Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Pudło kolego bo jacm nawet nie widziałem na oczy i nie znam człowieka ,choć nie ukrywam że bardzo go lubię bo rozumie więcej i więcej ,i to tyle i tylko tyle albo aż tyle

Ja nigdzie nie strzelałem żeby pudło zaliczyć...

Pozdrawiam

A czy CDP4 odtwarza CD-R? Powoli wymieniam je na oryginały, ale mam jeszcze trochę przegrywanych.

Bez problemu czyta wszystko jak to mówią nawet płyty chodnikowe ;)

Z tego co mi opowiadał jeden z forumowiczów CDP4 stoi w jednej z Londyńskich rozgłośni radiowych jako ceniony wszechstronny referencyjny odtwarzacz CD .

Edytowane przez jacm

Bez problemu czyta wszystko jak to mówią nawet płyty chodnikowe ;)

Z tego co mi opowiadał jeden z forumowiczów CDP4 stoi w jednej z Londyńskich rozgłośni radiowych jako ceniony wszechstronny referencyjny odtwarzacz CD .

Za te pieniądze co ten odtwarzacz jest teraz do nabycia to bardzo dobry player.Ma ładną stereofonie i na wysokim poziomie buduje przestrzeń,ale z tego co pamiętam to brakowało mi w nim tzw.pocięcia i separacji dzwięków,nie grał tak warstwowo i namacalnie jak Krell Kav 250 który bardziej pasuje mi z H200.

.Miałem odczucie,że H200 z CDP4 to dzwiękowo za "dużo Hegla w Heglu"

Edytowane przez malvern1

Fakt, odtwarzacze CD Hegla nie grają specjalnie konturowo i rozdzielczo, za to ciepło i analogowo ze zjawiskową sceną i przestrzenią. Zatem kto co lubi, u mnie gra Hegel z uwagi na tą analogowość. Próbowałem bardziej detaliczne i przejrzyste odtwarzacze ale po jakimś czasie okazały się zbyt męczące i mniej muzykalne, cokolwiek to znaczy.

Jeszcze do niedawna w klubie panowała naprawdę fajna atmosfera, gdzie można było porozmawiać i panował pełen luz i kultura.

Nie trudno zauważyć, że są osoby, które są bardziej aktywne jak i te które udzielają się rzadziej oraz osoby z doskoku.

Nie trudno się także domyślić, że człowiek po czasie przywiązuje się do takiego klubu i w pewnym sensie dba o to, żeby panował w nim ład i harmonia, ponieważ jest to miejsce, gdzie wymienia się swoim doświadczeniem itp co sprawia mu przyjemność (bynajmniej ja tak mam).

Freju z cała pewnością zalicza się do pierwszej grupy co widać po jego postach, gdzie jeszcze niedawno przyznał, że taką robotę to on rozumie luz i kultura a że pisownię ma jaką ma to każdy widzi i naprawdę nie wiem skąd to poruszenie. Mi na przykład często poprawia humor, gdyż próbuję sobie wyobrazić sposób w jaki to co pisze mówi mi na żywo i ogólnie szanuję gościa bo widać, że nie jest z pierwszej łapanki i wie co w trawie piszczy i czegoś jeszcze nauczyć może.

Bolączką takiej formy komunikacji jaką tu uskuteczniamy jest to, że można być źle zrozumianym, ponieważ pismo nie zawsze oddaje to co w rzeczywistości chcemy przekazać co powoduje dość często różne nieporozumienia. Przykład z brzega zoromoto i tekst o raperze w stronę freja, gdzie faktycznie można zrozumieć to dwuznacznie, ale biorąc pod uwagę ostatnią troskę o freja ze względu na jego nieobecność wiem, że chciał tylko zagadać i nie było to niczym podszyte.

Kolejny przykład to tekst do mnie jako, że ja najmądrzejszy jestem i GURU pełną gębą....naprawdę myślę, że czas jeszcze przyniesie nie jedną lekcję dla mnie z tego całego świata audio a pisownię mam jaką mam i fakt w pewnych sytuacjach chciałbym mieć taką cierpliwość jak np jacm, ale nie mam, może kiedyś do tego dojdę :)

Oczywiście przykłady które podałem są trochę innego kalibru, ale chciałem o tym wspomnieć.

Kończąc swoją myśl chciałem dodać, że od paru dni jest tu niefajnie i życzę sobie i wszystkim tym, którym zależy na dobrze klubu, aby to się skończyło i wróciło do normalności.

...i żeby było jasne - to nie jest prywatny klub.

Edytowane przez CEzAR21

Fakt, odtwarzacze CD Hegla nie grają specjalnie konturowo i rozdzielczo, za to ciepło i analogowo ze zjawiskową sceną i przestrzenią. Zatem kto co lubi, u mnie gra Hegel z uwagi na tą analogowość. Próbowałem bardziej detaliczne i przejrzyste odtwarzacze ale po jakimś czasie okazały się zbyt męczące i mniej muzykalne, cokolwiek to znaczy.

Cdp4 gra bardzo analogowo, przypomina mi dzwiękiem stare dobre odtwarzacze takie jak wysokie modele Marantza czy wysokie modele Sony ES gdzie w tamtych czasach nie oszczędzało się na produkcji elektroniki i na pewno jest to player z tzw. "duszą"

Ładnie układa dźwięk, ma to coś w sobie, że wciąga w odsłuch, jednak po jakimś czasie zaczęło mi w nim brakować zadziorności i pazura.

Według mnie to jeden z lepszych odtwarzaczy dla osób lubiących spokój i kulturę w brzmieniu.

Myślałem żeby nie pisać o tym ale skoro kolega dfx5 był na tyle odważny żeby mi od dziewczynek jechać to ja teraz powiem prawdę kolega nie podjał rękawicy a uczciwie chciałem po męsku z nim załatwić sprawę ,uciekł jak mała dziewczynka i zablokował mnie na priv

Myślałem żeby nie pisać o tym ale skoro kolega dfx5 był na tyle odważny żeby mi od dziewczynek jechać to ja teraz powiem prawdę kolega nie podjał rękawicy a uczciwie chciałem po męsku z nim załatwić sprawę ,uciekł jak mała dziewczynka i zablokował mnie na priv

Mimo wszystko odpadam na chwile z forum bo nie ukrywam zabolało i może skoro tak bardzo co nie którym przeszkadzam to ok odpocznę

Keyboard warrior na takich sie mowi w anglojezycznych krajach a u nas chyba tylko troll

Mimo wszystko odpadam na chwile z forum bo nie ukrywam zabolało i może skoro tak bardzo co nie którym przeszkadzam to ok odpocznę

Ja bym zostal, bo nie wszystkim przeszkadzasz a nawet jakby, to...trudno.

Panowie czy ma ktos doswiadczenia z Heglem H-190? W sensie jak brzmieniowo wypada w porownaniu z H-80?

Edytowane przez David_65062

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

H190 w stosunku do H80 jest przede wszystkim wyraźnie mocniejsza, bardziej wydajna. Jeśli masz wymagająca kolumny, różnica będzie potężna. Brzmieniowo to wzmacniacze podobne, model 190 na pewno lepiej kontroluje bas, który jest mocniejszy, szybszy. Góra pasma jest trochę spokojniejsza, bardziej wyrównana, spójna ze środkiem pasma. Ogólnie przy bezpośrednim porównaniu H190 jest trochę spokojniejsza, łagodniejsza, bardziej poukładana.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jesteś naszym klubowiczem . Ja lubię czytać Twoje posty i co masz do powiedzenia . Także prośba z mojej , Cezara i jak widać też z innych strony pisz spokojnie z nami dalej .

Mamy wspólną pasję wspólne spojrzenie na dzwięk , taka audiofilska rodzina . A może nie audiofilska tylko Heblarska ;)

Nie potrzeba nam tu bagienka tylko jak ktoś napisał wyżej , trzymamy sztamę i po to jesteśmy też w klubie żeby po przyjacielsku czasem poklepać się po plecach .

Edytowane przez jacm

Dzięki chłopaki za wsparcie ,naprawdę to jest fajne i mocno to doceniam mimo wszystko odpocznę ,ale bedę obserwował bo nie ukrywam przywiązałem się bardzo , wrócę jak sobie to wszytko ułożę w tej mojej dziwnej głowie :) pozdrawiam

Test H 90

https://www.hfc.com.pl/test/3071,hegel-h90.html

Od dawna słuchając ich urządzeń mam w głowie to samo zdanie które podsumowuje test :

Niech bezpośrednia konkurencja przyjmie najszczersze wyrazy współczucia, bo przeskoczyć H90 będzie diabelnie ciężko .

Dzięki chłopaki za wsparcie ,naprawdę to jest fajne i mocno to doceniam mimo wszystko odpocznę ,ale bedę obserwował bo nie ukrywam przywiązałem się bardzo , wrócę jak sobie to wszytko ułożę w tej mojej dziwnej głowie :) pozdrawiam

Słuchaj dużo muzyki w tym czasie wszak muzyka to dobre lekarstwo i wracaj do nas czym prędzej .

Test H 90

https://www.hfc.com.pl/test/3071,hegel-h90.html

Od dawna słuchając ich urządzeń mam w głowie to samo zdanie które podsumowuje test :

Niech bezpośrednia konkurencja przyjmie najszczersze wyrazy współczucia, bo przeskoczyć H90 będzie diabelnie ciężko .

Hmm... odważnie ale czasami może i warto asertywnym być :-)

post-46973-0-16512000-1521150156_thumb.jpg

post-46973-0-25842000-1521150418_thumb.jpg

Edytowane przez Luk77

taaaaa, H90 nie ma konkurencji... a ja go odesłałem (egz. wygrzany) z wielką, wielką przyjemnością. Za to, na pewno

W I E L K I E brawa należą się dla dystrybutora marki Hegel w kraju, tak pięknie zadbał o rodzime recenzje..., tu gratulacje. Dystrybutor spisał się na 6 gwiazdek z 5 możliwych a nowy Hegel H90 moim zdaniem jest bezdusznym suchotnikiem z brzydkim, kiepskim jakościowo dołem, wbudowany DAC ma lichy tak samo jak wyjście słuchawkowe. To urządzenie kastruje muzykę z tego co w niej najpiękniejsze.

A, i Jacm, taka ciekawostka jak już wrzuciłeś reckę krajowego HFC, wrzuć też reckę zagraniczną, gdzie w zbiorowym teście H90 poległ z Denonem pma 1600NE a nawet NAD C 388. Tamten zbiorowy test, jak dobrze pamiętam, też przeprowadziło HFC.

Niemcy też jakoś nie padli na kolana przed H90 ... ciekawe czemu?

Może dla Hegla w Niemczech było już za drogo... a może jest tak jak napisałem.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Choć sam jestem użytkownikiem wzmacniacza Hegla H200 który wpasował się w moje preferencje dźwięku i tworzy zgrany duet z moimi kolumnami to uważam, że sprzęty Hegla to bardzo specyficzne urządzenia i albo się je lubi albo omija z daleka. Wzmacniacze szczególnie te mocne watowo grają zdecydowanym, mocnym dołem z dużym napowietrzeniem i szeroką sceną co przy dość miękko grających kolumnach może sprawiać efekt dociążenia i tzw. przyduchy, ale za to są to świetne wzmacniacze do mniejszych monitorów.

Na pewno wzmacniacze Hegla nie należą do szybko i precyzyjnie grających piecyków, maja swój styl, są muzykalne i wciągają w odsłuch.

Takim żwawo grającym Heglem jaki słyszałem, dość lekko i w miarę analitycznie to Rost,ale na pewno nie H90.

Ta recenzja na tema H90 jest mocno przesadzona.

Edytowane przez malvern1

Wszystkie krajowe recenzje H90 brzydko pachną, bardzo brzydko...

Nie tylko H90.Z recenzji Hegli wynika że są to urządzenia idealne i jeżeli ktoś się sugeruje tym co przeczyta z takich recenzji to może się mocno rozczarować.

Na pewno wzmacniacze Hegla nie należą do szybko i precyzyjnie grających piecyków, maja swój styl, są muzykalne i wciągają w odsłuch.

Ze względu na to, że czytają to także osoby, które dopiero planują zakup Hegla, muszę sprostować twoją wypowiedź i zapewniam, że jest DOKŁADNIE ODWROTNIE niż napisałeś a że takie efekty masz u siebie to żadna nowość. Druga opcja jest taka, że nie znasz H200, ale o kłamstwo posądzał cię nie będę ;)

Co do pozostałych wypowiedzi to zaczynam mieć nieodparte wrażenie, że to jakaś celowa nagonka jest.

Ze względu na to, że czytają to także osoby, które dopiero planują zakup Hegla, muszę sprostować twoją wypowiedź i zapewniam, że jest DOKŁADNIE ODWROTNIE niż napisałeś a że takie efekty masz u siebie to żadna nowość. Druga opcja jest taka, że nie znasz H200, ale o kłamstwo posądzał cię nie będę ;)

Co do pozostałych wypowiedzi to zaczynam mieć nieodparte wrażenie, że to jakaś celowa nagonka jest.

Jakbyś przeczytał dokładnie mój post w którym jest napisane, że u mnie H200 się zgrał dobrze z kolumnami to może od kłamców byś mnie nie wyzywał,ale spoko nie boli mnie to i spływa jak po kaczce :)

Wzmacniacze Hegla nie należą do analitycznie grających wzmacniaczy, nie są przezroczyste.

Z tego co widać po Twoich filmikach co wrzucasz od czasu do czasu to można zauważyć, że Hegel gra u Ciebie z małymi kolumnami i tak jak uważam i napisałem w poście wyżej to właśnie z takimi kolumnami gra najlepiej bo nie zalewa dołem a dół ma mocny i zdecydowany dla wielu po prostu przymula.

A jeżeli uważasz, że jest odwrotnie do tego co napisałem o Heglach to to laryngologa musisz się udać albo uszy umyć i czar wszech boskiej jasności i analityczności Hegla pryśnie

Edytowane przez malvern1

Wzmacniacze Hegla nie należą do analitycznie grających wzmacniaczy, nie są przezroczyste.

Słuchałeś dzielonki H20/P20 ? Ten zestaw gra wybitnie przejrzyście i analitycznie. Integry grają raczej ciemno i ciepło (80,300,360), bliżej neutralności jest moim zdaniem właśnie 200.

Słuchałeś dzielonki H20/P20 ? Ten zestaw gra wybitnie przejrzyście i analitycznie. Integry grają raczej ciemno i ciepło (80,300,360), bliżej neutralności jest moim zdaniem właśnie 200.

Dzielonki nie słuchałem i możliwe ,że jest tak jak piszesz.Mam H200 a słuchałem 360,300,190,90 i Rosta.Wg.mnie Rost to najbardziej przejrzysty i precyzyjny ze wszystkich Hegli jakie słyszałem.Mocno wydajne prądowe wzmacniacze Hegla grają dociążonym dołem,większośc z nich słuchałem na dość sporych podłogówkach i było już za duszno,bas potrafił już brzydko się rozlać po pokoju i zabuczeć.Za to na monitorach np.Proac,lub małych Kefach to już inna bajka.

To co napisałeś odnośnie 300 i 360 to jest właśnie to jakie mam na ich temat odczucia,grają ciemno i ciepło a taki dzwiek sprawia właśnie wrażenie brzmienia "zadymionego" i "spowolnionego".

To nie tylko moje zdanie na temat tych pieców,ale każdy odebrać to może inaczej.

Edytowane przez malvern1

Myślę, że to kwestia akustyki pomieszczenia lub gorszego spasowania reszty toru. Mam dość potężne i wymagające prądowo ATC SCM40 i bas był zawsze pod kontrolą. Moim zdaniem 200, 300 i 360 grają wręcz bardzo oszczędnie basem i z powściągliwymi na basie kolumnami może być chudo. Natomiast zrównoważone i grające sporym basem głośniki będą pięknie kontrolowane przez Hegle. Po "amerykańsku" dociążony środek i dół nie musi oznaczać braku kontroli.

Na pewno akustyka ma tu dużo do powiedzenia.Ja nie jestem zwolennikiem nisko schodzącego basu z dużych głośników.Ja preferuje brzmienie odchudzone ,wyrazną średnice i punktowy ,konturowy ,krótki bas tzw.brzmienie szybkie i rozjaśnione.H200 mi pasuje,ale już 300 czy 360 już nie bo jest tego dołu i ciepła za dużo.

Miałem dość długo H200 i od samego początku wydawał mi się przejrzysty jak woda w górskim potoku ;) Jedną z pierwszych myśli było: Teraz wiem dlaczego wiele redakcji ma Hegle jako sprzet referencyjny, bo na nim po prostu słychać absolutnie każdy element toru.

Także jak ktoś ma problem z analitycznością to prawdopodobnie rozwiązania musi szukać w innym miejscu systemu, albo udać się do laryngologa...

@malvern1 jak się sprawdzały u Ciebie obudowy zamknięte?

Edytowane przez zoromoto

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Na pewno akustyka ma tu dużo do powiedzenia.Ja nie jestem zwolennikiem nisko schodzącego basu z dużych głośników.Ja preferuje brzmienie odchudzone ,wyrazną średnice i punktowy ,konturowy ,krótki bas tzw.brzmienie szybkie i rozjaśnione.H200 mi pasuje,ale już 300 czy 360 już nie bo jest tego dołu i ciepła za dużo.

Buczenia i rozlewanie sie basu to tylko akustyka pomieszczenia i/lub zapewne najpewniej zle ustawione kolumny w tej akustyce pomieszczenia. Musiałby to byc super kiepski - a Hegle takie nie sa

Miałem dość długo H200 i od samego początku wydawał mi się przejrzysty jak woda w górskim potoku ;) Jedną z pierwszych myśli było: Teraz wiem dlaczego wiele redakcji ma Hegle jako sprzet referencyjny, bo na nim po prostu słychać absolutnie każdy element toru.

Także jak ktoś ma problem z analitycznością to prawdopodobnie rozwiązania musi szukać w innym miejscu.

@malvern1 jak się sprawdzały u Ciebie obudowy zamknięte?

Dlatego właśnie wybrałem H200 bo jest "czysty" i potrafi "zamrozić" :)

W obudowie zamkniętej miałem kiedyś revelatora ze szpilką scanspeaka i było szybko z niesamowitym wykopem, laczki spadały, ale grałem wtedy na dziolonce Passa z pre Krella. Niestety wymieniłem kolumny i nie mogę sprawdzić na H200 tamtych konstrukcji

Buczenia i rozlewanie sie basu to tylko akustyka pomieszczenia i/lub zapewne najpewniej zle ustawione kolumny w tej akustyce pomieszczenia. Musiałby to byc super kiepski - a Hegle takie nie sa- wzmacniacz.

Wiecej zalezy od kolumn w tym momencie jak woofer(y) potrafią oddac, czy sa w stanie, niskie częstotliwości w nagraniu. I czy kolumny lubią sie z pomieszczeniem

Na akustykę nie narzekam ,po prostu to co dla jednego jest ciemne i ciepłe dla drugiej osoby już nie.

Wielu Norwegów używa Hegle do kina domowego jako końcówki ,szczególnie H200,300,360 a wiadomo jakie wzmacniacze są najbardziej pożądane do systemów Kd.

Pracuję bardzo długo u Skalniaków w ich Fiordach i ich domowe salony to naprawdę spory kawał metrów kwadratowych,takie H200,300,cz 360 w połączeniu z dużymi podłogówkami lub z zestawem KD grają bardzo dobrze,ale jak u nas ktoś wstawia podłogówki na np.22cm. basowcu plus H360 w 20mkw.i pisze lub mówi ,że ma precyzje i super kontrolę to sorki,ale ja mu nie wierze.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.