Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Wręcz przeciwnie ja w Heglu znalazłem swój dźwięk nie czuję potrzeby zmian czegokolwiek , owszem inne wzmaki , kolumny grają inaczej ale to nie mój dźwięk więc nie ciągnie mnie w stronę zmian jeśli już to na dzielonke Hegla :)

Być może nie doczytałem, ale czy kiedykolwiek słuchałeś Octave w swoim systemie. Pytam bo w końcu tez miałem dwa Hegle i byłem zadowolony. To co pisze Krzysztof to prawda, bardzo ładny dźwięk od samego początku skali. Fakt trzeba mu podpiąć przyzwoite paczki. Choć z tańszymi tez potrafi oczarować.

Ujmę to tak słuchałem droższych konstrukcji tranzystorowych i lampowych i nie czuję potrzeby zmian . Hegel to nie był przypadkowy wybór tylko w pęłni świadomy wybór dzwięku , jeśli coś jest lepsze w innych sprzętach w jednym aspekcie to niekoniecznie lepsze w innym jest inaczej a nie lepiej ,wiele konstrukcji gra wręcz znacznie nie odpowiadając moim preferencjom , także najbardziej decydują preferencje . Dopiero bardzo drogie zestawy grają zarówno inaczej i lepiej lecz kosztują fortunę . W tym zakresie cenowym moim faworytem jest Hegel , przy cichym słuchaniu jest basu tyle ile przy głośnym , jak kiedyś zmieni mi się słuch to znaczy z wiekiem będzie się przytępiał to i może będzie potrzeba szukać zmian podbijania skrajów pasm basu i wysokich tonów, póki co oczarowała mnie jedna lampa z łózdzkiej manufaktóry kosztowała 40 000 zł i oferowała bardzo zbliżony dźwięk do Hegla także nie odczówam potrzeby zmian . Pamiętam jak pierwszy raz usłyszałem Hegla i usłyszałem.cenę to uśmiech miałem.szeroki dla.mnie za ten dźwięk ta cena jest śmiesznie niska .

Edytowane przez jacm

Z Twego wpisu wnioskuję, że oboje mamy poukładane systemy i słuchanie ich sprawia nam ogromną przyjemność. Obyśmy mieli jak najdłużej przyzwoity słuch i zapomnieli o zmianach. No poza zmianami płyt w napędach:)

Zawsze można lepiej lub inaczej , natomiast to jest właśnie istota sprawy żeby dojść do dźwięku gdzie pozostaje tylko zmiana płyt i nie mamy ograniczeń co do wyboru gatunków muzycznych , możemy do woli rozwijać swoje zainteresowania .

Ps39, a co odsłuchiwałeś w Nautilusie w ramach porównań z Octave? Tam mają Ayony, Lebeny, nawet LAR. Jest w czym wybierać.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Octave to rzecz kusząca, ale "środkowy" model to 20.000 i zero ofert na rynku wtórnym.

Z różnych zestawów "milionowych" wyleczyło mnie kilka wizyt na Audio Show - te wszystkie ultra-mega-drogie klocki są jednak adresowane głównie do snobów, którym trzeba coś sprzedać, co ich dowartościuje. Niewiele mnie jakoś "powaliło". Ostatnio chyba tylko Boenicke z jakimiś kosmicznymi monoblokami oraz rzetelny, piękny w swej prostocie dźwięk jakichś klasycznych Harbethów. W całym tym tyglu Hegle rzeczywiście wydają się propozycją po prostu uczciwą, bliską ideału "drutu ze wzmocnieniem". Jeśli w nich czegoś komuś brakuje, to pewnie dlatego że nie dodają niczego powierzchownie efekciarskiego.

To, co mnie jeszcze kusi to zestawy aktywne, robiłem parę eksperymentów i były dość obiecujące, np. Focale A65, potem APS Klasik. Jednak mają one w sobie pewną taką "suchość", pewnie pożądaną w studio. No i nie zawsze dobrze współpracują z DACami z funkcją preampu - więc znów trzeba eksperymentować z czymś, co je wysteruje.

W cenie używki H300 można kupić np. Svevy d'apo, a więc kolumny z doskonale dostrojonym tri-ampingiem... :) może to by było to? Focale z berylami też kuszą.

Ale może jeszcze dam szansę H300....

Od wczoraj testujemy ciekawą konfigurację H80 + Pylon Diamond28.

Kto się nudzi nad zatoką, niech przybywa na odsłuchy.

Wczoraj graliśmy na głośnikowym Tellurium Ultra Blue i IC Harmonix HS-101 ImprovedS.

Jako źródło Oppo 103EU

Hegel%2BH80%2B%252B%2BPylon%2BDiamond%2B28%2Bw%2BPremium%2BSound.jpg

Zestaw przenieśliśmy do drugiego pokoju, bo w 23m, Pylonom było troszkę ciasno. Teraz gramy w 33m i jest zdecydowanie lepiej.

Dzisiaj pomieszamy troszkę w kabelkach i może zmienimy źródło.

Wnioski z odsłuchów w przyszłym tygodniu.

Zapraszam.

Kto słucha, nie błądzi...

Ps39, a co odsłuchiwałeś w Nautilusie w ramach porównań z Octave? Tam mają Ayony, Lebeny, nawet LAR. Jest w czym wybierać.

Słuchałem kilku modeli Ayon począwszy od Spirita, słuchałem Heeda (miałem go w domu), kilka różnych Accuphase, Lebena też ale to raczej w tle więc trudno to słuchanie traktować reprezentatywnym. Główne porównanie było do Hegla H80 i H160 bo je miałem dłużej u siebie w domu (własne). Bo Octave to nie uwodzicielska lampa, która rzucisz za chwilę, tak myślę, że to lampa na całe życie.

Zapytaj o numer seryjny urzadzenia, a potem napisz do Norwegii ktory to rok produkcji.

Tak dla porządku podam, że napisałem do Norwegii, podałem nr seryjny, ale cisza, bez odpowiedzi.

W tym czasie kupiłem coś innego, a przedmiotowy cd jest na alle....

http://allegro.pl/cd-hegel-c2a-srebrny-i6374193566.html

Panowie,

Ile pln waszym zdaniem należy dać za używanego H300 by nie przepłacić .:?

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Za roczny H300 w świetnym stanie warto zapłacić według mnie 8500-9000 pln.

Z ciekawości spytam dfx5, czy jeśli kupiłbyś rok temu za ok. 20.000zl nowy h300 (roczny) sprzedalbys teraz tak ja sugerujesz za 8500zl? A może za 7000zł? Nie róbmy Sobie jaj z osób które zaplacily ciężkie pieniądze za sprzęt...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Kuli no ale tyle sa warte ok 9 tys wiec w czym rzecz

Tak z Norwegii od handlarzy i nie roczne tylko 3-4 letnie... a nowa o rocznym na gwarancji...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

A z gwarancją z Norwegii pójdziesz do serwisu Moje Audio czy będziesz musiał wysłać do Norwegii? To nie jest pytanie retoryczne, bo nie wiem, różni dystrybutorzy różnie się zachowują.

Sprawa drugorzędna czy nie, ale sprzęt z polskiej dystrybucji szybciej sprzedasz niż z innej. Każdy Hegel z polskiej dystrybucji pójdzie szybciej, mimo że będzie kosztował kilkaset złotych więcej. Ceny zawsze się nieco wahają o kilkaset złotych. W ciągu dwóch miesięcy nie widziałem, żeby ktoś wystawiał H300 poniżej 9 tysięcy.

Nie ma też normy, że jak dany model kosztował rok temu X, to teraz będzie kosztował X-15%. Może kosztować nawet więcej. Kurs złotówki to kolejny czynnik.

Ja kupiłem kilkumiesięczny za podaną przeze mnie kwotę. Norwegia to niestety bogaty kraj i dzięki temu są używane HEGLE są stosunkowo tanie.

8,5 tys. to raczej okazja niż norma. Kupiłeś w Polsce czy w Norwegii.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Luk kiedyś już o tym pisałem każdy ma inny Słuch i preferencje , ja dzwięk Hegla wybrałem świadomie po długich latach słuchania i jest to dla mnie dźwięk docelowy . Na palcach ręki można policzyć klocki które są uniwersalne i dają tak poukładany dzwięk , owszem możesz znaleźć lepiej grające klocki lecz ustawione pod konkretny gatunek muzyki które wyłożą się niestety na innych gatunkach a to ogranicza nas muzycznie. Patrzac na rynek audio cena Hegla jest dla.mmie śmiesznie tania jako klocka uniwersalnego z tak dobrym dźwiękiem . Pisanie że coś gra lepiej nie rodzi we mnie chęci zmiany , bo przesłuchałem tego sporo i raz ze kosztuje duzo wiecej to gra inaczej a nie lepiej . Sporo znajomych ma Hegla i są zarówno osłuchani i nieosłuchani . W sprzęcie chodzi o to żeby słuchać każdej muzyki i przy tym odpoczywać a najważniejsze nie mieć do czego przyczepić się w dźwięku . Jak taki znajdziesz przestaniesz zmieniać słuchać sprzętu a wrócisz do kupowania i słuchania płyt tego Ci życzę .

Edytowane przez jacm

Luk kiedyś już o tym pisałem każdy ma inny Słuch i preferencje , ja dzwięk Hegla wybrałem świadomie po długich latach słuchania i jest to dla mnie dźwięk docelowy . Na palcach ręki można policzyć klocki które są uniwersalne i dają tak poukładany dzwięk , owszem możesz znaleźć lepiej grające klocki lecz ustawione pod konkretny gatunek muzyki które wyłożą się niestety na innych gatunkach a to ogranicza nas muzycznie. Patrzac na rynek audio cena Hegla jest dla.mmie śmiesznie tania jako klocka uniwersalnego z tak dobrym dźwiękiem . Pisanie że coś gra lepiej nie rodzi we mnie chęci zmiany , bo przesłuchałem tego sporo i raz ze kosztuje duzo wiecej to gra inaczej a nie lepiej . Sporo znajomych ma Hegla i są zarówno osłuchani i nieosłuchani . W sprzęcie chodzi o to żeby słuchać każdej muzyki i przy tym odpoczywać a najważniejsze nie mieć do czego przyczepić się w dźwięku . Jak taki znajdziesz przestaniesz zmieniać słuchać sprzętu a wrócisz do kupowania i słuchania płyt tego Ci życzę .

Poniekąd masz rację ale proponuję zapoznać się z produktami np. Dayens . Taki Menuetto za " parę groszy" zjada na śniadanie Hegle h80 , 160 ,200 w dodatku mimo niedużej mocy na papierze ma ogromną wydajność prądowa. Wszystko dzięki wybornemu trafu i innych elementów zastosowanych konstrukcji.

Nie waty się liczą a wydajność prądowa .

Żeby nie było nieporozumień ,wcale mnie nie chodzi zdyskredytowanie Hegla gdyż tak czy inaczej to całkiem przyzwoita elektronika ale nie są produkty którymi się można jakoś specjalnie zachwycać , moim skromnym zdaniem ;)

Edytowane przez Luk77

Luk ja traktuję sprzęt zero jedynkowo , jak ma błędy w dzwi3ku odpada , dla mnie kupe sprzętu nie nadaje się w ogóle do słuchania , natomiast po usłyszeniu Hegla jakbym doznał innego słuchania muzyki najważniejsze że po długim czasie nie zmienia się to nastawienie i nie ma potrzeby szukania zmian , tak jest jak znajdziesz świadomie swój dźwięk .

Panowie, Spokojnie z tymi cenami .. ;-)

Jeśli katalogowo H300 jest po 20 000 to przecież nikt tyle nie płaci .. To dopiero wstęp do negocjacji ..

Za nowego Naima Supernaita 2 wołają w sklepie średnio 18 000 a za 14-15 sprzedają więc nie dramatyzujmy że tak z nowu drogo i straty duże .. A bezpośrednio u dystrybutora można jeszcze coś uszczknąć ..

Jacm..

Ty chyba ożeniłeś swojego h300 ..

Wypowiedz sie prosze w temacie "za ile warto kupić h300.."

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Tak właśnie jest cena katalogowa jest "napompowana" aby mieć z czego dać upust. Pewnie zdarza się, że ktoś kupi po cenie katalogowej, tylko po co, lepiej różnice dać na cele dobroczynne.

Na szczęście dla nas " audiofilów " czy tam " melomanów" jest tendencja powrotu do dobrego stereo a co za tym idzie konkurencja coraz to większa.

Plastikowe kina domowe już ponoć są nie modne ;)

Edytowane przez Luk77

Nie waty się liczą a wydajność prądowa .

Tu się zgodzę z kolegą Luk77, Hegle mają dużo watów ale słabą wydajność prądową. Kiedyś miałem H100 i był to fajny wzmacniacz, ale irytowało mnie w nim to, że dynamikę oraz bas miał słabszy niż 60watowy Copland CSA8, którego miałem przed H100 a który miał 120w., To samo H300, jak go odsłuchiwałem na prezentacjach było ok. Ale też były to odsłuchy 'kontrolowane' na materiale prowadzącego. Potem H300 kupił mój kolega, nowy z salonu, więc mogłem się z nim zapoznać lepiej i to w różnych konfiguracjach. Zacznę może od dzwiękowej katastrofy z połączeniem H300 z Harbeth 40.1 H300 padł na tych kolumnach całkowicie, nie mógł ich napędzić, nie było basu ogóle, przy odkręceniu głośności na 80!, coś tam basik się pojawiał, ale góra i średnica wtedy krzyczały. Wzmacniacz zrobił się też bardzo gorący, jak na Hegla, te wzmacniacze zazwyczaj są tylko letnie, więc gdzie się podziały te 250w! Lepiej już było na ATC SCM40, ale znowu, w porównaniu z integrą ATC SIA2 150, 150watową, grał jak by miał 80w. Kolega H300 sprzedał i poczuł się lepiej.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.