Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o pomoc w doborze :)

na serwisach aukcyjnych znalazłem następujące gramofony:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

czy są one warte uwagi? który wybrać? gramofon będzie prezentem i mój budżet to jakieś 500-600zł.

z racji, że jestem laikiem to zapytam czy do powyższych gramofonów wystarczy yamaha r-n500 czy muszę dokupić jakiś inny pre?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post w tym dziale albowiem nie posiadam gramofonu (jeszcze).

W przeszłości (dość stare dzieje, dobrych kilka lat wstecz) miałem gramofon polskiej produkcji "ADAM", jednak podczas mojej nieobecności w domu rodzinnym poszedł do ludzi wraz z kolekcją płyt (dość pogmatwana sprawa zresztą wściekam się gdy to wspominam).

Teraz nadarza mi się okazja zakupić po baaardzo okazyjnej cenie fajną, świetną wręcz kolekcję płyt (większość to naprawdę extra tytuły i bardzo dobre wydania - lata 70, 80 produkcji USA, Europa zach. itp). Kolekcja powyższa jest podobno w stanie idealnym jednak wraz z nią muszę nabyć drapak Pioneer PL 990.

Właściciel kolekcji miał kiedyś jakiś wysoki model Pioneera ale z przyczyn rodzinnych musiał się go pozbyć.

Kolekcja winyli mu została i zakupił do niej ponad 2 lata temu tego nowego Pioneera.

Podobno całość użyta była tylko kilkakrotnie a teraz mam okazję kupić całość za naprawdę niewielkie pieniądze.

Pytanie do Was koledzy czy ten Pionek to taki straszny badziew? Tak wyczytałem w internecie... Podobno do niczego się nie nadaje (brak możliwości upgradu itd), wygląda mi na strasznie plastikowy.

Jak klasowo wygląda w porównaniu z moim byłym - ADAMEM? dodam, że właśnie z ADAMA byłem kiedyś bardzo zadowolony.

Gość twierdzi, że ten Pionek wcale nie jest taki badziewny, tylko tak wygląda :) - z tym, że on ma nóż na gardle a ja nie mam możliwości odsłuchu...

Znam go jednak, wiem jakim jest pedantem i jak dba o własne rzeczy.

Kiedyś będąc u niego słuchałem jego kolekcji i brzmiało to rewelacyjnie ale było to prawdopodobnie jeszcze na tym starym gramiaku.

Teraz muszę zakupić komplet i mam się bardzo szybko zdecydować...

Kusi mnie to jak cholera bo zawsze chciałem wrócić do słuchania winyli...

Czy ten Pioneer będzie przynajmniej przyzwoity na początek?

Żona mnie ukatrupi jak za kilka tygodni będę chciał go zmienić tym bardziej, że to właśnie ona pośredniczy w tej akcji :)

Pomożecie w moich rozterkach?

Pozdrawiam

M.

Przyjrzałem mu się w internecie... Bliżej mu do Artura niż Adama.

Obawiam się, że chyba szkoda płyt.

Zaczynam się wstydzić za swój powyższy post :)

Tyle tylko, że gramofon w gratisie z kolekcją...

Chyba kupię całość i rozejrzę się po cichu za jakąś używką...

Edytowane przez marekw 76

Bierz całość, dobre płyty znacznie trudniej dostać, niż dobry gramofon. Pionka wkrótce wyrzucisz i kupisz sobie cos porządnego, a kolekcja zostanie. A żonie powiesz.... coś tam.... wymyślisz...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Poniekąd sam sobie, @marekw odpowiedziałeś.

Bierz, skoro tanio a i płyty zacne.

Jedna tylko uwaga: staraj się NIE SŁUCHAĆ na tym Pioneerze - naprawdę szkoda płyt.

ADAM w porównaniu z tym czymś to niebo a ziemia.

Pozdro - Jacek

Ps - teraz siadaj i knuj, co tam Kobicie naściemniasz!:-)

Dzięki za odpowiedzi.

Żona już prawie przekabacona na moją stronę :) Póki co idzie łatwiej niż myślałem.

Na Ad Fontes jeszcze się wprawdzie nie zgodziła :) ale już wie, że ten Pionek to kicha, kurczę jak tego Adama szkoda...

Myślę, że jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu stanę się właścicielem fajnej kolekcji winyli.

A potem poszukamy czegoś przynajmniej w klasie tego Adama.

A propos ile trzeba naszykować kasy na coś porównywalnego?

Pozdrawiam

M.

Uj z kasą.

Grunt, że żona wspaniała i zgodna!:-)

Bo to, facet - szczęście nieczęsto u winylowców spotykane.

Ja - miałem.

Pozdro.

Żona znalazła dziś na Ebay-u kilka płyt po kilkaset euro i pyta: "kochanie w co Ty NAS chcesz wp....ić? :)

Dlatego zapytałem ile trzeba byłoby naszykować na coś klasy Adama aby zaskórniaki powoli wyciągać :)

Wyślij żonę do mięsnego.

Ty, poważnie myślący o życiu i żonie - kupisz se taniej. A i dzieciom - starczy.

Gwarantuję!:-)

Witam,

po krótkiej przerwie chciałby wrócić do przygody z analogiem. Poprzednio miałem Thorensa TD 145 z wkładką ortofon 2M Red. Z uwagi na zawirowania z mieszkaniem nie miałem możliwości korzystania z gramofonu, dlatego go sprzedałem (pozostawiając płyty).

Obecnie zastanawiam się nad używanym Thorensem. Jeśli chodzi o Thorensa to wchodzi któryś z modeli 318/320/321. I tutaj pierwsze pytanie, który z tych modeli najlepiej upolować?

Jaką wkładkę MM do takiego gramofonu dobrać i jakie przedwzmacniacz?

Budżet: na wszystko ok. 4.000 zł.

Wiem, że z nowych rzeczy w tym budżecie nic specjalnego nie znajdę. No chyba, że warto trochę dołożyć do ad fontes? Co o tym sądzicie? To będzie lepszy wybór niż Thorens?

Podpowiedzcie proszę: zalecany nacisk mojej wkładki OM5E to 17,5 mN (1,75 g) a po zważeniu wyszło, że jest ustawiony 1,86 g.

Regulować, czy zostawić?

Regulować, czy zostawić

mieści się w zakresie: 1,5-2,0 g więc spokojnie może zostać,

chyba, że Ci "nie da" i będziesz walczył jak "ja-aptekarz" :-)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

cześć

Zastanawiam się nad kupnem gramofonu siemensa Rw 444 wkładka w nim to AT71.

Co o nim myślicie? tak mnei coś pchnęło w tą stronę bo mam amplituner siemensa rs444 i go uwielbiam.Proszę Was o opinię bo w necie raczej mało można znaleźć.

Obecnie mam Pioneera z wkladka Shure M44, czy ten siemens może zagrać lepiej? Czy dać sobie spokój? :-)

Witam

Mam takie pytanie: z którego wejścia w przypadku tego wzmacniacza najlepiej korzystać, posiadając gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem.

Czy gniazda pre też można byłoby wykorzystać ?

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Witam

Mam takie pytanie: z którego wejścia w przypadku tego wzmacniacza najlepiej korzystać, posiadając gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem.

Czy gniazda pre też można byłoby wykorzystać ?

Jak sama nazwa Pre OUT wskazuje - to jest wyjście. Tak jak pozostałe dwa Rec OUT

Poza tym możesz użyć dowolnego wejścia (jeśli na pewno twój gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz)

Dzięki za odpowiedź. Podłączyłem pod liniowe i cicho to gra ( wiem, wiem, sygnał z gramofonu jest słabszy).

Stąd zrodziło się dość karkołomne pytanie o te pre out ;)

Spróbuję jeszcze dokupić osobny przedwzmacniacz-być może ten wbudowany jest lichy.

Serdeczne dzięki-za podpowiedzi.

Pozdrawiam ))

P.S. zastanawiające jest, że np.płyta Ania Movie gra ciszej niż Genesis- Seeling England by The Pound,a ta pierwsza jest z bieżącej produkcji.

Edytowane przez notoryczny

Spróbuję jeszcze dokupić osobny przedwzmacniacz-być może ten wbudowany jest lichy.

Tak będzie zawsze lepiej

Ale upewnij się, że możesz ten wbudowany wyłączyć/odłączyć

Tak będzie zawsze lepiej

Ale upewnij się, że możesz ten wbudowany wyłączyć/odłączyć

Mam tam z tyłu przełącznik-phono line, to chyba można? tak ?

:))

Ania Movie

u mnie ta płyta gra w normie tzn. "nie ma szału" jak w płytach z epoki ale nie ma też skwarczenia jak w częsci obecnych produkcji, a wokal jest bardziej przyjemny niż w wersji CD

Edytowane przez Krzysztof_54067

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• 2 tygodnie później...

Witam.

Jako dziewiczy użytkownik gramofonu Lenco B55 z ramieniem Jelco chciałem zapytać jaką wkładkę polecicie na początek, obecnie założona jest ortofona lecz chciałbym ją zmienić ponieważ jest to gramofon z drugiej ręki.

Dziękuję i pozdrawiam

M.

Dzisiaj odbyły się pierwsze odsłuchy nowego nabytku Thorens TD 160S MKV.

Wkładka to AT MM, przyjdzie czas na coś lepszego.

Jest miło :-)

Co panowie znawcy powiedzą o połączeniu project carbon z ortofon M2Red podłączony do CA 651P z CA 351A i do tego głośniki DIY visaton sc10n + 2x tvm arn-188-05 ? Mam w planie przyjrzeć się takiemu połączeniu.

Po rozpoznaniu potrzeb oraz biorąc pod uwagę innych użytkowników w domu skłaniam się do zakupu gramofonu Denon DP 300F. Oczywiście planuję także wymianę wkładki na wyższy model / to jeszcze do ustalenia / . Mam też opcje zakupu lekko używanych DP 300 F z wkładkami : Denon DL-80 MC lub z Audio-Technica AT 440MLa

Proszę o podpowiedź jaki przedwzmacniacz dobrze współpracuje z tym Denonem ? Chcę wydać około 500-100 zł. Może Pro-Ject Phono Box S lub Cambridge Audio Azur 651P / lub 640P/ ? Nie wykluczam kupna Pro-Ject Tube Box 2. Szukałem opinii i ten ostatni lampowy Pro-Ject ma skrajnie różne opinie.... a może jednak warto ?

Na koniec zapytam - jakie interconecty powinny być użyte do podłączenie przedwzmacniacza gramofonowego do Integry ? Czy trzeba kupić dedykowane Phono, czy wystarczą standardowe używane do połączenia np. z CD ?

Dzięki za sugestie, opinie.

Podłączam się do ostatniego pytania poprzednika: jakie interkonekty do podłączenia gramofonu do przedwzmacniacza? Stałem się posiadaczem Thorensa td 318, który ma wbudowany kabel do uziemnienia. Czy wystarczą zwykłe interkontekty (mam jeden do wykorzystania qeda).

Witam

Chciałbym kupić pierwszy gramofon.

Niestety budżet skromny - ok. 300zł. Może być używany (jeśli lepszy od nowego).

Co polecacie.

Dobry wieczór,

Jestem nowicjuszem względem ustawienia gramofonu VPI classic, czy jest ktoś kto czuje się na siłach prawidłowo go ustawić? jestem z Krakowa i będę wdzięczny za pomoc.

Dodam że próbował go ustawić człowiek z "branży" ale chyba sobie nie poradził .

Witam fanów gramiaków. Stałem się przypadkowo właścicielem sporej kolekcji czarnych płyt. I chyba muszę kupić mój pierwszy gramofon.

Co do 1.5 - 2 tys jest godne polecenia . ? Patrzyłem na ofertę Pro-ject, Regi , Audio Technica,

• Pokaż nowe odpowiedzi