Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Electrocompaniet - będziesz mocno zaskoczony jak potrafi zagrać za jedyne 5 tys.zł.

O tym mowa ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena: 8 800 zł

Ukryta Zawartość

O tym mowa ?

Ukryta Zawartość

Cena: 8 800 zł

He,he, ten o którym piszesz pojawił się całkiem niedawno, wiosną 2013 [ tak jakoś ]. Ten o którym pisałem to był DAC 1 - jeden z lepszych dacków za rozsądną cenę.

Był chyba na 4 lub 5 miejscu w rankingu wszystkich dacków bez względu na cenę w którymś z niemieckich magazynów Audio.

Ukryta Zawartość

Nie ma modelu DAC1 - są za to PD-1 i ECD-1 ... który masz na myśli - ten z USB, czy ten bez niego ?

Wiadomo że chodziło mi o ECD-1 [ DAC 1 ]

PD -1 to chyba nie ta jakość ......? A jak sądzisz Ty ?

Wiadomo że chodziło mi o ECD-1 ...

:) wiadomo, wiadomo .... oczywiście, że wiadomo. ! :) Masz za to kolejkę na sen - dzisiaj już nic nie pisz. :)

Chyba "kolejka" trochę zaszkodziła. :)

Temat Electrocompaniet`a wywołałeś osobiście - jak przeczytasz ze zrozumieniem, to zobaczysz, że ja próbowałem

jedynie wyciągnąć od Ciebie nazwę tego "sensacyjnego modelu" - nic więcej ... Odpowiadając - nie, nie mam ECD2.

Electrocompaniet

Bodex,dobrze że można z humorem podejść do wielu zagadnień audio.....

Mój Drogi, wpis o Electrocompaniecie sięga początku 2012 roku czyli jakby nie było prawie 2 lata temu napisałem o świetnym dacku Electrocompanieta ECD-1

który częściowo występuje w playerze Electrocompaniet CD 1 UP, ale jest od niego DUŻO lepszy [ sprawdzone w testach ]

Sygnatura dżwięku ECD-1 jest zbliżona do filozofi brzmieniowej firmy - czyli musi grać bardzo MUZYKALNIE. I tak jest z tą małą [ albo i dużą ] róznicą że ten własnie dac

znalazł się na liście najlepszych dacków miesięcznika Audio w Niemczech i to na bardzo wysokiej pozycji bez względu na cenę.Czy jest to możliwe aby Electrocompaniet

ECD1 grał tak dobrze i niewielu w PL wiedziałoby o tym ?

Tak, jest to możliwe z powodu małej atrakcyjności wyrobów Electrocompaniet w PL a która w świecie audio ma bardzo mocną pozycję jako firma produkująca dokonałe urządzenia za niewielkie pieniądze i które są w stanie konkurować z wielokrotnie droższymi ale nie zawsze lepiej grającymi urządzeniami.

Electrocompaniet ECD1 był moim referencyjnym dackiem do czasu kiedy nie wymieniłem go na świetny DAC firmy Accustic Arts.

Jestem ciekaw co reprezentuje sobą nowy DAC Electrocompanieta ECD -2 ? Może ktoś się wypowie kto już miał okazję go posłuchać.

Czy ktoś miał okazję porónywać w swoim systemie przetworniki takie jak Calyx Femto, Meitner Audio MA-1 i Auralic Vega?

Chętnie dowiem się jakie były róznice w dźwięku i w funkcjonalności.

Miałem Femto....bardzo dobry i miałem EMM Labs DAC 2-X, czyli lepszą wersje MA-1.

Super DAC.....dla mnie. MA1 ma uźyte tańsze elementy i gorsze zasilanie ale nie miałem go. EMM Labs zdecydowanie barwniejszy i bardziej nasycony ale też cena sporo wyższa.

Miałem Femto....bardzo dobry i miałem EMM Labs DAC 2-X, czyli lepszą wersje MA-1.

Super DAC.....dla mnie. MA1 ma uźyte tańsze elementy i gorsze zasilanie ale nie miałem go. EMM Labs zdecydowanie barwniejszy i bardziej nasycony ale też cena sporo wyższa.

Dzięki za info. Można troszkę więcej Twojego opisu?

Co robi lepiej Calyx a co EMM? Czy też może EMM to po prostu całościowo wyższa klasa grania? Zakładając że MA1 to podobna szkoła dźwięku co EMM to co brzmi naturalniej? Który ma lepszą kontrolę basu i przestrzenność? Co do barw to rozumiem, że EMM zyskuje?

Dzięki z góry za odpowiedź...

Nie miałem MA-1.Ponoć jest jednak słabszy do EMM Labs DAC-2X choć gra w podobnej szkole.Tak się uważa, bo sam go nie testowałem.Gdybym miał oceniać Femto to jest to świetny DAC w cenie do 30tys. Nie wiem czy najlepszy w tej cenie ale bardzo porządnie wykonany i super funkcjonalny. A EMM Labs to jednak klasa wyżej całościowo ale też 3x wyższa cena. Trudno mi ocenić jakby wypadł MA-1 vs Femto. EMM Labs to jak pisałem nasycenie, barwy ale też fajna płynność, flow, po prostu muzyka. Dla mnie jeden z najlepszych DAC-ów.Poważnie rozważałem jego zakup ale w finale Metronome C-8 zagrał podobnie a nawet minimalnie lepiej przy zbliżonej cenie.

moreno1973!

Jeśli interesuje Cię DAC za ok. 30.000 to sprawdź Lamipzator level 5.

Słuchałem Lampizatora powiedzmy level 4,5 i zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie miałem MA-1.Ponoć jest jednak słabszy do EMM Labs DAC-2X choć gra w podobnej szkole.Tak się uważa, bo sam go nie testowałem.Gdybym miał oceniać Femto to jest to świetny DAC w cenie do 30tys. Nie wiem czy najlepszy w tej cenie ale bardzo porządnie wykonany i super funkcjonalny. A EMM Labs to jednak klasa wyżej całościowo ale też 3x wyższa cena. Trudno mi ocenić jakby wypadł MA-1 vs Femto. EMM Labs to jak pisałem nasycenie, barwy ale też fajna płynność, flow, po prostu muzyka. Dla mnie jeden z najlepszych DAC-ów.Poważnie rozważałem jego zakup ale w finale Metronome C-8 zagrał podobnie a nawet minimalnie lepiej przy zbliżonej cenie.

Dzięki za opis.

A jak miałeś podłączone owe Daci? Coaxial do CD? A jak były przesyłane pliki? Komputer + USB czy jakiś transport plików? Które z tych rozwiazań dostarczało najlepszych efektów? Dla mnie ważne jest aby DAC potrafił zabłysnąć odtwarzając dobrze płyty CD z odtwarzacza/transportu CD.

Piopio, w cenie 30 k zł Accustic Arts Tube Dac Ref.2 SE jest nie do pobicia i nawet do 50 k zł będzie liderem.

Może masz rację, może nie A słyszałeś Lampizatora ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Słuchałem po SPDIF/RCA-Tara Labs The 0.8 Digital i AES/EBU Stealth Sextet. Nie używałem USB. Ponoć Femto lepiej gra po USB, gorzej na innych wejściach. EMM Labs świetny na wszystkich wejściach. Może warto rozważyć Metronome C-8 Reference? Nowy 16800euro=70000 ale jest do wzięcia prawie nówka za dużo mniej. Gość sprzedaje z przyczyn poza dźwiękowych.Cały sprzęt sprzedaje.Gdybyś moreno chciał to mogę dać bezpośredni namiar. Wyśmienity DAC z oddzielnym zasilaniem. Z każdym transportem CD gra rewelacyjnie.Ze strumieniowcami również.Po USB nie próbowałem.Prawdopodobnie USB lepsze ma Vivaldi i MSB ale to ok 130 000zł lub Gryphon Kalliope-ok 90 000zł.

Słuchałem po SPDIF/RCA-Tara Labs The 0.8 Digital i AES/EBU Stealth Sextet. Nie używałem USB. Ponoć Femto lepiej gra po USB, gorzej na innych wejściach. EMM Labs świetny na wszystkich wejściach. Może warto rozważyć Metronome C-8 Reference? Nowy 16800euro=70000 ale jest do wzięcia prawie nówka za dużo mniej. Gość sprzedaje z przyczyn poza dźwiękowych.Cały sprzęt sprzedaje.Gdybyś moreno chciał to mogę dać bezpośredni namiar. Wyśmienity DAC z oddzielnym zasilaniem. Z każdym transportem CD gra rewelacyjnie.Ze strumieniowcami również.Po USB nie próbowałem.Prawdopodobnie USB lepsze ma Vivaldi i MSB ale to ok 130 000zł lub Gryphon Kalliope-ok 90 000zł.

Dzięki ale ja mały żuczek jestem...Metronome? - oj to musiałbym sprzedać nerkę;-)...Femto jest w moim zasięgu, postaram się więc go posłuchać, może Meitnera MA1 z drugiej ręki. Rozważam też opcję zakupu Devialeta 240 bo to poziom, który mi zupełnie wystarczy po dokonanych odsłuchach a mam wszystko w jednym, zgrabnym urządzeniu.

Kulpa uważa Meitnera za refernecje do 50 k pln.

Ten Metronome co Sly pisze jest bardzo muzykalny, ale trzeba uwazac na usb , z Linuxem w ogole nie działa.

Jakby był w cenie Meitnera, to bym go posluchal, to piękne granie.

Nie do końca moje , ale piękne.

Konto w trakcie usuwania

• 4 tygodnie później...

Pojawiła się kolejna opinia o Gryphonie Kalliope. Gość słuchał i twierdzi, że jest równie wysokiej klasy co 4 częściowy set Vivaldiego ale Gryphon w jego odczucie jest bardziej muzykalny i naturalny. Ale przyznał też, że nie słuchał obu w tym samym systemie więc nie można wyciągać z tego pochopnych wniosków. To tylko kolejna zajawka mówiąca o tym, że prawdopodobnie będzie to jeden z kilku topowych DAC-ów na świecie.Czy najlepszy a może tylko nieco inny niż pozostałe to pewnie będzie już subiektywne odczucie.

Trinity DAC też może być super choć wbrew temu co twierdzi Elb brak wejścia AES/EBU to kicha. Ma je każdy porządny DAC. Pytanie po co? A po co ma nędzny Toslink? O wiele lepsze byłoby AES/EBU. Być może przy zamówieniu można sobie zażyczyć AES/EBU zamiast Toslinka. Przy cenie 40000…euro i produkcji jednostkowej, gdyż jest to malutka, w zasadzie jednoosobowa firma, to nie powinien to być problem.

Pojawiła się kolejna opinia o Gryphonie Kalliope. Gość słuchał i twierdzi, że jest równie wysokiej klasy co 4 częściowy set Vivaldiego ale Gryphon w jego odczucie jest bardziej muzykalny i naturalny. Ale przyznał też, że nie słuchał obu w tym samym systemie więc nie można wyciągać z tego pochopnych wniosków. To tylko kolejna zajawka mówiąca o tym, że prawdopodobnie będzie to jeden z kilku topowych DAC-ów na świecie.Czy najlepszy a może tylko nieco inny niż pozostałe to pewnie będzie już subiektywne odczucie.

Trinity DAC też może być super choć wbrew temu co twierdzi Elb brak wejścia AES/EBU to kicha. Ma je każdy porządny DAC. Pytanie po co? A po co ma nędzny Toslink? O wiele lepsze byłoby AES/EBU. Być może przy zamówieniu można sobie zażyczyć AES/EBU zamiast Toslinka. Przy cenie 40000…euro i produkcji jednostkowej, gdyż jest to malutka, w zasadzie jednoosobowa firma, to nie powinien to być problem.

Problemem trinity jest:

1. Wygląd

2. Absurdalna cena 160 000zł

3. Zerowa możliwość odsprzedaży i/lub gigantyczna utrata wartości

4. za rok czasu nikt nie będzie pamiętał co to jest

5. Nierozpoznawalna marka

Jednym słowem poszukiwanie jelenia, za którego pieniądze będą balangować kilka miesięcy :)

100 razy lepiej kupić stary daczek Jadisa lub Sonic Frontiers processor 3 a nawet starego Levinsona 30.6, wydamy nieporównywalnie mniej a dźwięk wątpię aby był gorszy zwłaszcza jak chodzi o barwę, płynność, wybrzmienia i prawdziwość przekazu.

Trinity do jazgotu, rozkładania nagrania na czynniki pierwsze i samplerów jest pewnie the best, muzyki jak w większość super nowoczesnych maszynek w nim raczej nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Jednym słowem poszukiwanie jelenia, za którego pieniądze będą balangować kilka miesięcy :)Trinity do jazgotu, rozkładania nagrania na czynniki pierwsze i samplerów jest pewnie the best, muzyki jak w większość super nowoczesnych maszynek w nim raczej nie ma.<br />

Słuchałeś?

Ja rozumiem że w cenie jest także buda dla psa pilnującego obejście ale czy słuchałeś?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dzięki ale ja mały żuczek jestem...Metronome? - oj to musiałbym sprzedać nerkę;-)...Femto jest w moim zasięgu, postaram się więc go posłuchać, może Meitnera MA1 z drugiej ręki. Rozważam też opcję zakupu Devialeta 240 bo to poziom, który mi zupełnie wystarczy po dokonanych odsłuchach a mam wszystko w jednym, zgrabnym urządzeniu.

Jeżeli myślisz o MA-1 to za znacznie mniejsze pieniądze kupisz lepiej grającego Eximusa DP-1. Porównywaliśmy te dwa DACi przy dwóch okazjach i na słabszym sprzęcie towarzyszącym były po prostu nierozróżnialne a na lepszym sprzęcie DP-1 i MA-1 miały identyczną sygnaturę ale za to DP-1 miał bez porównania lepszą przestrzeń (scenę / efekty 3d itp itd).

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Niebawem pojawi się najnowszy DAC legendarnej Nagry. Ma oddzielne zasilanie, dużo wejść, czyta DSD i jak tylko będzie taka możliwość to postaram się wziąć go na odsłuch.To może być świetny DAC.

Ukryta Zawartość

Problemem trinity jest:

1. Wygląd

2. Absurdalna cena 160 000zł

3. Zerowa możliwość odsprzedaży i/lub gigantyczna utrata wartości

4. za rok czasu nikt nie będzie pamiętał co to jest

5. Nierozpoznawalna marka

Czytam te wątki, każdy się dzieli swoimi doświadczeniami i ma własne zdanie, ale na takie głupoty (dwa ostatnie podpunkty nczym nie poparte) już postanowiłem zabrać głos.

Co ma oznaczać że "za rok czasu nikt nie będzie pamiętał co to jest"

To znaczy kupuje sprzęt chyba dla siebie jeśli on mi się spodoba, czy po to żeby inni mieli w na długo pamięci co ja w domu mam ?

A nierozpoznawala marka, co ma do tego jeśli urządzenie zagra wybitnie? Nie na pokaz ? Zepsuje się i mnie oleją, czy nie ma może prawa dobrze grać, bo brak przyjętej renomy ?

Jedni są zwolennikami, płynnego brzmienia jako całości, a inni lubią doszukiwać się szczegółów, ukrytych smaczków.

Mi podoba się na przykład Berkeley Audio Dac za oszałamiającą rozdzielczość w cenie, ale w moim systemie nie drażni mnie rozbijaniem brzmienia na pojedyńcze dźwięki. Różny gust, różne systemy.

Tak jak wspomniał przedmówca słuchałeś w ogóle? Szkoda słów...

Ukryta Zawartość

Niebawem pojawi się najnowszy DAC legendarnej Nagry. Ma oddzielne zasilanie, dużo wejść, czyta DSD i jak tylko będzie taka możliwość to postaram się wziąć go na odsłuch.To może być świetny DAC.

Cena tylko 22 900euro :)Nic tylko pozazdrościć kupującym tego daca.Pytanie tylko czego?

Przecież obecnie DSD to nisza , więksość płyt jest na cd.Matrix mini-i też czyta DSD a kosztuje 1500zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I o czym to ma świadczyć? Ktoś sprzedał zepsute CD za 2500 USD...nie czytające płyt. Czyli sprzedał drogo przycisk do papieru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.