Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Co za sens ma kupowanie drogiej elektroniki z wewnętrznym tanim zwykłym okablowaniem czy drogich kolumn na tanich kondensatorach czy cewkach (niektóre to o pomstę do nieba wołają) po ty by później poprawiać czy "szlifować"kablami?

Zabawa, bawienie się w audio, czy jednak nie trafione, nie przemyślane zakupy i szukanie dziury w całym?

To jest audiofulizm?

Na szczęście to nie mój problem :)

Te pieniążki co wielu by wydało na kable łudząc się poprawą brzmienia ja zainwestowałem w akustykę i dzięki temu kabli nie słyszę a słyszę za to wiele innej dobroci z muzyki.

Edytowane przez malvern1

Wróżbita Maciej,hipnoza itp zjawiska się nasuwają korzystające z ludzkiej naiwności i podświadomej poprawie czegokolwiek i efekt placebo na końcu. :))

Grają kolumny zasilone odpowiednią elektroniką dobraną pod gusta melomana w odpowiednio przystosowanym (lub nie, nie każdy ma warunki) pomieszczeniem a reszta to otoczka i dobra wola słuchacza.

Czasem propagacja fali akustycznej (zależy od pory dnia) może nieco wprowadzić zmienne przy odbiorze muzyki...

Gość

(Konto usunięte)

Kurcze pieczone bardzo bym chciał aby moja żona dzieliła moją pasję, ale za to córka, ona czuje rytm naszego Hegla i mimo, że bestia szybka jest to kroku mu dotrzymuje dzielnie ;)

O widzisz...i zostańmy przy wspaniałym Heglu bo ten klub temu służy...

Kable zostaw na inne wątki...

Pozdrawiam :-)

Edytowane przez Gość

Dajcie sobie na spokój, ponieważ do niczego to nie prowadzi.

O widzisz...i zostańmy przy wspaniałym Heglu bo ten klub temu służy...

Kable zostaw na inne wątki...

Pozdrawiam :-)

To raczej nie do mnie powinieneś kierować swoje słowa.

Ktoś kto ma jakieś doświadczenie to wie, że Hegle są bardzo podatne na osprzęt towarzyszący w tym kable, ale jak widać do klubu zawitały osoby, które nie do końca zdają sobie sprawę z tego co kupiły i robią bałagan na który ja odpowiadam.

Edytowane przez CEzAR21

Dajcie sobie na spokój, ponieważ do niczego to nie prowadzi.

To raczej nie do mnie powinieneś kierować swoje słowa.

Ktoś kto ma jakieś doświadczenie to wie, że Hegle są bardzo podatne na osprzęt towarzyszący w tym kable, ale jak widać do klubu zawitały osoby, które nie do końca zdają sobie sprawę z tego co kupili i robią bałagan na który ja odpowiadam.

Hegle są tak podatne na zmiany, że przy zgaszonym świetle grają o klasę lepiej :)

Kolejny mit powstał a chłopaki z Hegla ten pomysł w końcu podłapią i cena ich sprzętu wzrośnie...

Edytowane przez malvern1

Kilkanaście postów temu, któryś z kablowych sceptyków napisał; że miał pożyczone kable od kolegi i nawet ich nie wyciągnął z kartonu, potem oddał je z powrotem koledze.

Tu widać, podejście takich ludzi do kabli. Nawet nie odsłuchają, a potem piszą na forum, że kable nic nie wnoszą.

Jak będą leżały w kartonie, to faktycznie ich wpływ na brzmienie systemu będzie zerowy.

To tylko pokazuje, że jak ktoś nie chce tych zmian na kablach usłyszeć, to ich nie usłyszy..

Kilkanaście postów temu, któryś z kablowych sceptyków napisał; że miał pożyczone kable od kolegi i nawet ich nie wyciągnął z kartonu, potem oddał je z powrotem koledze.

Tu widać, podejście takich ludzi do kabli. Nawet nie odsłuchają, a potem piszą na forum, że kable nic nie wnoszą.

Jak będą leżały w kartonie, to faktycznie ich wpływ na brzmienie systemu będzie zerowy.

To tylko pokazuje, że jak ktoś nie chce tych zmian na kablach usłyszeć, to ich nie usłyszy..

Po co słuchać czegoś co nic nie wnosi zamiast delektować się przemyślanym, dobrze dobranym systemem?

Gość

(Konto usunięte)

Gość pożyczył swoje nowe kabelki za znaczną kasę koledze. Kolega nawet razu ich nie podłączył i oddał właścicielowi który po podłączeniu stwierdził że grają lepiej po wygrzaniu podczas testów i podziękował koledze. Tak to oryginalnie wyglądało lecz jak najbardziej nie pasowało to slyszacemu kable mariush74 więc dopasowal to pod własne zdanie. Przykre.

Po co słuchać czegoś co nic nie wnosi zamiast delektować się przemyślanym, dobrze dobranym systemem?

Teraz to mnie rozbawiłeś hehe i to bardzo naprawdę, dziękuję już mi lepiej, proszę o jeszcze :)

Gość pożyczył swoje nowe kabelki za znaczną kasę koledze. Kolega nawet razu ich nie podłączył i oddał właścicielowi który po podłączeniu stwierdził że grają lepiej po wygrzaniu podczas testów i podziękował koledze. Tak to oryginalnie wyglądało lecz jak najbardziej nie pasowało to slyszacemu kable mariush74 więc dopasowal to pod własne zdanie. Przykre.

Przykro to czyta się wasze posty znając prawdę i jeszcze raz powtarzam co wy tu panowie robicie?

Moim zdaniem wprowadzacie tylko zaduch w naszym klubie, także dajcie sobie na spokój, bo kolejne strony będą tylko bezwartościowo przeklepane na waszych klawiaturach.

Spoko spoko hegla mam w planach.

Dlatego bo żaden wzmak nie traci tak pięknie na wartości:))

Naprawdę współczuję, mógłbyś lepiej spożytkować swoje pieniążki.

Dzięki takim osobom mamy dobre granie w cienkim groszu :)...czyż to nie wspaniała synergia...a może raczej symbioza sam nie wiem ehehehe.

Edytowane przez CEzAR21

Proponuję rozejm, bo ta dyskusja już nic nowego nie wnosi.

Dyplomatycznie spłętował bym tak:

Są ludzie którym wydaje się że słyszą kable, są też tacy którym wydaje się że kabli nie słyszą...

i niech już tak zostanie ;)

Co warto zauważyć to raczej wszyscy zgodzili się że największą robotę robi pomieszczenie i system, a @CEzAR21 kocha żonę ;)

Odczucia w sferze audio to bardzo indywidualny i subiektywny temat i każdy będzie do tego podchodził inaczej. Jeżeli będziemy sobie skakać do oczu bo koniecznie chcemy postawić na swoim to nikt nie będzie chciał pisać na tym forum tylko TROLE.

Mnie akurat interesują doświadczenia i spostrzeżenia innych, bo czasami z różnych względów nie mam możliwości sam czagoś sprawdzić, a jak mam możliwość to o tym piszę, bo może to się komuś przydać lub nie, nie musi też się ze mną zgadzać jeżeli uważa inaczej.

Po to jest to forum żeby wymieniać się doświadczeniami chyba nie?

@subfan sprawdziłeś w końcu tego H160? Bo to akurat bardziej mnie interesuje niż to czy ci kable nie grają :D

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Proponuję rozejm, bo ta dyskusja już nic nowego nie wnosi.

Dyplomatycznie spłętował bym tak:

Są ludzie którym wydaje się że słyszą kable, są też tacy którym wydaje się że kabli nie słyszą...

i niech już tak zostanie ;)

Co warto zauważyć to raczej wszyscy zgodzili się że największą robotę robi pomieszczenie i system, a @CEzAR21 kocha żonę ;)

Odczucia w sferze audio to bardzo indywidualny i subiektywny temat i każdy będzie do tego podchodził inaczej. Jeżeli będziemy sobie skakać do oczu bo koniecznie chcemy postawić na swoim to nikt nie będzie chciał pisać na tym forum tylko TROLE.

Mnie akurat interesują doświadczenia i spostrzeżenia innych, bo czasami z różnych względów nie mam możliwości sam czagoś sprawdzić, a jak mam możliwość to o tym piszę, bo może to się komuś przydać lub nie, nie musi też się ze mną zgadzać jeżeli uważa inaczej.

Po to jest to forum żeby wymieniać się doświadczeniami chyba nie?

@subfan sprawdziłeś w końcu tego H160? Bo to akurat bardziej mnie interesuje niż to czy ci kable nie grają :D

.....oj KOCHAM :)

Wracając do tematu to w tym momencie kończę i mam nadzieję, że koledzy wezmą sobie twoje słowa do serca :)

Ja już nie mam siły i takiej cierpliwości w takich sytuacjach choć staram się jak mogę.

Lubię ten klub i jego członków naprawdę, ale drażni mnie podejście do tematu w taki sposób jaki tu teraz obserwujemy.

Edytowane przez CEzAR21

.....oj KOCHAM :)

Wracając do tematu to w tym momencie kończę i mam nadzieję, że koledzy wezmą sobie twoje słowa do serca :)

Ja już nie mam siły i takiej cierpliwości w takich sytuacjach choć staram się jak mogę.

Lubię ten klub i jego członków naprawdę, ale drażni mnie podejście do tematu w taki sposób jaki tu teraz obserwujemy.

Podaj mi adres do wysyłki... Wyśle Ci mnóstwo kabli “zacnych" firm... Zarobisz na tym... :)

Spoko spoko hegla mam w planach.

Dlatego bo żaden wzmak nie traci tak pięknie na wartości:))

Właśnie poluję na H300 i w stosunku do paru lat wstecz zdrożała . To samo dotyczy H200 ceny poszły w górę. Po części to zapewne kwestia tego że nowe modele mają odrobinę inne granie . Dlatego jak dla.kogoś ważne są te drobne zmiany to może się okazać że starsze modele są dla nas lepsze niż droższe .

Ale oby oczywiście Twoje słowa się w końcu urzeczywistniły . Muzyka w dobrej jakości nie powinna być tylko dla nielicznych bogatych .

Tak bynajmniej uważam .

Edytowane przez jacm
Gość

(Konto usunięte)

Nie chce broń Boże poirytowac fanów Hegla ale z drugiej ręki jest super wyjściem dla posiadaczy jakich kolwiek dynek. Za krótko siedzę w tym żeby znać przyczyny takowego spadku wartości ale Watów mnóstwo,wydajność jest wystarczająca i nie rozsypuje się po paru miesiącach. Tyle mi wystarczy żeby spojrzeć na niego przychylnie. 250 do 350 W do 4-ro omowych dynek za ok 5kpln-ciężko znaleźć lepsze propozycje na rynku.

Właśnie poluję na H300 i w stosunku do paru lat wstecz zdrożała . To samo dotyczy H200 ceny poszły w górę. Po części to zapewne kwestia tego że nowe modele mają odrobinę inne granie . Dlatego jak dla.kogoś ważne są te drobne zmiany to może się okazać że starsze modele są dla nas lepsze niż droższe .

Ale oby oczywiście Twoje słowa się w końcu urzeczywistniły . Muzyka w dobrej jakości nie powinna być tylko dla nielicznych bogatych .

Tak bynajmniej uważam .

Hegel h300 pojawia sie dosc czesto na sprzedaz

Moze jeszcze ta suszarka i piasek mu przejdzie jak troche pogra, wtedy bedzie ciekawie a jak nie to tez sie nic nie stanie, nie moje klimaty i tyle.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Moze jeszcze ta suszarka i piasek mu przejdzie jak troche pogra, wtedy bedzie ciekawie a jak nie to tez sie nic nie stanie, nie moje klimaty i tyle.

Jak masz go od "nowego" to przynajmniej 100 godzin musi pograć. Prędzej nie da się słuchać to fakt :) ...ale czy ostatecznie po wygrzaniu Ci przypasuje, tego nie wiem...

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

A ja bym wrócił jeszcze na chwilę do tematu kabelków. Ostatnio testowałem sieciówki furutecha i z H360 słyszałem zmiany natomiast z CDP2 zmian słyszalnych brak - moje placebo jest wybredne ? :D

Dynaudio Contour S 1.4LE / Harbeth P3esr / UR Triode 25 / Denafrips Ares II / Linn Akurate DS

Ponawiam pytanie, czy ktoś może mi pożyczyć pilota Hegel RC8 na dzień za kaucją? Chciałbym przeprogramować wzmacniacz H90, co podobno jest możliwe z pomocą RC8 (swoją drogą polityka "pilotowa" tej firmy jest okropna! dodają do niezbyt przecież tanich sprzętów piloty o niepełnej funkcjonalności, paskudne i niewygodne, a te lepsze sprzedają w cenach najzupełniej absurdalnych - w dodatku te ich aluminiowe cegły są może i designerskie, ale też strasznie niewygodne...).

Edytowane przez MacP
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.