Skocz do zawartości
IGNORED

Izba Skarbowa kupuje bazę danych Allegro i innych

pilan

Rekomendowane odpowiedzi

W grudniu, jak podaje WP,(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Izba Skarbowa we Wrocławiu ogłosiła przetarg na zakup bazy danych o aukcjach Allegro, Świstaka i EBay.

Przefiltrują, zmierzą, zważą i skasują zaległe podatki.

Okazuje się, ze kłopot mogą mieć nie tylko legalnie działające firmy które ukrywają część dochodów, ale także osoby fizyczne, sprzedające rzeczy używane, ale często.

Częste wystawianie na aukcjach rodzi bowiem podejrzenie, że prowadzą działalność, a gdy to ustali skarbówka, rodzi wiele konsekwencji - zaległe podatki, ZUS, VAT.

Także kupujący rzeczy od osób fizycznych droższe niż 1 tys. zł muszą pamiętać, że to na nich spoczywa obowiązek zapłaty podatku tzw. "PCC", czyli 2% od kwoty zakupu.

Urzędnicy skarbowi zapewne w wolnej chwili zerkną, czy dopełniliśmy tego obowiązku...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejne złodziejstwo w tym kraju .

Rozumiem firmy sprzedajace bez podatków ale napewno na pierwszy ogień pójdą zwykłe szaraczki za sprzedanie starego wzmaka za który już raz zapłacilem podatek,

napewno na pierwszy ogień pójdą zwykłe szaraczki za sprzedanie starego wzmaka za który już raz zapłacilem podatek,

Skąd wiesz? Nie rozsiewaj plotek, a podatki trzeba płacić, żeby potem móc narzekać na Rządy, że nie zapewniają obywatelom szczęścia.

Rozumiem firmy sprzedajace bez podatków ale na pewno na pierwszy ogień pójdą zwykłe szaraczki za sprzedanie starego wzmaka za który już raz zapłacilem podatek,

Nie, od sprzedaży towarów używanych nie ma podatku.

Pod warunkiem, oczywiście, ze nie jest to sprzedaż masowa...

Podatek od umowy kupna - sprzedaży (tzw. PCC) płaci nabywca i to od towaru o cenie powyżej 1 tys zł

Nie rozsiewaj plotek, a podatki trzeba płacić, żeby potem móc narzekać na Rządy, że nie zapewniają obywatelom szczęścia.

Aby móc tylko narzekać.

Izba Skarbowa we Wrocławiu ogłosiła przetarg na zakup bazy danych o aukcjach Allegro, Świstaka i EBay.

A to IS jest właścicielem tej bazy danych,że ogłasza przetarg ?

Chyba brak tu precyzji wpisu.

wpis jest precyzyjny i logiczny

Precyzyjny to może nie, ale logiczny jednak tak: Fiskus zbuduje własną bazę danych na własnych oprogramowaniu i będzie korzystać z dostępnych na Allegro danych. Czyli nie kupuje bazy danych allegro a sam będzie kojarzył i obrabiał ogólnodostępne dane. Przynajmniej ja tak zrozumiałem ten artykulik.

Oczywiście archiwum może zostać stworzone tylko na podstawie informacji powszechnie dostępnych dla użytkowników portalu – teoretycznie więc ograniczone będzie do transakcji przyporządkowanych do nicków

Ale do końca nie jest imho jasne, czy będą pracować tylko na danych ogólnodostępnych.

Powrót po dłuższej przerwie...

od 2-ch lat kontroluja obroty na koncie powyzej 5tys zł na miesiąc wiec wgląd mają , moze samo allegro chce cos zarobic na handlu danymi klientów i zmusza skarbówke do zakupu bazy /nie oprogramowania/ stad skarbówka ogłasza przetarg na zakup

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

od 2-ch lat kontroluja obroty na koncie powyzej 5tys zł na miesiąc wiec wgląd mają , moze samo allegro chce cos zarobic na handlu danymi klientów i zmusza skarbówke do zakupu bazy /nie oprogramowania/ stad skarbówka ogłasza przetarg na zakup

Trzeba by same warunki przetargu poczytać, bo tak to nie wiadomo za bardzo o czym dyskutujemy.

Na szczęście mnie to nie dotyczy, bo faktycznie to są jaja. Ciekawe, że nie słyszy się (?) o podobnych akcjach w stosunku do Ebay'a.

kazdy urząd skarbowy ma ograniczone moce przerobowe

nie sa w stanie czesać wszystkiego

nieraz wystarczy zmiana personalna u nich :) aby zmieniali swoje zainteresowania

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Płacenie extra podatku za rzecz używaną bo kosztowała powyżej 1000 zł to jest CZYSTY BANDYTYZM!!!

Podobnie fakt, że prywatna firma - Allegro - udostępnia skarbówce dane swoich klientów.

Nie rozumiem tego: jako osoba wystawiająca towar na Allegro przecież PŁACĘ tej firmie za jej usługi! A w rewanżu Allegro kapuje mnie do skarbówki! LUDZIE!

Ja widzę jedyną radę: nie korzystać z Allegro ani z żadnego serwisu aukcyjnego, który udostępnia dane polskiej skarbówce.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Płacenie extra podatku za rzecz używaną bo kosztowała powyżej 1000 zł to jest CZYSTY BANDYTYZM!!!

Podobnie fakt, że prywatna firma - Allegro - udostępnia skarbówce dane swoich klientów.

Nie rozumiem tego: jako osoba wystawiająca towar na Allegro przecież PŁACĘ tej firmie za jej usługi! A w rewanżu Allegro kapuje mnie do skarbówki! LUDZIE!

Ja widzę jedyną radę: nie korzystać z Allegro ani z żadnego serwisu aukcyjnego, który udostępnia dane polskiej skarbówce.

Przestańcie się pienić i panikować. Nikt nie zamierza ścigać Kowalskiego za sprzedaż używanego wzmacniacza na allegro.

Ścigać będą np zawodowych handlarzy sprzętem z zachodu, którzy nie mają zarejestrowanej działalności gospodarczej.

Każda firma na żądanie np Policji czy US musi udostępniać takie dane, także bojkot allegro nic nie da i jest nieuzasadniony.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Tak? Każda? To spróbuj wydobyć np. z PEB dane osób zamieszczających tam linki do plików.

Zdziwisz się...

Zatem można. Tylko trzeba chcieć.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

qrwa czy oni w koncu zaczna robic legalne interesy czy wciaz beda dzialac wg zasady "zabrac biednym dolozyc sobie"

produkcja by sie zajeli i budowaniem mieszkan a nie wyzyskiem... ilez mozna

chwilowy brak działalności w audio.

Przestańcie się pienić i panikować. Nikt nie zamierza ścigać Kowalskiego za sprzedaż używanego wzmacniacza na allegro.

Ścigać będą np zawodowych handlarzy sprzętem z zachodu, którzy nie mają zarejestrowanej działalności gospodarczej.

Każda firma na żądanie np Policji czy US musi udostępniać takie dane, także bojkot allegro nic nie da i jest nieuzasadniony.

Bmiara, a skąd taka pewność, że prywatnych nie będą ścigać? Masz to gdzieś zagwarantowane? Jak prawo to prawo, dla każdego. Prezentujesz tu myślenie życzeniowe niestety.

Ale przyznacie, że z tymi, co oferują towary bez paragonów/faktur lub zapomina im się to "przypadkiem", trzeba się jakoś rozliczyć. Chyba, że odpowiada Wam taka "konkurencyjność" stająca nożem w gardle uczciwym graczom (przede wszystkim młodym firmom).

Ale przyznacie, że z tymi, co oferują towary bez paragonów/faktur lub zapomina im się to "przypadkiem", trzeba się jakoś rozliczyć. Chyba, że odpowiada Wam taka "konkurencyjność" stająca nożem w gardle uczciwym graczom (przede wszystkim młodym firmom).

z jednej strony nie odpowiada bo jak sprzedaje nowy towar to powinien wszystko oplacac i w sumie warto by bylo o to zadbac tylko ze jest jedno ale...

im nie chodzi o to ze mlode firmy maja trudniej, a chodzi im TYLKO o to "zabieraj wciaz i wciaz przecietnemu a im wiecej ci sie uda zabrac tym wiecej sobie dokloz" inaczej mowiac oni a dokladnie polscy rzadzacy promuja tzw legalny wyzysk... (w wiekszosci krajow dazy sie do dobra przecietnego w polsce to tego jak go jeszcze bardziej oskubac i to jest zle i nalezalo by to pietnowac i walczyc z tym)

chwilowy brak działalności w audio.

Tak przy okazji wytlumaczcie mi zasade dzialania podatku PCC (czynnosci cywilno-prawnych).

Powiedzmy tak:

Zarabiam 10.000zl z tego na reke dostaje jakies 7.500zl

Za te 7.500zl kupuje nowy samochod. W tym juz jest VAT, podatki dla producenta itd...

Czyli realnie samochodu jest moze za 4000zl reszta to podatki sratki.

Teraz go sprzedaje i jeszcze ktos musi zaplacic podatek od tego ze mi sie nie chce juz nim jezdzic..

Auto bylo kupione za legalne pieniadze z ktorych odprowadzono podatek, producent od zysku tez odprowadzil podatek.

Dlaczego 3cia, 4ta i dalej osoba ma placic jakis bzdurny podatek??

A gdzie jest powiedziane że Allegro udostępnia skarbówce dane? A z tym kapowaniem to chyba ci się całkiem pomieszało.

Jestem Europejczykiem.

Bo to znaczy, że masz kasę na fanaberie, wzbogaciłeś się i stać cię na taki luksus. Również zwiększasz zanieczyszczenie środowiska, bo to Twoje pierwsze auto lub stare idzie dalej w obieg. Czyli większa ilość zanieczyszczeń, bo gdzieś przybędzie o te jedno auto. Jeżeli kupisz te auto poniżej 1000 zł to albo nie zarejestrujesz jego, bo w urzędzie powiedzą, że wartość zaniżyłeś i żeś złodziej jest lub to szrot tylko na złom nadający się, czyli tam będziesz musiał się z nim udać w najbliższym czasie. Powody zawsze się znajdą. Oczywiście z przymrużeniem oka ale na wszystko znajdzie się odpowiedni podatek.

Według mnie przetarg w takiej postaci jak czytam w artykule jest nielegalny. Jedyne co może zrobić skarbówka to zamówić/zakupić oprogramowanie i samodzielnie zbierać ogólnodostępne dane lub powierzyć to komuś innemu będąc właścicielem bazy danych osobowych.

Jestem Europejczykiem.

A gdzie jest powiedziane że Allegro udostępnia skarbówce dane? A z tym kapowaniem to chyba ci się całkiem pomieszało.

Z tej informacji prasowej wynika, że te dane mogą pochodzić z dowolnego źródła i tyczy się to danych dostępnych, czyli takich, które możemy sobie sami sprawdzić podróżując po Allegro. Oczywiście są tu pewne "ale", Allegro jak wiadomo archiwizuje w sposób "niedostępny", czyli ogranicza się to do możliwości operatorów prowadzących takie archiwa lub samego Allegro. Nie wiadomo jeszcze jakie są warunki kluczowe, kogo dopuszczają do ofertowania, więc może zostanie samo Allegro w grze? To moje luźne spostrzeżenia, bo trzeba by znać pełne warunki, by jakieś konkretne wnioski wysuwać.

Według mnie przetarg w takiej postaci jak czytam w artykule jest nielegalny. Jedyne co może zrobić skarbówka to zamówić/zakupić oprogramowanie i samodzielnie zbierać ogólnodostępne dane lub powierzyć to komuś innemu będąc właścicielem bazy danych osobowych.

No ale choć pokrętnie, to chyba o tym pisza w artykule. Mają zrobić archiwum, w którym będa gromadzone i analizowane pod kątem podatkowym dane ogólnodostępne.

Do przetargu, by był ważny musi stanć chyba określona w ustawie minimalna liczba oferentów, bo nie mogą pisac przetargu pod jedną firmę, tj. Allegro. Zresztą allegro im nie napisze oprogramowania, a chyba o to tu chodzi.

Bo prawo podatkowe 5 lat wstecz działa eu..geniuszu.

Ty jacuś to naprawdę ciężko myślący jesteś. W dzieciństwie ktoś ci na głowę usiadł (np. ksiądz po kolędzie)?

jak nie trybisz o co chodzi to sobie ustawę o ochronie danych osobowych przeczytaj.

Jestem Europejczykiem.

Ty jacuś to naprawdę ciężko myślący jesteś. W dzieciństwie ktoś ci na głowę usiadł (np. ksiądz po kolędzie)?

jak nie trybisz o co chodzi to sobie ustawę o ochronie danych osobowych przeczytaj.

Radzę żebyś sam od tej lektury zaczął zanim sie zaczniesz znowu ośmieszać.

I jeszcze jedna uwaga, agresją nie przypudrujesz głupoty.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Wiesz co jacuś? Do tej pory wszyscy w tym wątku rozumieli w czym problem i dyskutowali na temat. I nagle zjawiasz się ty i wymądrzasz się jak gówniarz w piaskownicy. Albo się zamknij albo napisz coś na temat i z sensem.

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.