Skocz do zawartości
IGNORED

Harpia 300B prosba o opinie

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś by w końcu odpowiedział POWAŻNIE I MERYTORYCZNIE na pytanie będace tematem wątku?

Mam słabowity wzmak 25W i szukam kolumn o wysokiej skuteczności. 300B/300B Mini wydają się jednym z logicznych kandydatów.

Nic jednak nie wiem o ich dźwięku.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Nie wiem, o co w tym wątku chodzi, ale słuchałem kilka kolumn Harpii - wszystkie były świetne. To, że ktoś używa tańszych przetworników, nie oznacza, że dźwięk jest niedobry, gorszy - liczy się projekt i wykonanie, a to w Harpii zawsze jest na najwyższym poziomie. Niestety, nie słuchałem nowych 300B, ale sądzę, że niebawem uzupełnię braki.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

w koncu jest na forum ktos kto słuchał 300B ? jesli nie to znaczy ze nie ma ich gdzie posłuchac

Wiem, że kilka osób słuchało.

W tej chwili kolumny są w raptem dwóch sklepach.

Kraków i Warszawa.

Wiem, że kilka osób słuchało.

W tej chwili kolumny są w raptem dwóch sklepach.

Kraków i Warszawa.

gdzie sa w Warszawie-jesli można spytać?

Posłuchałbym ze swoim wzmakiem 300B.A tak powaznie czy nazwa kolumn była celowa-czy do 300B ma to byc pełna dedykacja-jesli tak to ich posłucham.

Następne kolumny będą nazywać się :

STARY AUDIOFIL:):):)

Nie wyrażam na to zgody-poniewaz nie identyfikuję się z tymi kolumnami....chyba,że je po odsłuchu kupię.

Tajemnicy pewnie wielkiej nie zdradzę ale ciekawość będzie można zaspokoić niedługo w wątku o "kujawskich spotkaniach".

Co prawda niektórzy już znają wynik, choć kolumn nie, ale inni może znajdą tam dla siebie coś ciekawego :).

Kilka recenzji Harpii 300b słuchanej z różną elektroniką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Poprosze o wyjaśnienie nazwy Harpia Amstaff-te grają agresywnie-bo sie pogubiłem?

Natomiast Harpia Marcus-ma jakies odniesienie do Marcusa Millera?

Ostatnie pańskie dziecko kosztuje 39900...więc jesli jest to tani wyrob to gratulacje.....właśnie tylko jak

sie on ma brzmieniowo i jakosciowo do wilson beneschy act,a kosztuja tyle samo-tu nie ma co dyskutować-to są

fakty.Kazdy myslacy człowiek woli wyrob markowy nawet troszkę droższy nizli wyrob malo znany-znany tylko

lokalnie i praktycznie nieodsprzedawalny-a jak juz to z dużą utrata wartości.

Jeszcze chciałbym dodac,że nie jestem sympatykiem grania z prądu-gdzie skuteczność

kolumn jest ponad 90 db-wole też konstrukcje 4 omowe-wie Pan dlaczego?

Kałasznikow również jest tani ale czy to oznacza, że nie jest skuteczny?

Harpie na ostatnim AS to jedne z najlepiej brzmiących. Seas x2 w Monkach wypadł według mnie rewelacyjnie -kropka!

Owszem kałasznikow jest skuteczny-lecz w trzecim świecie-poza tym co to za idiotyczne porownanie jest.

Napisz lepiej jakie posiadasz kolumny...czyżby Harpie?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Proszę Pana.

Proszę mi uwierzyć ale są na świecie ludzie którzy kupują kolumny aby słuchać muzyki a nie je "odsprzedawać".

Wiem , że ten drugi to dla Pana podstawowy argument bo nie mając merytorycznej wiedzy musi się Pan często mylić a to jest kosztowne.

Ostatnie nasze dziecko kosztuje 59 900,-

( nie potrafi Pan przeczytać cennika?)

To jakiś kompletny idiotyzm aby czepiać się nazwy.

Co( w takim razie) oznacza nazwa przytoczonych przez Pana VB act?

Czy one się rozbierają? Na czynniki pierwsze? :):):)

Nawet nazwa jest dla Pana powodem do bezsensownego czepiania się.

Jakie fakty???

Nie wie Pan jak grają Monk ( to dopiero jest nazwa:) a pisze Pan o faktach!

Aby ocenić fakty trzeba dysponować wiedzą techniczną jakiej Pan nie posiada.

Mylenie się przez kilkadziesiąt lat nie czyni z Pana eksperta.

p.s. VB też kiedyś były niemarkowe :)

Poza tym , jak zwykle zmienia Pan temat i bredzi bez sensu.

Napisz lepiej jakie posiadasz kolumny...czyżby Harpie?

Stary audiofilu Harpie będą moimi faworytami w chwili wyboru. Z resztą daj sobie sianka z tymi Wilson - ami z porównania. Świat malkontentów zawsze doceniał cenę a nie wartość samą w sobie. Mogę mieć swoje zdanie?

Mam jedwabną kopułkę Seasa w obecnych głośnikach i złego słowa nie mogę powiedzieć o jej jakości. Pewno, że to nie jest Esotar, ale dla mnie jest OK, góry nie ma za dużo, jak w niektórych kolumnach, jest wyważenie, nie ma siania wysokimi, nie ma syczenia, nie ma agresji... To ja się pytam - czego chcieć jeszcze?

Słuchałem Nautilusów 805 z diamentową kopułką w towarzystwie najlepszych wzmacniaczy i nie mogę powiedzieć, że mojego taniego Seasa od diamentu B&W dzieli jakaś tam przepaść. Źle mnie nie zrozumcie - B&W 805D to doskonałe kolumny, lepsze od moich pod każdym względem, i diament gra dużo lepiej niż mój jedwab. Tak samo jak w mojej jedwabnej kopułce nie ma absolutnie żadnej agresji a jednak diament potrafi przekazać dużo więcej szczegółów. Wszelako - jak wspomniałem wyżej - to nie jest przepaścista różnica, poza tym nie kupię 805D, gdyż szukam czegoś o wyższej skuteczności. Kto szuka monitora pod mocny wzmak - koniecznie powinien posłuchać Nautilusów.

Ktoś słusznie wyżej zauważył, że to nie cena przetwornika gra.

W produkcji kolumn liczy się jeszcze zwrotnica, obudowa, koncept... kolumna to skomplikowana całość.

Z mojego punktu widzenia - obok wzmacniacza to najbardziej krytyczny element każdego systemu.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

wow.... zalozylem watek, patrze 35 wpisow, mysle sobie "fajnie, ludziska sie podzielili opiniami"... a tu ...żenada

prosilbym o rzeczowe opinie uzytkowników lub odsluchujacych

wow.... zalozylem watek, patrze 35 wpisow, mysle sobie "fajnie, ludziska sie podzielili opiniami"... a tu ...żenada

prosilbym o rzeczowe opinie uzytkowników lub odsluchujacych

Adamgdansk,

niedługo powinny do nas dojechać 300Bmini, więc zapraszam na odsłuch również z twoim wzmacniaczem. Wcześniej już u nas gościły.

Grały z jakimś DIY 16W w klasie A i z Raysonic SP100MKII. Nie jestem szczególnym miłośnikiem i znawcą lampy, ale 300B mini na pewno dają się łatwo wysterować. Ten DIY 16W świetnie sobie z nimi radził i brzmiał na nich bardzo lekko, jedwabiście. Grają szczegółowo i żywo. Dźwięk jest zwiewny, gładki. Bas nie dominuje, czego się obawiałem po ich wyglądzie. Są bardzo muzykalne. Najlepiej przekonać się samemu(„nausznie”)... Zapraszam i pozdrawiam.

Kto słucha, nie błądzi...

STARY AUDIOFIL :

Jeszcze chciałbym dodac,że nie jestem sympatykiem grania z prądu-gdzie skuteczność

A tak z ciekawości - dlaczego ? Rozumiem że stoją za tym jakieś założenia techniczne - jakie ? Pytam bo ja akurat jestem sympatykiem grania "z prądu" - kolumny 8 Ohm, wysokoefektywne + mocna końcówka mocy. Więc czy mógłbyś powiedzieć dlaczego Ty wolisz zupełnie inaczej ?

• Użytkownicy+

STARY AUDIOFIL :

A tak z ciekawości - dlaczego ? Rozumiem że stoją za tym jakieś założenia techniczne - jakie ? Pytam bo ja akurat jestem sympatykiem grania "z prądu" - kolumny 8 Ohm, wysokoefektywne + mocna końcówka mocy. Więc czy mógłbyś powiedzieć dlaczego Ty wolisz zupełnie inaczej ?

Odpowiedź wydaje mi się prosta, takie kolumny są wolniejsze, co daje ciekawe przeciąganie dźwięków. Potrzeba mocnego pieca, żeby je jako tako skontrolować na basie, ale demonem szybkości nigdy nie będą. Za to średnica może się podobać... wybrzmiewa...

Odpowiedź wydaje mi się prosta, takie kolumny są wolniejsze, co daje ciekawe przeciąganie dźwięków. Potrzeba mocnego pieca, żeby je jako tako skontrolować na basie, ale demonem szybkości nigdy nie będą. Za to średnica może się podobać... wybrzmiewa...

nie jest to ani taki proste, ani jednoznaczne, ani zgodne z prawdą

justas32 - a Twoje argumenty?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 3 miesiące później...

te kolumny na allegro (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to serio 300B? kto je zna - cos z nimi nie tak?

Ukryta Zawartość

Ja je widziałem już kilka razy na alle... lecz nie wiem pamiętam czy to ten sam sprzedawca. Patrząc na uszkodzenia zapewne głośniki ta same.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zgadza się i sam licytuje udaje ze jest zainteresowanie

Zgadza się i sam licytuje udaje ze jest zainteresowanie

Adamgdansk

Jesteś z Łodzi, jeśli jesteś zapraszam na odsłuch do mnie

Harpia acostics 300b mini , Trafomatic Audio Experience Two 300B SE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.