Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Hyde Park jest potrzebny , nie tylko w Londynie:), wiec choc wolalbym , zeby to byl watek o wzmakach do Avantgardow , to prosze sie nie krepowac i pisac co Wam lezy na sercu.

Co do kwestii Elba i banow w jego watkach , na ktore sie skarzycie, to jak juz wspominalem nie chce byc strona w tym sporze.

Dla mnie to forum ma skupiac milosnikow dobrej muzy i dobrego sprzetu i moim zdaniem powinismy robic wszystko ,aby unikac konfliktow. Mamy dosyc stresu na codzien w pracy przeciez.

Jesli by ktos jednak chcial poznac moje zdanie to proponuje nie zaczepiac Elba co i rusz i doszukiwac sie jego niecnych pobudek . W koncu jest oznaczony jako branza, z niczym sie nie ukrywa i wielokrotnie dawal dowody bezinteresownosci i kolezenskiej pomocy, czego i ja doswiadczylem.

Mysle , ze jesli ograniczycie w swoich postach argumenty ad personam - nikt ich przeciez nie lubi - to Elb nie czujac sie atakowanym odpusci bany. Lepiej nic nie powiedziec, niz powiedziec za duzo.

Wiecie przeciez , ze tyle prawd ile ludzi, kazdy ma swoja. To forum bedzie lepsze, jak nie bedzimy sobie co i rusz udowadniac kto ma racje.

A jak nam sie napnie dyskusja od czasu do czasu, proponuje zarty dla rozladowania napiecia. Wiecej luzu, Panowie.

Zrelaksowany audiofil slyszy lepiej :)

A teraz robta co chceta i dajcie Jurkowi dzisiaj jakis grosik, gosc jest w porzo.

Konto w trakcie usuwania

Lepiej nic nie powiedziec, niz powiedziec za duzo.

No i mamy politycznie poprawną autocenzurę. W pracy to pomaga ale żeby na forum trzeba się było trzymać podobnych zasad to już trochę takie trudne do przełknięcia. Przynajmniej nie dla wszystkich.

Z drugiej strony jeśli ktoś chce tutaj robić sprzedaż to jest to dla niego także miejsce pracy i stad chyba te konflikty "poprawnościowe".

nawet farba do włosów, którą stosujesz może nie pomóc! Weź przykład z Marslo, razem żeśmy się żarli ale nie mamy do Siebie pretensji bo audio to dobra zabawa i jesteśmy miłe chłopaki :)

Podobno używacie dobrej brylantyny stąd ta wzajemna zawiść jest ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ale ja lysy jestem

Pewnie masz lepszą polerkę do łysiny niż co niektórzy do butów :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To fakt. Mnie też wszędzie pobanował. A teraz naskoczył nawet na milimetra i nabija się z jego miłości do Jadis. Lubi chłop Jadis i ok. Ma prawo. A jeszcze niedawno pamietam jak milimetr stawał w obronie Elba....cóź za ironia losu.... :-) Bo kolego Przemku tak to już jest, że "lepiej z mądrym stracić niź z głupim zyskać" a poza tym " jak ktoś lata w dobrej ekipie to tak dbają o człowieka"... :-)

milimetr to jeden z rozsadniejszych gosci na tym forum.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No i mamy politycznie poprawną autocenzurę. W pracy to pomaga ale żeby na forum trzeba się było trzymać podobnych zasad to już trochę takie trudne do przełknięcia. Przynajmniej nie dla wszystkich.

Z drugiej strony jeśli ktoś chce tutaj robić sprzedaż to jest to dla niego także miejsce pracy i stad chyba te konflikty "poprawnościowe".

Michał,

mi chodzi glownie o to , zeby nie urazic interlokutora. Rownie wazna co meritum jest moim zdaniem empatia. Przeciez nikt nie lubi byc atakowany ani krytykowany za zamieszczane tu posty. To jest hobby czyli w zamysle rzecz, ktora zajmujemy sie dla szeroko pojetej satysfakcji.

Konto w trakcie usuwania

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Michał,

mi chodzi glownie o to , zeby nie urazic interlokutora. Rownie wazna co meritum jest moim zdaniem empatia. Przeciez nikt nie lubi byc atakowany ani krytykowany za zamieszczane tu posty. To jest hobby czyli w zamysle rzecz, ktora zajmujemy sie dla szeroko pojetej satysfakcji.

Co nie oznacza,że można na tym forum wypisywać kosmiczne pierdoły, licząc w zamian tylko na empatię, bo i ona ma swoją pojemność.

Michał,

Właśnie, to jest hobby i nie powinno być źródłem nieustającej napinki i prężenia muskułów co przyjmuje już wymiar humorystyczny np. w dyskusji o wielkości pokoju recenzenta z Hong-Kongu i pomiarach tegoż na odległość.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

milimetr to jeden z rozsadniejszych gosci na tym forum.

Też tak uważam.

Najkrócej? Lampo wróć!:)

Mariusz, czyli jednak wyszły ograniczenia dźwiękowe klasy D?

• 3 miesiące później...

Ostatnio sporo czytalem, rowniez na what'sbest forum. Mniej pisalem , bo konflikty na forum jakos nie zachecaja do aktywnosci.

Oto co znalazlem w kwestii amplifikacji do glosnikow Avantgarda ( watek ma tytul Avantgarde Horn speakers ), ktory to temat jest rowniez przedmiotem niniesjzego watku.

"I have been using Avantgarde Duo G2 for couple of years. Before them I have used many dynamic speakers and solid state amps, using speakers like b&w, sonus faber, raidho, harbeth and amps like pass, bat... I actually have sworn that I will never use horns and tubes at that time. But times change... I do think that Avantgarde horns can be your ultimate listening experience but you need to consider the following issues:

A) Amps: I have tried/owned many amps with my horns (pass, tom evans, leben, bat, audio note, lfd...) and in my opinion Avantgarde do need tube amps to get the best out of them. At the moment I am listening to the newest ayon crossfire iii and I am totally thrilled - I have never heard so homogenous, organic and lifelike music in my life."

Prosze zwroccie uwage - zestawienie Crossfire III i Duo G2 . Od siebie dodam ,ze Duo Omega G2 to jeszcze lepsze kolumny i z Crossfirem tworza naprawde wyjatkowy zestaw , co w tescie sound***s potwierdzili nasi forumowi koledzy : Frantz i Umka.

A oto co o zestawieniu Duo plus lampa SET sadzi kolejny forumowicz Whats'best :

"I think I've had the Duos for longer than any pair of speakers. They replaced Quad ELS63US Monitors, which I enjoyed very much. I don't have any problems with integration or funny sounds - very happy with the speakers and the SET amplification, which has been really addictive for me. I regularly get to listen to my consultant's system which for the past few years has usually been Magico's - Q5, Q3, and currently Q7's with Constellation electronics. We both have similar digital playback, with Pacific Microsonic Model Two's. Anyway, I really like his system, but when I get back home, I am very satisfied with mine. No real urge to upgrade."

I tu potwierdza sie moja wczesniej zaprezentowana w tym watku teza , ze jakosc dzwieku, jaka oferuje zestaw Avantgardow ze wzmakiem SET , polaczony dobrymi kablami ze starannie dobranym zrodlem - czy to analogowym ,czy cyfrowym - stanowi jedna z najlepszych kombinacji hiendu , zarowno w relacji cena/jakosc , jak i w bezwzglednej jakosci dzwieku.

Nie wklejam tych opinii , zeby kogos draznic ( chocby Szymona czy SA, ktorzy - delikatnie mowiac - nie cenia Ayona ) , ale naprawde warto najpierw posluchac tego zestawu ( szczegolnie Duo Omega G2 z Crossfire III) , aby wiedzic, ze to naprawde bardzo udane i stosunkowo atrakcyjne cenowo polaczenie, dajece wybitna jakosc dzwieku.

Konto w trakcie usuwania

Słuchałem kiedyś Avantgard'ów na spokojnie przez dobrą godzinę z trzema wzmacniaczami.

Na pierwszy ogień poszedł któryś SET od Ayona (nie pamiętam który). Jak to u Ayona brzmienie zupełnie niestereotypowe jak na SET. Bardzo szybkie i szczegółowe - kojarzone bardziej z trazystorem.

Potem podłączony został push-pull na EL84 Leben'a. Tu już bardziej miękko, mniej ataku, więcej wybrzmienia.

Trzeci był tranzystor Avantgarde'a. Zagrał jak stereotypowa lampa bardzo miękko z najsłabszą kontrolą dołu i jak dla mnie ograniczoną detalicznością.

Dziękuję panu z salonu Nautilus za bardzo pouczającą przezntację. Pozwoliła ona przewrócić do góry nogami moje myślenie o brzmieniu poszczególnych typów wzmocnienia. Przełączając wzmacniacze ów Pan skrywał szelmowski uśmieszek przewidując dokładnie moją reakcję na nieoczekiwane kierunki zmian w dźwięku.

Do do klasyfikacji brzmienia. Najbardziej podobał mi się Leben, potem Ayon. Wybór między tymi dwoma to wyłącznie kwestia upodobań. Zdecydowanie gorsza była firmowa amplifikacja. Wiało nudą. Dźwięk nieudolnie udający lampę.

• 2 miesiące później...

Pragne poinformowac kolegow grajacaych na avantgardach albo takich , ktorzy maja w planie te glosniki ,ze warto pomyslec o rozdzieleniu koncowek kabli w biwiringu od strony wzmacniacza. Od kilku lat uzywalem vovox textura biwire, ktore od strony glosnikow mialy 4 oddzielne banany, po dwa do sekcji srednitownowej i basowej/wysokotonowej ,ale byly polaczone od strony wzmaka tylko 2 bananami. Przez wiele lat tak dobieralem kable i dodatki, aby bas byl barwny , gleboki i jak najlepiej kontrolowany. Z opisywanych w tym watku wzmacniaczy najlepiej robi to u mnie Ayon crossfire III.

Za namowa kolegow z Eter Audio , a konkretnie p. Szymona, postanowilem wyposazyc kable vovoxa w lepsze koncowki. Zaproponowano mi topowe vdh, ktore najlepiej pasowaly brzmieniowo do vovoxow.

Od jakiegos czasu mam te kable, ktore oprocz 4 koncowek od strony glosnika maja rowniez 4 oddzielne od strony wzmaka- dwa banany i dwoje widelek. Gniazda WBT w Crossfire daja mozliwosc dokrecenia widel, jak i wpiecia bananow w to samo gniazdo.

Rezultat? Zadziwiajaca poprawa kontroli, wypelnienia i zroznicowania na basie. Wysokie sa nieco bardziej blyszczace, ale zmiana na basie jest duzo bardziej wyrazna.

Jesli chcecie sprawdzic, jak gleboki , zronicowany i dobrze kontrolowany moze byc bas z zestawu crossfire/ avantgarde polecam dwie plyty: Dangereous Michaela Jaksona 16/44,1, a szczegolnie nr 12 Keep the Faith. Jesli chodzi o 64 dsd to swietnie sie nadaje sampler Marantza sts -15db, 15 edycja.

Zaden tran nie zagral u mnie takiego basu, jak zestaw crossfire/duo omega.

Polecam upgrade koncowek kabli glosnikowych , bez dwoch zdan.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Rezultat? Zadziwiajaca poprawa kontroli, wypelnienia i zroznicowania na basie. Wysokie sa nieco bardziej blyszczace, ale zmiana na basie jest duzo bardziej wyrazna.

Mariusz , ty już przestań pić te francuskie wina ...

Walnij sobie setę dobrej whisky to się Tobie słuch poprawi i kto wie może okazać się ,że również moc wzmacniacza wzrosła dwukrotnie. ;)

P.S.

A te banany , o których napisałeś to Chiquita ?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wiedzialem jak Cie zobaczylem w tym watku , ze to bedzie cos w tym stylu:)

A Ty jeszcze fedrujesz, nie na wakacjach ?

Niestety podupadłem "troszkę" na zdrowiu i przełożyłem wyjazd na połowę sierpnia.

Mam nadzieje ,że się wszystko uda i ...benvenuti in Italia ;)

A Ty już w PRL - u?

No to zycze szybkiej poprawy, zeby Ci wloskie kwachy tylko nie zaszkodzily:)

W moim wieku ma sie prawo do 2 urlopow, jeden za mna , drugi- wrzesniowy- przede mna.

Ale tegoroczne lato jest takie fajne, ze jestesmy u siebie jak na wakacjach- kajak , rower , tenis, muza jak jest chlodniej czyli dzis:)

Wczoraj koncert jazzowy na 44 warsztatach cho- jazz , potem winko, zycie jest piekne:)

Konto w trakcie usuwania

Czy dwie koncowki beda podlaczone oddzielnie do kazdej z dwoch zyl kabla, czy tez obie zyly beda wyposazone w jedna wspolna koncowke nie ma to absolutnie zadnego znaczenia i miec nie moze. A ze twierdzisz, ze cos slyszysz... ? Wszyscy mamy czesto rozne przeslyszenia i przewidzenia. Ot chocby ze trzy dni temu gorzej mi system brzmial, natomiast jak wczoraj przyszli koledzy posluchac z nowymi plytami i do tego postawilem koniaczka na stole, to dopiero brzmialo !!! Nie szkoda Ci pieniedzy wydawanych bez sensu i potrzeby ?

Mariusz , ty już przestań pić te francuskie wina ...

Walnij sobie setę dobrej whisky...

Sete tak, ale w PRLu to sie pije czysta a nie trunki kapitalistycznych psow. Ja SE dolewam swiezej krwi po uboju do flaszki i mam krwawa Merry Christmas przez caly rok :)

Czy dwie koncowki beda podlaczone oddzielnie do kazdej z dwoch zyl kabla, czy tez obie zyly beda wyposazone w jedna wspolna koncowke nie ma to absolutnie zadnego znaczenia i miec nie moze. A ze twierdzisz, ze cos slyszysz... ? Wszyscy mamy czesto rozne przeslyszenia i przewidzenia. Ot chocby ze trzy dni temu gorzej mi system brzmial, natomiast jak wczoraj przyszli koledzy posluchac z nowymi plytami i do tego postawilem koniaczka na stole, to dopiero brzmialo !!! Nie szkoda Ci pieniedzy wydawanych bez sensu i potrzeby ?

Najwieksze przeslyszenie to Ayon :)
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja SE dolewam swiezej krwi po uboju do flaszki i mam krwawa Merry Christmas przez caly rok :)

Szymon , a co ty wampir z Sosnowca jesteś vel. Zdzisiu Marchwicki ? ;)

No to zycze szybkiej poprawy, zeby Ci wloskie kwachy tylko nie zaszkodzily:)

W moim wieku ma sie prawo do 2 urlopow, jeden za mna , drugi- wrzesniowy- przede mna.

Ale tegoroczne lato jest takie fajne, ze jestesmy u siebie jak na wakacjach- kajak , rower , tenis, muza jak jest chlodniej czyli dzis:)

Wczoraj koncert jazzowy na 44 warsztatach cho- jazz , potem winko, zycie jest piekne:)

Ayon+ kolejne wrażenia z jego grania-jest wprost cudownie

Szymon , a co ty wampir z Sosnowca jesteś vel. Zdzisiu Marchwicki ? ;)

Prorok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najwieksze przeslyszenie to Ayon :)

A..., to on jest pewnie winny calego zamieszania w brzmieniu. To on nie rowno gra, w zaleznosci od dnia czy sposobu zamocowania tych koncowek na zylach kabli ? :-)))

Nie kwestionuje Tojego zdrowego rozsadku, tylko przeswiadczenie, ze dwa skrecone ze soba druty przewodza sygnal tak samo, jak dwa te same oddzielne druty. W audio nie takie sprawy wplywaja na dzwiek.

Czy wydalem duzo kasy?

To relatywne, ale nie wiecej niz na drogie damskie buty, a one mi na nic:)

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.