oferty,im dalej tym lepiej.Teraz czekam aż kolega pomoże uporac mi się z brumem w głośniku po modzie.

Ile lat ma Twój P-500? zmieniałeś w nim kondensatory?Jaka jest obecnie wartość takiego wzmacniacza?

do jaskiniowca : "Także obstawiam ze masz tam coś namiodzone ". - Ty to lutowałeś pierwotnie- ja poprawiłem - są odstępstwa w wartościach użytych elementów, np. 150R zamiast 160R - 68nF zamiast 100nF - normalnie nie powinno to mieć wpływu na działanie,

ale jednak problemy były , bo może suma tych różnic jednak dała o sobie znać.

U mnie już jest ok i zostało naprawdę niewiele do zrobienia, minimalny brum , ale nie mam do tego już cierpliwości.

u mnie czas na nowe wyzwania - hybryda - mam dwa fajne pomysły, które różnia się od siebie sposobem spięcia stopnia napięciowego z prądowym - pytanie jest podstawowe , czy część wysokonapięciową spinać kondensatorem z wejściem stopnia prądowego pracującego z zasilaniem symetrycznym ( bez elektrolita na wyjściu ) , czy robic to metodą z moscode.....

nie wiadomo jaka to faktycznie topologia, niby 7100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps.Grzesiek dasz rade zejść poniżej tego 1500$ z obudową na takim poziomie;) ...ciężko tak naprawdę konkurować z tymi chinami

Ukryta Zawartość

mają tego więcej, ceny śmieszne..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko ładnie wygląda, ale nie ma pewności co tam naprawdę siedzi w środku. Sama cena nie jest wyssana z palca, musiały iść kompromisy, np. jak można zauważyć, brak jednej pary tranzystorów, mostki miedziane w oryginale tutaj zastąpiono laminatem, elektrolity i transformator przypuszczam, że również no-name.

Patrzę na całość bardziej jako ciekawostkę jak potencjalny wzmacniacz do kupna :)

co byście zrobili jakby ktoś masowo kradł (i rozpowszechniał np w chinach) waszą własność intelektualną?...

ja np. bym zakodował serwisówkę / lub przeznakował kluczowe części ...;-))) nie wiem jak to jest w modelach z bieżącej produkcji ale nie wierzę że accu nie próbuje się bronic

jest normalnie 11 par w stopniu koncowym

Plus jedna para sterująca, której tam brak :), przelicz rezystory emiterowe.

Edytowane przez protagoras

co byście zrobili jakby ktoś masowo kradł (i rozpowszechniał np w chinach) waszą własność intelektualną?

Chiny nad Wisłą?:):):)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

mają tego więcej, ceny śmieszne..

Ukryta Zawartość

Ale transport będzie kosztował drugie tyle jak nie więcej i nie da się tego ominąć no płaci się od wagi i gabarytów.

Ukryta Zawartość

To się tyczy większości klonów. U Chińczyków nazywasz to kradzieżą, a u nas czym?

co byście zrobili jakby ktoś masowo kradł (i rozpowszechniał np w chinach) waszą własność intelektualną?...

ja np. bym zakodował serwisówkę / lub przeznakował kluczowe części ...;-))) nie wiem jak to jest w modelach z bieżącej produkcji ale nie wierzę że accu nie próbuje się bronic

Idąc tym tokiem myślenia, tutejsze klony 7100 (skradzione mienie jak to nazywasz) też są zrobione na złych serwisówkach.

Edytowane przez Swiety1337

Weźcie pod uwagę dwie rzeczy.

1. Model p-7100 to leciwa konstrukcja, a parę ładnych lat temu nie było takiej możliwości czy może smiałości do klonowania takich rozbudowanych konstrukcji. A więc samo podejście firmy nie przewidywało różnego rodzaju zabezpieczeń przed tego typu procederami.

2. Żeby była mowa o powielaniu, kopiowaniu niezgodnym z prawem, to musi być zgłoszony patent na coś. Nikt z nas nie zna zgłoszonych patentów przez accuphase. Na dokładkę patent musi być międzynarodowy, a z tym trochę jest zachodu, co oczywiście nie oznacza że firma accuphase takowych nie posiada. Takie avaa z pewnością jest opatentowane, ale reszta? To są tylko nasze domysły.

Nikt z nas nie zna zgłoszonych patentów przez accuphase. Na dokładkę patent musi być międzynarodowy

Tu nawet nie chodzi o patenty techniczne., ciekawi mnie jak to jest że firma która wydaje miliony na projekt, markę itp nie ma patentu na zabezpieczenie przed klonowaniem..(a może właśnie ma), przecież to nie są adidasy gdzie wystardzy nadrukować logo

nota bene ten z aukcjimiał logo accu a to już jest kryminal w cywilizowanym świecie

No ale taką chińczycy mają sttrategię...zrobić coś co "przypomina" zewnętrznie markowy produkt ale jest tanie i zaspokaja "aspirujących" snobów, bo "wygląda".

Edytowane przez krowaklara

No ale taką chińczycy mają sttrategię...zrobić coś co "przypomina" zewnętrznie markowy produkt ale jest tanie i zaspokaja "aspirujących" snobów, bo "wygląda".

W wielu przypadkach tak jest, choć nie zawsze. Osobiście widziałem jak chińczyk właśnie na taobao miał pcb do A65 sklonowane 1:1 (tak przynajmniej napisał) i na kolejnej swojej aukcji oryginalnego A65 do sprzedania. Więc wierzę, że oni mają większe możliwości, żeby rozgrzebać oryginał i pomierzyć wszystko. Inną sprawą jest kwestia użytych elenentów do kitów. Tu wkracza ekonomia niestety, dlatego lepiej jest kupić dobrze zaprojektowane pcb (czyt. wg oryginalnego projektu) i polutować sobie samemu kit, mając wpływ na użyte elementy.

Nie musi być patentu. Patent jest na ogół na stosowane rozwiązania, a nie na gotowy produkt. Odzież też nie posiada praw patentowych, a za sprzedaż podróbki możesz iść do więzienia.

W Chinach nie obowiązuje ani prawo patentowe ani autorskie. Dlatego podrabia się wszystko co tylko możliwe. Jedne podróbki są lepsze inne gorsze. Ale na ogół żadna z nich nie zbliża się do oryginału.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Nie musi być patentu. Patent jest na ogół na stosowane rozwiązania, a nie na gotowy produkt. Odzież też nie posiada praw patentowych, a za sprzedaż podróbki możesz iść do więzienia.

Czytaj ze zrozumieniem, szczególnie to co sam piszesz.

Jeśli napiszesz sobie na klonie accuphase to może ktoś to potraktować za podróbkę, bo to jest podszywanie się pod markę i bezprawne wykorzystywanie logotypu.

Na Twoim przykładzie:

Wystarczy, że zedrzesz logotypy z tej odzieży i już nie pójdziesz do więzienia ;) sprzedajesz je legalnie.

Nie myl pojęć i nie wprowadzaj w błąd.

• Pokaż nowe odpowiedzi