Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że żaden system nie pobije tego, który masz w domu. Po prostu człowiek konfiguruje latami system pod siebie, a potem jeszcze bardziej przyzwyczaja się do określonego rodzaju prezentacji. Żeby realnie ocenić inny system to trzeba by swojego nie słuchać min.miesiąc, po czym pobyć z tym nowym system drugi miesiąc. Wówczas można by realnie stwierdzić czy jest lepszy czy jednak nie.

To nie jest wykluczone, ale od czasu do czasu slucham nowych sprzetow z AG ,zeby sprawdzic, czy cos warto zmienic.

Robisz zreszta podobnie, tylko czesciej:)

Konto w trakcie usuwania

Oczywiście ale mam świadomość dlaczego inne systemy nigdy lub prawie nigdy nie są dla nas lepsze niż nasz system. Nie wynika to z obiektywnych przesłanek. To tylko subiektywne kwestie.

211 może Cię zdziwić,pozytywnie oczywiście.

Jestem pod wrażeniem monobloków jolida fusion od kilku miesięcy, cieszę się nimi jak z żadnego innego sprzętu do tej pory.

Nie rozumiem dlaczego 211 to tak mało popularna lampa, najwyższego asr emittera zagoniła do konta.

Ogromna dynamika, scena bez ograniczeń i precyzja lokalizacji robią wrażenie do tego barwa idealnie wyważona dźwięk jest nie jest rozjaśniony ani pogrubiony, barwa z neutralnymi kolumnami jest taka jak powinna być wg mnie, zmiana lamp pozwala na kształtowanie brzmienia w dowolnym kierunku, teraz włożyłem ecc 81 psvanne i nastąpił kolejny progres.

Ile kosztują te monobloki Lampizatora i jaką dają moc?

Sam jestem ciekawy, tych mono lampizatora, jolida gra pięknie ale trafa brumią...

Sa dwie wersje - single ended 2x 20 watt i zbalansowane o mocy 2x 80 watt. Szczegoly w linku.

Mnie intereuja te slabsze.

Zrobiles mi apetyt, a czekanie dlugie :)

O cenach nic nie wiem poki co.

Konto w trakcie usuwania

Znalazlem na polskiej stronie lampiego cene tych monosow 211- w wersji 8 ohmow 35400 pln brutto na Polske. Doplata za wersje 16 ohm do moich Duo - 300 euro.

Oto co o nich sadzi jeden ze znanych uzytkownikow WBF w w porownaniu do uznanej kosntrukcji VAC:

"If I had to choose one over the other, the Lampizator 211's would win the battle. The 211's have a fuller and more powerful bass presentation. Vocals have a slightly sweeter and more natural tone. The 211's bring the music more in the room towards you while the VAC is a little more laid back. The 211's get my toes tapping a little more but the VAC is definitely an amazing integrated that can be very satisfying. For my taste, both are great on the Strads, but I could see how some could be intimidated by the big tubes in the Lampizator. I have the XLR input option on the VAC and run both pieces direct from my Golden Gate. I'm very lucky to have such great choices"

Oczywiscie , minusem sa duze obudowy, jak od Big7 no i ich wyglad.

Gdyby mnie zachwycily, musialbym zmienic stolik, a dotad udawalo mi sie tego nie robic.

Konto w trakcie usuwania

Najkrocej opisujac dzwiek moich monoblokow to dzwieki materializuja sie w pokoju, tracisz wrazenie sluchania odtwarzanej muzyki, instrumenty i wokalisci sa w pomieszczeniu.

Co ciekawe brzmienie nie jest super geste, cieple czy nasycone, jest po prostu naturalne.

Nie analizuje w tej chwili co mozna poprawic, slucham muzyki na zywo.

Jolida to push pull i generuje 200 w kontrola basu i dynamika jest "do lampy nie podobna"...

Rozgladam sie za lepszym zrodlem w tej chwili i chodzi mi po glowie lampizator.

No to gratulowac zadowolenia. Jak sie czyta forum to ma sie wrazeńie, ze glownym zajeciem audiofila jest poszukiwanie ciagle nowych, lepszych klockow.

Staram sie te destrukcyjna chec opanowac, przyznaje, ze nie zawsze mi sie udaje.

Konto w trakcie usuwania

Najkrocej opisujac dzwiek moich monoblokow to dzwieki materializuja sie w pokoju, tracisz wrazenie sluchania

Jednym słowem odlatujesz . Jak daleko ? Muzyczny Saturn to będzie OK ? Nie jestem sam,SUN RA jest ze mną........

Magnepan czy to było kąśliwe?

Ziko jaką masz Jolidę? Miałem w drugim systemie jolide 502 również grała zacnie jak za swoją cenę, wymieniłem ją na monobloki phasta i był to strzał w kolano...

Na temat grania jolidy nie ma raczej negatywnych opinii ale jakość wykonania tych monosów to tragedia, obudowa jest zrobiona najtaniej jak tylko można i do tego brumiące trafa jak w spawarce.

Problem AA z ich aktywnymi subami polega na tym, że ciężko ustawić prawidłowe proporcje między sekcja basową, a resztą. Ćwiczyłem to przez wiele godzin i efekt wciąż był do poprawienia. Możliwości jest tyle, że może to zająć wiele tygodni.

Mało pocieszające...

Gość

(Konto usunięte)

Magnepan czy to było kąśliwe?

Ziko jaką masz Jolidę? Miałem w drugim systemie jolide 502 również grała zacnie jak za swoją cenę, wymieniłem ją na monobloki phasta i był to strzał w kolano...

Na temat grania jolidy nie ma raczej negatywnych opinii ale jakość wykonania tych monosów to tragedia, obudowa jest zrobiona najtaniej jak tylko można i do tego brumiące trafa jak w spawarce.

Jd1501rc...trafo bezszelestne...brzmienie...już wiesz...Pozdro

Dobry, ale nie najlepszy, oczywiscie jak dla mnie. Z tranow tuz za firmowym wzmocnieniem pre/power XA.

Na poziomie koncowki XA bez pre, tak z perspektywy czasu.

Kiedy sluchalem, robil na mnie dobre wrazenie, barwa ustepowal jednak konstrukcji SET.

Do rocka i duzej symfoniki calkiem , calkiem.

P.S spojrzalem w podsumowanie odsluchu koncowki XA sterowanej z Audio Aero, stawialem to jednak powyzej ASR.

Konto w trakcie usuwania

To teraz powiem tylko, że asr jedynie dynamiką i górnymi rejestrami nie ustępuje lampie na 211, średnie tony i bas wydają się pokazywać tylko połowę informacji i brakuje konturów dźwięków w porównaniu z lampą.

Scena z asr'a jest równie obszerna i głęboka ale precyzja lokalizacji wydawała mi się dobra dopóki nie porównałem z jolidą.

Gdzieś wyczytałem, że emitter stara się być bardziej lampowy niż lampa i jak odnieść się do średnicy to się zgadza, zbyt mocno wygładza i odrobinę skleja dźwięki.

Dodam, że mam najwyższą wersję asr'a i jest to najlepszy tran jakiego słuchałem, chociaż mam małe odniesienie do konstrukcji w podobnej cenie, nie słuchałem w swoim systemie wysokich krelli, accu czy passa, kupiłem kiedyś starego emittera 1 i tak szedłem po modelu coraz wyżej.

Szkoda, że nie znam kolumn AA ale po cichu myślę, że jak posłuchasz 211 to już zostanie u Ciebie.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Problem AA z ich aktywnymi subami polega na tym, że ciężko ustawić prawidłowe proporcje między sekcja basową, a resztą. Ćwiczyłem to przez wiele godzin i efekt wciąż był do poprawienia. Możliwości jest tyle, że może to zająć wiele tygodni.

Mało pocieszające...

Rozumiem , że robiłeś to na ucho?

Mikrofon pomiarowy i ARTA i ustawisz w 15 minut;)

Wrocilem wczoraj do macierzy. Oczywiscie po ogarnieciu spraw pilnych w pracy, odpalilem dzis sprzet.

I wiecie co Wam powiem- jesli ten zestaw z Duo - w sumie bardzo dobry- o ktorym wyzej pisalem mial super opinie w Monachium, to moj bylby niekwestionowanym mistrzem swiata.

Piekny mam dzwiek , bez dyskusji:)

Konto w trakcie usuwania

Gość

(Konto usunięte)

Wrocilem wczoraj do macierzy. Oczywiscie po ogarnieciu spraw pilnych w pracy, odpalilem dzis sprzet.

I wiecie co Wam powiem- jesli ten zestaw z Duo - w sumie bardzo dobry- o ktorym wyzej pisalem mial super opinie w Monachium, to moj bylby niekwestionowanym mistrzem swiata.

Brawo... Pzdr :-)

marslo, i tak zaraz po długim urlopie sprzęt od razu dobrze gra? To masz fart bo u mnie po 2 tyg.odłączenia od prądu sprzęt zaraz po włączeniu nie gra tak jak 24h później.

Sly,

Wiesz jak smakuje pierwszy lyk wody na pustyni? To nie musi byc wcale Perlage :)

Szymon, tak ma dwa wiadra i 8 nozek, ale za to jak gra, zadne folie spozywcze sie nie umywaja. Tylko zestawic trzeba umiec:)

Konto w trakcie usuwania

Sly,

Wiesz jak smakuje pierwszy lyk wody na pustyni? To nie musi byc wcale Perlage :)

Szymon, tak ma dwa wiadra i 8 nozek, ale za to jak gra, zadne folie spozywcze sie nie umywaja. Tylko zestawic trzeba umiec:)

8 wiader zestawić to prawdziwa sztuka co tam dwa. Folią wystarczy łeb owinąć i gra :)

Właśnie ktoś zakosił foliowe słuchaweczki. Tylko czym oni się tak zachwycają to nie wiem? Ile kosztuje stretch?

marslo, i tak zaraz po długim urlopie sprzęt od razu dobrze gra? To masz fart bo u mnie po 2 tyg.odłączenia od prądu sprzęt zaraz po włączeniu nie gra tak jak 24h później.

Nawet po 24 godzinach nie zagra tak jak sobie siądziesz na dupie i jak przez kolejne 16 godzin przeczyścisz styki wszystkich gniazd, wtyków, e.t.c.

To jest najtańszy tuning sprzętu klasę w górę jaki znam no ale lupę patyczki czyszczące i preparaty do łapek i wio albo zleć komuś :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nawet po 24 godzinach nie zagra tak jak sobie siądziesz na dupie i jak przez kolejne 16 godzin przeczyścisz styki wszystkich gniazd, wtyków, e.t.c

- już dawno o tym pisano

- to są 2 różne sprawy i inna jakość dźwięku ( po "dogrzaniu" m.in. rośnie dociążenie, poprawia się barwa a po czyszczeniu rozdzielczość i separacja)

- nie wiem, po co tak długo to robić?

- no i zależy, czym się czyści - co używasz?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

już dawno o tym pisano

Przypominam okresowo bo co 6-8 miesięcy nawet złote styki potrafią mieć w miejskim środowisku w jakim statystyczny krajan przeważnie mieszka w warunkach fizyczno elektro mechanicznych (za duży trudny temat żeby tłumaczyć) utlenienia.

Trochę to wkurzające zajęcie, mnie przy pewnej wprawie sprawdzonych środkach konserwacyjnych zajęło to 16 godzin! Taka mozolna dłubanina w sumie dla własnej satysfakcji ale zrobiona z pietyzmem i wynikiem jak dla mnie super :) Czyszczone wszystko,zasilane kable do gniazd, mocowanie kabli w gniazdach styki gniazd wtyki gniazda. Póżniej cała sekcja zabezpieczająca, styki bezpieczników, same bezpieczniki no i to co niby najważniejsze ale według tak samo istotna jak pierwszy etap czyli cała sekcja niskotonowa. Póżniej terminale głosnikowe,widły, kable,e.t.c. Z rozpędu wyczyściłem nawet laser kurcze nikt nie pali w mieszkaniu a jednak poprawa jest! czyta te trudne porysowane płyty również a zaczynał mieć problemy; mieszkanie w mieście to nie samo zdrowie nie tylko dla nas ale i sprzętu. Na deser zostawiłem sobie Sieć wysokiego napięcia tam będzie podobnie. Oczywiście ja mam uprawnienia do pracy przy wysokim napięciu, pozostałym zalecam nic nie robienie lub skorzystanie z jakiegoś elektryka mającego pojecie o co w tym audio chodzi.Przypominam: już napięcie powyżej 40Volt może być niebezpieczne dla zdrowia i życia! Ostatnie czyszczenie robiłem dokładnie rok temu i zdaję sobie sprawę że tak długi okres jest za odległy, zmiany w brzmieniu zauważałem już w okresie wakacyjnym i na pewno nie była to sprawa upałów bo były też okresy chłodniejsze i przyjazne dla sprzętu. W sumie czynnik temperaturowy nie jest u mnie tak istotny obudowa wzmacniacza nagrzewa się (słynna delta T) m 5 do 7 stopni Celsjusza. Na deser zostało mi jeszcze czyszczenie końcówek od optyka ale muszę do tego kupić specjalistyczny sprzęt i środki bo domowym sposobem to można takie światłowodowe urządzenie tylko zniszczyć. Już pisałem atmosfera w mieszkaniu w mieście jest bardzo wroga dla sprzętu AV.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

- no i zależy, czym się czyści - co używasz?

Ja używam Caig Deoxit Liquid.Jest skuteczny. Roboty by wyczyścić wszystko od cholery. Dla usprawnienia używam elektryczną szczoteczkę do zębów ale bardzo krótko na czyszczonej powierzchni. Świetne są wszelkie wyciorki do czyszczenia szczelin międzyzębowych, idealne w miejscach trudno dostępnych gniazd.

Ja też używam Caig Deoxit GOLD. Róznica przed/po jest na tyle duża, że moim zdaniem jakiekolwiek testy kabli bez użycia tego środka są całkowicie niemiarodajne.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Trochę to wkurzające zajęcie, mnie przy pewnej wprawie sprawdzonych środkach konserwacyjnych zajęło to 16 godzin!

To chylę czoła przed twoją pieczołowitością. Moim zdaniem, też warto poświęcić na to czas.

Ja używam Caig Deoxit Liquid.Jest skuteczny.

A ja używam czegoś znacznie tańszego – pisałem o tym w klubie Lebena.

Polecam i pozdrawiam

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.