Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Franco Serblin Accordo

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

troche masz rację - ale jesli chodzi o jakość wykonania i jazdy to chyba nie mamy watpliwości który lepszy :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Wkrótce posłucham na własne uszy Accordo... od pół roku na to czekam... ze zdjęcia jednak bardziej podobają mi się Guarnieri... mają w sobie ponadczasową elegancję... świetny pomysł był z tym cokołem i stunami w podstawce... Accordo przy tym wyglądają troszkę jarmarcznie...

Są jakieś inne zdjęcia z odsłuchu? Chętnie bysmy obejrzeli...

Elegancja Guarneri jest ponadczasowa, natomiast w pierwszym kontakcie są groteskowo wysokie.

Zresztą zwróćcie uwagę jak Serblin poobniżał osie głośników w swoich nowych konstrukcjach.

W Guarneri Memento, Amati Anniversario i Stradivari kopułki grały mocno poza główną osią.

Accordo na żywo mnie się bardzo podobają. Zdjęcie nie oddaje ich urody.

Tylko ta blaszana podstawa jakoś nie komponuje mie sie. Stary marmur był chyba ciekawszy.

Ale cóż - zawsze można zmienić :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

mają w sobie ponadczasową elegancję...

Piękno ma wiele twarzy,ale w tym co napisałeś coś jest.Mnie też bardziej urzekają GM.

Wziąłbym je za samą prezencję,ale jak wiecie,to trochę za mało,więc..,dalej szukam Amati Homage:)

Niestety od paru tygodni nima żadnej oferty,a ze Stanów,to mam za słabe nerwy:))

"Nawet jeśli kopułka Stradivarii jest wyżej w ofercie to aplikacja w Ktemie (i Accordo) jest całościowo lepsza"- he he - jasne a Mercedes klasy B mimo że tańszy jest całosciowo lepszy od Mercedesa Klasy S :)

Zapominacie, że w Stradivarii zastosowano kopułkę Vify XT.

alej szukam Amati Homage:)

Bądż ostrożny,bo moim zdaniem[ i nie tylko] Amati są najmniej udaną kostrukcją z uwagi na krytyczne wybrzmiewanie basu.Są problemy z tzw.'buuumieniem' niskich tonów.

Accordo okazą się na pewno dobre w tym zakresie i są w podobnej cenie co używane Amati.

Dzięki za info.

Właśnie dlatego i nie tylko,myślę o towarzystwie Gryfa.Słuchałem kiedyś z Antileon i ten trzymał wszystko za mordę.Fakt na chwilę obecną nie mam kasy na Antileona ,a bardziej myślę o Diablo ewent.2200.Myślę ,że Diablo też da radę!? No cóż 6 tyś euro na kolumny,to droga kompromisu.Monitory Franco do 30 metrów?:)

Tak czy inaczej,zwrócę szczególną uwagę na to co napisałeś,bo liczę,że za 2/3 tyg.ponownie posłucham Amati.

Dzięki:)

Zapominacie, że w Stradivarii zastosowano kopułkę Vify XT.

Kiedyś studiowałem mocno ten temat i moim zdaniem jest własnie odwrotnie. W Stradivarii siedzi Scan Speak Revelator (Ring Radiator), ze zmodyfikowaną komorą, a Amati Anniversario i Guarneri Memento mają INNY tweeter niż Stradivari, (choć z zewnątrz wygląda prawie identycznie) i to własnie jest zmodyfikowana Vifa, a nie jak się powszechnie uważa Scan Speak.

Dokumentacja zdjęciowa w poście tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zresztą dla mnie osobiście nie ma znaczenia, czy Revelator jest wyżej w ofercie od D2905, czy nie. Sam głośnik to nie wszystko, ważna jest też jego aplikacja. Gdyby najwyższy z oferty głośnik miał być gwarancją sukcesu konstrukcji, to projektanci zawsze sięgaliby po najwyższy model. A przecież tak nie jest.

Kierując się jedynie subiektywnymi wrażeniami odsłuchowymi, daję sobie parę uszu obciąć, że 9 na 10 osób uzna wysokie tony z Ktemy i Accordo za lepsze niż te ze Stradivarii, czy Amati Anniversario. Ten dziesiąty słuchacz to bedzie Smerf Maruda, który będzie się upierał przy swoim :-)

W wysokich tonach z tych Sonusów jest coś nie do końca dobrze z charakterystyką kierunkową; brakuje spójności z resztą pasma.

To właśnie na tle Ktemy słychać, jak słabym punktem są wysokie tony ze wcześniejszych konstrukcji Sonusa. Zresztą nieprzypadkowo konstruktorzy odchodzą od ring radiatora (Magico, Sonus Faber Amati Futura, Guarneri Evolution, itd.)

Nie chcę tak wychwalać wysokich tonów z Ktemy, żeby nie być posądzonym o gołosłowność, ale na ostatnim Audio Show można było porównać Ktemę z referencyjnymi głośnikami Siena włoskiej manufaktury Rosso Fiorentino, które oprócz wysokotonowca miały supertweeter na wstędze i wysokie tony z Ktemy po prostu były lepsze.

Dużo lepsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Monitory Franco do 30 metrów?:)

Bez problemu Monitory Serblina zagrają w 30m pomieszczeniu.

Kilka miesięcy temu byłem w studio SF w Niemczech.Słuchałem min. SF Minima Vintage napędzaną

integrą Audio Research DSi 200.Pokój odsłuchowy w granicach 50m w kształcie prostokąta,

podłoga z jasnego granitu kuso przykryta perskim dywanem.W rogach półokrągłe na całej

wysokości pokoju pułapki dżwiękowe z drewna.Kanapa odsłuchowa oddalona kilka ładnych metrów

od linii głośników.Enja sączyła się z głośników pieknym przestrzennym głosem który wypełnił

całe pomieszczenie.Efekt brzmienia znakomity,bez żadnych odbić czy pogłosów lub innych

zniekształceń pomimo granitu.Absolutna perfekcja.

Piękno ma wiele twarzy,ale w tym co napisałeś coś jest.Mnie też bardziej urzekają GM.

Wziąłbym je za samą prezencję,ale jak wiecie,to trochę za mało,więc..,dalej szukam Amati Homage:)

Niestety od paru tygodni nima żadnej oferty,a ze Stanów,to mam za słabe nerwy:))

Z Amati Homage byłbym bardzo ostrożny.

Po pierwsze była to pierwsza podłogówka Serblina i jak wieść ludowa niesie stroił ją "na ucho", co powoduje, że w niektorych pomieszczeniach i na pomiarach ten głośnik wypada źle na basie.

Po drugie pierwsze Amati Homage, jak również niektóre egzemplarze Guarneri Homage mają takie mleczne zmatowienia lakieru. Wynika to prawdopodobnie z problemów z wilgotnością drewna i z częściowego odspojenia powłoki. Przykro patrzeć na Amati z taką przypadłością:

c.jpg

d.jpg

YunnanTEA-"Zapominacie, że w Stradivarii zastosowano kopułkę Vify XT." - oj cos sie Tobie pomyliło - odsyłam na strone Sonus Faber do danych technicznych lub zdjęć w necie

Kolega Milimetr widze że zorientowany w temacie :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Faktycznie,nie zachęcająco to wygląda.Z drugiej strony,to nie znamy historii tego egzemplarza.Bywa że dłuższe nasłonecznienie też spowoduje plamy.

hm..,nie przepadam za pisaniem,gdy nie słyszałem w znanej mi ,konkretnej konfiguracji,więc powstrzymam się do ..,czasu wyzdrowienia i jak tylko dojdę do siebie chętnie pojadę posłuchać accordo.Nie zebym zmienił zdanie,ale chciałbym mieć własne,a poza tym, sama ciekawość mnie kusi,ot tak dla przyjemności i kolejnej lekcji:)

Milimetr,

Czy Ty miałeś Amati Homage?

Sumując;dziękuję za podpowiedzi:)

Myślę, że analogia B vs. S-Klasa jest chybiona.

Ew. w tym wypadku można mówić o S-Klasie z różnymi silnikami i na różnym poziomie wyposażenia.

Tak czy owak: obydwaj zawodnicy to S-Klasa jak się patrzy! A że ceny różne... od wersji podstawowej dojście do 200% ceny wyjściowej nie jest u Mercedesa żadnym problemem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z Amati Homage byłbym bardzo ostrożny.

Po pierwsze była to pierwsza podłogówka Serblina i jak wieść ludowa niesie stroił ją "na ucho", co powoduje, że w niektorych pomieszczeniach i na pomiarach ten głośnik wypada źle na basie.

Milimetr,strojenie na ucho nie musi być wcale złe,jeśli ktoś ma super słuch.

Problemem dudnienia Amati w basie jest na 70% zastosowanie po raz pierwszy profesjonalnego okablowania [:] wewnątrz kolumny przez Franco Serblina.Za namową kablowego

guru Geralda,Franco 'włożył' VDH Winda który sprawdził się w innym eksprymencie wymiany

okablowania w MINIMACH.Eksperyment wymiany zwykłych kabli w MINIMACH dokonał Gerald wstawiając VDH Winda po to aby monitor miał lepsze zejście w basie.Zawiózł kolumny do Franco i pokazał jak Minimy potrafią zagrać.Serblin zachwycił się ale wytłumaczył że

wstawianie droższych kabli do SF z punktu ekonomicznego jest 'nieopłacalne'.........

W niedługim czasie sam zastosował Winda po raz pierwszy w Amati który się nie sprawdził

z uwagi na zbyt mocny i specyficzny bas jaki dawał VDH.Nie wiadomo też dlaczego umknęło

to uwadze F.Serblina że VDH Wind,nie ma racji bytu w Amatich.Prawdopodobnie pośpiech jaki

towarzyszył pojawieniu się Amati na rynku Audio i przekonanie że równie dobrze sprawdzi się

w nowych konstrukcjach tak jak w MINIMIE.

W czasach kiedy powstawały Amati, wiedza o kablach i wpływie takowych na dżwięk

nie była tak rozwinięta jak dzisiaj i z Europejskich producentów najbardziej znanymi

byli właśnie VDH i Siltech.

Nie pytajcie skąd znam tę historię ale jest prawdziwa.

Gość

(Konto usunięte)

W czasach kiedy powstawały Amati, wiedza o kablach i wpływie takowych na dżwięk

nie była tak rozwinięta jak dzisiaj i z Europejskich producentów najbardziej znanymi

byli właśnie VDH i Siltech.

Nie pytajcie skąd znam tę historię ale jest prawdziwa.

Myslę, że opisana legenda, pardon - historia, może jednak nie być do końca prawdziwa. SF Amati powstały, o ile pamiętam, w 1999r. Był to czas kiedy wiedza o kablach i ich wpływie na dźwięk była raczej ugruntowana; kilkanaście lat oczywiście robi różnicę, ale w tym przypadku pozostaje to raczej bez znaczenia.

Pamiętam też dwie lub trzy recenzje SF Amati, w tym jedną z polskiego "Audio" (chyba Jurek Adamski :-)). Wszystkie były niemal entuzjastyczne i nie wspominały o przywoływanych tu przypadłościach basowych.

Amati powstały, o ile pamiętam, w 1999r. Był to czas kiedy wiedza o kablach i ich wpływie na dźwięk była raczej ugruntowana;

Prace konstrukcyje z Amati miały poczatek w połowie lat 90 kiedy jeszcze dostępne były

Extremy.Z chwilą pojawienia się Amati/roku nie pamiętam/Extremy nie były już do kupienia.

"Monitory Franco do 30 metrów?:)"

noo, napewno bedzie klasa, jak na monitor przystała, ale prawdy i potęgi, szybkości i uderzenia nie usłyszysz, niestety tylko home hifi do 20m2 :-)

Zresztą innych, a w zasadzie wszystkich związanych z tym parametrów dzwięku nie bedzie. offtopowo imho tylko duża lekka papierowa membrana w szybkiej aplikacji może uzupełnić i dać całość brzmienia + tzw. miękkość i prawdziwą muzykalność na basie, zrobi przestrzen, czytelność srednicy i czystość wysokich.

Problemem dudnienia Amati w basie jest na 70% zastosowanie po raz pierwszy profesjonalnego okablowania [:] wewnątrz kolumny przez Franco Serblina.Za namową kablowego

guru Geralda,Franco 'włożył' VDH Winda który sprawdził się w innym eksprymencie wymiany

okablowania w MINIMACH.

To, że w pierwszych Amati były VDH Wind, to nie jest tajemnicą. Potwierdzają to zresztą zdjęcia zwrotnicy i samych kolumn.

amati8.jpg

Amati11.jpg

Pytanie tylko na ile Windindy miały wpływ na problem z basem. Sam używałem tych kabli w systemie przez około rok i dla mnie był to na prawdę przezwoity przewód. Zresztą bardzo lubię VhH za rzetelność inżynierską i za oerowanie własnych przewodów, a nie rebrandowanych przewodów przemysłowych za wygórowaną cenę.

offtopowo imho tylko duża lekka papierowa membrana w szybkiej aplikacji może uzupełnić i dać całość brzmienia + tzw. miękkość i prawdziwą muzykalność na basie, zrobi przestrzen, czytelność srednicy i czystość wysokich.

A co konkretnie byś proponował?

Vintage 12-15" , 20-40W,

Dziś tak nie potrafią bo od razu głośnik ma 1kW mocy i w domowych pieleszach po prostu nie zagra!

Nie czarujmy się w domu używamy 1=1,5W mocy tak ze po co nam ciężka liczona na 1000W membrana?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zależy jakie pomieszczenie, jak powyżej 30-40m2 i jak masz wspólczesne kolumny to dwa starsze subwoofery RELa na dużym papierze min 30cm, taki set dobrze ustawiony i skonfigurowany potrafi dać zadziwiający wgląd w średnice i otwartość wysokich tonów, nie mówiąc o już zejściu, uderzeniu i różnicowaniu na basie, prawdziwym i analogowym. Inna droga to duże starsze konstrukcje typu Altec, JBL, może wspólczesny TAD, ale nie bede się upierał.

Il Dottore "Myślę, że analogia B vs. S-Klasa jest chybiona.

Ew. w tym wypadku można mówić o S-Klasie z różnymi silnikami i na różnym poziomie wyposażenia.

Tak czy owak: obydwaj zawodnicy to S-Klasa jak się patrzy! A że ceny różne... od wersji podstawowej dojście do 200% ceny wyjściowej nie jest u Mercedesa żadnym problemem"

Jak to chybiona.

Vifa XT i Scan Speak RR - oba zaliczasz do tej samej klasy - chyba żartujesz !!!

Jak to chybiona.

Vifa XT i Scan Speak RR - oba zaliczasz do tej samej klasy - chyba żartujesz !!!

Nie o tym była mowa, tylko o Scan Speaku RR vs. D2905.

Zresztą nie ma się co napinać. Niech rozstrzygają uszy. Może być zaskoczenie.

Pytanie tylko na ile Windindy miały wpływ na problem z basem. Sam używałem tych kabli w systemie przez około rok i dla mnie był to na prawdę przezwoity przewód

Też miałem Windy ale nie sprawdziły się w żadnym moim systemie z powodu 'przebasowania'

Magnepan " Problemem dudnienia Amati w basie jest na 70% zastosowanie po raz pierwszy profesjonalnego okablowania [:] wewnątrz kolumny przez Franco Serblina.Za namową kablowego" - dobrze ze zostawiłeś furtkę tych 30%, bo aż strach się bać co to za koszmarne kable Serblin wsadził do Amati.

Za dudnienie basu w Amati są odpowiedzialne van den Hule Wind - cos niesamowitego.

Milimetr - faktycznie - dzięki za czujnośc

Miało być D2905 i Scan Speak RR

Miało być D2905 i Scan Speak RR

Ja się na przetwornikach nie znam. Myślę, że jest na forum wielu speców i konstruktorów DIY, którzy mogli by wyjaśnić techniczne aspekty konstrukcji obu tweeterów. Faktem jest, że zastosowanie głośnika teoretycznie nowocześniejszego, lepszego, droższego niekoniecznie daje lepszy efekt soniczny. Jedni wolą tweetery diamentowe, berylowe, itp., a inni nie mogą ich słuchać i wybierają jedwabną kopułkę z ferrofluidem :-)

ja właśnie osiągnąłem kiedyś synergie w połączeniu integry Burmestera poprzez Windy z maluchami Proaca Respones1SC - grało to przepięknie w pokoju 20m2, wręcz zachwycało gości, do tej pory przyjaciel któremu zwisa hifi wspominba mi jak to fajnie bylo słuchać...

To, że w pierwszych Amati były VDH Wind, to nie jest tajemnicą. Potwierdzają to zresztą zdjęcia zwrotnicy i samych kolumn.

Zapomniałem dodać że Windy miałem w szarych koszulkach.Natomiast te które pokazujesz

na fotach są białe.Czy SF otrzymał wersję Windów 'przemysłową' białą ??? Trochę dziwne.

Czy SF otrzymał wersję Windów 'przemysłową' białą ??? Trochę dziwne.

Myślę, że to przekłamanie zdjęcia.

VDH to bardzo ciekawe kable. U mnie w systemie długo nic nie grało lepiej niż poczciwy The Second. Za te pieniądze rewelacja. No ale starczy off topa!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.