Skocz do zawartości
IGNORED

Subiektywny ranking lamp EL34 / 6CA7 / KT77

Rekomendowane odpowiedzi

Ok 1350... ale czy i ile cla dojdzie?

Też kiedyś kupowałem z Chin. Kurier dowiózł pod drzwi. Żadnego cła, czy problemów. Zależy, ile Chińczyk wpisał jako deklarowaną wartość. Do mnie doszło chyba jako "gift".

• 2 tygodnie później...

A ja przy zakupie Daca na ES9018 Z Chin musiałem zapłacić vat prawie 300zł . Kwestia na jakiego celnika się trafi . Kazałem wpisać chińczykowi części do audio i wycenić chyba 40 $ . Niestety nie przeszło . Kwestia szczęścia i wielkości wagi paczki ;)

Ja od Chińczyków brałem kilka razy.

Zawsze ich prosiłem, żeby deklarowali mniejszą wartość.

I też raz nie przeszło; musiałem zapłacić cło.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

ja zauważyłem, że jak wysyłka idzie DHLem to wtedy jakoś sprawniej to przechodzi - jak EMS albo poczta to zawsze coś rozgrzebią... ale może to akurat tak mi wychodziło z przesyłkami z HK i Singapuru.. w DHLu najczęściej mailowo pytaja o zawartośc itd. - a jak trafi do normalnego pocztowego celnego to zaraz formalne pismo z prośbą o wyjaśnienia, raz nawet kazali mi screenshoty z aukcji ebay i transkacji paypal podesłać żeby się upewnić ile coś kosztowało...

Edytowane przez adamgdansk

Dokladnie tak mialem kilka miesiecy temu przy zakupie daca na Sabre 32 es9018. Wysylka DHLem i telefony do mnie o meila z aukcją , fakturę przelew z pay pall , fotki....

Jednym slowem trzeba bylo zaplacic . Kwestia celnika szczescia i rozmiarow paczki jej masy itd...

Kwestia celnika szczescia i rozmiarow paczki jej masy itd...

Małe lekkie rzeczy wysyłane w kopertach nawet tych większych jako list przechodzą bez cła cały czas reszta tak jak piszecie albo szczęście albo cło .
  • 1 miesiąc później...

Kupiłem w CHRL i czekam na dostawę lamp EL34PH Psvane - rzekomo replika Philipsa z lat 50tych. Ciekaw jestem jak zagrają......

Ile taka przyjemność kosztuje?

U nas kwarta EL34 psvane ok. 900 zł.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

zdaj relacje,jak grają te lampy mocy ?

Nie będę tu pisał poematów, generalnie pierwsze wrażenia po przesiadce z dwu letnich chińskich el34 to ogólna lepsza jakość dźwięku . Pojawiło się więcej basu, dźwięk jest grubszy. Tony wysokie są trochę łagodniejsze ale bardziej detaliczne. Poprzednio czasem potrafiły być zbyt krzykliwe i natarczywe. Ogólnie jest więcej detalu i stereofoni. No i ciekawostka. Anodowe mam ustawione na 45 sekund. Na chińskich el34 po 45 sekundach gdy załączało się napięcie anodowe było słychać jak transformator wydaje z siebie dźwięk. Nie wiem jak go opisać, nazwę go dźwiękiem zmęczonego transformatora. Teraz jest cisza, słychać tylko przekaźnik. Samo trafo wydaje się też być jakby chłodniejsze. No narazie lampy mają 4h grania za sobą. Dziś następna sesja plus sprawdzenie biasu. Swoją drogą jaki bias polecacie do 6ca7 eh?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Edytowane przez kosmosky

Zbyniu a dlaczego na tak marnym prądzie trzymasz te EL34 ?? jak to ma grać bez prądu ??

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

70mA :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hb33p1vlgwnu8p22v9g0_1426524272.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Piszę poważnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Długo nie pograją ja grałem max 0,420mA i to już max jeśli chodzi o chińskie bo one szybko padają . Na EH można na 0,420mA grać bez problemu bo te jakieś trwalsze są i im to nie przeszkadza .

70mA to już lecenie po bandzie, ale sam goniłem lampy po 0,55mA i jakoś nie widziałem padania. W miarę rozsądnie i bezpiecznie to 0,50mA, ale trzeba znać prąd anodowy w swoim wzmacniaczu, bez tego to sobie możemy gdybać. Pamiętajcie, że ja mówię o układzie PP, nie SE tam można więcej ;)

Edytowane przez Elmero

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Jednym slowem trzeba bylo zaplacic . Kwestia celnika szczescia i rozmiarow paczki jej masy itd...

Z mojego doświadczenia nie jest to kwesta szczęścia, ani rozmiarów paczki tylko tego kto wysyła.

Jeśli DHL to oni są z obligowani do tego, aby przekazać przesyłkę do urzędu celnego. Nie mogą przy tym decydować czy coś jest warte oclenia czy też nie. Muszą przekazać i już.

Gdy wysyłka idzie narodowym przewoźnikiem, np. China Post to taka paczka idzie do Poczty Polskiej i od razu do urzędu celnego i tu mają już prawo decydować co z nią zrobić.

Każde oclenie to praca ludzi, więc to co my tutaj zamawiamy prawie zawsze jest przepuszczana przez celnika.

Moja największa przepuszczona przesyłka to 15 kg i zadeklarowana wartość $180 (obudowa).

Proszę unikać DHL. To szuje...

Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ja ostatnio zamawiałem w chinach obudowy do DAC paczka ważyła ponad 3kg wysłana DHL i cło dowalili . Zamówiłem też płytki z elektroniką te ważyły ok 0,5kg wysłane China Post i cła nie płaciłem tym razem a wartość płytek większa niż tych obudów :)

Z jakimi kolumnami grają wasze wzmacniacze na EL34?

Ma ktoś złoty środek na sprężysty bas?

Tuningowany wzmacniacz Yaqin MC13S ( a właściwie to została z niego obudowa :)) gra rewelacyjnie na kolumnach Hurricane ( obudowa typu sandwich mdf+sklejka wykonana przez Marko3T , swoją drogą rewelacyjny gość) . Zgrywają się idealnie, zwłaszcza zaskoczył mnie bas koncertowy nie nachalny ale niski i punktowy mocny taki jaki ma być . Wystarczy 10-15W a pokój 25m2 wypełnia się lawiną dźwięku.

Tuningowany wzmacniacz Yaqin MC13S ( a właściwie to została z niego obudowa :))

Co dokładnie zmieniałeś i dlaczego?:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Z jakimi kolumnami grają wasze wzmacniacze na EL34?

Ma ktoś złoty środek na sprężysty bas?

Z Usher V-604 i jest całkiem nieżle,ale dużo zależy od samych wooferów z tymi szybszymi wyrażnie lepiej.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

dużo zależy od samych wooferów z tymi szybszymi wyrażnie lepiej.

To jest oczywiste bo EL34 rozciąga bas i czasem może być kluchowato. :)

Stąd też słucham EL34 PP z excelami od seasa.

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Co dokładnie zmieniałeś i dlaczego?:)

Długo by opisywać, bo operacji troche było :)

wszystkie lampy - el34 rft , wejście ecc82 valvo , faza telefunken ecc801s , układ opóźnienia anodowego na 1 minute , kondy wejściowe Vitamin Q firmy sprague kupione z USA wojskowe przezroczyste , oba zasilania , rezystory Dale Allen Bradley i inne , potek Alps , selekcjometr na 2 kanały porządny , filtr przeciwzakłóceniowy, gniazda pozłacane i inne czynności . Jednym słowem bez porównania z oryginałem oczywiście in plus .

Mojego Mistrala co pewien czas zaopatruje w doskonalsze elementy poczynajac od bezpiecznika Synergistic Research, potencjometra TKD,gniazd glosnikowych CMC USA,podstawek lampowych Audio Note konczac na razie na 4 rezystorach tantalowych Audio Note.Zwlaszcza te ostatnie sa najtanszym tweakiem jaki znam.I pojde dalej w te uliczke- cholernie warto!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi